Stilfull förvaring till vinälskaren

Ett vinställ kan vara det allra bästa sättet att förvara dina vinflaskor. Vin behöver förvaras på ett specifikt sätt för att klara av just längre förvaring. I denna artikel presenterar vi olika alternativ för att du ska få så vacker och praktisk förvaring som möjligt till dina favoritviner.

Konsten att förvara vin

Som så många andra inredningsdetaljer i hemmet kombinerar en vinkyl en praktisk och estetisk funktion. Med en vinkyl så kommer vinet förvaras enligt konstens alla regler – i önskad temperatur och liggandes. Vinet smakar därför precis lika bra efter någon månad jämfört med om flaskan exempelvis skulle stå ute i rumstemperatur. Vinet behåller sin karaktär och goda smak.

Ett vinställ är en lite mindre investering jämfört med en vinkyl och finns i olika former och färger. Antalet material är också stort. Med ett ställ tillverkat av vackra material såsom naturligt trä får du en möbel som både fyller en viktig funktion men också är vacker att se på. Om du brukar förvara mycket vin hemma kan du investera i ett bra vinställ så att dina flaskor placeras på ett korrekt vis och där korken håller sig blöt och inte torkar ut.

Kyla och elegans för vinets behag

När vi talar om temperaturer så är det viktigt att tänka på hur lång tid vinet ska förvaras och hur mycket du har betalt för flaskan. Allt vin mår bättre i lägre temperatur men ska du dricka vinet inom snar framtid så behöver du inte ha en avancerad vinkyl för att förvara ditt vin. Har du betalat mycket för ditt vin skulle vi däremot rekommendera att du tilltar så många åtgärder som möjligt för att vinet ska behålla sin karisma och goda smak.

Skulle du exempelvis ha en plats i hemmet med lite lägre temperatur såsom i källaren så kan detta vara ett utmärkt ställe att placera dina flaskor på. Vin ska gärna förvaras i lite lägre temperaturer än vad vi normalt har som rumstemperatur. Vitt vin ska gärna förvaras i ca. 10–12 grader Celsius och rött vin ska gärna förvaras runt 14–18 grader Celsius.

Det innebär att det kan vara klokt att ha en eller flera stora vinhyllor i källaren eller i ett separat rum där du förvarar ditt vin. Vinflaskor bör heller utsättas för solljus då detta kan förändra vinets karaktär.

Olika vinställ för olika behov

Olika vinställ för olika behov

Det är viktigt att understryka att en vinhylla passar både den inbitne vinsamlaren och den som bara njuter av ett glas vin då och då. Du hittar ställningar med mycket varierande kapacitet, så att du kan anpassa storleken efter dina behov. Dessutom kan du köpa ett mindre, snyggt vinställ som du placerar väl synligt i köket eller matsalen för de flaskor som du tänker öppna på kort sikt.

Ett annat alternativ är att investera i en vinkyl. Det är kylskåp som är särskilt framtagna för att lagra vin över tid. De håller den perfekta temperaturen och luftfuktigheten för vinlagring och skyddar mot solljus. Många som har vinkylare och vinkylskåp har oftast ett vinställ för lagring av vin som ska drickas på kortare sikt och som inte behöver ta upp plats i en kyl.

Hitta rätt plats för din egen vinkällare

Ditt vinlager bör förvaras enkelt och vackert. Speciellt om det är några få flaskor som inte kommer ta så mycket plats. Hur mycket plats du har hemma och vilken budget du har tänkt dig är också avgörande faktorer. Men med ett vinställ kommer du riktigt långt. Skulle det sedan visa sig att din samling växer alldeles för snabbt och du behöver någonstans att förvara flera viner så kan vinkylen vara rätt investering. Speciellt om tanken är att de ska lagras en tid.

Båda har sina egna för- och nackdelar. Speciellt när det kommer till pris, plats och övrig estetik i ditt hem. Ta inspiration från våra tips och bygg din vinsamling med stil.