Adventskalender

För många barn är adventskalendern något de ser fram emot och går och väntar på under hela november. När det är dags att öppna den första luckan är de fulla av förväntningar och öppnar med spänning. Det finns idag många olika adventskalendrar att välja mellan för barn. Numera finns även ett bra utbud för vuxna som vill ha kalendrar, även om det än så länge rör sig om ett något mer begränsat utbud än det som finns för barn.

Bäst adventskalender

Snabbmeny: Adventskalender för barn Adventskalender för vuxna Vanliga frågor


Adventskalenderns ursprung och funktion

Adventskalendern går även under ett annat namn. Den kallas ibland för julkalender. Oavsett vilket av orden du använder kommer de flesta veta vilken typ av produkt det är du pratar om. Det finns vanligtvis 24 luckor i en kalender. Det är med andra ord en lucka per dag under december månad till och med julafton. Vissa kalendrar har 25 luckor, det vill säga från 1 december till och med juldagen. I många länder är det på juldagen som det stora julfirandet sker, och även om så inte är fallet här i Sverige har man anammat detta i vissa kalendrar. Luckorna är till att börja med stängda. Ägaren får sedan öppna en lucka per dag.

Barn älskar en adventskalender till jul.

En tradition från Tyskland

Julkalendern har sitt ursprung i Tyskland. Där fanns runt år 1880 en mamma som ville underlätta den oändliga väntan på julen för sitt barn. Hon tog en kartong som färglades och däri lades 24 kakor. Barnet fick sedan äta en kaka per dag, ända fram till julafton. Barnet kom ihåg detta även när han blev vuxen. Han ägde då ett tryckeri och fick inspiration från kakkalendern han hade fått som barn. Han gav då ut den första tryckta adventskalendern. Detta var i början på 1900-talet.

Den första tryckta adventskalendern var förstås utformad på ett annat sätt än dagens kalendrar. Till en början hade man två ark. Det ena var fyllt med vackra julmotiv, och dessa skulle, ett per dag, klistras på det andra arket. Efterhand utvecklades julkalendern och andra, mer moderna varianter uppkom. Det har sedan skett stor utveckling fram till idag. Nu finns det såväl kalendrar med luckor med vackra motiv, som kalendrar fyllda med godbitar eller leksaker.

Adventskalendrar för barn 2024

Vi har valt dessa adventskalendrar som våra Toppval 2024.
De roligaste julkalendrarna som hjälper ditt barn att räkna ner dagarna till julafton. Här finns något som passar varje barn.

===

===

Fler adventskalendrar för barn hittar du här.


En svensk kalender

Den första svenska tryckta adventskalendern kom först några årtionden efter att den första tryckta kalendern hade sett dagens ljus i Tyskland. Året var 1934 och illustratören hette Aina Stenberg MasOlle. Kalendern kallades Barnens adventskalender. Den såldes då av Sveriges Flickors Scoutförbund. Än idag säljer scouterna julkalendrar med motiv skapade av samma illustratör.

TV-kalender

Varje år sänder SVT en julkalender där man visar ett nytt avsnitt varje dag från 1 december. Sista avsnittet går av stapeln på självaste julafton. Varje år sänds en ny kalender som utspelar sig i form av en serie.

Några riktigt populära exempel har varit:

  • Sunes Jul
  • Pelle Svanslös
  • Mysteriet på Greveholm
  • Teskedsgumman

I butikerna går det att köpa en pappkalender, där varje avsnitt har en egen lucka. I samband med avsnittet sker en lucköppning. Barnet kan antingen invänta lucköppningen på TV, eller öppna på egen hand när som helst under dagen. Motivet i luckan ger en liten insikt i vad som kommer att ske i programmet, även om det kan vara svårt att gissa.

Adventskalender för vuxna

Här hittar du julkalendrar för vuxna. Både till honom, henne och till er som par.

===

===

Goda smaker

Många vuxna gillar kaffe och te, eller åtminstone ett av alternativen. Därför är det naturligtvis väldigt positivt att det finns såväl kaffekalendrar som tekalendrar. Bakom luckorna gömmer sig smakprov av olika kaffesorter eller tesorter. Det här är verkligen en fantastisk kalender för den som vill utforska nya smaker och som gillar kaffe eller te. Ofta blir det ju att man fastnar för en sorts kaffe eller te och håller sig till den. Risken är då att man går miste om något ännu godare. Med en kalender av den här typen får du chansen att smaka allt som du tidigare har missat.

Adventskalender för vuxna

Förutom kaffe och te finns det naturligtvis många andra saker som också är värda att smaka på. Du kan till exempel köpa en lakritskalender med riktigt goda lakritsbitar bakom varje lucka. Det finns även delicatokalendrar med en godbit från Delicato varje dag. Ekologisk choklad är något annat du kan välja. Med en sådan julkalender får du avnjuta en liten bit riktigt god choklad varje dag ända fram till jul.

Skönhet och hudvård

Att ta hand om sig själv och att se bra ut är viktigt för många. Då kan en adventskalender som innehåller skönhetsprodukter eller makeup vara ett riktigt bra alternativ. The Body Shop har bland annat en adventskalender där du varje dag får öppna en lucka, bakom vilken du hittar en fin och användbar produkt från butiken. Det kan till exempel röra sig om handkrämer, läppbalsam, duschkrämer, schampo och mycket annat. Även Kicks och Rituals, för att nämna några exempel, har julkalendrar som innehåller skönhetsprodukter. Om du vill ta hand om ditt hår och samtidigt få spänningen som en julkalender kan erbjuda, är en kalender från Lyko ett utmärkt alternativ.

Erotiska kalendrar

För vuxna par kan en erotisk julkalender vara riktigt spännande. Kanske kan den rentav ge en nytändning i förhållandet. Bakom varje lucka finns nya spännande erotiska produkter. Det finns flera olika kalendrar av den här typen, så vilka produkter du får beror på vilken kalender du väljer. Det kan handla om allt från massageoljor till knipkulor.

Egna adventskalendrar för barn och vuxna

Det finns ju en mängd färdiga julkalendrar att köpa för både barn och vuxna. Trots det finns det många som inte tycker sig hitta den perfekta kalendern, eller som helt enkelt föredrar att skapa en egen. Då går det även bra att köpa en färdig grundsats, där du får själva kalendern och luckorna, men där du själv sedan ordnar saker att lägga i luckorna. Det här fungerar naturligtvis för både vuxna och barn. Du kanske vill fylla kalendern med hemgjort godis, små leksaker som passar barnets ålder, utvalda skönhetsprodukter som du vet att din partner gillar eller något helt annat.

Med den här typen av gör-det-själv-produkt kan du till och med skapa en julkalender till ditt husdjur. Du väljer helt enkelt själv vem som ska få kalendern och vad som ska finnas i den. Naturligtvis går det även bra att göra en kalender till dig själv. De flesta vuxna skämmer bort sig själva alldeles för sällan. En egengjord julkalender kan vara det perfekta sättet att faktiskt ge sig själv lite omsorg för en gångs skull.

Frågor och svar kring Adventskalendrar

✅ Jag vill göra en egen julkalender. Hur ska jag gå tillväga?

Det finns olika sätt att göra en julkalender. Du kan köpa ett färdigt startkit som består av en bas av kartong och 24 luckor. Det är sedan upp till dig att hitta 24 produkter att stoppa i luckorna. Ett annat alternativ är att sy en kalender med 24 fickor, i vilka du lägger små överraskningar. Du kan även ta en platta av trä som du målar, där du fäster 24 små paket, ett för varje dag. Oavsett vilken variant du väljer rekommenderar vi att du är ute i god tid. Det kan ta sin lilla tid att hitta 24 små överraskningar att lägga i kalendern.

✅ Hur mycket kostar en adventskalender?

Adventskalendrar kan finnas i väldigt olika prisklasser. De billigaste kalendrarna med choklad, eller enbart motiv, kostar bara några tior. Leksakskalendrar kostar ofta från 150 kronor, upp till cirka 500 kronor. För vuxna varierar också priserna på kalendrar mycket. Vissa billiga kalendrar går att hitta för cirka 200 kronor. Tekalendrar kostar ofta runt 350 kr medan en erotisk kalender kan kosta cirka 1 500 kronor. Eftersom en adventskalender ska vara något som skänker nöje ska du naturligtvis se till att välja en kalender som passar din budget. Hittar du inget som du tycker passar kan du alltid göra en egen kalender.

✅ Jag vill ge bort en julkalender med något gott i. Vad kan ni rekommendera?

Det finns en mängd olika julkalendrar med olika godbitar i, både för barn och vuxna. Lakritskalendrar är riktigt populära, liksom kalendrar med Lindt choklad. Många gillar även kalendrar med gelébönor, och en annan populär variant är julkalendrar med chiligodis. Det bästa är att testa olika varianter varje år, för att slutligen hitta en riktig favorit.

Källor:

Snabbmeny: Adventskalender för barn Adventskalender för vuxna Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin