Ridstövlar

För många är det stallet och hästar som gäller på fritiden. Att bara få vara tillsammans med sina favoritdjur är lyckan, även om det är ridningen som i första hand har lockat en till stallet.

Bäst Ridstövlar

Snabbmeny:
Toppval Ridstövlar Vanliga frågor


Ridning och hästsport är till för alla

Många är de tjejer som tillbringat större delen av tonåren bland hästarna och länge har ridning varit tjejernas sport medan killarna spelat fotboll och hockey. Idag har även flickorna möjlighet att spela boll och utöva vilka sporter som helst, men det betyder inte att ridhusen står tomma. Hästarna har sin trogna skara beundrare, och de består självklart inte av bara tjejer. Ridning och hästsport är till för alla , och det finns många ryttare av båda könen, både bland nybörjare och på elitnivå.

Utrustning som behövs vid ridning

Hockey och andra sporter kräver massor av dyrbar utrustning vilket inte minst föräldrarna får känna på när sonen, eller dottern, vill börja med någon idrott. Även om man inte behöver skridskor eller klubba i ridhuset, finns det en del utrustning som man behöver ha som ryttare. Vissa saker som man måste ha, och andra som inte är ett måste, men som underlättar ridningen eller på andra sätt är praktiska när man är i stallet. En ridhjälm måste man givetvis ha när man rider. Ja, den bör även sitta på om man jobbar med hästar på annat sätt, som vid körning eller longering och liknande. Hjälmen är obligatorisk och den ska också vara CE-märkt och godkänd så att man har ett fullgott skydd om olyckan skulle vara framme.

Utrustning som behövs vid ridning

Hjälmen ska alltså finnas från första stund, medan annan utrustning kan komma efter hand. För att kunna rida bra och för att inte fötterna ska glida ur stigbyglarna behöver man ha ett par bra skor eller stövlar på fötterna. Skor med en liten klack, som stoppar foten från att glida igenom stigbygeln, och som ger ett bra grepp. Många tycker nog att ett par ridbyxor och ridstövlar är ett måste, men det går faktiskt bra att rida i jeans och ett par bra skor, åtminstone till att börja med.

Naturligtvis kommer snart den dag då man vill ha riktiga saker, och då man ska köpa sina första ridstövlar. Ridstövlarna fullbordar liksom outfiten och känns nödvändiga för många i stallet. Vid många tävlingar är det också obligatoriskt med ett par höga ridstövlar, som ju ger ett elegant intryck. Innan du köper dina ridstövlar finns det en del att fundera på, så att du verkligen får de stövlar som passar bäst för dig och din ridning.

Toppval Ridstövlar 2024

Vi har valt dessa Ridstövlar som våra Toppval.
Klassiska ridstövlar av hög kvalitet.

1. Ridstövel Hansbo Sport, JR 34
När det är dags för ditt barn att börja rida kommer ni relativt snabbt vilja förse henne eller honom med rätt utrustning. Något som behövs är ett par ridstövlar och sådana finns i olika modeller och material. De här ridstövlarna från Hansbo Sport är tillverkade i konstläder och av god kvalitet. Hansbo Sport är kända för att tillverka stilrena produkter av hög kvalitet för ryttare och det gäller naturligtvis även de produkter som tas fram för unga ryttare. Just de här ridstövlarna kommer i storlek 34 men naturligtvis finns de även att hitta i andra storlekar om ditt barn behöver större eller mindre stövlar.

Det är bra att lära ditt barn redan från början att utrustningen bör hållas efter ordentligt för att produkterna ska hålla längre. Ridstövlarna är naturligtvis inget undantag. En stor fördel med de här konstläderstövlarna är att de är lätta att rengöra. På så sätt blir det lätt för din son eller dotter att ta hand om stövlarna på ett bra sätt.

Kolla priset

2. Vinterridstövel Covalliero, Svart
Om du har provat att använda vanliga ridstövlar på vintern vet du hur kallt det blir. Det finns mycket positivt att säga om vanliga läder-, konstläder- eller gummiridstövlar men de är inte varma och därför kan ridturerna lätt bli mycket kylslagna om du använder sådana på vintern. Med de här vinterridstövlarna kan du däremot njuta av ridturerna även under kalla vinterdagar. Dessa thermostövlar har en helt annan isoleringsförmåga än vanliga ridstövlar. Dina fötter förblir både varma och torra även när minusgraderna smyger sig på.


Värt att nämna är också att fotdelen på de här stövlarna är vattentäta. Det är högst troligt att du kommer behöva leda din häst en bit genom snön och då är det väldigt skönt att veta att du slipper få blöta fötter av detta. En annan fördel med de här ridstövlarna är också att de är lätta att ta på och enkla att knäppa med hjälp av kardborreband.

Kolla priset

3. Ridstövel Gummi Svart
Du har säkert sett att ridstövlar finns i flera olika material. Egenskaperna varierar från ett material till ett annat vilket det är viktigt att vara medveten om. Även priserna varierar beroende på vilken typ av ridstövlar du väljer. Ridstövlar av gummi är generellt det billigaste alternativet och om du eller ditt barn precis har börjat rida eller snart ska börja kan det mycket väl vara så att ni vill köpa relativt billig utrustning till en början. De här gummiridstövlarna är ett utmärkt nybörjarval. De ger betydligt bättre förutsättningar än vanliga skor, samtidigt som du slipper spendera allt för mycket pengar till en början.

Utseendemässigt är den här stöveln klassisk och stilren och hälen är tillräckligt välformad för att du eller ditt barn ska få bra grepp med foten i stigbygeln. En fördel är att den här produkten finns i en rad olika storlekar. Du kan välja från storlek 29 och upp till storlek 41, vilket gör att väldigt många kan få användning av den här ridstöveln.


Att tänka på när du köper ridstövlar

För det första måste du förstås fundera på vilken typ av ridstövlar du vill ha. I huvudsak delar man in ridstövlar i två olika typer: hoppstövlar och dressyrstövlar. Hoppridstövlar har snörning på ovanlädret och används företrädesvis vid hoppning, fältritt och jakter. Dressyrridstövlarna har ingen snörning alls och används vanligen av dressyrryttare. Men, du måste också välja efter hur och när du ska använda dina ridstövlar. Ska de användas under vintern finns det speciella vinterridstövlar som är fodrade och värmer under kalla vinterdagar.

Du måste också fundera på vilka funktioner du vill ha i dina nya ridstövlar. Du kanske vill ha en stövel som är lättare att ta av och på, och då kan du, till exempel, välja en stövel med dragkedja bak. Kommer du att använda dina ridstövlar under lång tid kan det vara bra att välja en stövel med extra komfort i sulan.

Funktioner du vill ha i dina nya ridstövlar

Stövelns design

Designen spelar förstås också roll i ditt val av stövlar. Det finns många olika modeller av ridstövlar och här finns något för alla smaker. Det är din egen personliga smak som avgör vilken ridstövel du vill ha. Men, om du tänker tävla behöver du också ta reda på vilka regler och förväntningar som gäller inom din tävlingsdisciplin. Av tradition är ridstövlar svarta, men på senare tid har det blivit populärt med färgade accenter. Och det kan vara både snyggt och uppiggande, men det gäller att veta hur det tas emot på en tävling. Färgglada accenter kan kanske fungera bra vid en hopptävling men är inte lika uppskattat på en dressyrtävling, till exempel.

Stövelns design är viktig

Ta mått på dina fötter och vader

Sedan är det förstås viktigt att stövlarna passar. Ofta får man utgå från sin vanliga skostorlek när man köper ridstövlar. Eftersom stövlarna är höga och smala är vadstorleken också ett viktigt mått. Det är denna som avgör hur tätt ridstövlarna sitter runt ditt ben. För att få rätt mått ska du mäta runt den bredaste delen av din vad. Du ska ta måttet när du har ridbyxor och strumpor på, och när du sitter ner. Detta mått kan du sedan jämföra med måtten som tillverkaren av stövlarna anger. Många tillverkare erbjuder en mängd olika vadstorlekar på sina ridstövlar, med allt från smal till extra bred.

Skostorlek och vadstorlek är alltså viktiga mått när du ska köpa ridstövlar. Men det finns ett till mått som måste med och det är längden på benet. Även detta mått tar du när du sitter ner. Mät från nederdelen av hälen upp till knävecket, alltså baksidan av ditt knä. Jämför sedan måtten med ridstövelns måttabell för att få de rätta stövlarna. Tänk på att ridstövlar ofta mjuknar och sjunker ihop något när du har använt dem en tid, så det kan vara bra att lägga till lite på höjden om du vill att de ska vara riktigt höga.

Frågor och svar kring Ridstövlar

✅ Använder man samma ridstövlar för hoppning som dressyr?

Nej, generellt använder man olika ridstövlar för dessa två olika grenar inom ridsporten. Hoppstövlarna har snörning på övre delen av lädret. Dessa kan även användas av den som ägnar sig åt fältritt. Dressyrstövlar känns kanske igen av fler. De har inget snöre utan är enbart släta hela vägen längs skaftet. I allmänhet är dressyrstövlarna styvare medan hoppstövlarna är mjukare och mer anpassningsbara. Här hittar du våra Toppval av Ridstövlar.

✅ Finns det något bra skäl till att välja ridstövlar istället för ridskor?

Ja, det finns några goda anledningar. Med ridstövlar får man till exempel mer stöd för skänkeln, vilket kan vara till mer hjälp än man först tror. Ridstövlar är också mer användbara när det är dags för tävling, då de ingår i den klädsel som är standard vid tävling i såväl hoppning som dressyr och fältritt.

✅ Finns det ridstövlar i olika material?

Ja, ridstövlar finns i olika typer av material. Gummi, läder och konstläder är tre vanligt förekommande alternativ. Det är ingen hemlighet att läder är det dyraste men också det mest uppskattade materialet av dessa. Det finns också ofodrade ridstövlar, vilket är vanligast, samt ridstövlar fodrade med värmefoder, som till exempel fleece. Många tycker att det är lämpligt att använda ett par ridstövlar på sommaren och ett par andra på vintern, för att slippa frysa under de kallare månaderna, utan att det för den delen behöver bli varmt och obehagligt under de varmare sommarmånaderna.

✅ Hur mycket kostar ett par ridstövlar?

Det beror på en rad olika faktorer så som material, design och varumärke som påverkar priset. Det är viktigt att nämna att prisskillnaderna kan vara stora. Det går till exempel att hitta stövlar som inte kostar mer än runt 700 kronor för den som tar sig tid att leta och jämföra priser. Det betyder dock inte att alla ridstövlar ligger i den prisklassen. Tvärtom är det även vanligt att många ridstövlar kostar det dubbla och i många fall även mer än så. Det finns gott om exemplar där priset ligger på mellan 2 500 och 3 500 kronor. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till att välja ett par billiga eller ett par dyra stövlar. Det beror helt på vilka krav du har på ridstövlarna, när och hur de kommer att användas och hur ofta du rider. För den som rider ofta och även tävlar regelbundet kanske det är en god investering att satsa på ett par dyrare stövlar av god kvalitet. För den som rider en timmes lektion en gång i veckan kanske det däremot räcker med ett par lite billigare stövlar. Det viktigaste är trots allt att du väljer en modell som sitter bekvämt och bra, som passar dina ben och vader och naturligtvis fötter, och att de är väl anpassade för den ridsportsinriktning du ägnar dig åt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Ridstövlar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin