MellandagsRea

December är verkligen en fantastisk månad på många sätt. Först kommer adventssöndagarna och en rad julförberedelser. Många uppskattar verkligen denna tid och passar på att njuta lite extra av den här tiden på året. Det pyntas i hus och lägenheter och det shoppas julklappar i mängder. Julgranar kläs, luciatåg går av stapeln och familjemedlemmar träffas. Sedan kommer själva julhelgen. En mycket uppskattad och älskad högtid när släktingar träffas och firar tillsammans, barnen går runt fulla av förväntan, och ett helt land slår sig ned i tv-sofforna framför Kalle Anka och hans vänner. När julen väl är slut, eller åtminstone julafton, kommer nästa stora händelse. Då startar mellandagsrean. Alla som inte redan har handlat slut på alla pengar kan fynda allt från kläder till hemelektronik.

Mellandagsrea

Snabbmeny: När startar mellandagsrean? Alla butiker 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter

Då startar mellandagsrean

Namnet mellandagsrea antyder att rean äger rum just i mellandagarna. Så var det också till att börja med. Då var det alltså efter julhelgens slut och fram till nyår som rean pågick. Idag ser det dock lite annorlunda ut. Tidigare var många butiker stängda på juldagen och annandag jul. Det ledde i sin tur till att rean kunde börja först dagen efter annandagen. Idag har många butiker öppet även på helgdagar. Dessutom har de flesta butiker idag även en digital närvaro. Det innebär att rean startar redan efter midnatt natten mot juldagen. Så fort klockan passerat midnatt och 25 december har börjat, finns det alltså möjlighet för de som hållit sig vakna att börja fynda. De fysiska butikerna öppnar förstås sällan vid midnatt, men även de brukar slå upp sina portar betydligt tidigare än vanligt.

Handla på årets mellandagsrea

Det pratas mycket om mellandagsrean och så har det varit i många år. Privatpersoner pratar sinsemellan om detta, men det pratas också i TV och skrivs i tidningar om detta. De allra flesta är med andra ord medvetna om att denna företeelsen äger rum. Frågan är då hur populär rean egentligen är? Är det många som ger sig ut i butikerna, fysiskt eller online? Shoppas det verkligen mer än vanligt, eller är det mest prat?

Faktum är att denna rea är otroligt populär. Det är lätt att tänka sig att många människor redan ska ha tömt sina konton före jul, men det handlas otroligt mycket under dessa dagar mellan storhelgerna. Stora elektronikkedjor meddelade till exempel under föregående år att det såldes en TV varannan sekund och redan 2006 meddelade man att svenskarna handlade för hela 18 miljarder kronor under mellandagarna. Den siffran har förstås stigit betydligt på senare år och trots att mellandagsrean nu får konkurrens av Black Friday så är det fortsatt många som utnyttjar chansen till rabatter under dagarna mellan jul och nyår.

Att tänka på

Hur trevligt det än är med rea och fyndmöjligheter så finns det några saker att tänka på. Det är förstås viktigt att de fynd du gör verkligen är fynd, och inte i själva verket handlar om lockpriser, där du betalar mer än du egentligen skulle behöva.

Bra butiker handla på mellandagsrean.

Det förekommer idag att företag höjer sina priser i början av december, i princip direkt efter Black Weekend. På så sätt ser priset lägre ut när det blir dags för mellandagsrea. I själva verket kan priset vara ett ordinarie pris, eller till och med högre. Detta är egentligen inte tillåtet, men det förekommer ändå. Detta är något du bör hålla koll på. Försök hålla koll på vad priserna för olika produkter brukar ligga på. I synnerhet bör du hålla utkik efter vad sådana produkter som du är intresserad av att köpa kostar till vardags. På så sätt kan du se om det sker några oväntade höjningar av priserna. Du kan även lägga märke till om reapriserna ser allt annat än billiga ut. För den som främst gör slumpmässiga köp kan detta vara svårt. För den som däremot planerar sina inköp i förväg är det ganska enkelt.

Rekommenderade butiker

Här har vi samlat webbutiker som har bra erbjudanden under mellandagarna.

Vad är du intresserad av?
Klicka här för att komma till rätt butik:

Möbler och Inredning – passa på att fynda möbler och inredning till hemmet.
Träningsutrustning – bra priser och erbjudanden på motionsredskap.


MÖBLER & INREDNING


Trendrum
Stort utbud av billiga kvalitetsmöbler och inredning på Trendrum.se. Snabb leverans. Handla dina möbler online idag.

>> Besök Trendrum här


TRÄNINGSUTRUSTNING

Sportgymbutiken
Köp träningsutrustning, kosttillskott, motionsredskap och träningskläder hos SportGymButiken. Här hittar du allt från tights till motionsband.

>> Besök Sportgymbutiken här


Sporttema
Sporttema säljer träningsutrustning och träningsredskap till bra priser.

>> Besök Sporttema här


Träningspartner
Träningsredskap, träningsmaskiner, träningsutrustning & gymutrustning för hem och företag. Handla online hos Träningspartner.

>> Besök Träningspartner här

Planera för mellandagsrean

Att planera kanske inte är det roligaste du vet, och i synnerhet inte när det kommer till shopping. Många uppskattar att strosa runt i butikerna, få upp ögonen för ett fint erbjudande och göra ett spontant inköp. Och visst kan det vara trevligt, men det ökar också risken att du ska låta dig lockas av så kallade lockpriser. Dessutom ökar risken att du handlar för betydligt mer än du egentligen hade tänkt. Försök därför göra någon typ av plan redan tidigare i december. Kanske får du stryka en del produkter från listan, om det visar sig att du får dem i julklapp, men det är ändå bättre att ha en plan

Skriv ned saker som du gärna vill ha om de kommer på rean. Ta dig sedan tid att undersöka hur mycket de olika produkterna kostar i olika butiker. Skriv gärna ned siffrorna. På så sätt kan du snabbt och enkelt jämföra dessa priser med reapriserna när mellandagsrean väl drar igång. Då kan du snabbt urskilja vilka fynd som verkligen är fynd. Det gör också att du kan undvika dyra spontanköp som du kanske egentligen inte har tänkt igenom.

Perfekt för presentkortsinnehavaren

Att köpa julklappar är inte alltid så enkelt. Det kan vara svårt att veta exakt vad var och en vill ha och kan tänkas bli glad över. Av den anledningen väljer många att ge bort presentkort. Det kan tyckas roligare än att ge bort ett kuvert med pengar, eftersom det ändå är personligt utvalt.

För den som har fått ett eller flera presentkort i julklapp kommer mellandagsrean väldigt lägligt. Presentkortsinnehavaren kan ge sig ut i den butik där presentkortet gäller och fynda loss bland utbudet på rean. Ofta finns det möjlighet att köpa flera produkter till samma pris som en sak annars skulle ha kostat. Att handla på rean för presentkorten kan med andra ord vara klokare än att spara presentkortet till senare tillfälle. Det kan ge mer valuta för pengarna om det används under rean. Naturligtvis går det även att spara det till exempelvis sommarrean eller nästa års Black Friday, men för den som redan vet vad man vill ha är mellandagsrean det perfekta tillfället.

Så fyndar du på mellandagsrean

Alla vill naturligtvis undvika att bli lurade och därför är det klokt att ta reda på hur du kan göra riktiga fynd på mellandagsrean. Som vi tidigare har nämnt är det en god idé att undersöka vad de ordinarie priserna ligger på för de produkter du är intresserad av. Du kan bara avgöra om ett pris är bra, om du har ett riktvärde att mäta mot. Att planera dina inköp i förväg är också klokt, som vi redan har tagit upp. På så sätt slipper du göra spontaninköp som aldrig blir använda. Det är inte helt ovanligt i reatider.

Extra billiga priser i dessa branscher

Hur mycket du kan spara beror också på vilken nisch av produkter du är intresserad av. Visserligen erbjuder de flesta butiker någon form av rea, men i vissa branscher går det att spara mer än i andra. Kläder är till exempel en bransch där du kan spara otroligt mycket. Priserna sänks ibland med ända upp till 70 % under mellandagsrean. Även hemelektronik kan det vara riktigt prisvärt att fynda under rean. Om du till exempel behöver en ny TV eller en ny dator kan mellandagsrean verkligen vara det perfekta tillfället att slå till. Många produkter har nedsatta priser med 30 %, men det finns även varor som är nedsatta till 50 % av ordinarie pris. Med tanke på att det rör sig om i grunden dyra varor, finns det stora pengar att spara. Leksaker, barnartiklar och resor är annat du kan fynda under mellandagarna. Detta är naturligtvis bara några exempel. Det finns även flera andra branscher som verkligen tar mellandagsrean på fullaste allvar.

Var först ut

Om du har gjort som vi har föreslagit och planerat dina inköp, vet du redan vad du ska försöka köpa under rean. Då gäller det att vara först ut, eller åtminstone att vara ute i god tid. Oavsett om du ska shoppa på nätet eller besöka en fysisk butik, är det smart att ta reda på när butikens rea öppnar. Försök besöka butiken så snabbt som möjligt efter att den öppnat. Det är inte alls ovanligt att produkter säljer slut, så om du verkligen vill ha den produkt du är ute efter, bör du höra till det första gänget som ger sig ut på shopping när rean startar.

Prova innan rean börjar

Om det är kläder du har planerat att köpa kan en god idé vara att sköta all provning av plagg innan rean startar. Ge dig ut i butikerna veckorna före jul och testa olika plagg, så att du vet vilken storlek du ska ha. Oavsett om du planerar att shoppa i en fysisk butik eller på nätet är detta en fördel. Om du går till en butik när rean börjar kan du gå direkt till klädhyllorna och plocka åt dig de storlekar du behöver, för att sedan gå direkt till kassan. Handlar du på nätet slipper du spendera tid på att fundera över vilken storlek som är den mest lämpliga. Du kan då klicka ned plagget i kundvagnen och gå till kassan. På så sätt hinner ingen annan lägga beslag på de sista plaggen före dig.

Frågor och svar kring Mellandagsrea

✅ Tar mellandagsrean slut på nyårsafton överallt?

Nej, det finns gott om butiker som fortsätter med rean ända till trettonhelgen, eller ibland till och med längre tid än så. Det har blivit allt vanligare att rean förlängs, något som gör att vissa företag har gått över till att kalla företeelsen för vinterrea istället för mellandagsrea, eftersom den inte längre enbart äger rum under mellandagarna.

✅ Hur länge har fenomenet mellandagsrea funnits?

Rea i sig har funnits ända sedan 1800-talet men just mellandagsrean kom inte förrän under 1950-talet. Att förlägga rean till mellandagarna ansågs praktiskt eftersom det då fanns ett bra tillfälle att byta julklappar som inte passade eller föll i smaken, och att fynda till bra priser.

✅ Vad är extra viktigt att tänka på inför rean?

Att alla produkter i en butik inte ingår i rean. Du ska därför inte utgå från att allt är billigare under de här dagarna. Ta en grundlig titt på alla priser innan du går till kassan, oavsett om du handlar online eller i vanlig butik. Det är fritt fram för varje butik att avgöra vilka och hur många varor som ska ha nedsatta priser.

Källor:

Snabbmeny: När startar mellandagsrean? Alla butiker Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin