Så klär du dig bäst inom byggbranschen

Beroende på vad du har för roll på byggarbetsplatsen kan det vara skilda sorters arbetskläder som passar just dig bäst. Det arbetskläderna har gemensamt är att de ska vara ett bra skydd mot slitage och andra påfrestningar de utsätts för under arbetets gång och att de ska vara ett skydd för dig. Dessutom kan de vara riktigt snygga – arbetskläder finns idag i olika material, färger och stilar.

Bekvämlighet och funktion

Arbetsbyxor, arbetsjackor och arbetsskor ska alla präglas av en stor slitstyrka, så att de tål att du arbetar i dem dag efter dag. Jobbet på en byggarbetsplats kan slita på kläderna och det måste de tåla. Samtidigt behöver de vara bekväma för att det ska fungera för dig att använda dem under hela arbetsdagarna. Du kan välja mellan klassiska arbetskläder, som sitter lite lösare, och en modern passform som är lite mer figursydd. Vilket som passar dig bäst är en smaksak, vissa föredrar den lösare passformen och andra tycker att det är smidigare att röra sig i mer figursydda plagg. Idag finns det även arbetskläder i stretch, som kombinerar en mjuk följsamhet med arbetsklädernas traditionella slitstyrka. Här går funktion och bekvämlighet verkligen hand i hand. För vissa yrkesgrupper finns dessutom specialanpassade kläder.

rejäla och slitstarka arbetskläder

När du behöver synas

Framför allt när det handlar om större byggarbetsplatser kan det vara viktigt att du syns, för att undvika missförstånd som kan leda till olyckor av olika slag. När du behöver synas kan du använda varselkläder, som är en särskild slags kläder med reflexer och starka färger, som skapats för att både vara slitstarka och mycket synliga. Bland varselkläderna kan du hitta byxor, jackor och tröjor av olika slag, så du kan välja kläder utifrån hur kallt det är ute och hur stor synlighet som behöver skapas. Ibland kan en varselväst över vanliga arbetskläder räcka.

När du ska måla eller mura

För dig som är målare eller murare kan det spela stor roll med klädernas funktion. Bland annat kan den funktion som fickorna kan ha vara av betydelse, eftersom du kan behöva ha olika verktyg lättillgängliga medan du jobbar. Att du som arbetar inom dessa yrken har stor rörlighet är viktigt för att de olika arbetsmomenten ska kunna genomföras på ett bra sätt. Därför är det bättre att välja arbetskläder i lite mer följsamma material och välja bort de stelaste kläderna eftersom de kan bli för jobbiga att arbeta i.

En varmare arbetsdag med rejäla ytterkläder

När du arbetar utomhus kan du behöva att kläderna hjälper dig att hålla värmen, framför allt under vinterhalvåret. Det finns rejäla och slitstarka arbetskläder av olika slag så att du kan använda dem lager på lager med en skaljacka eller varseljacka längst ut. På det sättet kan du få både den värme och den synlighet du kan behöva, samtidigt som kläderna ger det önskade skyddet mot olika slags påfrestningar.

Arbetsbyxor, arbetsjackor och arbetsskor

Verktygsbältet – ett funktionellt tillbehör

Även om alla arbetskläder har många fickor och är utformade för att de ska ha en hög grad av funktion, kan du behöva komplettera dina arbetskläder med ett verktygsbälte. Då kan du lättare ha många olika verktyg lätt tillgängliga under arbetspasset. Verktygsbälten finns i allt från läder till lättviktsmaterial och de kan rymma fler eller färre verktyg. Det kommer inte vara något problem att hitta ett som passar just dig.

Skor som skyddar dig

Du kan komplettera dina arbetskläder med ett par rejäla arbetsskor som skyddar dig medan du arbetar. Med rejäla sulor är det ingen fara om du råkar trampa på något, och en stålhätta eller annan förstärkning gör att tårna löper mindre risk att komma i kläm. De skor som ger mest skydd kan dessvärre också upplevas som lite stela och obekväma att ha i längden. Behöver du skyddet är det överlag värt det. Arbetar du i en miljö där du har mindre behov av skydd kan ett par skor som är lite mjukare vara ett bättre val för dig.