Betongpannor

Bäst betongpannor

Snabbmeny:
Toppval betongpannor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Att byta tak på huset är ett stort projekt, som kostar en hel del både i pengar och arbetsinsats. Men, det är en investering som ger huset ett bra och effektivt skydd under många år framåt. Det finns många olika material att välja bland när man ska lägga tak. Takpannor är det vanligaste alternativet, och förr använde man sig oftast av tegelpannor. Tegelpannor är ett traditionellt takmaterial som används allmänt i varmare klimat. Men, sedan takpannor av betong kom på 1960-talet har de ständigt ökat i popularitet i vårt land, och idag är betongpannor de mest sålda takpannorna. Betongpannor kan fås i en mängd olika stilar och färger. Du kan till och med få betongpannor som ser ut precis som gamla tiders tegelpannor, men till ett betydligt lägre pris än om du skulle välja tegel.

Hållbarheten är god

Betongpannor är mycket tåliga och står emot både starka vindar, snö, regn och hagel. I mycket kalla klimat finns risk för att takpannor av tegel spricker på grund av nedfrysning och upptining. Betongpannor däremot kan idag tillverkas så att de klarar även extrema temperaturskillnader. Takpannor i betong är, med andra ord, mycket hållbara. De är dessutom tillverkade i ett material som är brandsäkert, väderbeständigt och insektssäkert. Det är detta som gör att vissa tillverkare garanterar att taket håller i upp till 50 år. Ett tak av betongpannor kan faktiskt hålla hela husets livstid, förutsatt att det är konstruerat och lagt på ett korrekt sätt.

Ett tak med betongpannor kräver inte mycket underhåll. I fuktigare klimat kan det växa och mossa, och eventuellt mögel, mellan pannorna. Men, detta avhjälps enkelt genom att man tvättar taket med högtryckstvätt regelbundet, förslagsvis en gång om året. Oavsett om du ska lägga taket själv, eller om du anlitar professionell hjälp, är det förstås viktigt att välja rätt takpannor för att få ett bra resultat.

Tips för dig som ska köpa betongpannor / takpannor

Tips för dig som ska köpa betongpannor / takpannor

Som vi redan nämnt finns det två typer av takpannor; tegelpannor och betongpannor. Båda dessa takpannor har i det stora hela ganska lika egenskaper. Några av de viktigaste gemensamma nämnarna är:

 • Starka och hållbara
 • Lång livslängd
 • Lätta att underhålla
 • Man kan byta ut enstaka pannor som gått sönder
 • Kommer i flera färger
 • Finns i flera olika profiler
 • Passar de flesta hustyper
 • Kan återanvändas

Om du väljer mellan tegel och betong kan det vara bra att tänka på att tegel suger åt sig mer fukt. Därför krävs en större lutning på tak som ska kläs med tegelpannor. Ska du använda tegelpannor bör taket ha en lutning på minst 18 till 22 grader, beroende på väderförhållanden där huset står. För betongplattor ska lutningen vara minst 15 grader. Bor du i trakter där det blir mycket kallt på vintern, och där temperaturerna varierar mycket finns risk för att tegelpannorna kan spricka på grund av temperaturvariationerna. Här är det bättre att välja betongplattor av en kvalitet som klarar dessa temperatursvängningar.

Toppval betongpannor 2024

Vi har valt dessa betongpannor som våra Toppval.

Skillnader mellan alternativen

När det gäller hållbarhet och livslängd anses tegelpannor ha en liten fördel. Här räknar man med en livslängd på mellan 60 och 100 år. För betongpannor brukar man ange en livslängd på minst 50 år, men den skillnaden kan till stora delar bero på att betongplattor faktiskt bara funnits i cirka 50 år, och att man därför inte kan säga hur lång den egentliga livslängden är/ blir. Vad man dock vet är att betongplattor brukar vara mer stöttåliga och att de klarar extrema temperaturer bättre. Sen finns det naturligtvis också skillnader inom de två materialen, beroende på tillverkning och ytbehandling.

När det gäller hållbarhet och livslängd

Även när det gäller pris finns det skillnader inom de två produktkategorierna, men generellt är betongpannor betydligt billigare än tegelpannor. Det går att få betongpannor från 50 kronor per kvadratmeter, medan man får betala från 150 kronor och uppåt för tegelpannor till en kvadratmeter. Detta är förstås en starkt bidragande orsak till att betongpannorna blivit så populära.

Vare sig du väljer betongpannor eller tegelpannor har du flera olika modeller att välja bland. De vanligaste är enkupiga och tvåkupiga, men det finns också takpannor med tre kupor, och platta takpannor som passar bra till hus i modern stil. De vanligaste färgerna på takpannor är rött och svart, men det finns också andra alternativ att välja på. Väljer du betongpannor får du ett bredare utbud av färger att välja bland.

Takpannor är ett bra takmaterial, men det är viktigt att tänka på att takpannor är tunga. Det krävs att takstolar, bjälklag och takunderlag klarar av den höga belastningen.
När du ska välja takpannor till ditt hus finns det några faktorer att ta hänsyn till för att få de rätta pannorna:

 • Livslängd
 • Utseende
 • Underhåll
 • Pris
 • Montering

När det gäller livslängd anses tegelpannorna ha en längre, men eftersom betongpannor bara funnits i drygt femtio år är det svårt att säga hur lång deras livstid egentligen är. Livslängden varierar också inom produktgrupperna beroende på tillverkning och ytbehandling. man kan köpa takpannor obehandlade, glaserade eller engoberade. Glaserade takpannor får en blankare yta, som skyddar pannan från både frost och mosspåväxt. Men, obehandlade takpannor har också sina fördelar eftersom materialet andas bättre vilket ger mindre kondensbildning på underlagstaket. Många tycker också att obehandlade takpannor ger ett mer levande intryck, eftersom pannorna åldras lite olika.


Tips på fler av våra köpguider:


Inga stora estetiska skillnader

Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer en betongpanna och en tegelpanna åt, annat än att det finns ett större färgurval när det gäller betongpannor.
Takpannor kräver inte så mycket underhåll, men naturligtvis måste man hålla koll och sköta taket vid behov. Efter stormar och kalla vintrar kan det vara bra att se över taket, för att se så inga pannor spruckit eller flyttats ur läge. Försök också att hålla taket rent från gamla löv, grenar och liknande, så inte dessa ligger och samlar fukt som sedan kan skada pannorna.

När det gäller priset så är det betongpannorna som är den klara segraren. Likaså när det gäller montering, eftersom betongpannorna är något enklare att lägga. Att välja betongpannor till taket kan alltså spara pengar både vid inköp och arbetskostnad. Lägger du taket själv kan du glädja dig åt billigare pannor och ett enklare jobb.

Snabbmeny:
Toppval betongpannor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin