Bleka tänderna – så här gör du

Det vi äter och dricker påverkar inte bara våra kroppar utan också tänderna och det kan man se på hur färgen på tänderna kan förändras. Till exempel om du dricker mycket kaffe så kan tänderna tyvärr bli gula och även av annat som rödvin och te. Om du snusar eller röker så är risken för gula tänder ännu högre.

Har du gula tänder och är trött på hur de ser ut? Ja, då kan du göra något åt det. Först och främst så kan du dra ner på sådant som missfärgar tänderna och det är också viktigt att du sköter tandborstningen ordentligt. Men för att verkligen bli av med den gula missfärgningen så kan du bleka tänderna.

Det har blivit mycket populärt att bleka tänderna och du kan göra det antingen hos din tandläkare eller utföra en tandblekning hemma med ett tandblekningsset. Det finns många bra produkter att välja på i olika prisklasser så du kommer garanterat hitta något som passar just dig.

Att bleka tänderna

Så hur fungerar en tandblekning?

En tandblekning fungerar på det sätt att en gel som innehåller blekmedel läggs på tänderna och oftast i en slags skena så att gelen hålls på plats under verkningstiden. Gelen kan innehålla till exempel karbamidperoxid, väteperoxid eller kaliumnitrat. Om du har kraftiga missfärgningar så kan det ta längre tid att uppnå ett önskat resultat eftersom missfärgningen sitter djupare och kräver lite extra blekning.

Det som sker när du bleker tänderna är en form av kemisk process som bryter ner det missfärgade området och behandlingstiden tar olika lång tid. Det kan handla om en dag till flera veckors behandling beroende på hur djupt missfärgningen sitter.

Tips till dig som ska bleka tänderna hemma

Om du vill prova att bleka tänderna hemma så är det bra om du är ordentligt förberedd genom att noggrant göra research eller fråga din tandläkare om råd. För bästa resultat så vore det bra om du innan din behandling gör ett besök hos din tandläkare och tandhygienist. För hos tandläkaren kan du få en bedömning av vilken metod som passar bäst och vad som behöver göras innan blekningen sker. Till exempel så är det bra om tandhygienisten tar bort eventuell tandsten och plack innan du bleker tänderna för då kommer resultatet att bli så mycket bättre.

Det är också viktigt att du själv ansvarar för att ha en frisk munhygien, för då kommer blekningen att gå bättre. Det är viktigt att du även sköter om dina tänder efter blekningen, till exempel genom att använda tandtråd och inte missa att borsta tänderna varje morgon och kväll.

Efter du har blekt tänder så bör du förutom att se till att ha en god munhygien även försöka att se över dina levnadsvanor, annars kan tyvärr de fula missfärgningarna komma tillbaka. Du skulle kunna dra ner på sådant som du vet missfärgar, som kaffe och rödvin.

Huskurer som bleker tänderna

Vill du prova att bleka tänderna med huskur så kommer här några tips till dig att prova på och du har flera alternativ att utforska:

  • Aktivt kol
  • Bakpulver
  • Bikarbonat
  • Kokosolja

Här är några ämnen du kan prova och de fungerar på olika sätt, till exempel blandas bikarbonat och bakpulver i din tandkräm och sedan borstar du som vanligt. Men se upp för denna metod då den tyvärr kan vara frätande på ditt tandkött, så var försiktig.

Ett annat sätt är att borsta tänderna med aktivt kol. Det kanske låter lite knäppt att något så svart kan bleka tänderna men varför inte testa, du kanske blir överraskad. Du blandar lite aktivt kol med vatten till en massa och sedan borstar du tänderna med denna eller så köper du en tandkräm som innehåller aktivt kol. Sist men inte minst har vi kokosoljan som används genom att du gurglar den. Oljan har förmågan att dra ut bakterier och du får då en bättre munhygien.