Glassmaskin

Vardagslyx kan vara olika saker för olika personer. För vissa kan det handla om att anlita städhjälp regelbundet. För andra kan det handla om att hinna ta ett varmt bubbelbad någon gång i månaden utan att behöva störas av något. För många kan det också handla om fri tillgång på god glass. För alla som ger det här svaret på frågan om vardagslyx är en glassmaskin nästan ett måste. Med den går det att tillverka riktigt krämig och god glass hur ofta man än vill. Detta brukar uppskattas av såväl barn som vuxna.

Bäst glassmaskin

Snabbmeny: Topp-3 Glassmaskiner Så gör du glass Vanliga frågor


Fördelar med glassmaskiner

Det finns flera fördelar med att äga en egen glassmaskin. En väldigt uppenbar fördel är naturligtvis att du kan göra glass när du än vill. Du behöver inte hålla koll på när glasskiosken eller livsmedelsbutiken stänger. Blir du sugen på glass mitt i natten kan du faktiskt göra glass där och då. Hur nyttigt det är kan förstås diskuteras, men du har ändå möjligheten att välja själv.

En annan fördel är att det ger dig möjlighet att experimentera med smaker. I butiken har du bara de smaker att välja på som säljs i butiken. Ofta finns det bara standardglassar från exempelvis GB eller Sia. Det ger inte så stort utrymme för nya smaker. När du däremot har en glassmaskin kan du testa nya smaker varje vecka om du så skulle vilja. Du kan testa recept du hittar online. Du kan även testa egna smaker som du tycker låter intressanta.

En tredje fördel är att det blir mer ekonomiskt att göra din egen glass. Detta gäller i synnerhet om du ska bjuda hela familjen på glass, eller om ni ska servera glass på en fest med många gäster. Du kan spara hundralappar på att göra din egen glass, dessutom är chansen stor att det blir godare än köpglass.

Gör hemmagjord glass med glassmaskin

God glass på festen eller vid middagen

Med en glassmaskin kan du också ha större kontroll över vad du stoppar i dig. Du kan undvika onaturliga tillsatser och satsa på en mer hälsosam glass. Det är för många den kanske största fördelen av alla. Du kan också välja att byta ut produkter mot laktosfria alternativ eller alternativ fria från mjölkprotein. På så sätt kan du ta hänsyn till allergier och du kan även göra vegetarisk glass. På så sätt kan du se till att alla får avnjuta god glass på festen eller vid middagen.

Topp 3 Glassmaskiner 2024

Vi har valt dessa glassmaskiner som våra Topp-3.
Du tillverkar riktigt god glass med dessa maskiner. En stor fördel att det går så pass snabbt.

1. Sage Glassmaskin
Den här glassmaskinen kan ge dig det där lilla extra, om du inte bara vill kunna göra din egen glass, utan även vill ha gott om valmöjligheter. Här finns det nämligen ett flertal program, som gör det möjligt för dig att ställa in huruvida du vill ha sorbet, glass, milkshake eller om du vill använda något av de andra tillgängliga programmen.

Behållaren rymmer 1 liter, så det här är ingen av de glassmaskiner vars behållare har störst kapacitet. Det kompenseras dock enligt många användare av maskinens flexibilitet. Om du är mån om utseendet på dina köksmaskiner är det också sannolikt att du blir förtjust i denna. Dess yttre i rostfritt stål gör att den passar in i de flesta kök och den tål definitivt att lämnas framme på köksbänken även när den inte används. Du bör dock notera att den inte är utrustad med någon kompressor, vilket en del andra glassmaskiner i samma prisklass är. Många anser dock att de många programmen väger upp detta.

Kolla priset

2. Champion Glassmaskin 1,5 liter
Om du är på jakt efter en solid glassmaskin med kompressor kan det här vara varianten för dig. Den har dessutom en behållare som rymmer 1,5 liter, vilket gör att du kan göra i ordning en lite större portion glass vid varje tillfälle.

Naturligtvis är det inte bara kompressorn som gör det till en god idé att välja just den här glassmaskinen. Det faktum att du kan ha glassen färdig på mindre än en timme är för många argument nog. Om inte det räcker, kan det vara bra att veta att det även finns en kylfunktion som gör att glassen håller sig kall.

Många tycker om glass och framför allt hemgjord sådan. Något som kan vara avskräckande är om det är allt för komplicerat att göra rent maskinen efter att glassen är tillverkad. Det är dock inget du behöver oroa dig över i det här fallet. Behållaren är nämligen lätt att ta av och rengöra.

Kolla priset

3. Steba IC180 Glassmaskin
Om du är riktigt förtjust i glass och vill kunna göra rejäla portioner med jämna mellanrum kan denna glassmaskin vara din drömprodukt. Den har en betydligt större kapacitet än många andra liknande maskiner. Behållaren rymmer hela 2 liter vilket gör att du kan göra i ordning god glass till såväl dig själv som dina gäster eller familjemedlemmar. Glassmaskinen har dessutom en inbyggd processor, vilket gör det enklare att få glassen klar på kort tid.

Vid blotta anblicken är det nästan svårt att tro att detta är en glassmaskin. Den är trendig och snygg i rostfritt stål, och gör sig fint på vilken köksbänk som helst. Om du gillar den moderna stilen och har valt andra köksmaskiner i rostfritt stål, är det här ett utmärkt val.

Du har säkert sett att det finns maskiner av den här typen i olika prisklasser. Det här är en förhållandevis dyr produkt, men den levererar gott om värde för pengarna.

Kolla priset

Så gör du glass

Att tillverka glass hemma i glassmaskin är enkelt. Du kan experimentera en hel del, men det finns ändå några enkla grundrecept att följa. Följande grundrecept räcker till glass till cirka 6 personer.

  • 3 äggulor
  • 3,75 dl mjölk
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Börja med att vispa ihop äggulorna, socker och vaniljsocker till en luftig smet. Tillsätt sedan mjölk. Rör om. Vispa grädden hårt och tillsätt den sedan. Rör om ordentligt. Till grundreceptet kan du tillsätta smaksättande ingredienser. Det kan handla om kakao, citron, hasselnötter, valnötter, banan eller något annat du tycker verkar gott.

Till en fest med enbart vuxna gäster kan du exempelvis tillsätta cognac eller limoncello för en mer vuxen smak. När det gäller grundreceptet kan du naturligtvis också variera dig. Du kan byta ut vispgrädden och mjölken mot andra motsvarande alternativ om du skulle vilja. När det gäller socker kan du också dra ned på mängden och eventuellt ersätta det med andra ersättningsprodukter. Möjligheterna är många.

Hemmagjord glass

Exakt hur själva tillverkningsprocessen går till beror på vilken glassmaskin du väljer. Vissa maskiner kräver att du ställer in skålen i frysen några timmar, medan andra maskiner hanterar nedfrysningsprocessen direkt i maskinen.

Det sistnämnda går förstås fortare och många uppskattar dessa maskiner eftersom de ger färdig glass snabbt. Du får dock räkna med att det tar cirka 30-40 minuter att få glassen färdig, även när du använder en maskin med kompressor. Du ska med andra ord inte vänta alltför länge innan du börjar med glassen. Se till att börja i god tid när du ska bjuda dina gäster på något gott. Du vill förmodligen inte låta dem vänta för länge efter att maten har ätits upp.

Välj den rätta maskinen

Hur ska man då komma fram till vilken glassmaskin som är den bästa? Det bästa är att anpassa valet efter det egna behovet. Det går inte att slå fast att en viss maskin är den bästa för alla. Behoven kan se olika ut för olika användare. Däremot finns det några saker som bör vara med och styra ditt val.

Det första du bör titta på är hur kraftfull motorn är på de olika maskinerna. Det här är en väldigt viktig punkt. Med en svag motor har maskinen svårt att hantera stora mängder glass. Resultatet blir ofta att glassen inte blir ordentligt tillverkad och att det tar betydligt längre tid att få glassen färdig. Se därför till att välja en glassmaskin med tillräcklig hög prestanda.

Prestanda

I produktbeskrivningarna är det ordet effekt du ska leta efter. Där beskrivs hur många watt maskinen erbjuder. Det finns glassmaskiner med så hög effekt som 230 W. Det är ganska ovanligt. Även om det naturligtvis är en stor fördel, så kan det även räcka med något lägre effekt för hemmabruk. En effekt på 160 W brukar också räknas som relativt högt och räcker gott för många. Maskiner med den effekten är relativt lätta att hitta. Den stora fördelen som hög effekt ger är att glassen blir färdig betydligt snabbare. Om du ofta bjuder på glass kan detta vara en väldigt viktig aspekt. Om du bara gör glass för eget bruk några gånger per halvår kanske det inte spelar fullt lika stor roll. Då gör du förmodligen väldigt små satser och har kanske inte så bråttom heller. När du ändå ska köpa en ny glassmaskin kan det ändå vara klokt att välja en variant med relativt god effekt. På så sätt kan du använda den precis så mycket eller lite du själv vill, utan att behöva känna dig begränsad på något sätt.

Kapaciteten

Kapaciteten är naturligtvis en annan betydelsefull faktor. Här är det högst individuellt vilken maskin som är bäst. Det beror naturligtvis helt på hur glassmaskinen främst kommer användas. Om du främst kommer göra glass till dig själv krävs inte så hög kapacitet. Då klarar de flesta modeller att uppfylla kapacitetsbehovet. Om du däremot har en stor familj att göra glass till, efter om du vill kunna ordna efterrätt till ett flertal gäster blir den här aspekten desto viktigare. Många maskiner har en kapacitet på upp till 1,5 liter. Det kan räcka till en familj men om du ska göra glass till många är det bättre att satsa på en maskin med stor kapacitet. Dit räknas maskiner med en kapacitet på 2 liter.

Glassmaskinens kapacitet

Du får dock räkna med att det tar längre tid att få glassen färdig när du gör stora mängder. Räkna med cirka 60 minuter för att tillverka 2 liter glass. Även här kan variationer förekomma. Du kommer även hitta maskiner med en kapacitet på 1 liter. Om du ska göra glass till dig och möjligen en person till kan det räcka. Ska du däremot förse hela familjen med något gott blir det kanske i minsta laget. Här är det helt användningen som styr vilken variant som är mest lämplig.

Tillagningstiden

Tillagningstiden är definitivt något du bör titta på. Även här spelar förstås den tilltänkta användningen roll. Om du bara kommer göra glass till dig själv, och vet att du ofta planerar saker i förväg, kanske det inte gör något om du till och med måste frysa in glassen i några timmar. Om du däremot vill kunna vara mer flexibel är det viktigt att maskinen arbetar snabbt. För de maskiner med automatiserad kylningsprocess bör du leta efter en maskin som hanterar 2 liter glass på cirka 60 minuter, eller 1,5 liter på cirka 40 minuter. Tar det längre tid än så kan det upplevas som ganska långsamt och ganska frustrerande. Naturligtvis är det upp till dig vad du anser vara hanterbart och rimligt. Generellt kan dock ovan nämnda tidsramar vara bra att ha i åtanke när du väljer glassmaskin.

Väntar på glass

Priset

Priset är förstås också en viktig faktor. Det påverkas dock av hur du har tänkt kring faktorerna ovan. En stor och kraftfull maskin med stor kapacitet kostar vanligtvis mer än en liten och enkel maskin. Du får helt enkelt vara beredd på att kvalitet kostar. Visst går det att hitta maskiner för ett par hundralappar men frågan är om de uppfyller ens några av de krav du har. Det finns även maskiner för 8000 kronor, men frågan är om du behöver en så avancerad variant. Börja med att fundera över de föregående frågorna. När du har kommit fram till vad du behöver kan du också börja jämföra priser på de maskiner som uppfyller alla krav och behov.

Frågor och svar kring Glassmaskiner

✅ Hur mycket kostar en glassmaskin som har kapacitet för 2 liter glass?

Det finns flera olika varianter med denna kapacitet. Generellt kostar de från 1500 kronor och uppåt. Många hamnar i ett prisspann mellan 1500 och 4000 kronor, men det finns även mer avancerade maskiner med fler funktioner. De kan kosta över 10 000 kronor. Om du bara ska använda maskinen för privat bruk räcker troligtvis någon av de mindre påkostade modellerna bra.

✅ Går det att göra sorbet i en glassmaskin?

Ja det går alldeles utmärkt att göra sorbet i en glassmaskin. Det går även att göra yoghurtglass. Möjligheterna är många och det är egentligen främst fantasin som sätter gränser.

✅ Hur lång tid tar det att göra glass i en maskin utan kompressor?

Det kan variera något beroende på vilken konsistens du vill ha på glassen och vilka ingredienser du använder. Generellt får du räkna med att det tar minst 5 timmar att få den färdig att äta.

✅ Vad är skillnaden på att göra glass i en maskin jämfört med att använda elvisp och göra den för hand?

För det första är det betydligt enklare att göra glassen i en maskin. Du behöver bara se till att göra smeten, därefter sköter maskinen det mesta av jobbet. Om du ska göra glassen för hand behöver du vispa och frysa i omgångar för att få en hyfsad konsistens. När du gör glassen för hand får du inte fördelen att glassen fryser under omrörning. Det betyder att iskristaller bildas, något som kommer förstöra glassens konsistens. Det är alltså enklare att använda en maskin och det ger också en godare färdig produkt. Fördelarna är med andra ord många.

✅ Är det svårt att rengöra en glassmaskin?

Nej, de flesta maskiner har avtagbara delar som lätt kan diskas för hand. Många gånger tål åtminstone vissa delar även maskindisk, vilket naturligtvis förenklar en hel del. Detta kan för övrigt vara något som är värt att undersöka när du ska välja ut en maskin. Enkel rengöring är definitivt ett plus.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Glassmaskiner Så gör du glass Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom köksutrustning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin