Termosmugg

En termosmugg är en produkt som inte bara passar alla som älskar friluftsliv. Den passar alla som gillar kaffe eller andra varma drycker. Den är betydligt mindre än en vanlig termos, vilket gör att den är lättare att ta med någonstans. Oavsett om du pendlar till jobbet eller besöker barnens fotbollsmatch är en termosmugg något som du kan ha stor glädje av. Att inköpspriset är förhållandevis lågt är naturligtvis också något som bidrar till att det här är en typ av produkt som går åt som smör i solsken.

Bäst Termosmugg

Snabbmeny:
Toppval Termosmuggar Vanliga frågor


Då kommer termosmuggen till nytta

När är då termosmuggen användbar? Frågan är snarare när är den inte användbar? Det här är nämligen ett föremål som alltid kan hänga med och vara till nytta för i stort sett vem som helst. Främst är den förstås bra att ha för den som dricker kaffe, te eller varm choklad, men det finns naturligtvis inget som hindrar att du istället har någon annan typ av dryck i muggen.

Morgontrötta pendlare

Väldigt många människor i vårt avlånga land pendlar dagligen till sina arbetsplatser. Det blir en hel del tid på tåg eller buss. För många innebär detta att det blir tidig uppstigning, något som gör att många av trötthet avstår från att äta frukost hemma. Något som de kanske inte är beredda att vänta med tills de kommer in till kontoret är morgonkaffet. Samtidigt är de kanske inte villiga att kliva upp en halvtimme tidigare för att kunna sitta hemma vid köksbordet och dricka dagens första kopp. Då är det en god idé att hälla kaffe i en termosmugg och ta med den på bussen eller tåget. Muggen fungerar som en termos och håller drycken varm länge, något som gör att kaffet fortfarande är varmt när du har stått ute i kylan och väntat på tåget i tio minuter. Detta är något som många pendlare verkligen uppskattar. Det spelar för övrigt ingen roll om man redan har hunnit med en kopp kaffe hemma, det finns inget som hindrar att du tar med en påtår i muggen, så att du kan värma dig på resan till kontoret.

Då kommer termosmuggen till nytta

Föräldrar som stöttar barns idrottande

Har du barn som idrottar? Att stå i timmar bredvid en fotbollsplan, på läktaren i en ishall eller i ett ridhus är roligt på många sätt. Det är otroligt givande att se alla framsteg som sonen eller dottern konstant gör, och det är naturligtvis fantastiskt att få se hur självförtroendet växer i takt med att han eller hon får upp ögonen för sin egen utveckling. Många gånger kan det dock vara otroligt kallt att stå som åskådare. Sådana gånger saknar man ofta en kopp riktigt varmt kaffe. Känner du igen dig i den bilden? I så fall är en termosmugg något för dig. Du kan ta med dig kaffe eller te hemifrån, sedan har du varm dryck att värma dig med under hela träningen, lektionen eller matchen. Svårare än så är det inte. På ett väldigt enkelt sätt trollar du bort det enda störningsmomentet. Nu kan du dricka något värmande och njuta helt och fullt av alla framsteg som barnen gör.

För den som älskar friluftsliv

Visst är det härligt att vistas ute i skog och mark. Den friska luften och avsaknaden av ljud från trafiken är verkligen rogivande. Vissa väljer att gå ut för att ta snabba promenader eller joggingrundor i de motionsspår som ofta finns i skogsområden. Andra väljer att gå ut i skogen för att plocka svamp, lingon eller blåbär. Det finns också många som söker sig ut i naturen för att fiska. Oavsett vad just du tycker bäst om att göra när du väl kommer ut i naturen, kan det aldrig skada att ha med en termosmugg fylld med den varma dryck du gillar bäst. Det känns förmodligen mest naturligt att ta med kaffe eller te ut på turen när det är lite kyligt ute, men det finns naturligtvis inget som hindrar att du tar med dig termosmuggen ut även när det är sommar och varmt.

Toppval Termosmuggar 2024

Vi har valt dessa Termosmuggar som våra Toppval.
Perfekta termosar för varma eller kalla drycker.

===

===

Att välja mugg

När du har kommit fram till att du behöver, eller åtminstone vill ha, en termosmugg, återstår bara att välja vilken du ska köpa. Det här är ingen dyr produkt, så det är inte ett inköp du behöver bäva inför, men naturligtvis ska du ändå se till att du jämför olika produkter och köper en mugg som ger dig valuta för pengarna. Det är förstås lätt att man främst tittar på den estetiska faktorn och köper den termosmugg som man tycker är finast. Naturligtvis kan du titta på utseendet, men gör inte ditt val enbart baserat på utseende. Det finns andra saker som du också bör väga in i ditt beslut.

Att välja mugg

Förmågan att hålla tätt

Finns det något mer frustrerande än när det visar sig att en mugg fylld med kaffe eller te läcker? Du sitter i bilen på väg till jobbet och inser att byxorna är varma, blöta och fläckiga. Det är bara att vända, bege dig hemåt och förseningen är ett faktum. Det här är naturligtvis något du vill undvika, och därför ska du se till att välja en produkt som har förmåga att hålla tätt. I den bästa av världar skulle förstås alla termosmuggar hålla tätt, men tyvärr finns det flera muggar som läcker. När locket skruvas på ska du kunna lita på att vätskan stannar inuti koppen. Faktum är att det till och med ska gå att vända upp och ned på muggen utan att den läcker, även om det förmodligen inte är något du kommer göra. Säkerställ därför att du väljer en mugg utan läckage.

Värmehållande förmåga

Något annat som du bör titta på är muggens förmåga att hålla värmen. Om du skaffar en termosmugg för att kunna dricka varmt kaffe när du befinner dig på språng, vill du förstås att kaffet ska vara just varmt. Då är det inte speciellt roligt om det visar sig att drycken kallnar redan efter 20 minuter. Ta därför reda på hur länge drycken beräknas hållas varmt i de olika muggarna. Det finns modeller som säger sig hålla kaffet varmt i upp till sex timmar. På den tiden hinner du sannolikt dricka upp i lugn och ro, även om muggen är större än en klassisk kaffekopp. Det går naturligtvis bra att välja en mugg med något kortare värmehållande tid också, men se till att inte välja en variant där värmen bara hålls i 20-30 minuter.

Termosmuggens Värmehållande förmåga

Enkelhet

En annan aspekt värd att titta på är enkelheten när det kommer till hantering. Det allra bästa är om det går att hantera muggen med enhandsfattning. I synnerhet när det är kallt ute vill du slippa ta av dig båda vantarna för att stå och hålla i en mugg och öppna den för att dricka. Då är det smidigt om det går att lösa med en hand. Det finns gott om termosmuggar som det går alldeles utmärkt att hantera med en hand, men det gäller inte alla. Därför bör du undersöka detta innan du gör ditt val.

Material

Som vid så många andra inköp spelar materialet naturligtvis roll. Det är stor skillnad på en termosmugg av rostfritt stål och en termosmugg av hårdplast. Det säger sig självt att det finns skillnader när det kommer till hållbarheten, men det kan även skilja en del när det kommer till isolerande förmåga. Naturligtvis kan även priset påverkas av materialet, något som får en del att trots allt satsa på en billigare modell. Tänk dock på, om du väljer en variant av hårdplast, att det är viktigt att säkerställa att muggen inte innehåller några skadliga ämnen.

Frågor och svar kring Termosmuggar

✅ Hur mycket kostar en termosmugg?

Det beror på vilket material muggen är tillverkad av, vilken designer som formgivit den, hur stor den är och vilken isoleringsförmåga den har. Det finns även andra faktorer som kan ha inflytande på priset. De allra flesta muggarna på marknaden kostar mellan 130 kronor och 400 kronor. Du kommer dock att hitta vissa undantag, i både högre och lägre prisklasser.

✅ Går det att diska en termosmugg i diskmaskin?

Det kan finnas olika rekommendationer från en mugg till en annan. Vissa muggar kan diskas i maskin, andra inte. Det kan också vara så att vissa muggar går att diska, men inte det tillhörande locket. Det är alltid viktigt att läsa rekommendationerna innan du diskar muggen, så att du inte utsätter den för behandling som kan skada förmågan att isolera värme.

✅ Hur mycket rymmer en vanlig termosmugg?

Det kan variera något, men det är vanligt att en termosmugg rymmer cirka 35-40 cl. Det finns undantag. Det går till exempel att hitta några muggar som rymmer 45 cl, men det är betydligt vanligare att en termosmugg rymmer 35 cl än 45.

✅ Hur rengör man enklast en termosmugg?

Det bästa är att diska den för hand med varmt vatten och milt diskmedel efter varje användning. Om det sitter kvar rester som du inte får bort kan bikarbonat hällas i termosmuggen över natten. Då blir det lättare att diska ur alla rester morgonen efter.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Termosmuggar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin