Ridjacka

Det allra viktigaste tillbehöret för en ryttare är förstås hjälmen. Även om det finns mycket man behöver ha är hjälmen nummer ett. Den ska finnas med från allra första ridturen och framåt, för att i möjligaste mån förhindra allvarliga skador om olyckan är framme.

Bäst Ridjacka

Snabbmeny:
Toppval Ridjackor Vanliga frågor


Viktigt med rätt urustning vid ridning

När du börjar rida ska du skaffa en hel utrustning, och då är det viktigt att du väljer rätt basutrustning från början. Och basen är givetvis den viktiga skyddsutrustningen som ska skydda dig från skador. Ridning är inte en helt riskfri sport, men det finns mycket man kan göra för att förebygga olyckor och för att begränsa skadorna om olyckan är framme. Skyddsutrustningen är en del, och att lära sig förstå och hantera hästen är en annan viktig faktor.

Kläder för ändamålet

Du måste inte ha den senaste utrustningen, eller speciella kläder för att kunna rida. Men, det går inte att bortse från att det många gånger underlättar om man använder de kläder och skor som tagits fram för just detta ändamål.

Om vi tar det hela inifrån och ut så börjar vi förstås med underkläderna. Det går förstås att rida i vilka underkläder som helst, men efter en stund i sadeln kommer du att märka att det är betydligt bekvämare att rida i trosor eller kalsonger utan sömmar som skaver. För tjejer rekommenderas en ordentlig sportbehå som skonar både bysten och ryggen.

Kläder för ridning, den viktiga ridjackan.

Ridbyxor är ett klassiskt plagg för ryttare, och det beror inte på någon sorts fåfänga. Ridbyxor är formade för att minska risken för skavsår tack vare att de är smala och inte rynkar sig. många byxor är också tillverkade av material som gör att du sitter säkrare i sadeln. Byxorna är sydda speciellt för att passa ryttare och sömmarna är placerade så att de inte ska ge skavsår. Ridbyxor kan också vara skodda med skinn eller skinnliknande material för att du ska sitta säkrare i sadeln. Men det finns de som tycker att de kommer djupare i sadeln om de har en oskodd eller halvskodd ridbyxa. Valet av ridbyxa är, med andra ord, en fråga om tycke och smak.

Ridjackor och stalljackor

På överkroppen kan det vara bra att välja någon form av funktionsplagg. Det är lätt att bli varm både av ridning och arbete i stallet, så därför är det bra att välja ett funktionsplagg närmast kroppen. Då transporteras fukten bort från huden och du blir inte nedkyld. Använd gärna också en jacka med samma andningsfunktion. Det finns massor av jackor att välja på, både ridjackor, stalljackor och andra jackor som passar för olika tillfällen.

Praktisk utformad med fickor

En ridjacka ska vara praktiskt utformad, och eftersom man ofta blir varm av att jobba i stallet eller rida är det bra om den har en andningsfunktion. Många fickor som går att stänga är praktiskt, och om den ska användas som ridjacka bör den också ha ridslits. På vintern när det är mörkt kan det också vara bra om jackan har någon reflexpaspoal eller annan reflex så att du syns.

Toppval Ridjacka 2023

Vi har valt dessa Ridjackor som våra Toppval.
Praktiska & snygga rid- och stalljackor som håller dig varm och torr.

1. Ridkappa Mountain Horse Alicia Parka

När du ska ut och rida på vintern är det viktigt att du är varmt klädd för att du ska kunna njuta av upplevelsen. Det finns naturligtvis bra ridjackor som ser till att du slipper frysa och denna ridkappa från Mountain Horse är ett mycket bra exempel. Den finns i många olika storlekar från XS upp till XXL och den är mycket omtyckt och uppskattad bland ryttare i olika åldrar.

Det finns flera skäl till att just denna kappa är ett bra val för dig som vill ha möjlighet att till fullo uppskatta ridturerna även på vintern. Den är rejäl och relativt lång i modellen vilket gör att en stor del av kroppen skyddas mot kyla och hårt väder. Det är visserligen en lättviktsjacka, vilket gör att du kan röra dig bra i den men den skyddar samtidigt bra mot såväl vind som nederbörd. De tejpade sömmarna gör att jackan har en god förmåga att stå emot regn och snö.

Kolla priset

2. Lättviktsjacka Svenska Ridsportförbundet Dam, Navy

När du ska välja ridjacka finns det några aspekter att väga in. Att jackan ska vara bekväm och lätt att röra sig i brukar vara mycket viktigt, liksom att den ska ge ett bra skydd mot vind och kanske även nederbörd. Den här jackan från Svenska Ridsportförbundet uppfyller de kraven och den är dessutom snygg. Om du är mån om såväl det praktiska som det estetiska är detta med andra ord en passande jacka för dig.

Det här är en lättviktsjacka vilket gör att du slipper bekymra dig över att den ska skapa en tung och otymplig känsla när du befinner dig på hästryggen eller i stallet. Den låter dig röra dig fritt samtidigt som den ger ett bra skydd mot väder och vind. Fuskdun står för vadderingen och den är utrustad med en huva som du kan dra upp när du befinner dig ute på stallbacken eller i hagarna.

Kolla priset

3. Jacka Schockemöhle Sports Frances Svart

Schockemöhle Sports är ett varumärke som är känt för att ta fram komfortabla och eleganta plagg för ryttare som vill ha kläder av hög kvalitet. Den här ridjackan är både snygg, stilren och bekväm och den lämpar sig lika bra för användning på stallbacken eller i stallet som på hästryggen. Den finns i tre olika storlekar; Small, Medium och Large. Färgen är svart vilket gör den lätt att matcha med de flesta andra plagg.

Materialet i denna jacka är vattenavvisande vilket innebär att du kan hålla dig torr och varm även om du väljer att ta en ridtur när det regnar. Det finns dessutom en huva som du kan dra upp om du är ute i hagen och mockar eller i manegen och longerar din häst när det regnar eller blåser. Huvan går att ta av, vilket kan upplevas som praktiskt. Materialet som används i jackan är polyester och det här är ett plagg som du kommer att tycka om både för dess utseende och dess komfort.

Kolla priset

Jackor i olika material, för olika väder, årstider och situationer

Ridkläder nämns ofta som ridbyxor, en ridjacka och ett par handskar. Men att bara säga ridjacka ger inte värst mycket ledtrådar, för utbudet av ridjackor är mycket stort och brett. Man kan nästan säga att det finns lika många typer av ridjackor som det finns andra jackor. Det finns jackor i olika material, för olika väder, årstider och situationer. Ridjackor av softshellmaterial är lätta och funktionella och fungerar under stora delar av året. Dessa jackor har ofta tvåvägsstretch och är både vind- och vattenavvisande. En softshelljacka fungerar alltså även vid lättare regn, och känns ofta smidigare än en regnjacka. Vid kraftigt, eller långvarigt, regn är det förstås nödvändigt att ha en ordentlig regnjacka för att du inte ska bli våt. Det finns gott om regnjackor och regnkappor att rida i och att använda i stallet.

På vintern behöver du förstås en fodrad vinterjacka, och den bör vara utformad på samma praktiska sätt som ridjackor för andra årstider.

Ridjackor för olika årstider.

Quiltade jackor är en klassiker bland hästintresserade. Det finns quiltade jackor med olika tjock stoppning, för både kalla och mildare dagar.

Ridmodet har utvecklats

Förr såg de flesta som höll till i stallet relativt lika ut, med ett par ridbyxor och en tröja eller en oljerock. Men ridmodet har utvecklats i samma takt som annat mode, och idag kan du hitta ridjackor som du också kan vara snygg i till vardags. Du måste alltså inte vara ryttare för att skaffa en snygg jacka ur det breda utbudet av ridplagg. För det praktiska och funktionella är givetvis lika användbart och funktionellt i andra sammanhang än just i stallet eller på hästryggen. I sortimentet finns allt från dunjackor, lättviktsjackor och softshelljackor till snygga kappor, vattenresistenta vinterjackor och regnjackor. Alla i snygga och funktionella modeller. Det spelar alltså ingen roll vilken stil du gillar eller vilket väder du ska klä dig för. Det finns ridjackor för alla tillfällen och för alla smaker. Och naturligtvis finns ridjackor och andra ridkläder i alla storlekar, för både barn, kvinnor och män.

5 saker att tänka på när du väljer ridjacka.

Att tänka på

För att få den bästa jackan för ändamålet finns det några frågor att tänka på innan du gör ditt val:

  • Vilka krav ställer du på jackan?
  • När ska den användas? Vill du ha en jacka för vintern eller en som du kan använda under de varmare årstiderna?
  • Vill du ha en jacka i en viss stil?
  • Har jackan tillräckligt många låsbara fickor och är den praktiskt utformad?
  • Hur mycket är du beredd att betala för din ridjacka?

Kraven på jackan är förstås helt individuella. Det beror helt och hållet på hur du vill kunna använda din jacka. Ska du ha en jacka som fungerar vid de flesta tillfällen, eller köper du hellre fler jackor för att ha vid olika förhållanden. Stil och trender gäller förstås också för ridkläder, och kanske är det en alldeles speciell modell som du vill ha.

Oavsett vilken modell du faller för så kolla att den har de fickor och funktioner som du kräver av din ridjacka. Det är självklart kul att ha en snygg jacka, men den ska ju också fungera i stallet och på ridturen.

Frågor och svar kring Ridjackor

✅ Vad bör man tänka på vid köp av ridjacka?

Det är naturligtvis viktigt att välja en storlek som passar. Om det är ett barn eller en ungdom som ska ha jackan kan det förstås vara klokt att ta en jacka som lämnar lite utrymme att växa i, utan att för den sakens skull vara så stor att den sitter dåligt. Vidare är det viktigt, oavsett om det är ett barn eller en vuxen som ska ha jackan, att fundera över om det behöver finnas utrymme för en säkerhetsväst. Så är troligtvis fallet, och då gäller det att se till att jackan inte känns för trång med västen på. Se också till att välja en modell som är antingen vattentät eller åtminstone vattenavvisande. Tänk också på att det troligtvis behövs två ridjackor, en för användning under de varmare månaderna och en för användning på senhöst och vinter. Se till att ridjackan som ska användas när det är kyligt har tillräckligt med foder.

✅ Behöver man köpa en speciell ridjacka, eller går det lika bra med vilken jacka som helst?

Det finns naturligtvis inget krav på att en ryttare måste bära en ridjacka men det kan vara en stor fördel att köpa en jacka som är specifikt anpassad för just ridning. En sådan är sydd för att inte spänna och dra vid uppsittning eller under själva ridturen. Den är också sydd på ett sätt som gör att den inte ska ha några sömmar som kan skapa obehag för ryttaren. En annan fördel är att längden på ridjackorna brukar vara anpassad så att den inte är för lång och på så sätt riskerar att fastna i sadeln, men heller inte för kort, vilket kan skapa obehag. Här hittar du våra Toppval av Ridjackor.

✅ Vilket material är ridjackor tillverkade av?

Det varierar. Det är inte så att alla ridjackor är sydda i samma material och i samma stil. Det finns många olika modeller och varianter. Det finns till exempel jackor av polyester med foder av fleece, jackor av denim och flera andra varianter. Det gör att ridjackor kan se helt olika ut, och de kan även fylla helt olika funktioner och ha helt olika design.

✅ Hur mycket kostar en ridjacka?

Det beror helt på vilken typ av ridjacka det handlar om. Enklare ridjackor av polyester utan foder går att hitta för några få hundralappar, medan dunjackor anpassade för ridning kan kosta över 3 000 kronor. Det är med andra ord en stor spridning när det kommer till prislappen på ridjackor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Ridjackor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin