Hem » Husdjur » Häst » Ridhjälm
 

Ridhjälm

Ridhjälmen är kanske den allra viktigaste detaljen för en ryttare, även om det finns en hel rad saker man måste ha. Men, en ridhjälm ska man givetvis ha, från allra första ridturen och framåt. Svenska Ridsportförbundet har bestämt att man ska ha hjälm vid all ridning eller körning som sker inom förbundets verksamhet. Och de flesta ryttare ser det nog också som en självklarhet att sätta på sig hjälmen innan de sitter upp på hästen. Men, det är kanske inte lika många som inser att man också bör ha hjälmen på sig vid longering, löshoppning, tömkörning eller vid veterinärbesiktning vid tävlingar. Även vid dessa tillfällen finns det risk att hästen gör oförutsedda rörelser och att man kan bli sparkad av hästen.

Bäst Ridhjälm
Snabbmeny:
Toppval Ridhjälmar Vanliga frågor


Att välja rätt hjälm

Det är givetvis också viktigt att välja rätt hjälm när man köper en. En bra ridhjälm ska vara godkänd, det vill säga den ska uppfylla de krav som finns uppställda. Det är också viktigt att den passar precis så att den sitter bra. En ridhjälm som är lite för liten, eller för stor, sitter inte lika stadigt och kanske därför inte ger samma skydd om olyckan skulle vara framme. En hjälm som varit med vid ett kraftigt olyckstillbud bör bytas ut. Har hjälmen gått sönder har den tagit upp den smäll som annars skulle ha drabbat huvudet, men den har också gjort sitt eftersom den förmodligen inte kan skydda lika bra en gång till.

Hakbandet ska vara knäppt

Det är viktigt att prova ridhjälmen innan du köper den. Den ska passa bra, inte vara för stor och den ska kännas bekväm. Självklart ska hakbandet vara knäppt när du använde hjälmen, vare sig du sitter upp på hästen eller befinner dig på marken.

En ridhjälm ska vara CE-märkt för att vara godkänd

En ridhjälm ska vara CE-märkt för att vara godkänd

Ridhjälmar omfattas av lagen om personlig skyddsutrustning, en lag som innehåller många krav som ska uppfyllas. Idag ska en ridhjälm vara CE-märkt för att vara godkänd. Märkningen är ett av de viktigaste kraven för en godkänd hjälm, liksom att den uppfyller de fastställda säkerhetsbestämmelserna. Alla ridhjälmar som säljs ska också vara provade och typgodkända. CE-märkningen är ett tecken på att hjälmen testats och godkänts enligt ovan nämnda regler.

Det kan finnas gamla hjälmar i handeln, som tillverkades innan dessa krav fastställdes och som därför saknar den så viktiga märkningen. Hjälmar som saknar CE-märkning har inte testats enligt alla regler och därför vet man inte om de är tillräckligt säkra. Var alltså noga med att se till att få en ridhjälm med den rätta märkningen när du ska köpa hjälm. Och så var det det där med passformen. Det är viktigt att hjälmen sitter bra och att den känns bekväm. Men det är också viktigt att den täcker större delen av huvudet så att den ger ett bra skydd för både pannan, hjässan, tinningarna och bakhuvudet.

 

Att tänka på för maximalt skydd

När man köper kläder och annan utrustning till barn är det frestande att ta till lite extra i storlek, så att de har något att växa i. Men när det gäller ridhjälmar kan man inte tänka så. En ridhjälm som är för stor gör ingen nytta om olyckan är framme. Hjälmen ger bara ett maximalt skydd om den är perfekt tillpassad. En väl passande hjälm som är ordentligt knäppt med hakbandet är en självklarhet för alla ryttare. Om inte hakbandet är knäppt kommer ju hjälmen att fara iväg om du trillar av hästen och du har inget skydd alls. Att rida med en oknäppt hjälm är lika dumt som att rida utan hjälm.

Om du trillar av hästen

Att välja ridhjälm innebär alltså en del saker att tänka på. Viktiga faktorer för en bra ridhjälm är styrka, komfort och livslängd. Hjälmen ska vara hållbar och oöm, så att den klarar att ta smällen om du trillar av hästen, eller om du kommer i vägen för en sparkande häst. Den ska ha en bra stötdämpande förmåga och ge bra skydd vid slag och stötar. Här är det också viktigt att tänka på detta med hjälmens livslängd.

Viktiga faktorer för en bra ridhjälm

Så länge inget händer håller hjälmen i många år. Men, om hjälmen har dämpat stöten vid ett hårt fall, till exempel, är det dags att byta till en ny hjälm, då man inte längre kan vara säker på att hjälmens skyddande förmåga finns kvar. Den stöt hjälmen tog för att skydda ditt huvud kan ha gett den sådana skador att den inte längre står emot vid ett nytt fall, eller ett nytt slag. Komforten är också viktig. Hjälmen ska vara skön att bära, och den ska vara relativt lätt och bekväm. Den ska också ge bra sikt och bra ventilation. Och den ska lämna öronen fria så att du hör vad som sker runt omkring dig och hästen.

En säker hjälm

Med alla de krav man ska ställa på sin ridhjälm är det lätt att tro att det blir en dyr affär. Men, en bra hjälm måste faktiskt inte kosta en förmögenhet. Det har gjorts tester som visar att priset inte alltid avgör hur säker en ridhjälm är.

En säker hjälm när du rider

Ridhjälmar finns i ett brett prisspann, och man kan hitta hjälmar från cirka 250 kr upp till 3000 kr och mer. När man ska välja hjälm ska man förstås först titta efter så att den är CE-märkt och godkänd. Men, precis som med andra saker väljer man också efter sin egen personliga smak. De festa vill förstås ha en ridhjälm som de tycker är snygg, och som är bekväm att ha på sig. Den ska helst också vara lätt att justera, så att man får den att sitta perfekt på huvudet.

CE-märkt och godkänd

Justerbara och flexibla hjälmar

En del hjälmar är hårdare inuti, vilket kanske inte upplevs som så bekvämt. Även här är det den personliga smaken som avgör. Alla ridhjälmar är inte ställbara och det går då inte att justera storleken. Detta är bra att tänka på, eftersom du då måste välja en hjälm som sitter perfekt från början. Med en ställbar hjälm får du också en flexibel hjälm, som du alltid kan få bra passform på. Om du, till exempel, behöver ha en mössa under på vintern är det bra att kunna justera storleken.
 

Frågor och svar kring Ridhjälmar

✅ Finns det några särskilda säkerhetsmärkningar som en ridhjälm bör ha?

Ja, det finns säkerhetsmärkningar som det definitivt är en god idé att titta efter när det är dags att köpa en ny hjälm. Det är ett skarpt krav att ha en godkänd hjälm för den som ska delta i tävlingar, men som ryttare bör du alltid välja en godkänd och därmed säker ridhjälm oavsett om du bara rider för nöjes skull eller om du även tävlar. Det finns ett flertal olika säkerhetsmärkningar idag, men en CE-märkning räcker för att uppfylla kraven för att få tävla med hjälmen. Utöver CE++ är även VG1 01.140 och EN1384+VG1 vanligt förekommande. Här hittar du våra Toppval av Ridhjälmar.


✅ Finns det några rekommendationer gällande hur ofta en ridhjälm bör bytas ut?

För det första är det alltid viktigt att komma ihåg att hjälmen absolut ska bytas ut om den har varit med om ett fall eller någon annan typ av skada, eftersom du då inte kan vara säker på att den längre kommer fylla sitt syfte och hålla ditt huvud skyddat. Om hjälmen inte är med om några slag eller fall bör den ändå bytas ut efter ett antal år, då hjälmar tenderar att ha ett bäst före-datum. Att byta hjälm cirka vart tredje till femte år är ett bra mått att ta sikte på.


✅ Vad ska man tänka på vid val av hjälm?

Förutom att det ska vara en godkänd och säker hjälm är det också viktigt att lägga stor vikt vid hjälmens passform. Den får inte vara för stor. En ridhjälm är absolut inget man köper för att växa i. Den ska inte trycka, men heller inte sitta löst. Det är också viktigt att den kommer ned ordentligt på huvudet. Det är också viktigt att hakbandet sitter rätt när hjälmen är knäppt. Det ska inte glida fram, men det ska gå att få in ett finger.


✅ Hur mycket kostar en ridhjälm?

Det varierar rejält beroende på modell, varumärke, material och i vissa fall även storlek. Det kan finnas skillnader i pris mellan hjälmar för barn och hjälmar för vuxna. Det går att hitta hjälmar från strax under tusenlappen, men det finns också ridhjälmar som kostar mellan 1 500 och 3 000 kronor. Det är inte alltid nödvändigt att köpa någon av de dyrare varianterna av funktionsmässiga skäl, däremot ska man aldrig tumma på säkerhet och kvalitet i syfte att spara pengar när det gäller den här typen av produkt.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Ridhjälmar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: