Att anlägga en ny gräsmatta – en checklista

Att anlägga en ny gräsmatta
Så anlägger du en ny gräsmatta

Att bo i villa eller radhus är drömmen för många, och visst ger det stor frihet. Det innebär dock en del arbete också, och uppgifter som sällan dyker upp för den som bor i en lägenhet. En av de uppgifter som kan dyka upp för husägaren eller radhusinnehavaren är att anlägga en ny gräsmatta. En utmanande uppgift, men det kan mycket väl vara en nödvändig sådan eftersom en fin gräsmatta är grunden för att kunna få en riktigt fin trädgård. För att gräsmattan ska bli fin finns det dock en hel del att tänka på. Det är viktigt att göra rätt från början. För att underlätta för den som vill anlägga en gräsmatta från grunden har vi här tagit fram en liten guide som kan hjälpa dig på traven.

Detta behöver du

Innan du kan påbörja arbetet med att lägga en ny gräsmatta i din trädgård behöver du av naturliga skäl veta vad du behöver för att kunna komma vidare.

Till att börja med är det allra enklast om du har tillgång till en jordfräs eller en minigrävare. En spade kan naturligtvis fungera, som det har gjort i alla tider, men det kommer att innebära betydligt mer fysiskt arbete och det kommer ta längre tid. Med en jordfräs går det både snabbare och enklare att få till ett bra grundarbete. Beroende på vilken typ av jord du har under gräset idag, kan du även behöva antingen torvmull eller gräsmattejord. Fullgödsel kan också vara bra att införskaffa inför projektet, liksom naturligtvis gräsfrön. Dessutom behöver du en kratta, och om du även kan få tillgång till en vattenspridare så är det ypperligt.

Att anlägga en gräsmatta med hjälp av en jordfräs.

När går det att anlägga en ny gräsmatta?

Du är förmodligen även intresserad av att få veta när på året det faktiskt går att anlägga en ny gräsmatta. Lyckligtvis rör det sig inte om någon speciellt låst tidsram. Det går faktiskt att så gräs med lyckat resultat under stora delar av året. Det går bra att så gräsfrön och få dem att växa på våren och hösten, men det går även bra under sommaren. Så länge temperaturen ligger över 10 grader brukar det fungera utmärkt. Det utesluter i stort sett bara vintern, och möjligen riktigt tidiga delar av våren samt sena delar av hösten. Du har med andra ord god tid på dig oavsett när du kommer på idén att det är dags att lägga nytt gräs.

Så går du tillväga

Då har vi kommit fram till själva arbetet med att anlägga gräsmattan. Det är nu det roliga, men även det bitvis svåra börjar. Om du utrustar dig med en smula tålamod kommer det dock med största säkerhet gå riktigt bra, och du kommer snart ha en gräsmatta att vara stolt över. Vi har listat stegen du behöver följa för att lyckas.

 • Gör grundarbetet och gör det ordentligt. Fräs upp jorden eller gräv upp den, och se till att ta bort allt eventuellt ogräs. Låt gärna jorden få vila någon vecka innan du tar itu med nästa del av projektet. Se dock till att hålla efter om det växer nytt ogräs. När det väl är dags att börja så gräsfrön måste allt ogräs vara helt borta. Tänk på att många typer av ogräs har en tendens att växa väldigt snabbt.
 • I nästa steg är det dags att förbereda och anpassa jorden. Här behöver du ha koll på vilken typ av jord som finns i din trädgård, eftersom detta kan variera. Om du har sandjord i trädgården kan du fräsa ned torvmull för att blanda upp jorden. Har du istället lerjord kan det vara bra att blanda upp med gräsmattejord. Det är också i det här skedet du ska tillföra gödsel för att få en fint växande gräsmatta när du väl har kommit så långt som till att så fröna.
 • Ta fram krattan och kratta ut jorden med den nedblandade gödseln så att du får en helt slät och plan yta. Varje sten eller rot som du eventuellt får syn på ska tas bort. Vattna sedan ytan ett par gånger.
 • Det har blivit dags att så gräsfrön. Det är dock inte säkert att detta kan göras samma dag som föregående steg slutförs. Detta bör nämligen göras en dag när det inte blåser. Om du har tillgång till en spridarvagn kan du använda den, men annars går det alldeles utmärkt att så gräsfröna för hand. Luckra upp med en kratta för att fröna ska komma ned i jorden.
 • Nu är det dags att se till att inte den nyanlagda gräsmattan torkar ut. Hur ofta du behöver vattna beror dels på årstid, dels på rådande väderförhållanden. Generellt brukar det krävas mindre vattning på hösten, men det kan skilja från ett år till ett annat, så det är naturligtvis ingen garanti. En nyanlagd gräsmatta kan faktiskt behöva vattnas varje dag hela första månaden för att fröna verkligen ska ta sig och börja växa.
 • Avvakta med första klippningen tills gräset hunnit bli cirka 8 cm långt. Klipp då inte alltför kort.

Viktigt att tänka på när du ska anlägga en ny gräsmatta.
Det är smidigt att kunna rulla ut färdiga längder med gräs till gräsmattan.

Att tänka på

Det finns några viktiga saker att tänka på för den som planerar att anlägga en ny gräsmatta. En kort checklista inför projektet skulle kunna se ut på följande sätt.

 • Kommer du att vara hemma den närmaste månaden efter anläggningsarbetet? Ett ja på denna är viktigt, eftersom daglig bevattning kan behövas.
 • Har du tillgång till en jordfräs? Om inte, överväg att hyra en för att kunna fräsa upp jorden inför sådden.
 • Har du gjort ett ordentligt förarbete? Grundarbetet är A och O för att få en fin gräsmatta.
 • Har du funderat över om du vill rulla ut färdiga längder med gräs, eller så gräsfrön? Den billigaste gräsmattan får du med gräsfrön.
 • Har du tillgång till gödsel? Om inte är det definitivt något du bör skaffa. Du bör gödsla jorden innan sådden sker, men du bör även gödsla gräsmattan efter en tid, när grässtråna har hunnit bli ett par cm. På det sättet kan du få en tät och fin gräsmatta relativt snabbt.
Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin