Tips inför att skaffa kaninbur

Kaniner är ett populärt sällskapsdjur som både är tysta och hyfsat lätta att sköta om. Går man i tankarna att skaffa kanin så är det ett måste att även skaffa en kaninbur. Det är kaninens hem och trygga punkt där den kan vila och dra sig tillbaka.

Man kan antingen bygga en bur själv eller så kan man köpa en. Det är några saker man bör tänka på när man skaffar sig en kaninbur. Detta är för att kaninen skall vara så säker som möjligt samt trivas. Buren måste även kunna hålla rovdjur borta och bör vara lagom stor så kaninen kan röra sig. Det är även bra om buren är lite upphöjd så att kaninen känner sig säkrare.

Olika varianter av kaninburar

En del av kaninburen skall vara som ett litet krypin för kaninen. Den delen bör ha heltäckande brädor utan insyn. Den andra delen av kaninburen bör ha brädor på baksidan och sidan för att kaninen skall kunna få skydd från blåst. Framsidan av buren på den delen kan dock täckas av ett nät med små hål. Det blir då som ett “fönster” för kaninen där den kan se ut. När man tittar på kaninburar så kommer man märka att det finns en hel del varianter. Vissa burar är endast en våning medan andra har två våningar. De som har två våningar behöver ha en stege ner till bottenplan. Själva bottenplanen brukar endast bestå av nät och ställer man buren på en gräsmatta så kan även kaninen äta lite gräs.

Olika varianter av kaninburar

Tips för kaninhage

För de som inte har råd eller plats med en två våningsbur går det lika bra med en våning. Då kan man istället köpa kompostgaller och ha som en liten kaninhage. Det enda är då att kaninen inte kan gå ut själv. Det kan dock vara skönt att ha en liten kaninhage de dagar då man inte riktigt hinner gå ut med kaninen. Då är det bara att släppa den i hagen och låta den springa av sig. Så länge man har uppsyn över kaninen så kan den vara ute själv i hagen. Ett tips är också att sätta nät under kompostgallret för att kaninen inte skall gräva sig ut. Det kan också förhindra rovdjur att gräver sig in. Om man är händig då kan man också bygga sin egen hage ifall man vill ha stabilare staket. En fördel med kompostgaller är att det är lätt att flytta runt. Beroende på hur ofta kaninen är i hagen så kan man behöva flytta hagen till en ny gräsplätt. Då är det bra med kompostgaller som är väldigt lätt att flytta.

Viktigt att tänka på

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att kaninburen är tillräckligt stor. Här får man titta på vad för kanin man skaffar sig. En större kanin kräver en större bur och det får man ta hänsyn till när man väljer den. Det är även viktigt att se till så att kaninburen håller sig torr. Är inte buren redan vattentätt så kan man köpa självhäftande takpapp som är asfaltbelagd. Genom att sätta fast den på taket gör man buren vattentät. När man väl skall placera kaninburen hemma så kan man försöka att placera den på ett ställe där det är lä. Kan man ställa buren under ett tak så är det jättebra.