Köttkvarn

För många år sen var köttkvarnen ett självklart inslag i köket, men allt eftersom maten i butikerna blivit allt mer processad har dessa maskiner försvunnit från många hem. eftersom man kan köpa färdig färs och andra malna produkter känns det kanske inte nödvändigt att äga en köttkvarn. Men, tiderna förändras och fler och fler blir åter intresserade av att laga sin mat från grunden. Dessutom är det många som har tillgång till viltkött och anat kött som inte kommer processat och färdigpackat, utan som man får ta hand om själv. För den som jagar vilt, eller har en jägare i familjen, är en köttkvarn nästan oumbärlig om man vill ha möjlighet att ta vara på alla delar av köttet.

Bäst Köttkvarn
Snabbmeny:
Toppval Köttkvarnar Vanliga frågor


Att laga maten från grunden

Intresset för matlagning är mycket stort idag, och att matlagning från grunden är en het trend ser vi inte minst i teves programtablåer och i magasin med mat-tema i butikernas tidningshyllor. Hus, hem och mat är de hetaste trenderna, och för många blir hobbyn en livsstil. Att matlagningsintresset växer medför också att vi blir mer noga med vad vi stoppar i oss, och då kommer önskan om att laga maten från grunden in i bilden. Om du köper hel- eller halvfabrikat måste du läsa innehållsförteckningen noga för att få reda på vad maten innehåller, och inte ens då är det lätt att få en klar bild av vad det är man äter. Lagar du mat från grunden har du koll på varenda ingrediens, och kan se till att bara äta det du tycker är hälsosamt och bra. Det finns också en del skandaler med kött som har fått många att vilja laga sin mat från grunden, och en större medvetenhet, med krav på ekologiska produkter, har också bidragit till att intresset för mat och dess tillagning har ökat.

Du bestämmer hur du vill ha din färs

Om du har en egen köttkvarn kan du välja själv hur mycket fett du vill ha i din köttfärs, till exempel. Du kan mala enbart nötkött för att få en mager färs, och du kan blanda upp det magra älgköttet med fetare kött för att få en saftigare färs. Med en egen köttkvarn kan du alltid få din färs exakt som du vill ha den, oavsett vilken typ av kött som är råvaran. När man mal sitt eget kött kan man också bestämma hur grovt malen färs man vill ha. Olika rätter kräver olika grov färs, och med en egen kvarn kan du alltid få den rätta färsen för alla tillfällen.

Du bestämmer hur du vill ha din färs med en egen köttkvarn

Olika typer av köttkvarnar

Det finns olika typer av köttkvarnar. De enklaste modellerna är manuella och man vevar på ett vevhandtag när man mal köttet. Ska du bara mala små mängder nån gång då och då kan en manuell köttkvarn vara tillräckligt, men att mala stora mängder kött på detta vis kräver både tålamod och en viss styrka. En elektrisk köttkvarn är både snabbare och mer lätthanterad. Har du en köksassistent kan du säkert köpa en köttkvarn som kan monteras på din maskin, men det finns också separata köttkvarnar om det bara är den funktionen du vill åt.

Oavsett vilken typ av köttkvarn du har finns det några tips som är bra att ta till sig för att få ett bra resultat, och för att få kvarnen att fungera så bra som möjligt:

  • Putsa köttet och skär det i små bitar, på cirka en centimeter.
  • Om du lägger köttet i frysen en stund går det betydligt lättare att mala.
  • Vässa kniven ofta för att få ett bra resultat.
  • Torka malskivorna och kniven noga efter användning. För att undvika att de ska rosta kan du lägga dem i en låda med rapsolja när de inte används.
  • Gör rent kvarnen och de olika delarna noga efter användning för att undvika att det bildas bakterier.
De flesta köttkvarnar som finns att köpa kommer med flera olika malskivor. De är avsedda för olika storlekar på köttet och för att ge olika grovlek på färsen. Många av kvarnarna har också andra tillbehör för tillverkning av olika rätter.

 

En köttkvarn ses nog som ett modernt inslag i köket, men faktum är att Husqvarna och Bolinders tillverkade köttkvarnar redan i slutet på 1800-talet. Samma typ av kvarn finns fortfarande kvar och har alltså varit behjälplig vid malande av kött och korvtillverkning under mer än ett århundrade. Och naturligtvis kan man mala annat än kött i en köttkvarn. Fisk, grönsaker och frukt går alldeles utmärkt att finfördela i en köttkvarn.

Köttkvarnens speciella tillbehör

Tillbehör till kvarnen

Har du tänkt att använda kvarnen till annat än att mala kött behöver du dock kolla vilka tillbehör som finns med, eftersom det kan behövas speciella tillbehör. Några olika malskivor och ett korvhorn finns oftast med när du köper kvarnen, och ibland följer också ett kebbe-tillbehör för att göra kebab. Men, många tillverkare erbjuder många fler tillbehör som man kan köpa till. Eftersom utbudet av tillbehör kan variera mellan olika tillverkare och modeller av kvarnar är det bra att ta reda på vilka tillbehör som kan köpas till den köttkvarn du är intresserad av.

Anpassa kvarnen efter dina behov

Köttkvarnar finns också i olika storlekar. Fundera på hur stor köttkvarn du behöver så du kan anpassa kvarnen efter dina behov. Ska du mala stora mängder kött finns det stora kvarnar, och i specifikationerna kan du se hur mycket köttkvarnen kan mala på en timme. Det finns kvarnar som kan klara upp till 250 kg kött i timmen, medan andra klarar ungefär hälften. Mal du mycket och ofta finns det naturligtvis skäl i att välja en kvarn med hög kapacitet, men för mer normalt husbehov behöver du förmodligen inte någon av de största och kraftigaste kvarnarna.
 

Frågor och svar kring Köttkvarnar

✅ Vad bör man tänka på när man ska välja köttkvarn?

Du bör titta på vilken effekt kvarnen har. Om du vill att maskinen ska mala färs snabbt och enkelt behöver du en kvarn med förhållandevis hög effekt. En kraftfull motor är med andra ord något du bör värdesätta när du gör ditt val. Det är också bra att välja en kvarn där det följer med olika hålskivor. På så sätt kan du välja tjocklek på färsen. Det är också en god idé att titta på ljudnivån under arbete. De allra flesta uppskattar en kvarn som arbetar snabbt och effektivt men som samtidigt är tystgående. Vidare bör du titta efter hur botten på maskinen är utformad. Det är viktigt att du väljer en modell som står stadigt. Här hittar du våra Toppval av Köttkvarnar.


✅ Fungerar det lika bra med en manuell köttkvarn som en elektrisk?

Nej, det kan man egentligen inte säga att det gör. Visst går det att mala färs även med en manuell kvarn, men det tar betydligt längre tid, och det är betydligt jobbigare för den som ska utföra arbetet. Om stora mängder kött ska malas till färs kan det faktiskt bli en ganska plågsam upplevelse att mala allt manuellt. En elektrisk köttkvarn kan göra samma jobb på en kvart som du med en manuell kvarn kan åstadkomma på flera timmar.


✅ Hur mycket kostar en elektrisk köttkvarn?

Det finns kvarnar i olika prisklasser och det rör sig inte om några små skillnader. Vissa kvarnar kostar inte mer än en knapp tusenlapp, medan de mer kraftfulla varianterna kan kosta upp emot 4 000 kronor. Det kan definitivt gå att hitta acceptabla kvarnar för runt tusenlappen, men du kan inte räkna med att de har lika hög effekt och är lika kraftfulla som de dyrare modellerna. Om du vill ha en riktigt kraftfull variant som kan hantera stora mängder färs på kort tid är det att rekommendera att du väljer en av köttkvarnarna som finns i de något dyrare prisklasserna.


✅ Vilka funktioner kan vara bra att ha i en köttkvarn?

Det allra viktigaste är förstås att det går att snabbt mala ned stora mängder köttfärs i maskinen, men det säger sig självt. Vissa kvarnar kommer med extra funktioner som kan vara till nytta och glädje. Det finns till exempel kvarnar som har tillbehör som gör det möjligt att även använda dem till korvstoppning och för att skära grönsaker. Vissa har även tillbehör som gör att de kan användas till fruktpress, vilket kan vara en extra bonus.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Köttkvarnar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: