Hästtäcke

För många unga, kanske framför allt bland tjejer, är hästar det stora intresset och man tillbringar all tid man kan i stallet. Den stora drömmen är ofta en egen häst, men många får nöja sig med att sköta och pyssla om ridklubbens hästar. En och annan får sina drömmar uppfyllda och kan skaffa egen häst, eller får möjlighet att hyra eller låna en häst under en tid.

Bäst Hästtäcke
Snabbmeny:
Toppval Hästtäcken Vanliga frågor


Vad hästen behöver

Oavsett om du har egen häst, eller tar hand om någon annans, vet du att det följer ett stort ansvar med att ha hand om ett levande djur. Hästen ska ha mat, och stallet ska hållas rent. Den ska borstas och ryktas och naturligtvis måste hästen också få massor av kärlek. Men, det räcker inte med bara kärlek och god omvårdnad, utan det finns en hel del saker man måste ha, både för att använda hästen och för att kunna se till att den har det bra i alla sammanhang. Sadel, träns och allt det andra du behöver om du vill rida på hästen, eller seldon, vagn och andra tillbehör om det är en häst som ska köras.

Under stora delar av dagen går hästen ute i hagen, och det är förstås vad en häst vill. Att gå ute och beta färskt gräs bör vara en idyllisk tillvaro för varje häst. Men, ibland är det faktiskt inte så idylliskt som det kan se ut. Kanske besväras hästen hela tiden av flugor, eller så visar sig inte vädergudarna från sin bästa sida och ett ihållande regn gör att hästen ständigt är blöt. Som tur är finns det enkla lösningar på dessa problem.

Om du inte är så intresserad av hästar, och inte brukar hålla till i stallet, har du kanske förvånats över att så många hästar går omkring med täcke idag. Det finns de som frågar sig vad som hänt med djuren, om de verkligen behöver kläder i alla väder. Men, faktum är att det idag finns ett mycket stort utbud av hästtäcken. Det finns täcken för olika förhållanden, vilket gör att man kan undvika många typer av obehag för hästen.

Hästtäcke på både sommar och vinter.

Täcken för alla situationer

Sortimentet innehåller täcken för i stort sett alla situationer, som:

 • Flugtäcke
 • Regntäcke
 • Ridtäcke
 • Stalltäcke
 • Svett-täcke
 • Vintertäcke
Det finns med andra ord ett täcke som kan hålla din häst nöjd och glad i alla väder och i alla lägen. Det finns ju mycket som kan störa en häst i hagen, men med rätt täcke kan den slippa obehag och må bra och trivas.

 

En överblick över de hästtäcken som är vanligast

Olika täcken är lämpliga vid olika tillfällen och det kan vara bra att få en överblick över de hästtäcken som är vanligast:

En överblick över de hästtäcken som är vanligast

 • Flugtäcke är, som namnet anger, ett täcke som skyddar hästen från flugor och andra insekter när den går på bete i hagen. Täcket kan kompletteras med en flughuva för ett heltäckande skydd. Det finns flugtäcken med eller utan hals, och ofta är de tillverkade i ett lätt material eftersom de i första hand används på sommaren när det är varmt ute.


 • Regntäcke gör sommaren behaglig för hästen även när vädergudarna inte visar sig från sin bästa sida. Den svenska sommaren består tyvärr inte enbart av sol och värme. Regn hör också till det typiska sommarvädret. Och regn kan göra din häst både blöt, kall och irriterad. Men med ett bra regntäcke kan du hålla hästen torr, och den trivs och är glad oavsett väder. Det finns olika typer av regntäcken, vilket gör att hästen kan gå ute i hagen vare sig det är ett lätt sommarregn eller ett riktigt höstregn i november. Det finns både fodrade och ofodrade regntäcken, vilket gör att hästen kan vara ute oavsett årstid, utan att bli blöt och kall. Regntäcken finns med och utan hals, och det går också att köpa separat hals att komplettera täcket med.


 • Stalltäcken är avsedda att användas inne i ett kallt eller normal-tempererat stall. Du kan välja en tunnare variant som skydd mot drag och kall luft, eller ett tjockare täcke för att hålla värmen under kalla vinternätter. Stalltäcken kan, till exempel, vara tillverkade i ett quiltat material eller i fleece som är ett både värmande och isolerande material samtidigt som det låter hästens hud andas. Stalltäcket är särskilt användbart under transport, tävlingsdagar och kalla nätter. Om du väljer ett täcke som är svettabsorberande kommer det att hålla hästen torr i alla lägen.


 • Ridtäcket är det täcke som passar bäst när hästen är sadlad och ute på ridtur. Täcket håller din häst varm under ridturen eller framridningen och du kan välja ett större ridtäcke, eller ett mindre ländtäcke. Eftersom hästen svettas när den arbetar är det förstås bra om täcket har en andningsfunktion så att fukten transporteras bort och hästen hålls torr. Den här typen av täcken passar speciellt bra vid uteritter och framridning, men även efter rundan på tävlingsbanan. Täcket ser till att hålla hästens muskulatur varm och mjuk, och hjälper på så sätt till att förebygga skador.


 • Vintertäcket, är som namnet anger, ett täcke som används för att hålla hästen varm under vintern. Hästar kan också frysa och det är inte ovanligt att de blir snuviga under vintern. Med ett värmande vintertäcke kan du förhindra att hästen blir kall och förkyld. Tänk på att köpa ett hästtäcke som passar din häst. Om vintern är kall kommer hästen att använda täcket under många timmar och då är det extra viktigt att det sitter bra så att det inte skaver eller slits.


 • Övergångstäcke är ett täcke som används under vår och höst, alltså tiden mellan sommar och vinter, som har sina speciella täcken. Övergångstäcket är ett regntäcke som är försett med foder. Det är, med andra ord, ett täcke som tål rejäla busväder.


Hästtäcken för speciella tillfällen

Täcken för speciella tillfällen

Detta är en del av de hästtäcken som finns på marknaden. Det finns också andra täcken för speciella tillfällen eller situationer, som exempelvis reflextäcket för ridning i mörker. Det största utbudet av hästtäcken hittar du här på internet. Här finns hela det enorma sortimentet samlat på ett ställe vilket underlättar om du vill jämföra och välja. Du kan också jämföra priser, för att kunna köpa täcket där du får det till bästa priset.
 

Frågor och svar kring Hästtäcken

✅ Vad finns det för olika typer av hästtäcken?

Det finns en rad olika typer av täcken för hästar. Det finns exempelvis stalltäcken, ländtäcken, svettäcken, regntäcken, vintertäcken och insektstäcken. De har alla olika syften och funktioner, vilket innebär att det inte går att använda ett och samma täcke året runt, för alla tillfällen. Däremot är det inte alla hästar som alltid behöver använda täcke. Här hittar du våra Toppval av Hästtäcken.


✅ Måste alla hästar ha täcke när det är kallt ute?

Nej, väldigt många hästar klarar sig utan täcke även när det är kallt ute. Dock är det viktigt att tänka på att hästar ofta behöver vänja sig vid att kunna gå ute utan täcke när det är kallt ute, och det kräver även att hästen ifråga är helt frisk. Om hästen är skadad kan den behöva ett täcke även om den vanligtvis klarar sig bra utan. För att en häst ska klara sig bra ute i kylan på vintern utan täcke krävs att den har full vinterpäls. Om den är klippt blir det med andra ord en annan sak och då kan det krävas ett bra täcke. För att en häst ska kunna gå på lösdrift året runt utan täcke är det viktigt att det finns tillgång till vindskydd där hästen kan stå under tak vid behov.


✅ Hur väljer man rätt storlek på ett hästtäcke?

Det är längden på hästens rygg som avgör vilken täckstorlek som ska användas. Längden ska mätas från manken till svansroten. Det är dock viktigt att komma ihåg att det precis som med kläder för människor kan skilja något på storlekar från en tillverkare till en annan. Det kräver därför vanligtvis att man provar täcket för att kunna vara helt säker på att det passar. För att kunna lämna tillbaka täcket om det inte passar är det viktigt att undvika att det blir smutsigt eller hårigt. Att lägga ett lakan under täcket vid provning är därför en stark rekommendation.


✅ När behövs ett svettäcke?

Ett svettäcke är bra att ha när hästen har tränats och därför svettas, eller när den har blivit duschad eftersom det då kan dra åt sig fukten. Syftet med den här sortens täcke är att fukten ska transporteras till utsidan av täcket. Därifrån ska den sedan förångas.


✅ Vad används ett ländtäcke till?

Ett ridtäcke används vid ridning. Det värmer korset och länden under ridningen och skyddar även mot eventuellt regn. Ibland kallas den här typen av täcke även ridtäcke, vilket ju tydligare beskriver hur dess användningsområde ser ut. De här täckena kan se ut på olika sätt. Rena ländtäcken fästs ofta bakom sadeln, medan ridtäcken ibland även har en del framför sadeln med hål för sadeln.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Hästtäcken Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: