Skillnader mellan klassisk massage och shiatsu

Skillnader mellan klassisk massage och shiatsu
Skillnaderna mellan klassisk massage och shiatsu.

Att massage har mycket positivt att bidra med, främst ur hälsosynpunkt, det kan nog de flesta vara överens om. Däremot är det inte alla som känner till att det finns olika typer av massage, och att de olika typerna har olika egenskaper och fördelar. Det finns exempelvis en del skillnader mellan klassisk massage och shiatsu, men vilka är de skillnaderna, och när bör man satsa på respektive typ av behandling? Det ska vi gå igenom närmare nu.

Detta är Shiatsu

Shiatsu är en japansk massageform. Här använder man sig av tryck för att lösa upp de spänningar som kan finnas i kroppen. Man arbetar också för att öka rörligheten. Massageterapeuten använder dels handflatan, dels fingrarna för att åstadkomma korrekt tryck. Till skillnad från klassisk massage används enbart olika nivåer av tryck, ingen knådning av muskler eller vävnad. Förutom det tryck som vi redan har berättat om, används även stretching. Det man vill uppnå med shiatsu är att återställa kroppens balans i det så kallade ki-flödet. Man anser att ömhet och smärta beror på obalans i flödet. Vid shiatsu fokuserar man även på det själsliga välmåendet.

Noggrann genomgång före behandlingsstart

För den som ska genomgå shiatsumassage väntar först en ordentlig genomgång innan massagen påbörjas. Terapeuten sätter sig ned och pratar med den som ska behandlas och tar reda på mer om hur denne mår. Han eller hon tar reda på mer om vilka eventuella symptom som förekommer, och det gäller då både fysiska symptom och psykiska eller emotionella sådana. Den informationen som terapeuten får vid samtalet vägs samman med information som han eller hon samlar in genom att känna igenom kroppen med palpation. Med hjälp av helhetsbilden kan terapeuten sedan bestämma vilka områden som bör behandlas med hjälp av shiatsumassage.

Detta är klassisk massage

Klassisk massage använder en knådande teknik. Syftet är att mjuka upp muskler och vävnad och att öka blodcirkulationen. Man använder bland annat den här massagemetoden för att stärka immunförsvaret, motverka stress samt för att skynda på kroppens egen läkningsförmåga.

Klassisk massage kontra Shiatsu

Skillnaderna

Det finns en del skillnader mellan de båda metoderna. Dels ligger skillnaderna i själva arbetssättet. Inom shiatsu satsar man på tryck och stretching medan klassisk massage snarare använder en knådande metod. Det går egentligen inte att säga vilket som är bäst. Det handlar dels om personliga preferenser, dels om anledningen till att man vill ha massage. För den som vill ha en rejäl genomgången även av det själsliga välmåendet kan shiatsu vara att föredra, då man lägger betydligt större fokus på en helhetsbild inom denna metod. Klassisk massage handlar mer om att behandla de kroppsliga besvären, samt att arbeta för minskade stressnivåer. Det krävs lite mer tid av den som vill få shiatsubehandlingar, eftersom det även krävs tid för samtal. Det gör det sällan för den som vill gå på klassisk svensk massage. Det finns med andra ord inget rätt eller fel i största allmänhet, däremot kan det finnas rätt och fel för varje individ, eftersom man söker olika saker. Innan du bokar in dig hos en massageterapeut bör du därför sätta dig ned och fundera över om det är någon av dessa två metoder som lockar mer än den andra. Kom även ihåg att det finns andra massageformer än enbart dessa två.

Att boka tid

När du väl har kommit fram till vilken typ av massage du vill ha, blir nästa steg att boka tid. Vanligtvis är det inte samma terapeuter som utövar klassisk svensk massage och shiatsu. Du behöver därför hitta en massageterapeut som är specialiserad inom just den massageform som du vill ha. Vissa av dessa kräver att du ringer eller skickar e-post för att boka en tid. Andra har tillgängliggjort tider på webben så att du kan boka själv online. Det sistnämnda brukar uppskattas, eftersom du då kan titta efter vilka tider som finns tillgängliga, jämföra dessa med ditt eget schema, och slutligen boka in en tid som passar dig. Ett annat alternativ är att köpa en egen massagefåtölj, då kan du unna dig helkroppsmassage när helst det passar dig.

Utbudet kan variera

Beroende på var i landet du bor kan tillgängligheten på utbildade massageterapeuter variera. På vissa orter kan det vara enklare att hitta någon som arbetar med klassisk massage än shiatsu, eftersom den klassiska massagen fortfarande är vanligare. I de större städerna bör det dock inte vara några problem att hitta duktiga terapeuter även inom shiatsu.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin