Bakmaskin

Tycker du om att baka? Händer det ofta att du bakar matbröd eller bullar? Då skulle du definitivt kunna ha nytta av en bakmaskin. Med den här typen av maskin blir bakningen enklare och du slipper många krävande moment. Chansen ökar att du får ett riktigt gott och luftigt bröd som smakar gott. Du sparar dessutom tid, vilket alltid brukar vara uppskattat.

Bäst bakmaskin

Snabbmeny: Topp-3 Bakmaskiner Recept Vanliga frågor


Fördelar med bakmaskinen

Det är lätt att hitta fördelar med att ha en bakmaskin. Visst finns det de som hävdar att det tar bort det mysiga och avkopplande i att baka själv, men det är inte riktigt sant. Däremot gör det att du får tid över för annat, men ändå kan njuta av gott och färskt bröd. Just den tidsbesparande aspekten betyder mycket för många. Det finns väldigt många som vill kunna äta sitt eget hembakta bröd men som anser att de inte har den tid som krävs. Med en brödmaskin har däremot alla tid. Det krävs väldigt liten egen arbetsinsats.

 • Upplev den härliga doften av nybakat färskt bröd när du vaknar på morgonen.
 • Använd råvaror du uppskattar för att baka ditt eget bröd.
 • Minimalt med jobb med att baka sitt eget bröd.
 • Roligt att experimentera sig fram till sina egna favoritbröd.

Nybakat bröd till frukost

En klar fördel är också att det går att förbereda maskinen på kvällen och ställa in tiden så att du vaknar upp till ett väldoftande hem där det kan serveras nybakat bröd. Det vore inte möjligt om du själv skulle baka brödet för hand och för många är detta verkligen en lyx i vardagen.

När du bakar hemma med en brödbakmaskin har du också en klar fördel jämfört med när du köper bröd. Du kan nämligen fullt ut kontrollera vad du och din familj äter. När du köper bröd i butik får du ofta acceptera att det förekommer tillsatser som inte är naturliga. Detta slipper du när du bakar hemma i din maskin. Du väljer då själv vilken typ av mjöl du vill använda, hur mycket socker du vill ha om något alls, vilken typ av vätska och sådana saker. Du kan helt enkelt anpassa nyttigheten och grovheten på brödet och få det precis så som du vill ha det. Det gör att du har möjlighet att förhålla dig till eventuella allergier och överkänsligheter i familjen. Det gör också att du kan anpassa det till specifika dieter om det skulle vara aktuellt.

Gör gott bröd med egen bakmaskin

Nu för tiden står miljömedvetenhet högt upp på listan över viktiga aspekter. Om du vill vara miljömedveten och agera smart är bakmaskinen definitivt ett bra verktyg. Du sparar nämligen en hel del energi när du använder maskin istället för att baka i ugnen. Det är bra för miljön och klimatet, vilket naturligtvis är väldigt viktigt. Det är även bra för din plånbok, vilket förmodligen också känns viktigt för dig.

Så fungerar en bakmaskin

Hur fungerar då en brödmaskin och vad är det som gör den så användbar och effektiv? Det finns visserligen lite olika varianter, men gemensamt är att du själv lägger i ingredienserna i maskinen. De flesta bakmaskiner ger dig möjlighet att förprogrammera maskinen. Hur lång tid i förväg du kan ställa in den varierar från produkt till produkt. Många varianter ger dig möjlighet att ställa in den så långt som 12 timmar i förväg. Det öppnar förstås många dörrar och ger dig helt nya möjligheter. Det gör att du kan få färskt bröd på morgonen när du precis har vaknat. Det gör också att det färdiga brödet kan stå färdigt och vänta när du kommer hem med barnen från förskolan. Möjligheterna är som sagt många.

Välj mellan olika bakprogram

De flesta maskiner har ett flertal program, vilket gör att du kan baka annat än bara limpa och annat matbröd. Att köpa en sådan maskin är förstås en fördel om du vill kunna experimentera och baka så många olika saker som möjligt. Kanske vill du kunna baka bullar eller croissanter exempelvis. Processen ser ut så att du lägger i ingredienserna som tidigare nämnts. Maskinen tar därefter hand om knådningen. Det här är en tung del när du ska baka för hand och många är glada över att slippa detta. Brödet jäser sedan i maskinen och gräddas även i denna. De flesta maskiner ger dig möjlighet att ställa in gräddningsnivå. Det gör att du själv kan välja om du vill ha brödet hårt gräddat, lätt gräddat eller någonstans där emellan. Det är en väldigt uppskattad funktion. Storlek och form på brödet går för övrigt också att ställa in på många modeller.

Hur lång tid det tar att baka klart kan variera. Du får dock räkna med att det normalt sett tar 3-4 timmar beroende på vad du bakar. Vissa maskiner är utrustade med snabbprogram som gör att det går betydligt snabbare. Hur lång tid det tar att bli klar beror förstås också på vad det är som ska bakas.

Topp 3 Bakmaskiner 2023

Vi har valt dessa bakmaskiner som våra Topp-3.
Dessa fantastiska maskiner gör nybakat bröd till dig – varje morgon. Du förbereder ingredienserna på kvällen och ställer in timern på att sätta igång i lagom tid före frukost.

1. OBH Inox Bakmaskin
Det här är en bakmaskin som passar dig som älskar att baka men vill bespara dig det tunga arbetet. Den blandar och knådar och tar även hand om jäsningen och slutligen gräddningen. Din uppgift blir att hälla i de rätta ingredienserna och göra de inställningar du vill ha.

Det finns en hel del fördelar med denna maskin. Du kan bland annat välja mellan två olika storlekar på brödet du bakar. Dessutom finns det tillgång till hela 12 olika program. Den som har bråttom och ändå vill kunna njuta av nybakat bröd kan använda sig av snabbprogrammet. Något som också brukar uppskattas är timerfunktionen. Tack vare den går det att hälla i ingredienserna innan du går och lägger dig för att sedan vakna och känna doften av härligt nygräddat bröd på morgonen om du ställt in timerfunktionen ordentligt. Timern sträcker sig upp till 13 timmar.

Kolla priset

2. Steba BM2 Bakmaskin
Denna bakmaskin är ett ypperligt val för dig som vill ha gott om valmöjligheter när du ska baka. Om du vill kunna förbereda brödet redan på morgonen och komma hem till en nygräddad limpa efter jobbet är detta ett klokt val. Timern kan ställas in på mellan 1 och 15 timmar, vilket är ett väldigt generöst spann.

I övrigt finns det också gott om användbara funktioner. Du kan till exempel välja att använda något av de 17 förinställda programmen eller skapa ett eget. Det finns nämligen utrymme för fem program som du själv lägger in. Dessutom finns det naturligtvis möjlighet att välja hur gräddat du vill att brödet ska bli. Där kan du låta tycke och smak avgöra.

När det gäller praktiska produkter som exempelvis bakmaskiner kanske inte utseendet är det som spelar störst roll. Det tål dock att nämnas att det här är en stilren maskin med ett yttre av rostfritt stål.

Kolla priset

3. Princess bakmaskin
Om du är ute efter en prisvärd bakmaskin som inte ligger i en lika hög prisklass som många andra populära varianter, kan den här modellen vara ett tänkbart alternativ. Precis som hos många dyrare maskiner finns det en timerfunktion som kan ställas in på upp till 13 timmar. Det gör att du inte behöver slutföra hela baket när du börjar. Du kan i stället hälla i ingredienserna och låta maskinen ta hand om resten av jobbet senare under dagen.

Förinställda program får du också med denna bakmaskin. Hela 15 olika alternativ finns det att välja på, för att göra din bakupplevelse så enkel och smidig som möjligt. Något som också brukar uppskattas mycket är varmhållningsfunktionen. Den hjälper dig att hålla brödet varmt i upp till en timme, och vem tycker inte om varmt, nygräddat bröd?

Att maskinen är lätt att rengöra tack vare sin nonstick-beläggning är ett stort plus. Det gör att det plötsligt blir ännu enklare att baka och att städa upp efteråt.

Kolla priset

Att välja bakmaskin

Hur ska du då tänka när det är dags att köpa en bakmaskin? Det finns ju så många varianter att välja mellan. Hur vet man vilken som är bra? Det hela handlar om att göra någon typ av förstudie. Det låter förstås väldigt avancerat men behöver inte vara det. Du behöver bara sätta dig ned och fundera lite över hur behovet ser ut och hur du kommer använda maskinen. Kommer du exempelvis bara att baka limpor eller vill du även kunna baka annan typ av bröd? Kommer du att baka glutenfria produkter? Har du tänkt baka fikabröd? Hur stora satser behöver du kunna baka per tillfälle? Kommer du att använda dig av timer eller kommer bakningen bara att ske när du är hemma och vaken? Dessa frågor behöver du hitta svar på innan du ger dig ut på jakt efter din nya bakmaskin.

Grovt eller glutenfritt bröd

Om du planerar att baka många olika typer av bakverk bör du välja en bakmaskin med många tillgängliga program. Naturligtvis bör du se till att välja en maskin med inställningar för olika former och olika degar. Du bör också satsa på en maskin som kan hantera exempelvis grovt bröd och glutenfritt bröd. På så sätt har du större valmöjligheter när du ska baka i framtiden. Det gör också att du kan fortsätta använda maskinen även om du på sikt ändrar dina preferenser och vanor.

Baka med bakmaskin

Maskinens kapacitet

Om du främst kommer baka till dig själv och möjligen din partner behöver inte maskinen ha så stor kapacitet. Visst går det att baka stora satser ändå för att frysa in, men bröd är kanske trots allt godast när det är färskt. Om du däremot bakar till en stor familj eller om du helt enkelt vill kunna baka och frysa in, bör du ta en närmare titt på hur stor kapacitet de olika maskinerna faktiskt har. Det kan skilja mycket, och det här kan vara en väldigt betydelsefull faktor. Vissa har bara kapacitet för 0,5 kg medan andra har kapacitet för 2 kg. Det är som du ser väldigt stor skillnad och därför är det viktigt att du verkligen funderar över vad du behöver. Välj gärna en maskin med lite större kapacitet än du tror dig behöva. Det kan alltid hända att du börjar baka större satser eller att du får fler att förse med nybakat bröd. Då är det bekvämt att slippa byta brödbakmaskin. Ta därför i lite i överkant när du gör ditt inköp.

Du bör också läsa de olika produktspecifikationerna för att se vilka funktioner de olika maskinerna har. Det kan hända att du hittar funktioner som du inte kände till innan, men som du omedelbart inser att du både vill ha och behöver. Det kan också vara så att det finns funktioner som inte alls är relevanta för dig och då kan du spara in pengar genom att välja en mindre avancerad variant. Att ha olika program är positivt oavsett om du för stunden mest bakar formbröd eller om du varierar dig mycket. Att ha tillgång till timer är också positivt eftersom det ger dig större flexibilitet. Det gör också att du slipper finnas tillhands just när bakningen ska ske.

Nybakat bröd i bakmaskin

Så mycket kostar en bakmaskin

Hur mycket pengar du får vara beredd att betala för en brödmaskin beror på hur avancerad maskin du behöver samt vilken kapacitet den behöver ha. Det finns enkla små maskiner för så lite som 500 kronor. De tar hand om blandning och knådning och bakning. För vissa kan en så pass enkel maskin vara fullt tillräcklig för att underlätta vardagen. Andra saknar en rad funktioner på en sådan brödmaskin. Om du inte har några särskilda krav på specifika funktioner utan bara vill slippa knåda brödet själv och vill slippa långa väntetider för jäsning, att passa ugnen och sådana saker, kan den här typen av brödmaskin passa alldeles utmärkt. Även om du satsar på en billig maskin kan du få tillgång till en rad program. Det är med andra ord inte så att mängden program hänger ihop med ett högt pris.

Att tro att alla maskiner är så här billiga vore dock ett misstag. Det finns även betydligt dyrare varianter på marknaden. Många modeller kostar mellan 1 000 kronor och 2 500 kronor. Skillnaden på de här produkterna jämfört med de billigare modellerna kan till exempel handla om större effekt och större kapacitet. För ensamhushållet kan det vara relativt ointressanta faktorer, medan det för det stora hushållet med många familjemedlemmar kan spela väldigt stor roll.

Recept till bakmaskin

Här hittar du några smakprov på goda recept som fungerar att baka i en brödmaskin.

⭐ Franskt Bröd

För en portion, gott och fluffigt bröd.

Ingredienser

 • 1 tsk Salt
 • 1 tsk Socker
 • 2 msk Olivolja
 • 30 gram Flytande Smör
 • 130 gram Vatten
 • 120 gram Mjölk
 • 360 gram Vetemjöl
 • 2 tsk Torrjäst

Instruktion för tillagning av det franska brödet:
1. Häll i Salt, socker, olja, smör, vatten och mjölk.
2. Häll i mjölet.
3. Lägg sist i torrjästen i en grop i mjölet.


⭐ Pizzadeg

För två stora pizzor

Ingredienser

 • 800 g vetemjöl special
 • 400 ml vatten
 • 2,5 msk olivolja
 • 2,5 tsk torrjäst
 • 2,5 tsk salt

Instruktion för tillagning av pizzadegen:
1. Lägg ingredienserna i bakmaskinen.
2. Välj rätt meny på bakmaskinen för att knåda och jäsa pizzadegen.
3. När degen har jäst färdigt, tar du upp den på mjölat bakbord och delar den i två delar.
4. Kavlar ut pizzadegarna tunt och lägger dem på en plåt.


Frågor och svar kring Bakmaskiner

✅ Går det att baka surdegsbröd i en bakmaskin?

Ja, i väldigt många bakmaskiner går det alldeles utmärkt att baka surdegsbröd.

✅ Hur många program bör en bakmaskin ha?

Den här frågan har egentligen inget generellt svar som alltid gäller. Det beror helt på hur varierad bakning man ägnar sig åt. För att ha stor flexibilitet och många möjligheter kan det vara klokt att välja en maskin med minst 8 program. Det finns dock gott om maskiner med betydligt fler program än så. 12 är ett vanligt förekommande antal, men det finns bakmaskiner med 15 program och faktiskt även varianter där du hittar över 30 förinställda program. Intressant att notera är också att det finns några få maskiner som även låter dig skapa egna program. Om du bakar mycket och tycker om att experimentera kan de här maskinerna vara de perfekta köksredskapen för dig.

✅ Finns det någon speciell funktion som kan vara extra intressant om man är ute efter en maskin med det lilla extra?

Vissa maskiner är utrustade med en varmhållningsfunktion. Det kanske inte låter så spännande, men det kan faktiskt vara ett stort plus. Om du inte är hemma eller inte är vaken när bakningen är klar, kan du med en sådan funktion ändå komma hem till färskt, varmt bröd.

✅ Hur mycket väger en bakmaskin?

Det beror på vilken modell du väljer, då det förekommer stora skillnader. Bakmaskinerna är dock relativt tunga och hör inte till de köksredskap som är enklast att gömma undan. Många maskiner väger mellan 6 och 9 kg, vilket gör att de kräver en del utrymme och inte heller är helt enkla att lyfta fram och tillbaka.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Bakmaskiner Recept Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin