Ridbyxor

Visst kan man sitta på hästen i vanliga jeans, men som all annan sport får man helt andra möjligheter om man använder sig av kläder som är anpassade efter aktiviteten. Man behöver, till exempel, ett par ridskor eller ridstövlar för att få bra grepp, och för att inte halka igenom stigbyglarna under ritten, och ett par riktiga ridbyxor är både bekvämare och bättre än vanliga jeans. Det finns dessutom många olika typer av ridbyxor för att passa olika ryttare och situationer. Ridbyxor ger, till exempel, mindre risk för skavsår än vanliga byxor, och beroende på vilket material du väljer kan de också göra att du sitter bättre och stadigare i sadeln. Sömmarna på ridbyxor är placerade på ett sätt så att de inte ska orsaka obehag.

Bäst Ridbyxor

Snabbmeny:
Toppval Ridbyxor Vanliga frågor


Helskodda eller knäskodda ridbyxor?

Innan du köper ridbyxor måste du alltså fundera på vilken typ av byxor du vill ha, hur och när de ska användas och så vidare.

Många tänker kanske främst på om man ska välja ridbyxor som är helskodda eller om det räcker med knäskodda ridbyxor, eller om man helt enkelt ska välja ett par oskodda byxor. Men, det finns också många andra ridbyxor att välja på, för olika personer och för olika typer av ridning.

Helskodda ridbyxor

Helskodda ridbyxor kan generellt sägas ge bättre fäste i sadeln, medan andra föredrar knäskodd eller oskodd ridbyxa eftersom man upplever att man då kommer djupare i sadeln. Det är helt enkelt en fråga om tycke och smak och man väljer det som känns bäst. Många dressyrryttare använder helskodda ridbyxor eftersom man behöver ha en riktigt stadig sits, och med de rätta helskodda ridbyxorna sitter man som klistrad i sadeln. Förr i tiden var de flesta ridbyxor skodda med läder. Konstläder kom sedan som ett alternativ, och det senaste på skoningsfronten är silikontryck som finns i många olika läckra färger. Silikon och andra material som är halkfria och ger bra grepp är alltså ett bra alternativ om man inte vill ha ridbyxor som är skodda med äkta skinn.

Ska man välja Helskodda eller knäskodda ridbyxor?

Knäskodda ridbyxor

Knäskodda ridbyxor är perfekta för hoppning eftersom de ger ett lätt grepp så att man lättare kan resa sig i sadeln när man hoppar över höga hinder. Även de knäskodda ridbyxorna har skoning i läder, eller kanske ännu hellre läderliknande material, för att ge det rätta greppet. Silikon är det senaste även på dessa ridbyxor, och seglar upp som en ny fräsch konkurrent till konstlädret som är det vanligaste materialet för både hel- och knäskodda ridbyxor.

Knäskodda ridbyxor

Oskodda ridbyxor är alltså inte skodda alls. Dessa ger alltså inte det fäste som de skodda byxorna ger, men istället ger de fördelen att man lättare kommer ner i sadeln, vilket är en anledning till att många faktiskt föredrar de oskodda byxorna. En nackdel med dessa ridbyxor kan vara att de inte är lika hållbara som de skodda varianterna, eftersom tyget inte står emot slitage lika bra som konstläder, silikon eller andra material på de skodda delarna av byxan.

Man brukar skilja på vanliga ridbyxor och jodhpursridbyxor. Jodhpursbyxorna är avsedda att användas till jodhpurs och är därför bredare nedtill och har full längd. De klassiska modellerna är avsedda att användas med ridstövlar, och är därför smala, och det är inte så viktigt att de har full längd.

Toppval Ridbyxor 2023

Vi har valt dessa Ridbyxor som våra Toppval.
Sköna ridbyxor av hög kvalitet.

1. Ridtights Covalliero Helskodda Ljusgrå

Som ryttare är du troligtvis högst medveten om att du bör ha flera par ridbyxor hemma. Det plagg som passar bäst på sommaren brukar inte vara så lämpligt på vintern och vice versa. Dessa tights är främst framtagna för användning under de varmare månaderna. De är väldigt elastiska och formar sig bra efter kroppen. Du slipper besväras av onödiga veck och sömmar. Trots att byxorna sitter åt har de god ventilation. Detta är en av orsakerna till att du kommer uppskatta dessa ridtights när du ska ut och rida när det är varmt ute.

De här ridbyxorna är helskodda med silikon. Som du säkert vet innebär detta att du får bättre grepp i sadeln när du ska ut och rida. En liten bonus med detta plagg är att byxan är utrustad med en ficka där man kan lägga mobilen. Det kan kanske tyckas oviktigt men faktum är att de flesta någon gång har upplevt frustration över att det inte finns någon naturlig plats för telefonen i andra ridplagg.

Kolla priset

2. Ridbyxa Horse Life Molly Knäskodd, Svart

När du ska välja ridbyxor finns det flera faktorer att fundera över och ta hänsyn till. Du behöver till exempel komma fram till om du vill ha ett par tunna byxor eller ett par tjockare. Om du kommer fram till att du vill ha ett par kraftiga byxor kan den här modellen från Horse Life passa bra.

Byxan är tillverkad i bomull och kommer med sadelskärning och skodda knän. Det finns en ficka på byxan där du kan stoppa en mobiltelefon, nycklar eller vad det än kan tänkas vara som du behöver ha med dig på ridturen. Fickan försluts med en dragkedja, vilket gör att det du stoppar i den hålls säkert på plats. Detta är en liten detalj som har stor betydelse för väldigt många eftersom de flesta vill ha med telefonen på ridturen men ofta har svårt att hitta en bra plats att ha den på. Utseendemässigt är de här ridbyxorna ett säkert och stilrent val. De är svarta och passar bra ihop med nästan vilka ridstövlar och ridskor som helst.

Kolla priset

3. Ridbyxa Hansbo vävd ¾-skodd Clarino

När du börjar rida är det mycket troligt att du vill ha ändamålsenliga ridkläder utan att behöva investera allt för stora belopp innan du blivit en van ryttare. Denna ridbyxa är ett utmärkt alternativ när du vill ha en bekväm och praktisk byxa som är avsedd just för ridning, utan att det behöver bli så dyrt. Detta är ett prisvärt alternativ med ¾-skoning vilket ger dig ett bra sadelgrepp när du ska ut och rida. Plagget är tillverkat i bomull och spandex och erbjuder god elasticitet och bidrar till bra rörelsefrihet såväl när du arbetar i stallet som när du är ute och rider.

Du kan välja mellan flera olika färger när du köper denna ridbyxa. Naturligtvis kan du få den i svart om du vill satsa på ett klassiskt val men det går också att köpa plagget i vitt, brunt eller marinblått med vita sömmar. Ridbyxan finns självklart i flera olika storlekar.

Kolla priset

Eftersom man rider i alla väderlekar och under alla årstider behöver man ridbyxor för olika förhållanden. Vintertid kan det vara skönt med fodrade byxor som gör att du kan rida oavsett väder. Thermoridbyxor är lika smidiga som vanliga ridbyxor, men är fodrade med fleece eller annat material som gör att du kan hålla dig varm även under kalla vinterdagar. Vinterridbyxor finns också i många olika modeller, och du kan, exempelvis, välja mellan traditionella ridbyxor eller ridbyxor som ger plats för extra klädlager och tjocka vinterridstövlar. Thermo- och vinterridbyxor finns naturligtvis också både som helskodda, knäskodda och oskodda, så att du kan välja den ridbyxa som passar din ridning bäst.

För regniga dagar finns regnridbyxor, skalbyxor eller så kallade rain legs som du knäpper fast utanpå dina ridbyxor.

Att tänka på när du köper ridbyxor

Utöver alla dessa ridbyxor som är avsedda för olika väderförhållanden, finns speciella ridbyxor att använda vid tävlingar, ridleggings och jeansridbyxor. Vilka du väljer beror både på tycke och smak, och hur och när du ska använda byxorna.

För regniga dagar finns regnridbyxor, skalbyxor eller så kallade rain legs

Att tänka på när du köper ridbyxor

För att du ska få ridbyxor som både underlättar ridningen, känns bekväma och fungerar optimalt finns det en del att tänka på innan du gör ditt val.

Köp ridbyxor som sitter ganska tajt. De ska naturligtvis inte kännas för trånga, utan vara bekväma och ge dig bra rörlighet. Men de ska heller inte vara stora, eftersom veck kan orsaka skavsår. Ridbyxor töjer sig ofta också under användning varför det inte är så smart att välja större byxor än du behöver. Men, det är viktigt att du kan dra upp byxan ordentligt i grenen, så du ska alltså inte heller välja ett par för små byxor.

Vad gäller längden så beror den på om du köper jodhpursbyxor, eller islandsbyxor som de också kallas, eller traditionella ridbyxor. Ridbyxor är ju, som sagt, från början tänkta att användas tillsammans med ridstövlar och är därför inte sydda för att räcka ända ner till fotknölarna. De slutar en bit upp på benen och ska vara så. Det viktiga här är inte byxans hela längd utan att knät kommer på rätt plats. Kolla att knäböjningen på byxan kommer på rätt plats annars blir den inte så bekväm att använda och det finns också risk för att byxan slits ut i förtid. Väljer du jodhpursbyxor är längden viktigare. Dessa byxor används till ridskor och de har rakare ben och är bredare nedtill. Eftersom många av dem är försedda med hällor under foten är det svårt att lägga upp eller ner, så därför är det viktigt att få en byxa som passar i längd redan från början.

När det gäller materialet är det så att ju högre andel syntet som finns i tyget, desto hållbarare och färgbeständigare blir byxorna. Men bomull tillför mjukhet i plagget, så det kan vara bra att välja en byxa som är gjord i en blandning av bomull och syntetiskt material.

Frågor och svar kring Ridbyxor

✅ Varför bör man ha ridbyxor när man rider istället för vanliga byxor?

Det finns flera goda skäl till detta. Ridbyxorna är sydda med ett sätt som ska hjälpa ryttaren att undvika att få skavsår. Rider man däremot istället i ett par vanliga byxor finns det stor risk att det sitter sömmar som gör att det skaver, eller att det bildas veck som i sin tur leder till skavsår. En annan anledning är att de flesta ridbyxor är skodda med ett material som gör att ryttaren får bättre fäste i sadeln. Här hittar du våra Toppval av Ridbyxor.

✅ Finns det ridbyxor som är lämpliga att använda på vintern när det är kallt?

Ja, det finns thermoridbyxor som passar perfekt att använda på vintern eller senhösten. Under dessa räcker det ofta med att ha ett par tights eller liknande, naturligtvis beroende på temperaturen ute. Fördelen med thermoridbyxor framför vanliga täckbyxor är stora. De är lätta att ta på sig och anpassade för en dag i sadeln. De brukar dessutom vara helskodda för att göra det lätt att rida med dem.

✅ Om man vill ha skodda ridbyxor, vilken typ av skoning bör man då titta efter?

De helskodda ridbyxorna är utan tvekan de byxor som ger allra bäst grepp i sadeln. Det blir lättast att bibehålla en bra sits med ridbyxor som är helskodda. Helskodda ridbyxor är dock ofta lite dyrare, något som gör att nybörjare ibland väljer bort det här alternativet och satsar på ett mer budgetvänligt val. För den erfarne ryttaren som rider ofta och som kanske även tävlar brukar dock de helskodda byxorna vara de allra populäraste.

✅ Vilka typer av skoning finns, och vilket material har skoningen?

Ridbyxor kan vara antingen helskodda, halvskodda, knäskodda eller oskodda. Materialet på skoningen kan variera. Det finns till exempel skoning av silikon, konstläder, mocka och läder.

✅ Är det nödvändigt med skoning på ridbyxor?

Nödvändigt är det inte, det finns vissa som väljer att rida med oskodda byxor. Däremot upplever många att skoningen ger flera fördelar. Den ger ett bättre grepp i sadeln för den som rider, men det innebär också en förstärkning som gör att byxorna håller längre. Eftersom de delarna som är skodda ofta är de som nöts mest mot sadeln vid ritt, är det givet att skoningen gör att byxorna kan hålla längre.

✅ Hur mycket kostar ett par ridbyxor?

Det beror på vilket material du vill ha på skoningen samt om du köper ett par skodda eller oskodda byxor. Det finns billiga ridbyxor som inte kostar mer än 200 kronor, men det finns även modeller som kostar 1 500 kronor och i vissa fall ännu mer.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Ridbyxor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin