Skyddsglasögon

Bäst Skyddsglasögon

Snabbmeny:
Toppval Skyddsglasögon

Dela på Facebook Dela på Twitter


För att skydda ögonen vid byggarbeten och andra aktiviteter där det finns risk för skador, är det viktigt att använda skyddsglasögon. Tänk på att skyddsglasögonen är bra även om du inte ser några risker med kringflygande föremål eller liknande. Skyddsglasögon skyddar också mot damm och smuts när du slipar eller städar på bygget eller i verkstaden.

Viktigt att använda skyddsglasögon

Det är viktigt att använda skyddsglasögon, men det är förstås också viktigt att se till att skaffa bra skyddsglasögon, så att de fungerar på bästa sätt. Skyddsglasögon skyddar dina ögon och din syn om du arbetar i utsatta miljöer. Men, det är naturligtvis inte bara i jobbet som du behöver skydda dina ögon, utan också på fritiden. Vi är många som gillar att bygga och fixa när vi har en ledig stund över, och självklart är det lika viktigt att tänka på säkerheten då, som när vi är på jobbet.

Skyddande glasögon är bästa sättet att minimera risken för ögonskador, nedsatt syn eller till och med blindhet, både på jobbet och på fritiden. Skyddsglasögon kan skydda dig mot allt från damm och flisor, till starka kemikalier. Välj glasögon efter aktivitet och skyddsbehov, och se till att få ett par skyddsglasögon som verkligen passar dig. Det finns många olika skyddsglasögon på marknaden, både riktigt bra och mindre bra. Men, de sämsta glasögonen är förstås de som inte blir använda, så det är väldigt viktigt att du väljer glasögon som passar dig och som du känner dig bekväm med.

Viktigt att använda skyddsglasögon

Tips när du ska köpa skyddsglasögon

Utbudet av skyddsglasögon är, som sagt, mycket stort. Det är inte alltid så lätt att hitta rätt bland alla modeller och märken. Det viktigaste är att du väljer skyddsglasögon som passar dig och dina behov. De ska vara säkra och anpassade för att skydda dig i just din arbetsmiljö. Det är, till exempel, viktigt att se till att få glasögon där synfältet inte hindras, så att du kan se bra och utföra ditt arbete obehindrat. Använder du annan skyddsutrustning samtidigt är det också viktigt att glasögonen fungerar tillsammans med denna utrustning.

Toppval Skyddsglasögon 2024

Vi har valt dessa Skyddsglasögon som våra Toppval.

Viktigt att tänka på vid val av skyddsglasögon:

Du ska alltid välja skyddsglasögon utifrån dina egna behov, men det finns några viktiga punkter att tänka på:

 • Hållbarhet
 • Slagmotstånd
 • Tåliga linser
 • Perifertäckning
 • Ultraviolett skydd
 • Passform och komfort
 • Justerbarhet
 • Säkerhetsfunktioner
 • Material
 • Personliga krav
 • Polariserande linser

Välj skyddsglasögon utifrån dina egna behov

Hållbarheten

Hållbarheten är viktig oavsett vilken produkt du köper, men när det gäller skyddsglasögon är den extra viktig. Om glasögonen går sönder är det inte bara irriterande, det riskerar också dina ögons hälsa. Bra skyddsglasögon har ramar av material som tål att böjas och vridas och linserna är oftast klassade för stötskydd.

Linser av polykarbonat har oftast stor hållbarhet mot slag. detta material blir heller inte så lätt repat. Slagmotståndet är särskilt viktigt när du jobbar med elverktyg eller maskiner, eftersom du aldrig kan veta om maskinen, eller verktyget, går sönder och delar kommer farande. I dessa fall är det viktigt att glasögonen tål hårda slag, så att dina ögon är skyddade oavsett vad som händer. Att linserna är tåliga och inte blir repade eller får andra skador är viktigt, inte minst för att du ska kunna se perfekt när du arbetar.

Linser av polykarbonat

Perifertäckning skyddar dina ögon från föremål, kemikalier och liknande som kan komma från sidan. Vanligtvis kommer farorna kanske rakt framifrån, men det finns också arbetsmoment när de även kan komma från sidan. Vid sådana arbetsmoment är det extra viktigt att du väljer skyddsglasögon med perifertäckning. Denna typ av glasögon sitter tätt och det finns risk för att det bildas imma inne i glasögonen efter en stund. Men, det finns modeller som sitter lite lösare, just för att släppa in lagom med luft för att undvika dimbildning.

Om du arbetar utomhus är det bra att använda skyddsglasögon som har inbyggt skydd mot ultraviolett ljus. Då skyddas du mot solens skadliga UV-strålning, som kan skada ögonen, och öka risken för grå starr.


Tips på fler av våra köpguider:


Komfort spelar roll

Passform och komfort är viktigt, både för att du ska kunna utföra ditt arbete effektivt, och för att du ska använda glasögonen över huvud taget. Komforten är beroende av både ergonomi och design. För att glasögonen ska sitta på plats, och kännas bra, är passformen viktig. De måste sitta tätt mot huvudet, så de inte flyttar sig, eller faller av, när du arbetar. En del skyddsglasögon har justerbara huvudband, som gör att du kan anpassa dem efter dina behov så att de sitter bra.

Säkerhetsfunktionerna är kanske de enskilt viktigaste faktorn när du ska välja skyddsglasögon. De ska skydda dina ögon mot alla faror som kan uppstå under arbetet. Och här är det typen av arbete som avgör vilka glasögon du ska ha. Säkerhetsfunktionerna ska alltså väljas utifrån uppgiften. Om du, till exempel, ska svetsa eller arbeta med frätande eller andra farliga vätskor, ska du se till att välja glasögon som är förstärkta för att skydda mot gnistor och vätskor. Det finns olika beteckningar för olika skydd mot ljus. Glasögon som ger skydd mot svetsljus ska ha betyget “W” och glasögon som skyddar mot ultravioletta strålar har betyget “UV”. Skyddsglasögon som är R-klassade skyddar mot infrarött ljus, och L-klassade mot synligt ljus. Du bör titta efter skyddsglasögon som har ANSIZ87.1 klassificering, eftersom detta är minimi-säkerhetsstandarden. Dessa glasögon ger dig skydd mot trubbiga stötar, damm och vätskestänk.

Ta hänsyn till uppgiften

När det gäller materialet i skyddsglasögonen, är det arbetsuppgiften som är avgörande för valet.
Eftersom det är arbetsuppgiften, och dina personliga behov som avgör vilka som är de bästa skyddsglasögonen för dig, är de personliga kraven viktiga faktorer. Tänk efter hur och när du ska använda glasögonen, och vilket skydd du vill ha / behöver. Kanske behöver du receptbelagda skyddsglasögon för att kunna använda dem fullt ut. Då kan du få receptlinserna, som är anpassade efter din syn, inbyggda i skyddsglasögonen.

Priset har ofta en avgörande betydelse när vi ska köpa något, oavsett om det handlar om skyddsglasögon eller något annat. Priset på skyddsglasögon ligger vanligtvis på mellan 100 och 500 kronor. Eftersom det handlar om dina ögon och din syn är det viktigt att alltid sätta kvalitet framför pris. Jämför därför glasögonens egenskaper i stället för prislapp när du ska köpa skyddsglasögon.

Snabbmeny:
Toppval Skyddsglasögon

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin