Elektrisk trappklättrare

Bäst elektrisk-trappklattrare

Snabbmeny:
Toppval Elektriska trappklättrare Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Välj mellan klättrare med hjul eller band

Det finns två huvudtyper av trappklättrare att välja på, var och en med sina fördelar och nackdelar. Här är det viktigt att först och främst tänka igenom vad är det som ska transporteras och var. Är det rullstolsburna personer eller gods? Är det raka flacka trappor eller smala svängda? Hur är det med trappstegshöjden rent allmänt? Det går så klart inte att veta exakt hur alla trappor ser ut på förhand, men det finns ändå vissa standarder att utgå ifrån och då blir det också lättare att ta ställning till vad som skulle passa bäst

Trappklättrare med hjul eller band.

Trappklättrare med hjul

En trappklättrare med hjul har en särskild konstruktion med extra hjulpar som fästs under det som ska transporteras eller på själva trappklättraren. Denna extra konstruktion vrider sig ett steg i taget uppför trappan och lyfter därmed upp sin last ett steg i taget. Maskinen är oftast batteridriven och sköter själva klättrandet nästan på egen hand, men det måste förstås alltid finnas en förare som ser till att hålla balansen på hela ekipaget. Däremot är det inte alls fysiskt ansträngande för föraren att frakta upp personer eller tungt gods för en trappa om trappklättrare används.

Toppval Elektriska trappklättrare 2023

Vi har valt dessa Elektriska trappklättrare som våra Toppval.

Bandgående trappklättrare

Det finns också bandgående trappklättrare som fungerar lite annorlunda. De har drivband på en stor platta som körs in under rullstolen som sedan fästs noga och tippas något bakåt i låst position. Banden gör sedan klättringen både uppför och nedför trappor mycket jämn och behaglig. Den här typen fungerar främst i raka trappor eftersom plattan med drivbandet är ganska lång i sig själv.

Viktigt med Driftstid och batteriladdning

Driftstid och batteriladdning

Fundera också på driftstiden och vad du behöver i den vägen. En trappklättrare drivs med batteri som måste laddas regelbundet. Kontrollera hur lätt det är att ladda och hur länge det går att använda den på en laddning. Tänk också på att det här rör sig om en maskin som kanske används bara då och då och det är viktigt att batteriet inte laddar ur. Kanske finns behov av extra batteri, hur lätt är det då att skifta under pågående användning?

Steghöjden är viktig

Trappstegens höjd får inte överstiga trappklättrarens kapacitet så det är bra att veta vilken sorts trappor som kan bli aktuella för dig och välja en trappklättrare som inte har för liten steghöjd som maxkapacitet.

Användningsområde för en trappklättrare.

Användningsområde för en trappklättrare

Det finns i huvudsak två användningsområden för trappklättrare: dels transport av rullstolsburna personer, dels transport av tungt gods. I båda fallen handlar det om att förenkla och underlätta för personer som ansvarar för respektive typ av transport. När det gäller rullstolsburna krävs förstås särskilda anordningar för att ge fullgod säkerhet och trygg transport för den rullstolsburne. I båda fallen behövs en stabil, lätthanterad och säker trappklättrare som orkar med de laster som avses och som är enkel för föraren att hantera.

Trappklättrare för rullstolsburna

Trots alla ambitioner om att göra samhället och hus eller offentliga byggnader tillgängliga för alla så finns det ofta brister. Trappor hindrar effektivt en rullstolsburen person att komma fram och för den som har en assistent blir det inte lättare. Det är alldeles för tungt att dra en rullstol med en vuxen person i uppför en trappa. Det kan gå att begära fram en ramp men ofta är lutningen så brant att det blir väldigt svårt ändå. En trappklättrare är ett fantastiskt hjälpmedel för personer som måste förflytta rullstolsburna i trappor ibland. När det gäller personförflyttning av detta slag är det rigorösa säkerhetsföreskrifter så inget händer före eller efter transporten.


Tips på fler av våra köpguider:


Maxvikt

Trappklättrarens kapacitet vad gäller maximal vikt har mycket stor betydelse. Är det en tung person som ska förflyttas måste trappklättraren vara anpassad för detta. Den måste vara stabil i varje skede av förflyttningen med säker balans och lugna nivåförflyttningar. Eftersom trappklättraren sannolikt ska förflyttas och kanske stuvas undan mellan användningstillfällena är även maskinens egen vikt och konstruktion av betydelse. Kontrollera därför hur mycket en trappklättrare väger i sig själv, med batteri och om det går att fälla ihop den på något sätt så den tar mindre plats när den inte behövs.

Fästanordningar

När en rullstol ska fästas i trappklättraren är det naturligtvis oerhört viktigt att fästena är rejäla och säkra i alla lägen. De måste trots detta vara smidiga och enkla att hantera så det inte blir för krångligt att alltid använda alla olika låsfunktioner, så rullstolen verkligen är fixerad i rätt läge. Personen som sitter i rullstolen måste också känna sig trygg och då behövs säkerhetsbälten och eventuellt andra fästanordningar, beroende på personens fysiska tillstånd.

Trappklättrare för godstransporter

Det finns också trappklättrare för förflyttning av tungt gods i fastigheter utan hiss. Det går att hyra för engångsbehov men för den som ofta behöver flytta tungt gods upp för trappor är det en mycket bra investering att köpa en egen av lämplig modell.

Tungt gods

Olika modeller klarar olika tungt gods så här gäller det att fundera på vad det är som ska transporteras. Ta hellre i lite i överkant än tvärtom.

Modeller för svängda trappor

Det finns särskilt konstruerade och extra smidiga trappklättrare som är anpassade för att fungera i svängda eller trånga trappor om du har behov av det.

Sammanfattningsvis:

Checklista att titta på vid köp:

  • Hjul- eller banddriven?
  • Transport av rullstolsburna eller godstransport?
  • Kontrollera driftstid och batteriladdning.
  • Kontrollera maxvikten för tungt gods respektive persontransport.
  • Kontrollera klättrarens maximala steghöjd.
  • Avsedd för raka eller svängda trappor?
  • Kontrollera vilken maxvikt som gäller.
  • Kontrollera fästanordningar och stabilitet.
  • Undersök praktisk användning.
  • Vikt, format och förvaring.

Snabbmeny:
Toppval Elektriska trappklättrare Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin