Ridskor

Hör du till de som tillbringar en stor del av din fritid i stallet? Det är många som har hästar som sitt stora intresse och som gärna hänger i stallet. Bara detta att få vara nära sina favoritdjur, och få pyssla om dem, är lyckan för många. Men, det är klart att det oftast är ridningen som lockar i första hand och stallhänget kommer så att säga på köpet.

Bäst Ridskor

Snabbmeny:
Toppval Ridskor Vanliga frågor


Under flera generationer har hästälskande tjejer, och ibland killar, tillbringat större delen av tonåren i stallet bland hästarna. Ridningen har ofta setts som tjejernas sport medan killar har haft sin fotboll och hockey. Idag ser det helt annorlunda ut. Nu är det lika vanligt att tjejer spelar fotboll eller andra lagsporter, men det betyder förstås inte att ridhusen står tomma. Även om det finns möjlighet att utöva andra sporter har hästarna har sin trogna skara beundrare och hästsporten sina utövare. Och det är självklart inte bara tjejer som rider och gillar hästar. Ridning och annan hästsport är till för alla och både bland nybörjare och på elitnivå finner vi ryttare av båda könen.

Utrustning som behövs för ridning

De flesta sporter kräver massor av utrustning som ofta kostar en hel del. Detta har de flesta föräldrar fått erfara när sonen, eller dottern, vill börja med någon idrott. Även för den ridintresserade behövs det förstås utrustning. Man behöver inte skridskor eller klubba i ridhuset, men det finns ändå en del utrustning som man behöver ha som ryttare. En del av utrustningen är mer eller mindre obligatorisk medan annat är frivilligt. Och även de saker som inte är ett måste, är något man förr eller senare känner att man måste ha eftersom de underlättar ridningen eller på andra sätt är praktiska när man är i stallet. Ridhjälmen är obligatorisk, och här har Svenska Ridsportförbundet bestämt att den ska finnas på under alla aktiviteter i förbundets verksamhet. Ridhjälmen ska sitta på huvudet när man sitter upp på hästen. Hjälmen ska vara CE-märkt och godkänd så att man har ett fullgott skydd om olyckan skulle vara framme.

Utrustning som behövs för ridning

Klack som stoppar foten från att glida igenom stigbygeln

Hjälmen har man alltså redan från första ridlektionen. Resten av utrustningen kan man skaffa efter hand. Även om man i stort sett kan åka till ridskolan, eller stallet, i sina vanliga vardagskläder finns det några plagg man bör tänka lite extra på. Ridbyxor och ridstövlar är nog något som många ser som ett måste, men faktum är att det fungerar bra att rida i jeans eller andra byxor. För att man ska få ett bra grepp och för att fötterna inte ska glida igenom stigbyglarna behöver man ha ett par bra skor eller stövlar på fötterna. Skorna bör, till exempel, ha en liten klack, som stoppar foten från att glida igenom stigbygeln.

För att vara säker på att få rätt skor för ridningen är ridskor kanske det allra första man bör skaffa efter den obligatoriska ridhjälmen. Ridskor eller ridstövlar är en ganska vanlig fråga. Och om det gäller tävlingar är ridstöveln det självklara valet eftersom det på vissa tävlingar krävs höga ridstövlar till tävlingsdräkten. Men, för den vardagliga ridningen, och ridlektionerna i ridskolan, fungerar ridskorna minst lika bra. De är lättare att sätta på och ta av, och många tycker att de är betydligt bekvämare att gå i. För alla som stannar kvar i stallet efter ridningen, och sköter om både hästar och stall, är ridskorna därför det självklara valet.

Toppval Ridskor 2023

Vi har valt dessa Ridskor som våra Toppval.
Bekväma ridskor i en elegant, klassisk design.

1. Ridsko Equipage Freema Jodphurs, Svart

Det är högst individuellt om man föredrar ridstövlar eller ridskor. Många tycker att ridskor är bekvämare och framför allt enklare att ta på i och med att det inte finns några höga skaft. Om du vill ha ett par komfortabla skor att använda i stallet och vid ridning är dessa jodphurs ett utmärkt val. De finns i storlekarna 31-41 vilket att de kan användas av både barn, ungdomar och vuxna och de är både stilrena och snygga.

Ridskorna är framtagna av Equipage som är kända för att tillverka sköna ridskor och ridstövlar med god passform och hög kvalitet. Dessa skor är definitivt inget undantag. Du kommer sannolikt bli överraskad över hur bra de sitter på foten och hur bekväma de är att använda såväl vid ridning som när du har stalltjänst. De har en yttersula av gummi och är i övrigt tillverkade i nubuck. På insidan hittar du ett meshfoder vilket brukar leda till bättre ventilation.

Kolla priset

2. Ridsko Mountain Horse Active Jodphur Winter, Svart

Det finns många som väljer att ha ett par vinterridstövlar när minusgraderna kommer men det finns faktiskt även ridskor som är anpassade för vinterväder och de temperaturer som råder under de kallare månaderna. Dessa ridskor från Mountain Horse är ett utmärkt exempel. De är tillverkade av konstläder och naturligtvis är de varmfodrade. Oavsett om du ska vara i stallet och arbeta eller om du ska ut och rida genom vinterlandskapet kommer du att kunna ha varma och torra fötter tack vare dessa.

Foten på de här skorna är tillverkade i ett vattentätt material. Det gör att du inte behöver tveka innan du sätter ned fötterna i snön när det är dags att leda din häst till hagen eller ridhuset. Något du också kommer att uppskatta är att sulans grepp är robust och bra. Risken att du ska halka med dessa är liten, vilket naturligtvis är tryggt att känna till. De är också lätta att ta på tack vare att det går att knäppa upp en dragkedja på framsidan.

Kolla priset

3. Jodphurs med dragkedja Brun

Om du letar efter ett par ridskor som är både komfortabla och snygga har du ett tänkbart alternativ här. De här skorna är bruna, till skillnad från väldigt många andra modeller som enbart finns i svart. De kommer med dragkedja, vilket gör att de blir lätta att både ta av och sätta på. Detta är något som brukar uppskattas, inte minst bland alla ryttare som tycker att det är besvärligt med ridstövlar som ofta har ganska tighta skaft. Många upplever att de får mer frihet i rörelsen med ett par jodphurs som dessa än med ridstövlar. Om även du upplever att stövlar kan bli lite väl begränsande bör du definitivt prova de här ridskorna.

Denna modell kommer med en ventilerad sula och den är utrustad med en klack som är tillräcklig för att foten ska vila säkert i stigbygeln. På skons sidor finns resår vilket bidrar till ökad komfort och tack vare att de är tillverkade i läder kan du räkna med att de håller länge.

Kolla priset

Att tänka på när du ska köpa ridskor

Innan du bestämmer dig får du fundera på vilken typ av ridskor du vill ha. Det handlar kanske både om funktion och design. Många tycker förstås att det är snyggare med ridstövlar, men ett par snygga och bra ridskor kombinerade med chaps av hög kvalitet kan nästan se ut som ridstövlar.

Att tänka på när du ska köpa ridskor

En nättare ridsko passar bäst att rida i

Vilken typ av sko du ska ha beror på om du bara tänker använda dem för att rida i eller om du vill att de också ska fungera som stallsko. Vilka krav ställer du på skorna? En nättare ridsko passar bäst att rida i, och för stallarbetet är det lämpligare med en robustare sko. Tänker du använda dem både till ridning och stallarbete är det bra att försöka hitta en robust sko som inte är klumpig. Det finns ridskor av olika modeller, och om du vill ha en sko som du kan snöra åt för att få den bästa komforten väljer du skor med ordentlig snörning. Men, det finns också ridskor, så kallad pull on jodhpurs som du lätt sätter på dig utan att krångla med snörning. Denna typ av ridskor är extra bra för unga ryttare, och fungerar också jättebra vid träning. Oavsett vilken modell av ridsko du väljer så är det bra att titta efter så att sulan inte är för grov, så att du kan fastna i stigbygeln med den. Klacken ska vara bred och lagom hög för att ge bästa stabilitet vid ridning. Det är bra att välja en sko med lite högre skaft eftersom den ger ett bättre stöd för vristen.

En nättare ridsko passar bäst att rida i

Förmodligen tittar du också på designen när du väljer dina ridskor. De ska ju inte bara vara bra och bekväma, de ska förstås vara snygga också. Det finns många olika modeller av ridskor och det finns garanterat något för alla, oavsett smak. Och det är förstås din egen personliga smak som avgör vilken sko du till sist väljer.

Det är inte alltid så lätt att få tag på bra ridskor, om man inte har en bra ridsportbutik i närheten. Visst kan man hitta några par ridskor i välsorterade sportbutiker, men det handlar oftast om ett mycket litet utbud som inte ger några större valmöjligheter. Vill du kunna välja ur ett riktigt brett sortiment, och verkligen hitta den rätta skon för dina behov och önskemål rekommenderar vi därför att du tittar på ridskor här på nätet. Här ser du det största utbudet, och det finns samlat på ett ställe vilket gör det lättare att jämföra så att du hittar den ridsko som motsvarar dina krav och önskemål.

Frågor och svar kring Ridskor

✅ Vem bör välja ridskor istället för ridstövlar?

Det går egentligen inte att säga någon specifik målgrupp som konsekvent bör välja skor istället för stövlar. Vissa föredrar ridskor, andra föredrar stövlar. Det finns också många som vill ha ett par av varje, för att kunna välja det som är bekvämast eller mest passande för stunden. De som upplever att ridstövlar kan vara för smala och därmed obekväma i skaften brukar uppskatta ridskor mer. Skorna är också bekvämare att ha när det ska utföras sysslor i stallet före och efter ridning. Det finns med andra ord gott om skäl till att äga ett par ridskor, men det finns inget som säger att man behöver välja bort ridstövlar bara för att man vill ha ett par ridskor. Här hittar du våra Toppval av Ridskor.

✅ Vad bör man tänka på vid val av ridsko?

Det finns mycket att tänka på för att valet ska bli rätt. Dels är det förstås viktigt att fundera över när skon ska användas. Behöver den ge värme även när det är kallt ute, eller är det en sko främst för användning på sommarhalvåret du är ute efter? Om den ska kunna användas när det är kallt behöver den vara fodrad. Vidare är det förstås viktigt att undersöka om skon du tittar på är vattentät. Hur lätt den är att ta på är också något du bör undersöka då du förmodligen vill kunna dra på dig skorna snabbt när du kommer till stallet. Materialet i skon är också något som det är värt att titta på. Läder är till exempel ett hållbart material. Tänk också på att välja rätt storlek. Att ha skor som är något för stora kan lätt leda till skavsår, medan för trånga skor verkligen kan vålla obehag.

✅ Vilket material är att föredra på ridskor?

Det beror lite på vilken aspekt som är viktigast när man ska köpa ridskor. Om priset är det viktigaste kan skor av gummi vara det bästa valet, eftersom dessa ofta är klart billigast. Även om skorna inte är lika hållbara som skor av dyrare material, så finns det trots allt ridskor av gummi som står sig riktigt bra även vid regelbunden användning. För den som vill ha ett par riktigt slitstarka ridskor som tål att användas gång på gång utan att gå sönder är ett par ridskor av läder generellt det bästa alternativet.

✅ Hur mycket kostar ett par ridskor?

Det beror på typ av sko. Valet av material påverkar till exempel priset i allra högsta grad. En lädersko är till exempel i stort sett alltid betydligt dyrare än en gummisko. Det finns även andra faktorer som påverkar priset, som till exempel foder, typ av öppning, design och varumärke. Det går att hitta ridskor för strax över 500 kronor, men det finns också ridskor som kostar 2 000 kronor eller till och med mer. Tack vare att prisskalan är så bred kan de flesta hitta något som passar den egna budgeten.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Ridskor Vanliga frågor

Som hästägare finns det många ridskor att välja på.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin