9 tips för att pengarna ska räcka längre

Är det tomt i plånboken? Genom att ha koll på varje krona och tänka igenom hur du bäst använder dina pengar kan du få pengarna att räcka längre än vad du tror. Här kommer 9 stycken spartips som gör skillnad i din vardagsekonomi.

1. Skapa en budget

Det första som du behöver göra är en budget. Gå igenom utgifter och inkomster. Besluta hur mycket pengar som mat, kläder och eventuella nöjen får kosta varje månad. Det viktigaste är mat, el, transport och naturligtvis bostad.

2. Samla dina lån

Om du har flera krediter och lån är det smart att samla lånen hos en bank. Vanligtvis har krediter, mindre lån och avbetalningar relativt hög ränta. När du samlar dina lån tar du ett lån som täcker alla dina dyra lån. Det nya lånet har lägre ränta och din månadskostnad kommer omgående att minska. Du kan bokstavligen få flera tusen kronor över varje månad. Det är också ett bra första steg för att bli skuldfri.

Gör skillnad på behov och begär

3. Gör skillnad på behov och begär

Mat och bostad är behov, men franska viner och fin lägenhet i ett dyrt område är begär. Varje gång som du ska handla frågar du dig om det är ett behov, något som du verkligen behöver för att klara vardagen, eller ett begär. Behöver du nyaste mobilen? Varför vill du köpa nya skor?

4. Gå igenom dina prenumerationer

Det är mycket enkelt att prenumerera på appar, streamingstjänster och liknande. De flesta företag erbjuder också en provtid alldeles gratis. Gå igenom mobilen och skriv upp alla abonnemang. Även små abonnemang som “bara” kostar ett par tior i månaden. Hur mycket blir det per månad? Per år? Säg upp alla abonnemang som du verkligen inte behöver. Förutom att du sparar pengar, så kommer du också att spara tid genom att inte både ha Netflix och Disney.

5. Laga matlåda

Brukar du äta ute på stan eller köpa en smörgås i kafeterian på jobbet eller i skolan? Du kommer spara hundralappar i veckan genom att laga matlåda. Köp bra platslådor att använda. För att spara tid lagar du mycket mat på en gång och fryser in.

6. Skippa kaffe på stan

Det är härligt att gå in på ett kafé eller Pressbyrån och köpa en latte to-go. Och dyrt. Det är en sak att gå på kafé med en vän någon gång emellanåt och att köpa en kaffe i handen. Brygg kaffe hemma och ta med i termosmugg istället.

7. Handla mat till nedsatt pris

Du kan äta både lax, kyckling, quorn och kött om du handlar på nedsatt pris. Kolla varje vecka vad som är veckans vara i din mataffär. Köp två paket lax när laxen är på nedsatt pris och lägg in i frysen. Kolla också om det finns färskt kött som håller på att gå ut och som säljs till halva priset. Då måste du tillaga köttet eller omgående lägga det i frysen.

8. Köp bättre begagnat

Du kan köpa allt från kläder och möbler till mobil och dator i bättre begagnat skick. Du sparar tusenlappar genom att köpa begagnat på Blocket, Tradera, från vänner och hos affärer som är återförsäljare av begagnade varor. Du kan rent av köpa begagnad mobil med garanti.

9. Gör det tillsammans som par eller med en kompis

Att spara och hålla i plånboken kan kännas jobbigt. Vissa skäms också gentemot vänner. Det bästa är att göra det tillsammans med någon. Lever du i en parrelation gör ni det naturligtvis tillsammans. Då blir det lättare. Du kan också göra det tillsammans med en kompis eller ett syskon. Istället för att fika på stan fikar ni hemma hos någon och uppmuntrar vandra att spara och ha koll på pengarna.