Tips för en mer lättskött trådgård

Det finns inte en enda trädgård i hela världen som inte behöver underhållas för att se fin och fräsch ut. Hur mycket underhållning och skötsel din trädgård behöver kommer dock variera beroende på hur du har valt att designa den och vilken växtlighet du har. Om du är riktigt smart och eftertänksam när du anlägger den kan du minska skötseln en hel del, och fortfarande få en trädgård som du kan vara stolt över.

Att anlägga en trädgård på egen hand är inte det enklaste och därför väljer många att ta hjälp av professionella trädgårdsmästare för uppgiften. Många vill ha en trädgård som är fin, trevlig att vistas i och som skymmer insyn från grannar. Samtidigt vill man ha en trädgård som har både sol och skugga och som är enkel att sköta under både vår, sommar och höst. När du ska anlägga en trädgård är det viktigt att du anpassar den efter dig, din vardag och ditt intresse för underhåll. Här nedan listar vi därför några superknep att ta till för en mer lättskött trädgård.

4 smarta knep för en enklare trädgård

Vi har samlat de bästa tipsen som du kan använda dig av för att få din trädgård precis så lättskött som du vill ha den. Antingen anammar du alla tips vi listar, eller så väljer du ut de som passar dig bäst.

1. Sätt växterna riktigt tätt!

Genom att undvika bar jord när du planterar är det lättare att få växterna att växa ihop. Det ger en tätare blomstring och är också enklare att underhålla. När du minskar risken för att solljuset når jorden minskar du också risken för ogräs att växa fritt. Efter du har vattnat kommer även jorden att hålla sig blöt och fuktig mycket längre, vilket är något som är till din fördel.

2. Skippa fogarna

Mellan stenplattor är det mycket lätt att det börjar växa tråkigt ogräs. Det här problemet kan du enkelt undvika genom att välja hårdgjorda ytor i betong istället och därefter lägga en bra och högkvalitativ fog mellan alla plattor. Fogen ser inte bara till att markstenen håller sig på plats, utan gör det också omöjligt för ogräs och annan växtlighet att ta sig igenom.

3. Rabatt före kruka

Visst är det fint med växter och blommor i kruka, men växter i kruka är inte lika enkla att sköta om som om du hade planterat direkt i jorden. Satsa därför på rabatter med buskar och perenner istället eller varför inte träd med bra marktäckare. På så sätt behöver du inte hålla på att byta ut krukorna i takt med att växterna blir större och du behöver heller inte oroa dig för att du vattnar för mycket eller för lite.

4. Investera i en bra rorbotgräsklippare

Tycker du att det är jobbigt att klippa gräsmattan själv, men alltid drömt om att ha en gräsmatta som är klippt till perfektion varje dag? Då kan det vara en god idé att investera i en robotgräsklippare. Den här typen av gräsklippare behöver bara startas igång av dig och därefter sköter den sig själv. Gräs växer fortare än man kan tro och under högsäsong är det inte ovanligt att behöva klippa eller trimma flera gånger i veckan. Låt robotgräsklipparen ta hand om arbetet åt dig, medan du fokuserar på annat.