Bandsåg

Bäst Bandsågar

Snabbmeny:
Toppval Bandsågar

Dela på Facebook Dela på Twitter


Vad är en bandsåg, vad används den till och vem behöver en? Det är frågor som vi ska ta en ordentlig titt på nu. Efter att du har läst den här artikeln är förhoppningen att du ska veta om det här är ett redskap för dig eller inte. Om du kommer fram till att det här faktiskt är ett redskap som du kan ha nytta av, hoppas vi även att du ska ha fått hjälp som du kan ha nytta av när du ska köpa en såg.

Vad används bandsågen till?

Ett första steg på vägen till att ta reda på om det här är rätta redskapet för dig, är naturligtvis att reda ut vad denna typ av såg främst är avsedd att användas till. Det finns flera svar på den frågan. Det finns nämligen olika typer av bandsågar. Vissa är avsedda att såga trä med, andra till att såga i metall. Det finns mer kraftfulla exemplar som används i yrkeslivet, men även lite nättare modeller som främst är avsedda för hobbyprojekt. Det går utmärkt att använda en bandsåg till att klyva vanliga brädor med, men det är också värt att nämna att detta är ett ypperligt redskap att plocka fram när det är dags att såga fram kurviga linjer.

Vem har nytta av en bandsåg?

För vem är då bandsågen ett lämpligt verktyg? Det finns många som kan ha stor nytta av en såg av den här typen. Den som vill ägna sig åt kontursågning kan ha mycket stor nytta och glädje av den här sågvarianten, men det finns även andra ändamål då den kan komma till användning. Den som ägnar sig mycket åt snickeri på hobbynivå bör definitivt överväga att införskaffa en bandsåg och naturligtvis är detta även ett redskap som kan användas av den som arbetar professionellt med olika typer av snickeriprojekt.

Vad används bandsågen till?

Att tänka på vid användning av bandsågar

När du ska använda den här typen av såg finns det vissa saker du bör tänka på. Det är naturligtvis av största vikt att du alltid fokuserar på säkerheten. Något som alltid bör användas är bandsågsskydd. Det är också viktigt att det inte bara används, utan att det också är rätt inställt och används på rätt sätt. Vid sågning är det också mycket viktigt att tänka på att inte ha händerna för nära bladet. En riktlinje brukar vara att inte ha fingrarna närmare än 7 – 8 cm från bladet. Det är också klokt att aldrig sträcka sig över sågen när den används.

Det gäller helt enkelt att alltid se till att upprätthålla en säker hantering. Ett annat gott råd är att alltid ha stocken platt mot bordet vid sågning. Att låta arbetet ta sin tid är ytterligare en stark rekommendation. Såga lugnt och med stadig och säker hand. Kom också ihåg att använda skyddsglasögon när du sågar, för att säkerställa att du inte får flisor i ögonen under arbetets gång. I synnerhet vid sågning i metall är detta viktigt, men naturligtvis bör du bära skyddsglasögon även när du kapar trä för att vara på den säkra sidan.

Toppval Bandsågar 2024

Vi har valt dessa Bandsågar som våra Toppval.

Att välja rätt bandsåg

Om du har kommit fram till att bandsågen är det rätta redskapet för dig behöver du ta ställning till vilken modell du behöver och vill ha. Det finns gott om varianter att välja på, och det innebär att de allra flesta kan hitta en modell som passar det egna behovet. Vi ska här titta på några av de frågor du behöver besvara för att komma fram till vilken såg som är den rätta för dig.

Att välja rätt bandsåg

Trä- eller metallsåg

Det allra första du behöver ta ställning till är om du vill ha en såg till trä eller till metall. Det vanligaste alternativet är trä. De flesta bandsågar du kommer att hitta är avsedda för sågning i trä. I och med att kontursågning av trä är ett av de vanligaste användningsområdena är förstås inte detta så förvånande. Om du är ute efter en bra metallsåg som du till exempel kan använda om du behöver såga rör, kan dock en bandsåg avsedd för sågning i metall mycket väl vara ett lämpligt alternativ.

Trä- eller metallsåg

Kapacitet

Sågens kapacitet är något som alltid måste vägas in när du ska fatta ett beslut om vilken modell du ska köpa. Kraven ser troligtvis helt annorlunda ut för den som ska inhandla en ny bandsåg till företaget för professionellt bruk, än för den som vill ha en såg som ska kunna användas till hobbyprojekt på hemmaplan då och då. Det gäller att inse att skillnaderna mellan olika modeller är stora, och att kapaciteten på sågen är en mycket viktig faktor. Naturligtvis behöver du leta efter en bandsåg med kraftfull motor om du ska använda sågen till professionellt bruk. Även den som kommer använda sågen rikligt och till större projekt på fritiden kan vilja ha en kraftfull modell. Sågar med hög kapacitet är naturligtvis dyrare än mindre kraftfulla varianter, men i det här fallet bör du inte låta priset styra ditt val. Det viktiga är att du får ett redskap som kan hantera dina krav och leva upp till dina förväntningar.


Tips på fler av våra köpguider:


Storlek

Bandsågar finns i många olika storlekar. Till viss del hänger detta naturligtvis ihop med kapacitet. De riktigt små, portabla bandsågarna på marknaden brukar inte alls ha samma höga kapacitet som de större sågarna. En liten portabel såg kan väga så lite som 3 kg, medan de stora sågarna ofta väger över 20 kg. Det säger sig egentligen självt att de större modellerna rymmer mer kraft. På en arbetsplats är de stora modellerna ofta de självklara valen, men för den som vill kunna flytta runt sågen på ägorna för att kunna använda den där den bäst behövs, kan en liten portabel modell duga gott. För den som inte har så stora krav när det kommer till kapacitet, kan fördelarna med att ha ett verktyg som är lätt att flytta på och ställa undan vid behov, väga tyngre än den svagare förmågan. Vad du behöver beror helt på hur du har tänkt använda bandsågen. Kommer du använda den i ditt yrke eller på fritiden? Vad ska du såga, och i vilka mängder? Det är frågor du bör ställa till dig själv och hitta svar på. Då har du kommit ett steg närmare att hitta den rätta produkten.

Snabbmeny:
Toppval Bandsågar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin