Promenadscooter

Bäst promenadscooter

Snabbmeny:
Toppval Promenadscooters

Dela på Facebook Dela på Twitter


En promenadscooter kan i många fall liknas med en elscooter. Promenadscootern kräver inget körkort, är enkel att köra och kan användas av personer i alla åldrar. Med scootrar kan du själv anpassa farten beroende på om du befinner dig inomhus eller utomhus. Den kan till exempel gå mycket sakta i en så kallad krypfart, men även i en raskare takt för utomhusbruk. Att backa och svänga är enkelt och du behöver inte heller oroa dig för avgifter i samband med parkering.

Att köpa en promenadscooter är idag enkelt, eftersom det finns väldigt många olika modeller att välja mellan. Det som däremot kan vara svårare är att hitta en promenadscooter som verkligen passar dig. Det är viktigt att du utgår från just dina behov och önskemål när du tittar på modell, storlek och funktioner.

Vem behöver en promenadscooter?

Det finns flera orsaker till varför man väljer att skaffa sig en promenadscooter. I många fall fungerar scootern som ett perfekt färdmedel för den som vill kunna röra sig fritt och utan att behöva be om hjälp. Scootern kan också användas när man har svårt att bära hem tunga saker och behöver extra bärhjälp, t.ex. för äldre personer eller personer med funktionsnedsättningar som behöver storhandla med jämna mellanrum. Vissa väljer att köpa en promenadscooter för att det är roligt, kan göra vardagen lättare och för att kunna komma ut och träffa vänner och familj.

Att köpa en promenadscooter

Vilken modell ska man välja?

Marknaden erbjuder idag en mängd olika typer av promenadscootrar, eller permobiler som de också kan kallas för. Eftersom utbudet är så stort varierar scootrarna både i storlek, egenskaper och design. När det kommer till färger är det egentligen bara ditt eget intresse som är avgörande för vad du ska välja. Du kan hitta promenadscootrar i alla möjliga färger och färgkombinationer.

När du tittar på modeller finns det dock en sak som är mycket viktig att ha i åtanke och det är hur du planerar att använda dig av din scooter. Om du vill ha en scooter som fungerar bra till vardags och som du kan ta med dig i bilen är det rekommenderat att välja en modell som är mindre och nättare. Planerar du istället att använda dig av den ute i skog och mark, kanske på ojämnt underlag och terräng, behöver du satsa på en lite större och rejälare modell.

Toppval Promenadscooters 2023

Vi har valt dessa Promenadscooters som våra Toppval.

Är en permobil och en promenadscooter samma sak?

När det är dags att köpa en promenadscooter är det lätt att bli förvirrad. Orsaken till detta är helt enkelt för att “kärt barn har många namn” och benämningarna för promenadscootern är många. Det är inte ovanligt att vissa väljer att kalla den för elscooter istället, eller permobil. Permobil är egentligen en varumärke, men kan också användas för att beskriva färdmedlet.

permobil eller promenadscooter

Vad elfordonet kallas för har egentligen ingen större betydelse, utan det viktigaste är att du väljer en promenadscooter som är framtagen för just detta ändamål. Promenadscootern ska ha en ordentlig sittyta och ett bra rygg- och armstöd. Eftersom en promenadscooter vanligtvis används mycket mer till vardags än en vanlig elscooter eller elmoped, gäller det att du kan sitta bekvämt och stadigt.

Köpa ny eller begagnad promenadscooter?

En promenadscooter är oftast en dyr investering och därför är det inte konstigt att begagnade scootrar kan kännas mer lockande, åtminstone när det kommer till prislappen. Idag finns det många permobiler och promenadscootrar ute för andrahandsförsäljning och så länge du är noga med att kontrollera och testa scootern är det sällan en dålig affär. Att kontrollera promenadscootern är mycket viktigt för att du ska minska risken för att köpa grisen i säcken och komma hem med en produkt som inte fungerar som den ska.

viktigt med garantin.

Fördelen med att köpa en helt ny promenadscooter är att du kan känna dig trygg med att den inte har använts innan dig och att du får en garanti. Garantin är något som är viktigt att du har i åtanke, eftersom du troligtvis kommer vilja använda promenadscootern under en längre period, kanske till och med för resten av ditt liv. Någon livslång garanti finns sällan, men försök att hitta en butik eller återförsäljare som har en så lång garanti som möjligt.


Tips på fler av våra köpguider:

Valet av däck

Det är lätt att stirra sig blind på hur en promenadscooter ser ut utseendemässigt, men för att hitta den bästa scootern för dig finns det andra aspekter som är av större betydelse. En av dessa är valet av däck. De scootrar som finns på marknaden idag är främst utrustade med punkteringsfria däck, men det finns även klassiska luftdäck. Precis som med allt annat finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Punkteringsfria däck håller länge och är stabila, men fungerar inte alltid optimalt på alla typer av underlag (t.ex. terräng). Luftdäck har en mycket bra stötdämpning och gör åkturen bekvämare, men att få punktering när du befinner dig utomhus eller precis ska ta dig utanför dörren är inte roligt.

Här gäller det alltså att överväga vad som är viktigast för dig och vad som passar dina behov. Är du mycket rörelsebegränsad och lever ensam är punkteringsfria hjul det säkraste alternativet.

Välj en promenadscooter med lämplig hastighet

Ytterligare en sak som kommer skilja sig kraftigt mellan olika modeller är topphastigheten som promenadscootern har. Tittar man på hur marknaden ser ut idag ligger maxhastigheten på 15 km i timmen. Det är den hastighet som du som mest får hålla för att promenadscootern ska anses vara en promenadscooter för att du ska kunna åka utan körkort och hjälm (endast för personer över 18 år).

Med det sagt innebär det dock inte att alla modeller kommer upp i 15 km i timmen, utan det finns också promenadscootrar med en lägre hastighet än så. En topphastighet på 10-12 km i timmen är precis lika förekommande. Observera att maxhastigheten inte gäller när du ska backa med din promenadscooter, utan här är maxhastigheten betydligt lägre (ca 4-5 km/timme). Vad som lämpar sig bäst för dig kan bara du avgöra. Finns det många backar där du bor kan du med fördel behöva lite extra kraft för att komma upp.


Snabbmeny:
Toppval Promenadscooters

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin