Campa och tälta med er bebis – vad ska man tänka på?

Campa och tälta med er bebis
Att tänka på vid camping och tältning med bebis.

Det mesta är ett äventyr med en liten bebis vid sin sida, men något som verkligen kan bli ett äventyr är att ge sig ut på camping med den lilla. Det är dock inte på något sätt omöjligt, det gäller bara att planera innan, så att ni är förberedda på det som komma skall.

Saker som inte bör glömmas

Det finns vissa saker som inte bör glömmas när du ska ut och campa med en liten bebis. Det är egentligen ingen särskilt lång lista, men de saker som finns på den är desto viktigare. Det första, och kanske också allra viktigaste, är blöjorna. Hur många blöjor ni behöver beror förstås på hur länge ni har tänkt stanna borta. Om ni känner er osäkra och vill vara på säkra sidan kan ni köpa med er ett helt paket och ta med. Dagens blöjpaket är inte så stora, och de är vanligtvis ganska enkla att bära med sig. Det går heller inte riktigt att förutse hur många blöjor som kommer att gå åt under en viss tidsperiod. Som alla småbarnsföräldrar vet kan vissa dagar fortlöpa utan att det behöver göras speciellt många blöjbyten, medan det andra dagar känns som att man inte gör mycket annat än att byta blöja. Det är därför bättre att ta det säkra före det osäkra och ta med fler blöjor än du tror dig behöva. På det sättet kan du åtminstone koppla av i vetskapen att de inte kommer ta slut.

Maten naturligtvis viktig

Den lilla bebisen klarar sig naturligtvis inte utan mat. Kanske har du valt att amma, och då har du ständigt maten tillgänglig. Det är förstås otroligt praktiskt, och på det sättet blir det egentligen aldrig enklare att tälta med den lilla än under den period då du fortfarande ammar. Du behöver aldrig tänka på att packa extra mat, och du behöver heller aldrig tänka på att maten behöver värmas. Den finns alltid med, och den är alltid lagom tempererad. Bättre kan det ju inte bli, eller hur? Nu är det ju dock inte alla som vill eller kan amma, och även om du kanske gjorde det till en början så kanske du har hunnit sluta med det innan det blir dags för camping.

Då behöver du se till att packa med mjölkersättning till bebisen. Precis som med blöjorna är det bättre att ta med mer än vad du tror kommer gå åt. Om ni kommer ha fri tillgång till vatten går det bra att ta med ersättningspulver som kan blandas i vatten och värmas till lagom temperatur. Om ni däremot känner er osäkra på hur det kommer se ut när det gäller tillgång till vatten, kan det vara klokt att köpa med de färdiga tetrapack med mjölkersättning som finns att köpa i butik. De kan hällas direkt över i flaskan och drickas, eventuellt efter korrigering av temperatur. Det hela är mycket praktiskt. Enda nackdelen är att packningen kan bli tung att bära om ni behöver ha med många färdiga förpackningar.

Mysigt att tälta med hela familjen.

Glöm absolut inte myggnätet

Ett av de föremål som ni absolut inte bör glömma är myggnätet. Här brukar det fungera bra att ta med det myggnät som används till vagnen. Om ni sitter utanför tältet och myser kan du svepa in er båda i nätet på kvällen. Om du bär din bebis i sele kan du svepa in den lilla i nätet, om myggor och andra flygfän bestämmer sig för att komma och störa. Myggor och knott är inte ett problem överallt, och sällan dygnet runt, men när de väl bestämmer sig för att dyka upp kan de vara till stort besvär, i synnerhet för en liten känslig baby. Att ha med ett nät som skydd är därför väldigt klokt. Det kommer bespara er en hel del gråt och ni kommer dessutom ha betydligt trevligare. Det är förmodligen inte bara er lilla bebis som uppskattar att slippa bli stucken av insekter.

Att tänka på

Om ni gärna vill ge er ut och tälta med er nya familjemedlem finns det egentligen ingen orsak att vänta. Testa gärna med att tälta i närheten av hemmet första gången, om ni känner er osäkra på hur det ska gå. Ha inga stora förväntningar på att den lilla ska sova hela natten, och ta varje timme som den kommer.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin