Turskidor

Olika människor har olika sätt att finna ro och samla ny energi. Det gäller att hitta något som man upplever fungerar, och som ger den återhämtning som alla behöver. Vissa gör det genom att gå på spa, andra gör det genom att ge sig ut på turskidor på fjället. Det sistnämnda har många hälsomässiga fördelar. Du rör på dig, motionerar, får det solljus som vi alla behöver och samtidigt får du frisk luft i en oförstörd omgivning. Om du också vill testa att åka turskidor, eller om du kanske redan gör det regelbundet, vill du förstås ha de bästa skidorna. Vi ska nu titta på vad du ska tänka på när det är dags att köpa turskidor, och vad som skiljer dessa skidor från vanliga.

Bäst Turskidor

Snabbmeny:
Toppval Turskidor Vanliga frågor


Olika sorters skidor

Det är viktigt att vara medveten om att det finns en mängd olika sorters turskidor. Du kan därför inte köpa vilka turskidor som helst och vänta dig att det ska bli ett nöje att åka på dem. Olika skidor passar för olika underlag och olika miljöer, något som det är bra att känna till. Vissa skidor är riktigt bra för den som vill ta sig fram så enkelt som möjligt i lössnö, medan andra är betydligt bättre för den som främst ska åka i vanliga skidspår. Vissa gör sig bättre i fjällen medan andra är optimala i skogen. Det finns fördelar med så gott som alla skidor på marknaden, så det gäller helt enkelt att hitta det par som är bäst lämpat för den typ av skidåkning som du vill ägna dig åt i första hand. Det som främst skiljer turskidor från vanliga längdskidor är att turskidor har egenskaper som gör att de främst är avsedda för åkning på fjället och i mer orörd terräng, medan vanliga längdskidor främst används i färdiga spår.

Bredden skiljer turskidor från vanliga längdskidor

Turskidor är bredare än vanliga längdskidor. Exakt bredd kan variera, eftersom det även inom kategorin turskidor finns olika sorter. Ofta är de smalare mitt på skidan, för att vara bredare i främre och bakre delen. Anledningen till att de ser ut på det sättet är att det gör dem lättare att navigera på. Svängar blir enklare att hantera på detta sätt. Ju bredare skidorna är, desto bättre går det att ta sig fram i lössnö med dem. Naturligtvis gäller det att vara medveten om att en ökad bredd även leder till att skidorna inte får plats i ett skidspår. Det gäller därför att välja bredd med omsorg, baserat på hur du ska använda dem.

Olika sorters skidor

Stålkant en vanlig företeelse

Det är väldigt vanligt att turskidor är försedda med en stålkant. Denna kant fyller flera funktioner. Den finns bland annat till för att underlätta när du åker på hårt underlag. Den hjälper också till att förenkla svängarna. Det är viktigt att ha skidor försedda med stålkant om du har tänkt ge dig ut på fjällturer. Om du däremot främst planerar att åka på lös snö i skogen är inte stålkanter lika fördelaktiga. För skogsåkning utanför spåren kan det vara klokt att använda breda och långa skidor utan stålkant. Den typen av åkning ställer ju lite andra krav på såväl åkaren som skidorna jämfört med skidåkning i fjällen. Det finns turskidor som har stålkant längs hela kanten, men det finns även exemplar där stålkanten bara sträcker sig längs delar av skidan. Greppet förbättras ju längre stålkanten är, men skidorna blir också tyngre i och med en längre kant av stål. Även här blir det med andra ord aktuellt att fatta ett välavvägt beslut.

Toppval Turskidor 2024

Vi har valt dessa Turskidor som våra Toppval.
De perfekta valen till båda skogen och fjället. Tack vare den korta längden och den låga vikten är det lätta att packa med sig.

===

===

Att köpa turskidor

När du ska köpa ett par turskidor är det första du behöver att fundera över hur ditt behov och dina önskemål ser ut. Dels behöver du komma fram till hur dina planer ser ut. Kommer du att ge dig ut på lugna men långa turer, där du i maklig takt tar dig fram genom terräng för att många timmar senare nå ditt mål? Eller är det häftiga färder i backar på fjället som lockar? Vad du ska använda skidorna till är förstås viktigt att veta. Vilken terräng kommer du främst att åka i? Utifrån dessa svar kan du komma fram till hur du ska göra med skidans bredd och stålkant.

Det räcker dock inte med detta. Du behöver även välja rätt skida utifrån din egen längd, vikt och ålder. Din vikt har bland annat betydelse för spannet, eller luftspalten på skidan. Det hela handlar om att det ska finnas ett spann mitt på skidan, där det för övrigt också går att ha på valla om du så önskar. Det är dock viktigt att spannet trycks ned, så att det får fäste mot snön när du lägger din tyngd på skidan. Om detta inte sker, på grund av att du har valt skidor som inte passar din vikt, kan skidåkningen lätt bli tung. Om du är för lätt i förhållande till dina skidor kommer du inte få något fäste, eftersom spannet inte når marken när du belastar skidan. Det blir förstås jobbigt efter ett tag, i synnerhet i uppförsbackar. Om du i stället är för tung för dina skidor, trycks spannet ned för hårt mot snön, vilket leder till att vallan snabbt slits bort från skidan. Det leder till att du får dåligt glid, något som gör att skidturen blir jobbigare.

Att köpa turskidor

Lägg vikt vid bindningar och pjäxor

När du ska köpa turskidor behöver du även lägga relativt stor vikt vid valet av bindningar och pjäxor. Det är viktigt att bindningarna tål belastningen, och att pjäxorna sitter bra, är bekväma och håller dina fötter varma. Turskidor är ju avsedda för längre skidturer, något som innebär att du ska hålla uppe värmen under längre perioder jämfört med vanliga skidor och pjäxor. Det gäller därför verkligen att du tänker till, så att du satsar på något som verkligen passar dig. Bindningen du väljer ska vara stark och rejäl, men något som du också bör titta på när du väljer, är om det ser ut att vara en bindning som du vid behov skulle kunna laga. Nu kanske du undrar vad detta har för betydelse, men det kan faktiskt ha ganska stor betydelse, om du befinner dig flera mil ut i skogen eller uppe på fjället när något går sönder.

Då är det viktigt att du kan laga bindningen så att du kan ta dig vidare snabbt, innan du börjar frysa eller innan det börjar bli mörkt. Pjäxorna ska helst inte vara alltför höga och heller inte för hårda. Vanliga pjäxor anpassade för vanlig längdskidåkning är inte att rekommendera. Titta istället efter en komfortabel sko av läder eller textil. Dessa hjälper till att hålla fötterna varma, samtidigt som risken för skavsår är liten. Det sistnämnda är naturligtvis väldigt betydelsefullt när du ska vara ute på tur i många timmar.

Välj stavar med omsorg

Välj stavar med omsorg

Ett par stavar behöver du naturligtvis också när du ska ut på långa skidturer. Inte heller här ska du nöja dig med något som egentligen är avsett för vanlig längdskidåkning. Komforten är naturligtvis viktig när du ska vara ute länge. Välj därför stavar som är sköna att hålla i, med bra remmar som går att justera storleksmässigt. Satsa också på stavar med stålspets så att de även går att använda på isigt underlag. Vidare är det viktigt att staven är försedd med en truga som är större än de du är van vid från klassisk skidåkning. Anledningen till detta är att du förmodligen kommer passera en del områden med en hel del lössnö. Där är det viktigt att staven inte sjunker igenom, och där kommer trugan väl till pass.

Frågor och svar kring Turskidor

✅ Är det dyrt att köpa ett par turskidor?

Det rör sig om en investering som kostar några tusenlappar, även om priset naturligtvis varierar beroende på vilken typ av skidor du vill ha. Ett par skidor med bindningar kan ofta kosta mellan 3 000 och 5 000 kronor. Om du vill ha ett par lite enklare skidor, och kanske inte använder dem så väldigt ofta, eller under så värst svåra förhållanden, kan du hitta ett par för runt 2 000 kronor. Tänk dock på att du bör välja med omsorg om du ska ge dig ut på mer krävande turer, eller vet med dig att skidorna kommer användas ofta. Kom också ihåg att stavar och pjäxor inte ingår i priset. Dem behöver du köpa separat, och där tillkommer alltså ytterligare kostnader.

✅ Hur långa ska turskidåkningsstavar vara?

Det brukar rekommenderas att de når axelhöjd för att ge den rätta kraften i stavtagen.

✅ Vad är stighudar för något, som det ofta pratas om i samband med turskidor?

Förr var detta djurhudar som sattes fast under skidorna, för att det skulle bli lättare att ta sig fram där det var branta förhållanden. Idag används de på samma sätt, men idag är det främst stighudar av syntetmaterial som används. De ger ett bättre grepp när du ska ta dig upp för backar ute i terrängen, och kan vara till stor nytta på färden. När det sedan blir plan mark eller nedförsåkning tas stighudarna av på nytt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Turskidor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin