Så skyddar du hemmet vid åsknedslag

Så skyddar du hemmet vid åsknedslag
Allmänna råd när åskan går och så skyddar du hemmet mot/vid åsknedslag.

Bra att tänka på

Hur man reagerar när åskan går kan vara väldigt olika. Vissa tycker att det är otäckt, och går in i huset eller lägenheten, släcker ned och drar ur alla sladdar ur eluttagen. Andra sätter sig utomhus, på en balkong eller veranda, äter lite snacks och njuter av vädershowen. Men vad är egentligen det rätta?

Avståndet spelar roll

Det första man bör tänka på är att avståndet har stor betydelse när det gäller åska. Faktum är att det är helt avgörande. Om åskan är långt borta behöver du egentligen inte göra speciellt mycket. Om åskan däremot kommer riktigt nära, kan det vara klokt att dra ur de olika kontakterna inne i huset. Det gäller såväl sladdar som går till tv-apparater och ljudanläggningar, som sladden till telefonjacket för den som fortfarande har en fast telefon.

Håll dig inomhus

Det allra bästa att göra när åskan är förhållandevis nära, är att hålla dig inomhus. Gå inte ut i trädgården för att börja plocka in leksaker eller annat. Du är tryggast när du befinner dig inne i huset. De andra uppgifterna kan du ta hand om när det värsta åskvädret har dragit förbi. Det finns ändå inget som är viktigare än din säkerhet och hälsa.

Om du är utomhus

Om du inte har någon möjlighet att gå in finns det ett antal saker du kan tänka på för att bli så säker som möjligt. Du vet det säkert redan, men undvik höga träd och master. Det kanske kan kännas lockande att söka skydd under ett träd för att slippa bli blöt av det regn som ofta följer med ett rejält åskväder, men det är en otroligt dum idé. Det är stor risk att det blir just trädet som utsätts för blixten, så ta dig därifrån. Se också till att gå ned från taket om du av någon anledning befinner dig där. Vidare ska du se till att du inte befinner dig ute på ett öppet fält eller en fotbollsplan, och du ska heller inte bada i sjön eller ägna dig åt spel eller lekar på stranden. Du ska med andra ord inte söka skydd intill en hög punkt, men heller inte vara högsta punkten själv. Se också till att inte arbeta med elektroniska handverktyg. Naturligtvis ska du inte heller arbeta med explosiva ämnen när åskan går.

Så kan du skydda ditt hem mot åska

Så kan du skydda ditt hem

Att skydda dig själv och dina familjemedlemmar mot åskan är förstås din högsta prioritet. I andra hand kommer att skydda din bostad. Fördelen med detta är att du kan vidta ett flertal åtgärder i förväg, för att minska risken att blixten ska slå ned i ditt hus. Du behöver med andra ord inte vänta tills åskan väl går, för att då vidta panikåtgärder. Då kan du istället sitta tryggt i ditt hem, och möjligen dra ur kontakterna. Men vad är det då man som villaägare kan göra, för att hemmet ska bli så åsksäkert som möjligt? Det ska vi ta en titt på nu.

  • Se till att en jordfelsbrytare finns installerad. Det kan en behörig elektriker hjälpa till med.
  • Installera inledningsskydd på elledning och telefonledning. Det ger ett bra skydd mot överspänningar som kan bli farliga
  • Förse trädgården med ett markspänningsskydd.
  • Sätt upp åskledare och se till att förse alla antenner på taket med åskskydd. Det är en enkel åtgärd, men den visar sig ofta vara effektiv. Antenner är ofta husets högsta punkt, och därmed utsatta när åskan dundrar in. Att utrusta dem med åskskydd är därför klokt och enkelt.
  • Dra ur kontakterna när åskan närmar sig. Det är det enklaste du kan göra och det går snabbt. Även om de flesta är vana att använda sig av elektrisk utrustning större delen av dygnet nu för tiden, så går det utmärkt att vara utan dem just medan åskan går.

Läs även vår guide: Bästa hemförsäkringen.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin