Pastamaskin

Alla älskar pasta, eller hur? Ska man servera något som man vet att alla, både barn och vuxna, gillar så faller valet naturligt på en pastarätt. Det finns så många olika former av pasta och man kan göra så många olika rätter att det går att äta en mycket varierad kost även om man alltid baserar den på pasta.

Bäst pastamaskin

Snabbmeny:
Toppval Pastamaskiner Vanliga frågor


Pastans historia

Pasta förknippas med Italien, och där har man ätit pasta i tusentals år. På 1300-talet var pastan en lyxvara i Italien, men på 1400-talet utvecklades tillverkningen och råvaran var inte längre lika dyr, och i och med det kan man säga att en massproduktion av pasta tog fart. Men, hit till Sverigehittade inte pastan då och för ett antal årtionden sen var det ganska ovanligt att man åt pasta här. Makaroner kände de flesta förstås till och lite senare kom spagettin också in i de svenska köken. Under den första tiden serverades spagetti oftast tillsammans med köttfärssås, men så småningom lärde vi oss att använda pasta som den ska användas, med massor av olika tillbehör. Och när man väl fått smak på pasta, i alla dess former, upptäcker man snart att det är något speciellt med färsk pasta. Visst är det smidigt oh enkelt att köpa ett paket spagetti i butiken, och gå hem och lägga den i grytan. Men, har du en gång smakat färsk pasta vet du att det ger en helt annan dimension till rätten, oavsett vad du serverar till pastan.

Färsk pasta med hjälp av egen pastamaskin

Färsk pasta som man gjort själv är förstås något alldeles speciellt. Det går knappast att jämföra det bröd du köper i livsmedelsbutiken med hembakt bröd, och på samma sätt är det med pasta. I Italien, pastans hemland, är det självklart att tillverka sin egen pasta. Många tror att det är både tidsödande och svårt att laga sin egen pasta, men med de rätta redskapen behöver det inte alls vara speciellt krångligt. Med en bra pastamaskin kan du göra god pasta utan några förkunskaper. Pastamaskinen gör det möjligt för alla att kunna njuta av färsk, hemgjord pasta när som helst.

Manuell eller elektrisk pastamaskin?

Manuell eller elektrisk pastamaskin?

De flesta pastamaskiner har två olika funktioner; att kavla ut degen och att tillverka den sorts pasta du vill. Det går att ställa in maskinen så att du får pastaplattan precis så tjock, eller tunn, som du vill ha den. Tjockleken mäts i millimeter och det är vanligt att maskinen har en tiogradig skala, så att du kan ställa in den på mellan 1 och 10 mm. I nästa steg väljer du vilken typ av pasta du vill göra. Vanligtvis kan man välja på spagetti, tagliatelle eller lasagneplattor, men det går också att få tillbehör till pastamaskinen för att tillverka andra typer av pasta.

Det finns två olika kategorier av pastamaskiner. Dels har vi de manuella maskinerna som drivs med en handvev, och så finns det elektriska maskiner för den som vill att arbetet ska gå extra snabbt och lätt. Har du en handdriven pastamaskin vevar du med veven, och bestämmer därmed hastigheten helt själv. På den motordrivna maskinen finns det oftast ett antal olika hastigheter att välja på, och du ställer alltså in den hastighet du vill att maskinen ska arbeta på.

Toppval Pastamaskiner 2024

Vi har valt dessa Pastamaskiner som våra Toppval.
Tillverkar färsk pasta i olika tjocklekar snabbt och enkelt.

1. Marcato Atlas 150 Classic Pastamaskin
Om rostfritt stål passar in bra i ditt kök och du vill ha en pastamaskin som hjälper dig att göra den mest fantastiska pasta så är det här ett utmärkt alternativ. Pastamaskinen kan ställas in på den bredd du föredrar, upp till 150 mm. Detta ger dig goda möjligheter att välja vilken typ av pasta du ska bjuda på. Om du tycker om lasagne kan det vara bra för dig att veta att just lasagneplattor är något som du enkelt kan göra i denna maskin. Föredrar du fettuccine eller tagliolini är även detta pastasorter som det går alldeles utmärkt att ta fram.

Pastamaskinen är enkel att använda eftersom den sätts fast vid bänken med hjälp av en bordshållare. Det gör att den hålls på plats ordentligt utan att du behöver bekymra dig om att hålla den på plats. Något som också talar till fördel för just denna maskin, är att den lätt kan rengöras efter användning.

Kolla priset

2. Marcato Pastamaskin Atlas 150 Original Multipast Pastaset
Du som är riktigt förtjust i pasta och vill ha de bästa förutsättningar att kunna göra egen sådan, bör verkligen överväga att införskaffa detta pastaset. Här är det nämligen inte bara en enkel pastamaskin du får, utan det mesta du behöver för att kunna bjuda på din egen pasta varje dag.

Naturligtvis innehåller setet en bra pastamaskin med vilken du kan tillaga lasagneplattor, tagliolini eller fettuccine. Utöver den får du även med valsar för att kunna bandpasta, spaghetti eller rentav ravioli. För alla som älskar italiensk mat i allmänhet och pasta i synnerhet, är det här den perfekta presenten. Förutom det du redan känner till får du även med en vevarm samt ett bordsbeslag vilket gör det ännu enklare att använda denna.

Att pastasetet har fått högsta betyg från många användare är inte särskilt förvånande. Det här är nämligen köksredskapet som gör vardagen både enklare och godare.

Kolla priset

3. GEFU Perfetta pastamaskin blå
Det finns gott om anledningar till att vilja ha en pastamaskin där hemma i köket. Om du vill kunna bjuda dina gäster på riktigt god pasta samtidigt som du vill ha en riktigt snygg detalj i ditt kök, är det här ett fantastiskt val. Oavsett om du vill tillaga en riktigt delikat lasagne med färska pastaplattor, servera färsk tagliatelle tillsammans med en god pastasås, eller tagliolini så kan du enkelt göra det med hjälp av denna.

Den läckra färgen och den häftiga designen gör den här maskinen till något alldeles extra. Faktum är att du kan välja mellan fyra olika färger när du köper denna pastamaskin. De är alla vackra, och du har goda möjligheter som passar med övriga detaljer i ditt hem.

Värt att ta upp är att denna maskin kommer med en glidsäker bas. Du kanske undrar vad det gör för nytta, men faktum är att det gör det mycket enklare att tillverka pastan på ett smidigt sätt.

Kolla priset

Fördelar med hemmalagad pasta

Att göra egen pasta gör inte bara att du får en godare pasta, det är faktiskt också riktigt roligt. Åtminstone om du har en bra pastamaskin. Dessutom har du full koll på vad din pasta innehåller, och du vet vad du serverar dina barn och dina vänner. Om du väljer en manuell eller en elektrisk maskin är förstås en individuell fråga. Det kan vara riktigt kul att stå och veva fram sin pasta, och om man inte har bråttom kan det till och med vara en lugnande syssla. Många gillar att använda händerna och går gärna tillbaka till äldre tekniker i hushållet, och då är kanske den manuella pastamaskinen det bästa valet. Vill du ha båda händerna fria till annat under tiden du tillverkar pastan väljer du förstås en elektrisk maskin.

Det finns ett stort utbud av pastamaskiner på marknaden, och det är inte alltid så lätt att veta vilken mans ka välja. Det du i första hand får fundera på är om du vill ha en manuell eller en elektrisk variant. Detta är självklart det viktigaste valet. En annan sak som kan påverka valet är vilken typ av pasta du tänker dig att göra. Om du bara vill göra spagetti, bandspagetti och kanske några plattor till lasagnen, fungerar de flesta maskiner bra. Vill du också kunna göra ravioli eller annan pasta får du titta på vilka maskiner som klarar av denna tillverkning, och om det finns tillbehör att köpa som gör det möjligt att göra annan typ av pasta.

Göra spagetti och bandspagetti

Välj den maskin som passar dina behov och förutsättningar bäst

Här, på Letsbuyit, har vi samlat, i vårt tycke, de bästa pastamaskinerna. Det gör det lättare att jämföra de olika maskinerna. Du kan läsa både beskrivningar och specifikationer på varje maskins produktsida och på så sätt hitta den pastamaskin som passar dina behov och förutsättningar bäst.

Fixa hemlagad pasta med en smart maskin.

Att handla på nätet, oavsett om det handlar om pastamaskiner eller andra produkter är ett både enkelt och smidigt sätt att shoppa. Du gör det helt å dina egna villkor, eftersom du kan göra dina inköp när det passar dig, och du får tillgång till samma stora utbud oavsett vem du är eller var du bor. Här kan du också läsa tester och recensioner för att ta reda på hur andra användare upplever de olika maskinerna. Det är alltid bra att se vad helt vanliga personer tycker om en produkt, eftersom man då får en sannare bild än den som reklam och produktbeskrivningar kan ge.

Frågor och svar kring Pastamaskiner

✅ Vilken typ av pasta kan man göra i en pastamaskin?

Det går att göra en rad olika typer av pasta i en pastamaskin. Du kan bland annat göra lasagneplattor. Det går även utmärkt att göra spaghetti, fettuccine eller penne. Antalet alternativ och möjligheter kan variera beroende på vilken maskin du väljer, då vissa är mer avancerade än andra, men de alternativ som nämns här ovan brukar gå att åstadkomma med samtliga pastamaskiner. Här hittar du våra Toppval av Pastamaskiner.

✅ Vad bör man tänka på när man ska välja pastamaskin?

Det viktigaste är att du väljer en maskin som passar för dina egna behov och önskemål. Alla har inte samma behov eller krav, vilket gör att det alternativ som är det rätta för en person inte nödvändigtvis är det för en annan. Du behöver först och främst fundera över om pastamaskinen ska vara helautomatisk eller om du vill ha en som du handvevar. Det går naturligtvis både snabbast och enklast med en automatisk modell, men många trivs också med att få göra en del av jobbet manuellt. Här spelar det förstås stor roll hur ofta maskinen ska användas och hur stora mängder som ska tillverkas. Du behöver också fundera över hur många olika pastasorter du vill kunna göra med hjälp av maskinen eftersom detta kan variera rejält. Det kan också vara en god idé att titta på hur många tjocklekar det går att välja på vid tillverkningen av pasta. Att välja en maskin som är lätt att rengöra är också klokt.

✅ Hur mycket kostar en pastamaskin?

Priserna på den här typen av produkt kan variera eftersom det kan skilja så mycket funktionsmässigt mellan olika modeller. Om du är på jakt efter en manuell maskin kan du komma billigt undan. Vill du vara säker på att få en maskin av god kvalitet, men fortfarande manuell, kan du hitta en sådan för mellan 700 och 900 kronor. Vill du ha en pastamaskin att använda någon enstaka gång och inte har så höga krav på kvaliteten kan du hitta en variant som är ännu billigare. Om du däremot är på jakt efter en helautomatisk pastamaskin av hög kvalitet får du betala betydligt mer. Prislappen på en sådan kan ofta ligga på mellan 3 000 och 5 000 kronor.

✅ Hur lång tid tar det att tillverka pasta med hjälp av en pastamaskin?

Det kan förekomma skillnader beroende på om du väljer en manuell maskin eller en automatisk. Prestandan kan också skilja sig mellan olika modeller. Generellt kan du dock med en automatisk maskin få din pasta klar på en kvart. Med en manuellt hanterad variant tar det naturligtvis något längre tid.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Pastamaskiner Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin