Hem » Hus & Hem » Bygg » Utedusch
 

Utedusch

Bäst uteduschar
Snabbmeny:
Toppval uteduschar

Dela på Facebook Dela på Twitter

Att få ta en dusch ute i trädgården en varm sommardag är en riktigt lyxig känsla. Oavsett om man är svettig efter trädgårdsarbete, eller bara vill svalka av sig efter en skön stund i solen, så är en utedusch en dröm för många. Och en dröm som faktiskt inte alls är ouppnåelig trots att den ger sådan lyxkänsla. Att sätta upp en dusch utomhus är, tvärtom, bra både för plånboken och miljön, eftersom du kan utnyttja solvärmen till att värma vattnet. En soluppvärmd utedusch kan du koppla direkt till trädgårdsslangen. När duschens varmvattenberedare fylls kommer vattnet att värmas av solen, förutsatt att du placerar duschen i solen. Om du väljer en utedusch med inbyggt värmesystem kan du reglera temperaturen på vattnet efter önskemål, något som kan vara bra eftersom soluppvärmt vatten kan vara riktigt varmt.

En dusch som passar in utomhus

Idag blir det allt vanligare med pool i trädgården, och många som har pool vill också ha en dusch utomhus, så att man slipper springa ut och in för att skölja av sig. Här väljer man kanske dusch lika mycket efter utseende som efter funktion, då man vill att den passar in vid poolområdet, och med ett eventuellt trädäck.

Var du placerar duschen och hur den kommer att användas är avgörande för om du behöver ordna dränering eller inte. En vanlig utedusch, som placeras på gräsmattan, och används då och då behöver oftast inte någon speciell dränering. Här rinner vattnet undan av sig självt och det torkar upp mellan användningstillfällena. Om duschen står på betong eller bar jord, eller om den används flitigt av många, kan det bildas vattensamlingar som har svårt att rinna undan. Ett bra tips är att då placera en trätrall över en grusfylld försänkning under duschen som dränering. det går givetvis också bra att gräva ett litet dike som leder bort vattnet från duschplatsen.

Tips för dig som ska köpa utedusch

Tips för dig som ska köpa utedusch

Det finns många olika varianter av utomhusduschar på marknaden. Till en del handlar det om tycke och smak, men det finns också en del faktorer som är viktiga att tänka på när man ska välja utedusch:

  • Syfte - hur vill du använda duschen?
  • Storlek - Ska den användas av både barn och vuxna, och hur många kommer att använda duschen?
  • Placering - vilket underlag ska duschen stå på och hur mycket utrymme finns?
  • Installation - vill du ha en fristående utedusch, eller en som är kopplad till huset?
  • Design - är det viktigt för dig hur duschen ser ut?
  • Funktioner - vill du ha en enkel dusch eller en med många funktioner?
  • Pris - desto fler funktioner ju högre pris

 

En bra dusch utomhus

Hur du vill använda duschen är förstås av avgörande betydelse för vilken dusch du väljer. Om du bara vill ha en dusch utomhus, för att kunna svalka dig i sommarvärmen, och kanske skölja av hundens smutsiga tassar, kan det vara tillräckligt med en enkel dusch som kopplas till trädgårdsslangen. Med en sådan dusch värms vattnet upp av solen, men du får oftast inte några större mängder varmvatten, om duschen inte har en ordentlig varmvattenberedare. Detta är en billig och bra variant för den som bara vill ta en snabb dusch då och då, och som inte har behov av att vattnet håller temperaturen så länge. En fristående utedusch, som kan fyllas upp till en viss kapacitet och som har ett eget värmereglage är alternativet för dig som har lite större krav på utomhusduschen.

En bra trädgårdsdusch utomhus

Ofta värms dessa duschar av solen, och kräver alltså ingen koppling till elsystemet. Det finns uteduschar som kan regleras så att de passar för både vuxna och barn, men det är inget krav att man ska kunna ändra storlek bara för att både barn och vuxna använder samma dusch. Då är det viktigare är att se till att underlaget är stabilt och halkfritt, för att alla ska kunna duscha på ett säkert sätt.

Bra att ha i åtanke

När det gäller placering av duschen är det bra att tänka på att inte ha den för nära husväggen, eftersom den då kan orsaka fuktproblem. Det kan vara bra att välja en solig plats, så att det snabbt torkar upp efter att man har använt duschen. För övrigt är det viktigt att inte placera duschen så att den är i vägen, eller blöter ner områden som inte bör blötas ner i onödan.De flesta duschar för utomhus bruk är av typen takdusch. Och om du vill ha en dusch för att svalka av dig, eller för att duscha i samband med poolbad är denna typ av dusch ett självklart val. En handhållen dusch kan vara bra att ha om du, till exempel, vill duscha fötter och tassar på ett enklare sätt.

Många av de vanligaste uteduscharna är av ganska enkel design, och passar utmärkt när man sätter funktionen i första hand. Men, det finns också utomhusduschar i olika stilar om du vill ha en dusch som passar in, eller förhöjer utseendet på uteplatsen eller trädgården. Välj en utedusch som passar där du ska ha den, och som motsvarar dina önskemål. Kanske föredrar du en utedusch som är extra bred, som är tillverkad i trä eller som är i vintagestil, eller mer futuristisk för det moderna huset.
Tips på fler av våra köpguider:


Vinterförvaring?

En annan viktig sak att fundera på redan vid köpet av dusch är hur den ska förvaras under vintern. Det finns duschar som kan stå framme året runt, medan andra bör tas in för vinterförvaring. Om du tänker ha duschen ute året om bör du kontrollera att den dusch du valt klarar av detta. Om du ska ha en dusch som du tar in över vintern är det bra om du väljer en modell som är enkel att montera ner, gärna också med löstagbara partier som enkelt kan fällas ihop.

Utbudet av uteduschar är stort, och spänner över hela spektrat från enkla, billiga duschar där du får vattentemperatur som är beroende av vädret, till lyxiga utomhusduschar med temperaturreglage och flera funktioner. Vilken du väljer är en smaksak. Det viktiga är att du får en dusch som motsvarar dina önskemål, och som gör dina sommardagar mer njutbara. Strunta i vilken dusch grannen har och köp en som passar dina behov och din uteplats.

Snabbmeny:
Toppval uteduschar