Grönsakssvarv

Med en grönsakssvarv kan du ”svarva” fram långa remsor av nästan vilken grönsak som helst. Idag när vi ska försöka dra ner på intaget av kolhydrater har detta redskap blivit nästan oumbärligt för många. För vad gör man om man älskar pasta, vilket väldigt många gör, men vill undvika onödiga kolhydrater? Jo, man skaffar en grönsakssvarv och gör sin egen pasta av nyttiga grönsaker. Ja, inte pasta i ordets rätta betydelse förstås, men med grönsakssvarven får du fram pastaliknande produkter som du kan ersätta den kolhydratrika spagettin med om du vill äta sunt och hälsosamt.

Bäst Grönsakssvarv
Snabbmeny:
Toppval Grönsakssvarvar Vanliga frågor


Förvandla grönsaker till nyttig pasta

Om du tänker efter så smakar ju inte pasta så särskilt mycket. Det är förmodligen smöret och saltet som sätter smaken, och detta kan du givetvis också tillsätta till din grönsakspasta om du vill. Med en grönsakssvarv kan du förvandla nästan vilken grönsak som helst till något som liknar pasta, men som smakar bättre och är betydligt bättre för din kropp.

Ett bra exempel är pasta av zucchini, som till och med fått ett eget namn, zoodles, som med tillsats av smör och salt blir en fantastiskt god maträtt. Men, det är naturligtvis inte bara du som älskar pasta, men vill undvika kolhydrater, som har nytta av en grönsakssvarv. Grönsaker är ju nyttigt, och de flesta av oss skulle behöva äta mer av den varan. Med en grönsakssvarv lätt strimla morötter, zucchini, auberginer och andra grönsaker och använda dem precis som du vill i matlagningen. Så, med tanke på att så många av oss äter för lite grönt borde det finnas en grönsakssvarv i varje kök.

En grönsakssvarv i varje kök

Slipp strimla grönsakerna för hand

Dessa maskiner har faktiskt också blivit allt vanligare, och ute i Europa har svarvarna fått ett ordentligt genomslag. Många moderna recept bygger faktiskt på att det finns en grönsakssvarv i hushållet. Eftersom det är både svårt och tidsödande att försöka strimla grönsakerna för hand är en grönsakssvarv en god investering för alla som vill utnyttja det stora utbudet av grönsaker på ett bättre sätt.

De nyttiga grönsakerna

De flesta maskiner kommer med flera tillbehör så att man kan svarva spiraler i olika storlek. Många har också extra knivar som gör det möjligt att skiva, göra ringar eller forma grönsakerna på annat sätt. och naturligtvis kan du också använda svarven till frukter, som till exempel äpplen. Tack vare att det går lätt och snabbt att skära grönsaker och frukt i annorlunda former kan du pigga upp vilken sallad som helst och locka fler att äta mer av de nyttiga grönsakerna. Vi vet ju alla att det är roligare att äta om maten är vacker, och vem skulle, till exempel, kunna motstå en sallad med svarvade polkabetor på toppen? Förmodligen inte ens den som vanligtvis inte är speciellt förtjust i rödbetor.

 

Toppval Grönsakssvarvar 2022

Vi har valt dessa Grönsakssvarv som våra Toppval.
Dessa svarvar förvandlar dina grönsaker och frukter till spiraler, spaghetti och ringar. Perfekt för morötter, äpplen, zucchini, gurkor, potatis m.m.


 

Att tänka på

Det finns många grönsakssvarvar på marknaden och att välja en ur mängden är inte alltid så lätt. Speciellt inte om du inte har använt dig av denna typ av redskap tidigare. Vi har förstås alla olika krav och önskemål, men det finns en del saker som alla är överens om. En bra grönsakssvarv ska uppfylla följande krav:

  • Den ska vara lätt att använda
  • Lätt att sätta ihop och ta isär, och lätt att diska
  • Den ska ge ett bra resultat, så att du får grönsakerna på det sätt du har tänkt dig
  • Svarven ska givetvis vara säker så att man inte kan skära sig på den.


Skapa fantastiska skapelser med en grönsakssvarv.

Du får förstås också fundera på hur mycket du är beredd att betala för din grönsakssvarv. Det finns maskiner i olika prisklasser och man måste inte alltid välja den dyraste för att få en bra grönsakssvarv som ger ett önskat resultat.

Skärblad för fina strimlor

Om du vill kunna göra ”spagetti” av dina grönsaker måste maskinen ha ett skärblad för fin strimling, och det ingår i regel som standard på de grönsakssvarvar som finns på marknaden. Ett skärblad för fina strimlor, ett för grövre och en kniv för girlanger och skivor brukar följa med de flesta grönsakssvarvar. Men, det är givetvis viktigt att du tar reda på vilka tillbehör som följer med svarven innan du bestämmer dig. Det kan också vara bra att veta om det finns extra tillbehör att köpa till och i så fall vilka. Allt detta kan du få reda på här på nätet. Här finns det största utbudet av grönsakssvarvar, och du hittar beskrivningar och specifikationer på varje grönsakssvarv på respektive produktsida. Här får du all information du behöver för att välja rätt maskin för dina behov. Du kan också ta del av tester och omdömen från andra användare, för att se hur de olika svarvarna upplevs och fungerar i verkligheten.

Tillverka pasta av grönsaker och använda din fantasi

När du fått hem din nya grönsakssvarv är det bara att sätta igång och tillverka pasta av grönsaker och använda din fantasi för att skapa lockande sallader som kanske till och med får barnen att gilla grönsaker.
 

Frågor och svar kring Grönsakssvarvar

✅ Vad använder man en grönsakssvarv till?

Den används till att tillverka spiraler av grönsaker. Det kan finnas olika syften med detta, exempelvis att göra en fin och inbjudande sallad när det är dags att bjuda hem vännerna på middag, eller att skapa grönsakspasta. Här hittar du våra Toppval av Grönsakssvarvar.


✅ Vad är viktigt att tänka på när det är dags att köpa en grönsakssvarv?

Det är klokt att fundera över om man vill ha en elektrisk svarv eller om det räcker med en manuell. Fördelen med en elektrisk att det blir enklare och går snabbare att få till fina spiraler av alla typer av grönsaker, även de som är lite hårdare och mer svårarbetade. Fördelen med en manuell är främst att de är billigare, samt att de oftast är mindre och därför inte tar speciellt mycket plats. Det är också bra att titta på motorns kapacitet. En högre kapacitet gör att maskinen kan hantera hårdare grönsaker på kortare tid. Något annat som kan vara värt att undersöka är hur många skär som medföljer, detta eftersom skären avgör spiralernas tjocklek.


✅ Går det att diska en grönsakssvarv i diskmaskinen?

Den frågan kan ha olika svar beroende på vilken svarv man väljer. Vissa modeller tål inte diskmaskin överhuvudtaget. Andra modeller kan plockas isär, och där kan alla delar utom basen diskas i maskin. Detta kan vara värt att undersöka innan man gör sitt köp. Enkel rengöring brukar nämligen stå högt upp på många människors önskelistor, eftersom det gör hanteringen betydligt enklare, snabbare och mer praktisk.


✅ Hur mycket kostar en grönsakssvarv?

Det här är generellt sett en väldigt billig köksmaskin, även om det förstås förekommer variationer med både riktigt billiga och något dyrare varianter. De billigaste modellerna kostar strax över hundralappen, men vanligare är att prislappen visar mellan 200 och 600 kronor. Det finns också några lite mer påkostade modeller som kostar mellan 600 och 1 000 kronor, men dyrare än så är det ovanligt att den här typen av köksredskap är.


✅ Vilken typ av grönsaker kan man köra i en grönsakssvarv?

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Du kan till exempel göra sallad, pasta eller spaghetti av grönsaker som zucchini, rödbetor, morötter, kålrot eller sötpotatis. För att kunna hantera även hårdare grönsaker som till exempel morot och sötpotatis behöver man dock en av de mer kraftfulla grönsakssvarvarna. Många av de enklare modellerna krånglar när man försöker skära hårdare produkter.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Grönsakssvarvar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: