Partytält

Ser du med bävan fram emot att ordna en stor tillställning av något slag inom kort? Funderar du intensivt på var alla gäster ska få plats? Det är ju inte alla som har tillgång till ett stort hus med stora öppna rum där det får plats flera dussin gäster. Faktum är väl att ganska få har den förmånen. Därför gäller det att hitta andra bra lösningar. En väldigt enkel, men också väldigt bra lösning, är att köpa ett partytält där tillställningen kan äga rum.

Bäst Partytält

Snabbmeny:
Toppval Partytält Vanliga frågor


En bra lösning på många sätt

Det finns gott om anledningar till att ett partytält är en smart och bra lösning när du ska ordna en mottagning som din bostad inte riktigt ger utrymme för. En väldigt praktisk aspekt är att det går att välja ett tält som är i en passande storlek för ändamålet. Det finns såväl små som stora varianter, och naturligtvis även gott om medelstora alternativ. Oavsett om du har tänkt bjuda in dina tio närmaste vänner, eller om du ska ordna en fest för femtio personer, kan du med andra ord skaffa ett partytält som är tillräckligt stort, utan att för den delen vara alltför stort. Det brukar ju ofta sägas att lagom är bäst, och även om det inte alltid är korrekt, så stämmer det ganska väl när det kommer till storleken på partytält.

Lätt att sätta upp och ta ned

Det är förstås inte bara storleken som gör partytältet till en lösning som många väljer. En annan mycket positiv sak är att det är lätt att sätta upp tältet, samtidigt som det även är väldigt enkelt att plocka ned igen. Det gör att du redan dagen efter festen kan plocka ned tältet, och därefter ser din trädgård ut precis som vanligt igen.

Ett Partytält är en bra lösning på många sätt

Få hjälp att hitta det bästa Partytältet.

Billigare än de flesta andra alternativ

Om du ska ordna en fest som inte riktigt får plats i ditt hem har du olika alternativ att ta ställning till. Partytältet är bara en av de möjligheter du har. Du kan även hyra en lokal någonstans. Om tillställningen ska gå av stapeln på vintern eller senhösten kan det här vara ett klokt val. Då kan det förstås bli allt för kallt att låta festen hållas utomhus i ett tält, även om du tar in ett antal infravärmare.

Om tillställningen däremot ska hållas under sommarmånaderna passar ett partytält utmärkt. I långa loppet blir det också ett billigare val. Visserligen kanske det kostar mer att köpa än vad det kostar att hyra en lokal vid ett enskilt tillfälle, men det som gör partytältet till ett bättre val ekonomiskt är att det kan användas om och om igen i många år. Om du slår ut kostnaden på den tiden det kan användas blir det i de flesta fall ett betydligt billigare alternativ än att hyra en lokal varje gång det nalkas festligheter.

Toppval Partytält 2024

Vi har valt dessa Partytält som våra Toppval.
Trädgårdstält av hög kvalité och med många valmöjligheter.

===

===

Att tänka på

Om du har bestämt dig för att köpa ett partytält finns det några saker att tänka på, både vid inköpstillfället och när du väl har tältet i din ägo. Vid själva inköpstillfället handlar det förstås främst om att tänka på de rätta sakerna, så att du får ett tält som motsvarar dina förväntningar. När du väl har köpt produkten handlar det istället om saker du bör tänka på för att tältet ska hålla så länge som möjligt och förbli i gott skick.

Viktigt vid inköp av tältet

Viktigt vid inköp

Vid inköpet finns det som alltid när det är dags att köpa något nytt, vissa saker som du som kund bör tänka på. Du bör förstås börja med att fundera över hur stort tältet behöver vara. När du besöker en butik kommer du ganska snabbt märka att utbudet är stort och att valmöjligheterna avseende storlekar också är många. Det är mycket stora storleksskillnader det handlar om, så det går inte att tänka att vilket som helst fungerar. Vissa tält kan till exempel ha mått på 4 x 4 meter, vilket ju inte rymmer mer än fem-tio personer, medan andra tält har mått på 8 x 100 meter, vilket rymmer i stort sett hur många som helst. Det större tältet skulle dock kännas oerhört malplacerat om det bara skulle användas till en mindre tillställning.

Det gäller därför att fundera igenom hur många personer som står på gästlistan och som förväntas komma. Först när du vet detta kan du egentligen börja fundera över vilken tältstorlek som skulle kunna tänkas vara passande. Rör det sig om tio personer? Trettio? Sjuttio? Hundra? Det är av största betydelse att åtminstone ha någorlunda koll på gästantalet innan inköpet ska ske. Det är naturligtvis klokt att snarare välja ett lite för stort tält, än ett lite för litet, men det finns ingen anledning att ta i alltför mycket, bara för att vara på den säkra sidan för alla tillfällen. Det är naturligtvis också så att storleken speglas i prislappen. Ett litet partytält kan du köpa för några få tusenlappar, medan du kan få betala närmare 200 000 kronor för de allra största.

Material spelar roll

Vilket material ett partytält är tillverkat av spelar naturligtvis roll för såväl hållbarhet som utseende. PVC är ett vanligt material på dyrare partytält. Det finns gott om fördelar med det här materialet, bland annat är det betydligt mer hållbart än de tunnare plastalternativ som finns. De står emot väder och vind på ett bra sätt, och kan faktiskt till och med användas på vintern, om än kanske i andra sammanhang än vid fest. För att kunna använda det även under vintern krävs dock ett visst ramval.

Ramen har stor betydelse

Valet av ram har enormt stor betydelse för hur kraftfullt och hållbart ett partytält blir. Många partytält sjunker ihop av tyngden från snö eller tungt regn. Om så är fallet beror det ofta på en svag ramkonstruktion. Det behöver nämligen inte gå så illa med ett partytält. Naturligtvis finns det även modeller som tål att användas när det regnar, snöar eller blåser, men då gäller det att du satsar på en stabil och bra ram.

En ram som ska hålla för användning på vintern och i stundtals hård väderlek behöver för det första ha grövre rör än en vanlig ram, för det andra behöver den vara försedd med vajrar och dubbla bärarmar för att ge extra hållbarhet. Naturligtvis blir det betydligt dyrare att köpa ett tält med den här typen av påkostad ram, så det gäller naturligtvis att du funderar över vad du verkligen behöver, så att du inte köper en extra grov och hållbar ram när du egentligen skulle kunna klara dig alldeles utmärkt med en vanlig ram.

Val av tak kan betyda mycket

Även taket har betydelse och det finns alltså olika typer av tak. Även standardvarianten på tälten av PVC brukar vara av god kvalitet och klara av de flesta väder, under förutsättning att det stöttas upp av en bra ram. Skillnaden mellan de olika taken är att vissa är brandklassade, vilket gör att de uppfyller de säkerhetskrav som kan finnas för att du ska få ha vissa typer av tillställningar och ett större antal personer inne i tältet samtidigt. Även här är det en god idé att undersöka vad du egentligen har behov av, eftersom det även här förekommer förhållandevis stora prisskillnader.

Viktigt vid underhåll av tältet

Vad är det då som är viktigt att tänka på när köpet väl är genomfört och partytältet finns i tryggt förvar hemma hos dig? Det finns flera saker, och det beror till viss del på vilket tält du köpt. Det råder lite andra förutsättningar för små och lätta tält i jämförelse med de större varianterna. Du bör tänka på att då och då se över tältets samtliga delar. Vid varje montering ska du naturligtvis försäkra dig om att alla delar är intakta. Se över sidorna och taket, men även ramarna så att de är i fortsatt gott skick. Om du har ett mindre tält som inte är lika tåligt, är det klokt att montera ned tältet när det inte används. Belastningen på taket kan till slut bli för stor vid ihärdigt regn, om du valt en enklare modell.

Frågor och svar kring Partytält

✅ Går det att hyra ett partytält istället för att köpa ett?

Ja, det finns företag som ägnar sig åt uthyrning av partytält. Det kan vara ett tänkbart alternativ om du bara behöver tältet för en enskild händelse. Om du hyr ett tält går det ofta att få hjälp med såväl uppsättning som nedtagning av partytältet, vilket många uppskattar. Särskilt billigt blir det dock inte att hyra ett tält, så om du har upprepade behov av en plats för tillställningar tjänar du mer på att köpa ett eget.

✅ Är det svårt att montera ett partytält?

Nej, det brukar inte vara speciellt svårt. Om det är ett större tält du ska montera är det dock en fördel om ni är några stycken som kan hjälpas åt.

✅ Vad är det som gör att vissa partytält kostar 200 kronor medan andra kostar flera tusen, när de är lika stora?

Det beror på skillnader när det kommer till material, ramkonstruktion och tak. De billigare varianterna är långt ifrån lika hållbara och robusta som de dyrare. De billiga tälten är ofta tillverkade av tyg eller mjuk plast, medan de dyrare är tillverkade av hållbar PVC.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Partytält Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Friluftsliv:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin