Löparryggsäck

Har du sett någon springa runt med löparryggsäck? Det har du förmodligen inte, åtminstone inte om du främst har sett löpare springa på landsväg. Om du däremot har sett traillöpare ute i skogen är det mycket troligt att du har sett dem bära ryggsäckar på ryggen. Du kanske själv har börjat ägna dig åt löpning i skogen. Du kanske därigenom har fått idén att skaffa en löparryggsäck. Det skulle du troligtvis ha mycket nytta av. Det gäller bara att inse skillnaden på landsvägslöpning och traillöpning. På landsvägslöpningen är ryggsäcken inte någon fördel. Då är den snarare en belastning eftersom det är bra att vara så lätt som möjligt när du färdas på stumt underlag. Vid löpning i skog och mark kan däremot ryggsäcken komma väl till pass.

Bäst Löparryggsäck

Snabbmeny:
Toppval Löparryggsäckar Vanliga frågor


Därför behövs ryggsäcken på traillöpningen

Om det nu är bäst att springa utan lastning på vägar, varför är det då inte likadant vid löpning längs vandringsleder och i skog och mark? Det finns flera orsaker till detta. För det första är inte underlaget du springer på lika stumt och hårt. Belastningen på knän, höfter och övriga leder blir därför inte lika stor. Detta är förstås bara en av anledningarna. Det förklarar varför det inte är skadligt att använda ryggsäck vid den här typen av löpning, men det förklarar inte varför du har mer nytta av den på den här typen av aktivitet.

En säkerhetsåtgärd

En tungt vägande orsak till att ha en löparryggsäck när du ger dig ut på den här sortens löprunda är att du är längre från bekvämligheter och människor. Du behöver ha tillgång till vatten och du behöver även ha med de saker som kan tänkas behövas för att du ska kunna hantera eventuella missöden. En mobiltelefon är naturligtvis bra att ha, men även enklare förbandsprodukter, så att du kan plåstra om dig själv om du till exempel skulle snubbla över en rot och få ett rejält blödande sår, eller om du skulle stuka foten och behöva linda den. Du behöver naturligtvis inte ha med en hel stor förbandslåda, bara de enklaste men nödvändigaste sakerna. Eftersom det kan vara många kilometer till närmaste hus är det av stor betydelse att du klarar att ta hand om dig själv om det skulle behövas. Skavsårsplåster är en av de saker som kan vara väldigt bra att ha med.

Därför behövs ryggsäcken på traillöpningen

Få hjälp att hitta den bästa löparryggsäcken.

Aktuellt även på tävling

Traillöpning finns även som tävlingsgren och även då behövs en löparryggsäck. Det finns ibland till och med listor som dirigerar vad som ska finnas med i väskan när tävlingen startar. Vad som är bra att ha med beror på hur lång tur det handlar om, och vilken terräng den kommer att gå genom. Om du ska springa lång distans kan det tänkas att du behöver ha med dig något som ger energi. Det kan till exempel vara en protein bar eller något annat som ger dig snabb energi på färden. Om du bara ska springa i en dryg timme är förstås inte detta nödvändigt, men är du ute och springer i flera timmar kan det här vara väldigt nyttigt. Hur mycket vatten du behöver ha med beror också på hur länge och hur långt du ska springa innan du får en chans till vila och återhämtning med dryck.

Vad skiljer en löparryggsäck från en vanlig ryggsäck?

Här gäller det att hitta en bra balans, så att du har med dig vatten så att det räcker, utan att ha med för mycket så att din packning blir för tunn. Om du ska ut på en långvarig löprunda kan det vara klokt att ta med en regnjacka, om det skulle vara så att vädret skulle ändras. På sommaren kan det även vara bra att ha med solkräm, så att du kan smörja in dig på nytt vid behov. Om du inte har en keps eller en solskärm på dig när du ger dig ut, kan även detta vara bra att ha i väskan så att den kan plockas fram vid behov.

Vad skiljer en löparryggsäck från en vanlig ryggsäck?

Det är förstås intressant att veta vad som skiljer en löparryggsäck från en vanlig ryggsäck. Går det inte lika bra att använda vilken väska som helst, så länge det finns plats för det nödvändigaste? Svaret är nej. Visst går det rent teoretiskt att ha en vanlig ryggsäck på ryggen när du är ute och springer, men i praktiken är det inte alls önskvärt. De sitter nämligen inte lika bra på ryggen, vilket gör att de påverkar din löpning och gör det obekvämt.

Högre upp på ryggen och lättare

En av de egenskaper som skiljer löparryggsäcken från andra ryggsäckar är att den vanligtvis sitter högre upp på ryggen. Det har förstås med komforten att göra. Exakt hur högt upp den sitter beror förstås på vilken storlek på väska du väljer. De större väskorna hamnar av naturliga skäl längre ned på ryggen. Det är dock fortsatt väldigt viktigt att den inte hamnar så långt ned att den skaver. Förutom att väskan sitter högre upp sitter den också tätare inpå ryggen. Dess remmar sitter även tätare inpå axlar och bröst, vilket bidrar till ökad komfort och att den inte stör rörelserna. En annan sak som skiljer de här ryggsäckarna från vanliga är vikten. För att den här typen av ryggsäckar ska kunna bäras utan att sinka löparen väger den mindre än en klassisk väska. Detta är förstås i sig ett stort plus, och något som gör att de flesta traillöpare föredrar dessa modeller.

Toppval Löparryggsäckar 2024

Vi har valt dessa Löparryggsäckar som våra Toppval.
Perfekta ryggsäckar för löpning, tillverkad i mycket lätta material.

===

===

Viktigt att tänka på

Det är mycket riktigt att du bör ha med dig en bra löparryggsäck när du ägnar dig åt traillöpning. Däremot finns det ett flertal saker du bör tänka på för att den ska vara till nytta för dig. Det första är att du bör välja en väska som är lagom stor. Det finns nämligen löparryggsäckar i gott om olika storlekar. De minsta varianterna rymmer cirka 1,5 liter. Dessa kan fungera utmärkt för de tillfällen då du inte ska vara ute speciellt länge eller på någon särskilt lång tur. Du behöver då inte speciellt mycket packning och det krävs därför inte så stort utrymme att packa i. Du får plats med det vatten du behöver och en keps om det skulle behövas. Du får även plats med en och annan protein bar om du vill ha sådana med på turen. En mobiltelefon får naturligtvis också plats, och en sådan bör du definitivt ta med dig, så att du kan höra av dig till andra om du skulle gå vilse eller falla och göra illa dig. Om du behöver mer utrymme för packning behöver du skaffa en större löparryggsäck.

En variant som rymmer 6 liter kan då vara ett bra alternativ. Där får du plats med betydligt mer än i föregående modell. I denna kan du packa en jacka om du anser att den kan komma till användning. Du får förstås också plats med vatten, något ätbart och självklart även mobiltelefonen. Om du ska ut på en lång löprunda och behöver gott om packning kan du behöva en ännu större ryggsäck. Du kan då välja en väska som rymmer 15 liter. Den är betydligt större, vilket gör att du måste prova ut en väska som passar på din rygg. I denna får du dock plats med allt du kan tänkas behöva. Här i kan du lägga förbandsprodukter, extrakläder men även stavar om du ska ta dig fram genom besvärlig och krävande terräng. Skulle det vara så att du är ute på en tur som sträcker sig över flera dagar, i varierande terräng, kan du vid enstaka tillfällen behöva en ännu större väska. Sådana finns också, men de största modellerna är inte aktuella för dagsturer.

Frågor och svar kring Löparryggsäckar

✅ Är det en god idé att välja en löparryggsäck med bröstband?

Ja, det är definitivt något du bör satsa på. Det får ryggsäcken att sitta bättre på ryggen, och det gör att väskan inte hoppar så mycket när du rör dig. Det gör att du kan ta dig fram snabbare och utan att bli störd av den extra vikten.

✅ Hur mycket väger en löparryggsäck?

Det kan förstås variera beroende på ryggsäckens design och storlek. Generellt bör du försöka se till att välja en väska som väger under 1 kg, helst ganska mycket mindre än så. Det finns varianter som väger mellan 500 och 700 gram. Dessa är vanligtvis lämpliga att använda, eftersom de ger så lite extra vikt att bära på att de inte utför någon belastning.

✅ Är en löparväst och en löparryggsäck samma sak?

Nej, det behöver inte vara samma sak, men ibland kallas även löparvästen för löparryggsäck. Västen har, till skillnad från ryggsäcken, inget stort fack att lägga saker i. Istället är den försedd med fickor som det går att packa saker i. Det är inga problem att få plats med vatten, mobiltelefon och bars i en sådan väst. Däremot går det förstås inte att få plats med stora klädesplagg och större förbandslådor i en sådan.

✅ Hur mycket kostar en löparryggsäck?

Det är förstås olika från en ryggsäck till en annan. Vissa modeller kostar runt 1 000 kronor. Andra kan kosta mellan 1 500 och 2 000 kronor. Det finns även några mindre ryggsäckar som kostar strax under 1 000 kronor för den som vill ha en så billig produkt som möjligt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Löparryggsäckar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin