Bärplockare för blåbär & lingon: De bästa Bärplockarna (bäst i test)

Bäst Bärplockare


Plocka bär med bärplockare

Att plocka några liter bär för eget bruk är en avkopplande sysselsättning som man nästan gör mer för nöjes skull än för att få med bär hem. En solig och vacker dag ute i skogen är något av det finaste vårt land har att erbjuda, och att då och då böja sig för att plocka några bär är inte särskilt betungande. Men, om bären är många kan det vara svårt att låta dem stå, och ibland behöver man fylla en hink, eller två med lingon, eller blåbär, för att få tillräckligt med sylt så att man klarar sig till nästa bärsäsong. Och när man ska plocka mer bär är det kanske inte längre en lika skön och avkopplande syssla.

Plocka bär med bärplockare

När bären trillar ner i den stora hinken, ett och ett, inser man snart att man har många timmars jobb framför sig innan man har fyllt hinken med bär. Så kan det ofta se ut om man plockar bär för hand. Med en bärplockare går det hela betydligt smidigare och om det finns gott om bär tar det inte lång tid att fylla hinken. Plockar du bär med en plockare är det tillgången på bär som avgör hur snabbt du får ihop den mängd du behöver, och inte din egen skicklighet i bärplockning. Med en bärplockare plockar du av alla bären på en tuva med ett enda tag, och det är lätt att förstå att man kan fylla hinken snabbt om man hamnar på en plats med mängder av bär.

Bäst i test De bästa Bärplockarna 2023

Vi har valt dessa Bärplockare som våra Toppval. Plocka bär som ett proffs med dessa plockare.

⭐ Bäst i test: Klassisk röd bärplockare

Att plocka blåbär i skogen är en av de mest populära aktiviteterna som många människor njuter av. Det är ett roligt sätt att få ut och njuta av naturen, samtidigt som man får något gott att äta. För att göra det lite enklare att plocka blåbär kan du använda denna klassiska bärplockare som är utformad för att göra bärplockningen lite lättare.

Fördelarna med att använda denna bärplockare är att det är mycket enklare att plocka blåbär. Med bärplockaren kan du plocka bären mycket snabbare än om du plockar dem för hand. Det är också ett bra sätt att undvika att skada bären, eftersom du inte behöver röra dem för mycket.

Den klassiska röda plockare för blåbärsplockning.
Svensktillverkad röd bärplockare försedd med kåpa av slagfast styrén och svart plastgaller.

Plocka blåbär och lingon i skogen är ett roligt sätt att njuta av naturen och få något gott att äta. Använd en plockare för att göra det lite enklare och se till att du är försiktig när du plockar bären så du inte mosar dem. Ta med dig en korg eller en väska att samla dem i. Ha det så kul när du plockar blåbär!

Knapp för att se priset på Svensktillverkad röd bärplockare.


2. Hopfällbar bärplockare

Denna hopfällbara bärplockare är ett perfekt verktyg för dig som gillar att plocka bär i skog eller på tomten. Den är mycket smidig att ta med sig, eftersom den är liten och enkel att fälla ihop eller hänga upp. Bärplockaren är bara 12×14 cm när den är hopfälld, men trots detta rymmer den ändå upp till 1,2 liter bär. Det är också väldigt enkelt att sätta igång, du skjuter bara på handtaget och fäster karbinhaken så är du redo att börja plocka. När du plockat klart hakar du loss karbinhaken och tar bort handtaget, som förvaras inuti bärplockaren som hålls ihop av två elastiska band. Denna bärplockare är optimal för dig som söker ett smidigt och kompakt verktyg för att plocka bär.

hopfällbar bärplockare

När man är ute i skogen och plockar bär är det viktigt att ha rätt utrustning. En hopfällbar bärplockare är ett bra verktyg att ha med sig. Det är ett lätt och smidigt verktyg som gör det enkelt att plocka blåbär.

Denna hopfällbara bärplockare är gjord av ett lätt och smidigt material (PP-plast och PU-belagd polyester) som gör att den är lätt att bära med sig. Den är också mycket kompakt och tar inte upp mycket plats när den är hopfälld. Det gör att den är lätt att ta med sig när man är ute och plockar bär.

Lyckad bärplockning

Knapp för att se priset på den ihopfällbara plockaren.


Hur vi betygsätter produkter

Sommar innebär inte bara sol, bad och lediga dagar. Det är också under sommar och tidig höst som vi kan skörda bär och frukter i trädgårdar och ute i naturen. När jordgubbarna i landet tar slut och man har plockat av sina hallonbuskar är det dags att vända blicken ut från trädgården, mot skogen. För ute i våra skogar står tonvis med bär och bara väntar på att bli plockade. Och i vårt land är det ju så fantastiskt att man får gå ut och plocka blåbär och lingon även om man inte äger den minsta plätt mark. Allemansrätten ger oss möjlighet att äta gott och fylla våra förråd med skogens bär och svamp. Denna rättighet ställer naturligtvis också krav, och man måste gå varsamt fram och inte förstöra något.

Underlätta plockandet av vilda bär
En bärplockare är ett redskap som man använder för att underlätta plockandet av vilda bär. Det är framför allt vid plockning av lingon och blåbär som bärplockaren är en praktisk hjälpreda. Den används alltså framför allt till bär som växer på marken, men det går faktiskt också bra att använda en traditionell bärplockare för att plocka vinbär på buskar också. Den traditionella bärplockaren är tillverkad av tunn plåt och ser ut ungefär som en liten låda med gallerbotten. ”Lådan” är öppen framtill och har ett handtag ovanpå. I främre änden, där öppningen finns, är gallerbotten förlängd och kan närmast jämföras med en gles kam.

När man för plockaren genom bärriset repas bären av tack vare kammen, och med en uppåtgående rörelse får man bären att hamna i plockaren. Blad och skräp som följer med när bären repas kan åka ut genom gallerbotten så att det i stort sett bara blir bär kvar i plockaren. Åtminstone är det så det är tänkt, men i realiteten stannar också mycket av skräpet kvar och får rensas bort senare.

Underlätta plockandet av vilda bär med en bärplockare

Plocka blåbär och lingon
Bär som plockas med bärplockare måste rensas mer noggrant än de bär man plockar för hand, eftersom man då inte alls får med blad, barr och annat skräp i samma grad. Idag finns det också bärplockare av plast, och det nyaste tillskottet i bärplockararsenalen är plockare med skaft istället för handtag. med en sådan plockare behöver du inte böja dig ner för att få upp bären, utan du kan plocka både blåbär och lingon stående.

Om du vill ha med dig en plockare när du går på fjället, på promenad med hunden, eller vid andra tillfällen då promenaden inte i första hand är ägnad för bärplockning, finns det hopfällbara varianter som är mycket lämpliga. Den kan bäras i bältet så att du är beredd om du springer på fina bärmarker under turen. För inte kan man låta bli att plocka om man hittar stora mängder bär, även om det inte var det huvudsakliga syftet med vandringen. En hopfällbar bärplockare är mindre än en traditionell plockare, och rymmer alltså mindre bär. Å andra sidan är den lätt och smidig, och det är enkelt att ha den med för alla eventualiteter.

Olika modeller av bärplockare
Det finns en hel del olika modeller av plockare på marknaden, och även om de flesta bygger på samma princip kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. Det finns några saker att tänka på när du ska välja din bärplockare:

  • Känn på plockaren och känn efter hur den känns i handen. Det ska vara bekvämt att hålla i den och använda den. Det är inte alls säkert att den bärplockare som passar din granne är den bästa för dig. Greppet kan vara den detalj som avgör hur länge du orkar plocka bär där ute i skogen.
  • Bärplockaren ska vara lätt att rengöra. Hur noga du vill göra rent är förstås en smaksak, men det kan påverka valet av plockare. Vill du kunna tvätta den helt ren är det klokt att välja en modell där det går att ta av uppsamlaren av tyg och tvätta den. Men, även plockare i plast och metall är enkla att skölja ur och få rena.
  • Du kan välja mellan trä, metall och plast när du köper bärplockare. Köp en plockare i det material du tycker bäst om.
  • Du måste givetvis också fundera på hur mycket du är beredd att betala för din bärplockare.

Olika modeller av bärplockare

Frågor och svar kring Bärplockare

✅ Är det dyrt att köpa en bärplockare?

Nej, en bärplockare är sällan dyr. Många modeller kostar under 50-lappen, även om det även finns ett antal alternativ som hamnar i prisklassen 100-400 kronor. Hur mycket pengar du bör och behöver lägga på bärplockaren beror till stor del på vilka krav du har och hur behoven ser ut. Om du plockar stora mängder bär ofta vill du naturligtvis ha en bärplockare av hög kvalitet som håller för det mesta och som är lätt att rengöra ordentligt. Är du däremot bara ute i skogen ett fåtal gånger per år, och plockar lite bär för att få ihop några liter sylt för eget bruk fungerar oftast även de enklare bärplockarna tillräckligt bra.

✅ Vilka material på bärplockare är att föredra?

Det finns flera riktigt bra alternativ. Olika material har också olika egenskaper och därmed olika fördelar. Många uppskattar till exempel de modeller som har en avtagbar del i tyg, eftersom den då går att tvätta, så att den kan hållas hygienisk hela tiden. Många tycker också att gafflar av metall är de som är enklast att hålla rena, och dessutom de mest hållbara. Andra förespråkar plockare av trä, eftersom de tycker att de ger ett bekvämt och bra grepp. Det man bör tänka på är att det finns olika typer av trä. Det finns många robusta och hållbara varianter, men det brukar sägas att man bör se upp för plywood eftersom det tenderar att spricka relativt lätt.

✅ Rymmer alla bärplockare lika mycket bär?

Nej, det gör de inte och detta är något som det definitivt är värt att titta närmare på innan man väljer vilken modell man ska köpa. I produktspecifikationen brukar volym anges tydligt, så det är inga problem att hitta dessa uppgifter. Vissa plockare rymmer en liter, andra rymmer 1,2 liter och andra rymmer 1,5 liter. Det finns också större bärplockare som rymmer från 1,6 liter och i vissa fall upp emot 2 liter. Det här kan vara en betydelsefull faktor, i synnerhet för den som ägnar mycket tid åt att plocka bär och plockar stora volymer vid varje tillfälle.

✅ Är plockare av plast hållbara?

Det kan finnas såväl bra som dåliga varianter bland plastplockarna. Det går inte att slå fast att alla produkter av plast är vare sig hållbara eller inte hållbara. Däremot håller sällan plast lika länge som exempelvis metall, och det kan krävas att man är mer försiktig när man tar sina tag i bärbuskarna om gafflarna är tillverkade av plast jämfört med om de är tillverkade av metall.

En klassisk plockare tillsammant med en hink full med nyplockade lingon.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin