Jaktkläder

Om du gärna ägnar dig åt jakt och har det som ett stort intresse har du säkert upptäckt att kläderna är väldigt viktiga. För den som inte har så mycket erfarenhet eller kunskap kan detta verka märkligt men det är verkligen så. Om du blir blöt och går runt i skogen och fryser är det svårt att varken fokusera på eller uppskatta jakten. Att se till att köpa rejäla och varma kläder är därför en viktig start på din tid som jägare. Med de rätta kläderna och den rätta utrustningen kan dagarna i skogen bli fantastiskt avkopplande och trevliga.

Bäst Jaktkläder

Snabbmeny:
Toppval Jaktställ Jaktvästar Jaktjackor Vanliga frågor


Plagg som behövs

När du ska delta i jakt finns det ett flertal plagg du verkligen behöver. Vissa plagg kanske du klarar dig bra utan under sommarhalvåret, medan de i allra högsta grad behövs under de kallare månaderna. Det kan även finnas plagg och utrustning som är bra att ha på sommaren men som inte alls behövs på vintern. I tillägg till detta finns det naturligtvis en hel del plagg som behövs året runt för att du ska kunna vistas i skog och mark i ur och skur, utan att bli kall och blöt.

Jaktbyxor

Ett par jaktbyxor behöver du definitivt om du ska ut och jaga. Det finns gott om olika modeller att välja mellan och de finns naturligtvis i ett brett spann av storlekar. Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska välja byxor som ska användas vid jakt. En av dessa saker är att de ska ha ett material som inte låter när du rör dig. Du vill naturligtvis inte skrämma viltet, vilket kan bli resultatet om du har byxor som prasslar när du förflyttar dig. Vidare ska du välja ett par jaktbyxor som inte syns alltför väl i skogen. Det innebär att du ska satsa på en färg som smälter in. Camouflage är populärt och har så varit i många år.

Byxorna bör även vara tillverkade av ett material som andas, så att du slipper känna dig svettig efter att ha gått långa sträckor. Vidare ska du naturligtvis välja ett vattentätt alternativ, så att du slipper bli blöt om det regnar eller om du behöver ta dig fram genom blöta buskage. Den vattentäta egenskapen är också viktig för att du ska kunna sitta ned och äta ditt mellanmål eller bara vila en stund, utan att du blir blöt. Känslan av att vara blöt och frusen kan lätt förstöra vilken jakt som helst. Om vi ska nämna ytterligare något som kan vara bra att titta efter när du ska välja byxor så är det fickor. Det är en fördel om plagget är försett med några ganska rymliga fickor, där du får plats med komradio och annat som du behöver ha nära tillhands.

Bra kläder för jakt.

Jacka

Naturligtvis behöver du även en bra jacka när du ska delta i jakt. Det enklaste brukar vara att köpa ett komplett jaktställ, som inkluderar både jacka och byxor. Då matchar de båda plaggen varandra, är tillverkade av samma material och har samma egenskaper, vilket är en fördel. Naturligtvis går det även att köpa plaggen var för sig om du föredrar det. Du kanske har slitit ut jackan som hörde till jaktstället, eller så kanske det är dags att byta storlek. Då behöver du ju kunna köpa jackan separat. Även här ska du leta efter en modell som andas och ventilerar. Den ska vara vattentät och du ska kunna röra dig obehindrat i den utan att den ger en massa ljud ifrån sig. Den ska naturligtvis vara slitstark och tålig, eftersom det är fullt möjligt att du kommer fastna i en och annan gren medan du tar dig fram genom buskage och oländig terräng.

Toppval Jaktställ 2024

Vi har valt dessa Jaktställ som våra Toppval.
Lätta jaktställ tillverkade i ett smidiga material med högt fuktgenomsläpp:

===

===

Toppval Jaktvästar

Vi har valt dessa Jaktvästar som våra Toppval.
Funktionella skyttevästar som fungerar både på skjutbanan och på jaktmarken:

Toppval Jaktjackor

Vi har valt dessa Jaktjackor som våra Toppval.
Praktiska och rejäla vind- och vattentäta friluftsjackor som klarar riktigt ruskväder:

Andra plagg som är bra att ha

Naturligtvis finns det andra plagg än enbart ett jaktställ som är bra att ha när du ska ut och jaga. Du har säkert hört att det ofta pratas om att det är bra att klä sig efter lager på lager-devisen när man vill stänga ute kyla. Det stämmer alldeles utmärkt när det är jakt på gång. Att införskaffa ett bra underställ är därför en klok handling. Det finns många underställ på marknaden. Vissa lämpar sig bättre för den här typen av aktiviteter än andra. Välj gärna ett ställ i ull som är tunt och andas. På så sätt får du ett varmt och bra lager närmast huden, samtidigt som du slipper gå runt och känna dig svettig vilket lätt blir fallet om du väljer ett material som inte andas. Du behöver även ett lager mellan understället och jackan, men där kan du ofta använda friluftskläder som du redan har. Om inte annat är dessa lätta att hitta. I övrigt behöver du bra strumpor och skor. Det finns speciella strumpor som du hittar i frilufts- och jaktbutiker, som passar utmärkt för just detta syfte.

När det gäller skor finns det också gott om jaktstövlar och jaktkängor. Se till att välja ett par som sitter bra och är bekväma. Naturligtvis ska du få plats med en tjockare strumpa, men de ska inte vara för stora. Skorna behöver vara bekväma att gå i även när du transporterar dig långa sträckor till fots. De ska naturligtvis vara vattentäta eftersom det med jämna mellanrum kommer hända att du behöver ta dig fram genom såväl vattenpölar som sankmark. Om du tenderar att frysa om fötterna, eller om du ofta jagar på vintern, kan ett par värmesulor att lägga i skorna göra stor nytta. Du får visserligen räkna med att betala mellan 1 500 och 2 500 kronor för dem, men dessa kan göra skillnaden mellan att kunna uppskatta jakten och att bli tvungen att avbryta i förtid på grund av kylan. På tal om värmande produkter kan en värmeväst att ha under jackan också göra stor nytta. Den drivs av batterier som laddas upp och den värmer ordentligt under flera timmar. Förutom dessa plagg och hjälpmedel behöver du naturligtvis också ett par bra vantar. Du behöver ha uppvärmda fingrar för att kunna hålla stadig hand om det blir dags att plocka fram geväret och sikta. Dessutom vet vi nog alla hur otäckt det är att gå runt en hel dag och frysa om händerna.

Att tänka på vid val av jaktkläder

När det är dags att välja jaktkläder finns det några saker att tänka på och komma ihåg. Vissa av dessa saker har vi redan nämnt, men de tål i så fall att nämnas igen.

  • Välj jacka och byxa som är såväl vindtät som vattentät. Det kommer göra din upplevelse under jakten betydligt varmare och behagligare.
  • Satsa på ett material som låter dig röra dig närmast ljudlöst, eftersom detta är en förutsättning för att du ska lyckas med din jakt.
  • Köp ett jaktställ innehållande både jacka och byxa. På så sätt får du ett komplett set som du vet matchar och som erbjuder samma funktioner och samma material. Det underlättar vid köp, men det finns också en enhetlig tanke bakom setet, vilket är ett plus.
  • Köp inte för stora kläder. De kläder som värmer bäst är de kläder som passar.
  • Satsa på kvalitet. Det är lätt att bli avskräckt av priserna som råder på bra jaktkläder, men tyvärr är det ingen god idé att försöka spara pengar genom att köpa billiga jaktkläder. De ger inte något ordentligt skydd mot vind och väta och risken är stor att du kommer frysa trots att du tror att du är välklädd. En konsekvens kan då bli att du ganska snabbt inser att du är tvungen att köpa ytterligare en uppsättning kläder, och då har du spenderat ännu mer pengar än om du hade köpt kvalitetskläder från början. Låt därför jaktstället kosta några tusenlappar, så att du direkt kan få plagg som värmer och som är bekväma.

Frågor och svar kring Jaktkläder

✅ Hur mycket kostar ett set med jaktbyxor och jacka?

Det varierar. Det finns billiga set och dyrare. Ofta är det värt att lägga ned lite extra pengar för att få ett set av god kvalitet, även om du naturligtvis inte måste köpa det allra dyraste stället på marknaden. Det finns jaktställ som kostar 1 800 kronor men det finns också jaktställ för 6 000 kronor. Ta dig tid att läsa igenom produktbeskrivningarna så att du förstår vad som skiljer de olika plaggen åt, och välj sedan det set som du tycker verkar leva upp till dina krav.

✅ Kan man använda samma jaktkläder året om?

Det bästa är att ha en uppsättning för de varmare månaderna och en uppsättning för vintern. De tunnare ställen som passar bra tidigt på hösten har svårt att stå emot kylan när temperaturen börjar krypa ned under -10. Om du brukar jaga året runt kan det därför vara klokt att investera i två set.

✅ Måste man verkligen ha särskilda jaktkläder, går det inte lika bra att använda ett vanligt regnställ eller vindjacka och vindbyxor?

Du bör definitivt ha särskilda jaktkläder. Dels har inte vanliga vind- och regnkläder samma egenskaper som gör att kläderna andas, dels prasslar de ganska rejält. Dessutom finns det inte tillräckligt med fickor där du kan förvara komradio och andra saker som du behöver bära med dig och ha nära tillhands.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Jaktställ Jaktvästar Jaktjackor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin