Vad gör man med gamla bläckpatroner?

Vad gör man med gamla bläckpatroner?
Så gör du med dina gamla bläckpatroner

Har du en skrivare hemma? Om svaret är ja, vad brukar du då göra med bläckpatronerna när de blir gamla eller när färgen tar slut? Det finns väldigt många som slänger de i hushållssoporna, men är det verkligen det rätta sättet att hantera gamla bläckpatroner? Det ska vi ta reda på nu.

Släng dem inte bland hushållsavfallet

Vårt första råd är att du inte ska slänga dina gamla bläckpatroner bland hushållsavfallet. Det är som tidigare nämnts många som gör det. Det är dock långt ifrån optimalt ur miljösynpunkt. Det finns andra betydligt bättre sätt att hantera den här typen av avfall, något som vi kommer att ta upp närmare nu. Det första du behöver komma ihåg är alltså att du inte ska slänga patronerna i soporna av gammal vana. Tänk ett steg längre så gör du miljön en tjänst.

Undersök om tillverkaren tar tillbaka tomma patroner

Nästa steg blir att du kan undersöka om tillverkaren tar tillbaka tomma bläckpatroner. Många tillverkare gör detta för att ta sitt miljöansvar. Detta för att inte produkterna ska hamna i vanliga sopor. Det finns även de som fyller på patronerna på nytt, som en typ av återbruk. Det är förstås ännu bättre ur miljöhänseende. Oavsett vad företaget sedan gör med patronerna är det förstås en trygghet och lättnad för dig som kund att veta att de blir korrekt omhändertagna. Du kan då låta axlarna sjunka ned och veta att du har gjort en god insats.

Åk till kommunens återvinningscentral

I landets alla kommuner finns en eller flera återvinningscentraler. Dit kan du åka om du behöver slänga produkter som inte hör hemma i de vanliga soporna. Just bläckpatroner hör till den kategorin. Dessa ska i så fall sorteras som farligt avfall. Det är inte svårare än att slänga exempelvis elektronikprodukter som du inte längre behöver. De ska bara sorteras i andra behållare. Passa på att samla ihop ett gäng gamla patroner och ta dem sedan med till återvinningen när du ska dit för att göra dig av med andra saker. På så sätt behöver du inte åka dit enkom för att bli av med en bläckpatron.

Lämna dina gamla bläckpatroner på kommunens återvinningsstation.

Lätt att göra rätt

Nu när du vet vilket som är det korrekta sättet att hantera gamla bläckpatroner kommer det bli lätt att göra rätt. Du kommer inte längre behöva begå misstag på grund av att du helt enkelt inte vet vad du ska göra. Nu när du vet vad som är det rätta tillvägagångssättet kan du snabbt och enkelt göra goda insatser för miljön. Kom ihåg att inget av de två sätt vi nämner ovan behöver vara bättre än det andra. Så länge du gör något av detta har du agerat på ett korrekt sätt. Detta gäller oavsett vilken typ av skrivare du har. Det kan annars vara lätt att anta att detta bara gäller när du använder vanliga bläckpatroner och inte om du har en skrivare som använder toner, men det gäller alltså i båda fallen. Det gäller naturligtvis också oavsett märke på skrivaren och dess patroner.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin