Grönsakssvarv

Med en grönsakssvarv kan du ”svarva” fram långa remsor av nästan vilken grönsak som helst. Idag när vi ska försöka dra ner på intaget av kolhydrater har detta redskap blivit nästan oumbärligt för många. För vad gör man om man älskar pasta, vilket väldigt många gör, men vill undvika onödiga kolhydrater? Jo, man skaffar en grönsakssvarv och gör sin egen pasta av nyttiga grönsaker. Ja, inte pasta i ordets rätta betydelse förstås, men med grönsakssvarven får du fram pastaliknande produkter som du kan ersätta den kolhydratrika spagettin med om du vill äta sunt och hälsosamt.

Bäst Grönsakssvarv

Snabbmeny:
Toppval Grönsakssvarvar Vanliga frågor


Förvandla grönsaker till nyttig pasta

Om du tänker efter så smakar ju inte pasta så särskilt mycket. Det är förmodligen smöret och saltet som sätter smaken, och detta kan du givetvis också tillsätta till din grönsakspasta om du vill. Med en grönsakssvarv kan du förvandla nästan vilken grönsak som helst till något som liknar pasta, men som smakar bättre och är betydligt bättre för din kropp.

Ett bra exempel är pasta av zucchini, som till och med fått ett eget namn, zoodles, som med tillsats av smör och salt blir en fantastiskt god maträtt. Men, det är naturligtvis inte bara du som älskar pasta, men vill undvika kolhydrater, som har nytta av en grönsakssvarv. Grönsaker är ju nyttigt, och de flesta av oss skulle behöva äta mer av den varan. Med en grönsakssvarv lätt strimla morötter, zucchini, auberginer och andra grönsaker och använda dem precis som du vill i matlagningen. Så, med tanke på att så många av oss äter för lite grönt borde det finnas en grönsakssvarv i varje kök.

En grönsakssvarv i varje kök

Slipp strimla grönsakerna för hand

Dessa maskiner har faktiskt också blivit allt vanligare, och ute i Europa har svarvarna fått ett ordentligt genomslag. Många moderna recept bygger faktiskt på att det finns en grönsakssvarv i hushållet. Eftersom det är både svårt och tidsödande att försöka strimla grönsakerna för hand är en grönsakssvarv en god investering för alla som vill utnyttja det stora utbudet av grönsaker på ett bättre sätt.

De nyttiga grönsakerna

De flesta maskiner kommer med flera tillbehör så att man kan svarva spiraler i olika storlek. Många har också extra knivar som gör det möjligt att skiva, göra ringar eller forma grönsakerna på annat sätt. och naturligtvis kan du också använda svarven till frukter, som till exempel äpplen. Tack vare att det går lätt och snabbt att skära grönsaker och frukt i annorlunda former kan du pigga upp vilken sallad som helst och locka fler att äta mer av de nyttiga grönsakerna. Vi vet ju alla att det är roligare att äta om maten är vacker, och vem skulle, till exempel, kunna motstå en sallad med svarvade polkabetor på toppen? Förmodligen inte ens den som vanligtvis inte är speciellt förtjust i rödbetor.

Toppval Grönsakssvarvar 2024

Vi har valt dessa Grönsakssvarv som våra Toppval.
Dessa svarvar förvandlar dina grönsaker och frukter till spiraler, spaghetti och ringar. Perfekt för morötter, äpplen, zucchini, gurkor, potatis m.m.

1. Westmark Grönsakssvarv Spiro Plus
Denna grönsakssvarv underlättar rejält för dig som vill ha läckert svarvade grönsaker på bordet till varje måltid. En stor fördel som du kommer uppskatta är att den är väldigt användarvänlig och lätt att hantera. Något som också är fördelaktigt är att du kan välja mellan fyra olika tjocklekar på de grönsaker som skärs. Det gör att du med fördel kan använda den här svarven till såväl olika typer av grönsaker som olika ändamål. Oavsett om du vill göra fina serpentiner av gurka eller servera lite tjockare skivor av morot så är det här redskapet som kan göra det enkelt för dig att lyckas.

Något som också bidrar till att göra det här redskapet extra praktiskt är det faktum att den är försedd med kraftiga sugproppar undertill. Det gör att svarven står stadigt på underlaget, vilket gör det lättare för dig att bli klar med grönsakshanteringen.

Kolla priset

2. Kenwood KAX700PL spiralskärare
Om du redan har en köksmaskin och vill ha ett tillbehör till den som gör det möjligt för dig att svarva grönsaker på ett snyggt sätt, är detta det ypperliga valet. Det är med andra ord inte en fristående maskin, utan en del att bygga på köksmaskinen med. Tillbehöret är väldigt flexibelt att använda, och en stor fördel är att du kan använda den till att forma allt från snyggt uppskärda morötter till nyttiga alternativ att byta ut pastan mot. Du kan till exempel få grönsakerna skärda i form av spaghetti eller linguine med hjälp av detta tillbehör. Om du har svårt att få dina barn att äta grönsaker, kan du få hjälp på traven genom att servera grönsakerna på ett sätt som de aldrig tidigare sett dem.

Tillbehöret levereras med fem olika blad, vilket gör att dina möjligheter är många. Oavsett om du vill ha smala grönsaksstrimlor eller tjocka skivor går det utmärkt att få till dem med hjälp av denna.

Kolla priset

3. OXO Good Grips Handhållen Spiralizer
Du har säkert lagt märke till att det finns väldigt många olika typer av grönsakssvarvar. Vissa är väldigt avancerade fristående maskiner, andra är tillbehör till maskiner du redan har, medan andra är enklare modeller som du inte behöver någon maskin till. Det här är den senare typen av svarv. Du använder den helt enkelt för hand och du behöver inte tänka på närhet till eluttag eller att plocka fram en tung maskin.

Denna svarv är väldigt bra när du vill se till att grönsakerna antar pastaform. Om du till exempel vill kunna bjuda barnen på en betydligt nyttigare variant av spaghetti, kan du med några få handtag se till att dina grönsaker strimlas i rätt form. Sannolikheten är stor att du lyckas betydligt bättre med att få dina barn att äta mer grönsaker, när de serveras i en mer frestande stil. Värt att nämna är att den här grönsakssvarven kan användas oavsett om du vill skära runda eller avlånga grönsaker.

Kolla priset

Att tänka på

Det finns många grönsakssvarvar på marknaden och att välja en ur mängden är inte alltid så lätt. Speciellt inte om du inte har använt dig av denna typ av redskap tidigare. Vi har förstås alla olika krav och önskemål, men det finns en del saker som alla är överens om. En bra grönsakssvarv ska uppfylla följande krav:

  • Den ska vara lätt att använda
  • Lätt att sätta ihop och ta isär, och lätt att diska
  • Den ska ge ett bra resultat, så att du får grönsakerna på det sätt du har tänkt dig
  • Svarven ska givetvis vara säker så att man inte kan skära sig på den.

Skapa fantastiska skapelser med en grönsakssvarv.

Du får förstås också fundera på hur mycket du är beredd att betala för din grönsakssvarv. Det finns maskiner i olika prisklasser och man måste inte alltid välja den dyraste för att få en bra grönsakssvarv som ger ett önskat resultat.

Skärblad för fina strimlor

Om du vill kunna göra ”spagetti” av dina grönsaker måste maskinen ha ett skärblad för fin strimling, och det ingår i regel som standard på de grönsakssvarvar som finns på marknaden. Ett skärblad för fina strimlor, ett för grövre och en kniv för girlanger och skivor brukar följa med de flesta grönsakssvarvar. Men, det är givetvis viktigt att du tar reda på vilka tillbehör som följer med svarven innan du bestämmer dig. Det kan också vara bra att veta om det finns extra tillbehör att köpa till och i så fall vilka. Allt detta kan du få reda på här på nätet. Här finns det största utbudet av grönsakssvarvar, och du hittar beskrivningar och specifikationer på varje grönsakssvarv på respektive produktsida. Här får du all information du behöver för att välja rätt maskin för dina behov. Du kan också ta del av tester och omdömen från andra användare, för att se hur de olika svarvarna upplevs och fungerar i verkligheten.

Tillverka pasta av grönsaker och använda din fantasi

När du fått hem din nya grönsakssvarv är det bara att sätta igång och tillverka pasta av grönsaker och använda din fantasi för att skapa lockande sallader som kanske till och med får barnen att gilla grönsaker.

Frågor och svar kring Grönsakssvarvar

✅ Vad använder man en grönsakssvarv till?

Den används till att tillverka spiraler av grönsaker. Det kan finnas olika syften med detta, exempelvis att göra en fin och inbjudande sallad när det är dags att bjuda hem vännerna på middag, eller att skapa grönsakspasta. Här hittar du våra Toppval av Grönsakssvarvar.

✅ Vad är viktigt att tänka på när det är dags att köpa en grönsakssvarv?

Det är klokt att fundera över om man vill ha en elektrisk svarv eller om det räcker med en manuell. Fördelen med en elektrisk att det blir enklare och går snabbare att få till fina spiraler av alla typer av grönsaker, även de som är lite hårdare och mer svårarbetade. Fördelen med en manuell är främst att de är billigare, samt att de oftast är mindre och därför inte tar speciellt mycket plats. Det är också bra att titta på motorns kapacitet. En högre kapacitet gör att maskinen kan hantera hårdare grönsaker på kortare tid. Något annat som kan vara värt att undersöka är hur många skär som medföljer, detta eftersom skären avgör spiralernas tjocklek.

✅ Går det att diska en grönsakssvarv i diskmaskinen?

Den frågan kan ha olika svar beroende på vilken svarv man väljer. Vissa modeller tål inte diskmaskin överhuvudtaget. Andra modeller kan plockas isär, och där kan alla delar utom basen diskas i maskin. Detta kan vara värt att undersöka innan man gör sitt köp. Enkel rengöring brukar nämligen stå högt upp på många människors önskelistor, eftersom det gör hanteringen betydligt enklare, snabbare och mer praktisk.

✅ Hur mycket kostar en grönsakssvarv?

Det här är generellt sett en väldigt billig köksmaskin, även om det förstås förekommer variationer med både riktigt billiga och något dyrare varianter. De billigaste modellerna kostar strax över hundralappen, men vanligare är att prislappen visar mellan 200 och 600 kronor. Det finns också några lite mer påkostade modeller som kostar mellan 600 och 1 000 kronor, men dyrare än så är det ovanligt att den här typen av köksredskap är.

✅ Vilken typ av grönsaker kan man köra i en grönsakssvarv?

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Du kan till exempel göra sallad, pasta eller spaghetti av grönsaker som zucchini, rödbetor, morötter, kålrot eller sötpotatis. För att kunna hantera även hårdare grönsaker som till exempel morot och sötpotatis behöver man dock en av de mer kraftfulla grönsakssvarvarna. Många av de enklare modellerna krånglar när man försöker skära hårdare produkter.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Grönsakssvarvar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin