Så sår du perenner inne och ute

Perenner är något du kan så ute om våren eller hösten, eller inne på våren. Du kan köpa dina fröer hos Impecta och sedan ta del av våra råd här nedan. Vill du fröså inomhus är det bäst att göra det under januari till maj.

Använd noggrant rengjorda lådor eller småkrukor. Fyll dem med såjord som är mager och gärna blandad med sand. Packa lätt ner jorden genom att stöta krukorna mot underlaget innan du sår. Skapa en fin och plan bädd för sådden och sprid ut fröna jämnt över ytan. Täck försiktigt över fröna med jord tills de inte syns längre. Större frön behöver ca 3–5 gånger deras storlek i jord. Ljusgroende fröer behöver inte täckas med jord alls.

Vacker äng med perenner. Så perenner med blomfrön.

Placera sedan krukorna i ljummet vatten och låt dem stå tills jorden synligt är genomfuktad. Se till att krukorna placeras på en plats med en temperatur på 20–22°C. Använd antingen miniväxthus eller täck krukorna med plast, men se till att det finns lufthål. Kontrollera varje dag för att se om fröna har börjat gro. Var försiktig med vattningen och se till att jorden inte torkar ut.

När groddarna börjar synas, placera krukorna så ljust som möjligt och helst vid en lägre temperatur, runt 15-18°C. För att undvika att plantorna blir långa och rangliga, överväg att använda extra ljus såsom lysrör eller speciallampor för växter. Se till att jorden i krukorna hålls fuktig och vattna när det behövs, men undvik att övervattna.

Perenner utomhus

Så dina perenner utomhus

Du kan så perenner ute, antingen tidigt på våren eller på hösten, i kallbänkar, lådor eller krukor. Om du sår i krukor, lägg flera frön i varje för bästa resultat. Förbered en jämn och plan såbädd, se till att jorden är genomvattnad och sprid ut fröna jämnt över ytan. Täck försiktigt över fröna med jord tills de inte längre syns. För små frön kan perlit användas istället för jord, medan större frön behöver täckas med jord som är cirka 3-5 gånger deras storlek. Fröer som behöver ljus för att gro behöver inte täckas med jord. Håll jorden fuktig och undvik att den torkar ut.

Omplantera plantorna en gång och plantera ut dem på deras permanenta plats på hösten vid vårsådd, eller året efter vid höstsådd.