Riskokare

Äter ni mycket ris hemma? Har du lärt dig hur du ska göra för att få riset helt perfekt? De flesta svarar faktiskt nej på den frågan, så om du tycker att det är svårt att koka ris är du långt ifrån ensam. Det är faktiskt en av de maträtter flest brukar ha problem med. Just därför är det tursamt att det finns ett praktiskt hjälpmedel. Med en riskokare slipper du problem när du ska koka ris. Utan större ansträngning kan du få riset perfekt vid varje tillfälle. Du kan i framtiden våga dig på att bjuda dina gäster på olika grytor med ris utan att behöva oroa dig över utseende och konsistens på riset.

Bäst riskokare

Snabbmeny: Topp-3 Riskokare Vanliga frågor


Nyttan med riskokare

Hör du till den skara som ställer dig väldigt skeptisk till om det verkligen finns någon mening med att köpa en särskild apparat enbart för tillagning av ris? Du kanske undrar vilken nytta denna faktiskt gör. Det är lätt att förstå. Du kanske funderar över om detta är en av alla flugor som det pratas mycket om under en period men som sedan försvinner fullständigt. Så är dock inte fallet med just riskokaren. Visst går det att klara sig med en vanlig kastrull. Det har fungerat att koka ris i kastruller i alla tider och det gör det förstås nu också. Faktum kvarstår dock att många har problem att få ett bra resultat.

Nyttan med en riskokare är att du slipper problem med att riset blir alltför klibbigt eller bränner fast. Du slipper också råka ut för att riset i nedre skiktet har en annan konsistens än riset högst upp i kastrullen. Med en riskokare blir allt ris jämnt tillagat. Smaken bibehålls och konsistensen blir fin.

Gott ris med en riskokare

Inbyggd varmhållningsfunktion

Vissa riskokare har även andra nyttiga funktioner att erbjuda. Vissa modeller har till exempel en inbyggd varmhållningsfunktion. Detta är förstås till väldigt stor hjälp, i synnerhet om du har bjudit hem gäster som kanske inte kommer precis på avtalad tid. Det är ofta svårt att beräkna exakt när maten behöver vara klar för att det ska passa överens med gästernas ankomst. Då är det väldigt bekvämt att ha en funktion som ser till att maten förblir varm tills gästerna har satt sig vid bordet. På så sätt kan du servera varm och god mat, utan att för den skulle behöva stå fastklistrad vid spisen när gästerna anländer.

Inbyggd risottofunktion

Enstaka riskokare har en inbyggd risottofunktion, som gör att de förutom vanligt ris även kan tillaga perfekt risotto. Det är onekligen väldigt imponerande. Vattnets bubblor transporterar runt riset i kokaren, något som gör att risotton blir perfekt trots att ingen rör om regelbundet. Det låter otroligt avancerat, men fungerar på ett väldigt enkelt sätt

Många riskokare har program för ångkokning. Det medföljer ofta även ett tillbehör i vilket du kan ångkoka grönsaker. Dessa är väldigt goda att servera tillsammans med riset.

Det finns även riskokare som även fungerar som slow cooker. Dessa fyller förstås en ännu större funktion. Det kanske kan tyckas överflödigt om det enbart är ris du vill kunna tillaga, men det kan öppna nya dörrar inom matlagningens konst. Med hjälp av en slow cooker kan du tillaga en mängd rätter, utan att du behöver tillbringa onödigt mycket tid i köket.

Topp 3 Riskokare 2024

Vi har valt dessa riskokare som våra Topp-3.
Tre grymma riskokare som hjälper dig att tillaga ris och grönsaker på ett snabbt och samtidigt skonsamt sätt.

1. Severin Riskokare 3 Liter
Visst går det att tillaga riktigt gott ris i en kastrull. Om du har denna riskokare i din ägo har du dock mycket större möjligheter att lyckas. Du har säkert noterat att det finns gott om alternativ när du ska köpa en riskokare. Om du är det minsta tveksam vill du förmodligen inte spendera alldeles för mycket pengar, och då är det här ett utmärkt alternativ. Det är en prisvärd riskokare som är enkel men ändå ger dig den funktionalitet du behöver. Du kommer enkelt kunna tillaga ett ris med perfekt konsistens. Framöver kan du släppa oron över att riset ska bli alltför klibbigt.

Vilka fler fördelar kan du vänta dig om du väljer den här modellen? Naturligtvis blir det inte alls lika kladdigt som när du kokar ris i en vanlig kastrull på spisen. Dessutom blir det enklare att förbereda riset vid den tidpunkt du själv vill och för att göra det hela extra fördelaktigt är den här riskokaren enkel att rengöra.

Kolla priset

2. Hamilton Beach 37541-SC
När du söker en riskokare som verkligen ger valuta för pengarna, är det här ett solklart alternativ. Först och främst kan du tillaga perfekt ris i denna, vilket troligtvis är det allra viktigaste. För att lägga till fler fördelar på listan går det precis lika bra att koka grönsaker så att de får en riktigt god konsistens. Om du dessutom bryr dig om att den mat du äter och serverar ska vara näringsrik, är det här definitivt rätt riskokare. Anledningen är att maskinen ser till att näringsämnena bibehålls vid tillagning. Så är inte alltid fallet när du lagar mat i kastrull.

Vill du ha en köksapparat som du kan använda till så många olika ändamål som möjligt är denna riskokare ett mycket bra alternativ. Förutom att koka ris och grönsaker kan du nämligen ångkoka såväl soppor som pasta i denna maskin. Du kan dessutom förbereda kokaren i mycket god tid eftersom det går att ställa in en timer.

Kolla priset

3. OBH Riskogkare
En riskokare som denna kan erbjuda riktigt många och viktiga fördelar. Du kan förstås räkna med att det ris du tillagar blir mycket gott. Det är till och med sannolikt att det blir det godaste ris du någonsin tillagat. Vad du kanske inte räknat med är att du även kommer kunna tillaga andra saker i riskokaren. Användningsområdet är nämligen inte så smalt som namnet antyder. Du kan exempelvis tillaga grönsaker och linser i denna apparat med gott resultat. Du kan också ångkoka lax och på så sätt ha en hel måltid klar.

Kapaciteten ligger på cirka 5 portioner, vilket gör att du kan laga mat till hela familjen med hjälp av denna. Dessutom finns det sex automatiska tillagningsprogram som kommer förenkla din tillvaro i köket.

Skålen går att ta bort och den går att diska i maskin. Eftersom den är utrustad med en non-stick beläggning går det dessutom väldigt lätt att få den ren efter användning.

Kolla priset

Välj den rätta produkten

Att välja den rätta riskokaren ska inte behöva vara så svårt. Däremot ska du inte låta dig lockas att välja första tänkbara kokaren du stöter på i en butik. Även om många riskokare har en mängd gemensamma nämnare så kan det förekomma skillnader. I vissa fall kan skillnaderna vara mer betydelsefulla än du kanske först anar. Det är en god idé att läsa igenom produktrecensioner för att ta reda på vad tidigare köpare har att säga. På så sätt kan du ofta få ärliga omdömen som verkligen ger besked om hur de olika varianterna presterar.

Du kan till exempel läsa dig till vilka riskokare som har bristfällig non stick-beläggning. Sådant resulterar i att riset bränner fast i botten. Det är naturligtvis inte önskvärt. Många skaffar en riskokare just för att slippa detta problem och då är ju en riskokare i vilken riset bränner fast det sista du vill ha. Du kan även läsa om kundernas synpunkter på storlek och rymlighet. Det här är nämligen en viktig och intressant faktor. När du börjar titta närmare på olika produktbeskrivningar kommer du märka att det kan skilja en hel del på kapacitet. Vissa modeller rymmer bara 3 liter, medan andra rymmer 10 liter. Det ska dock nämnas att 10 liter hör till undantagen.

Hur mycket ris tillagar du?

Att bara höra hur många liter en viss modell rymmer kanske inte säger så mycket. Överväg dock inte att stressa igenom den här punkten. Det är väldigt viktigt att du funderar över hur behovet ser ut när det kommer till just detta. Hur mycket ris tillagar du vanligtvis per tillfälle? Kokar du bara ris till dig själv? Är ni oftast två personer som äter? Äter en hel familj? Eller kanske både familjen och gäster? Det här skulle kunna vara den enskilt viktigaste frågan när det är dags att välja ut en riskokare. Om du lagar mat till många kommer det inte att räcka med en riskokare med en kapacitet på 3 liter. Det kommer snabbt vålla stor frustration. Det kanske inte är nödvändigt att köpa en variant med kapacitet för 10 liter, men att titta efter en modell med kapacitet för 7-8 liter kan definitivt vara en god idé.

Koka ris till hela familjen

Titta gärna på vilka funktioner som finns hos de olika produkterna också. Låt däremot inte antalet funktioner styra. Det viktiga är inte att produkten har så många funktioner som möjligt. Det viktiga är att den har just de funktionerna du behöver och vill ha. Se till att du hittar en produkt som uppfyller dina krav. Om den dessutom ser till att en del av dina mer svaga önskemål också infrias är det naturligtvis en bonus.

Så mycket kostar en riskokare

Hur brukar du göra när du ska köpa en ny produkt? Brukar du leta runt i butikerna tills du hittar en sådan produkt som du är på jakt efter? Köper du då den första modell du hittar, för att så snabbt som möjligt komma hem och kunna börja använda produkten? Eller hör du till dem som vill jämföra priser och produktbeskrivningar under flera veckors tid? Ett smart sätt är att ta hjälp av en prisjämförelsesajt för att få guidning till de mest prisvärda alternativen. Ett lågt pris är naturligtvis inte allt, men du ska heller inte betala mer än du behöver för en produkt. Om den riskokare du hittar och fastnar för är billigare någon annanstans, är det givet att du bör överväga att köpa den därifrån istället. Det gäller att vara en prismedveten konsument.

Snabbmeny: Topp-3 Riskokare Budgetval Vanliga frågor

Priserna på riskokare kan variera ganska mycket. De billigaste varianterna kostar bara några hundralappar. För 300 kronor kan du utan större problem hitta en riskokare. Däremot är det självklart inte de mest effektiva eller högkvalitativa alternativen du hittar i de allra lägsta prisklasserna. De billigaste modellerna har ofta en väldigt begränsad kapacitet. Det är inte ovanligt att de rymmer så lite som 1,8 liter. Om du är en ensam student som ska flytta till din första lägenhet på egen hand, kan du eventuellt klara dig ett tag med en sådan riskokare.

Ris passar bra till många maträtter

Den kan mycket väl fungera betydligt bättre än en vanlig kastrull. På egen hand klarar du dig förmodligen också med den högst begränsade kapaciteten. Om du däremot planerar att flytta ihop med någon annan, och vill kunna bjuda den personen på mat, behöver du uppgradera dig. Då räcker en kapacitet på 1,8 liter inte långt. Därför skulle vi rekommendera att du överväger att skaffa en variant med högre kapacitet från början. På så sätt slipper utrymmet bli ett problem.

Ångkokningsfunktion

För cirka 700 kronor kan du hitta mer påkostade modeller med ångkokningsfunktion inte bara för ris, utan även för grönsaker och pasta. Trots det låga priset kan en sådan kokare även erbjuda varmhållningsfunktion. För många kan ett sådant alternativ vara fullt tillräckligt. Kapaciteten ligger ofta runt 4-5 liter. Det handlar med andra ord inte om att laga middag till en familj på tio personer, men du kan utan problem bjuda din kille eller tjej på dejt utan att riskera att riset bränner fast.

För en tusenlapp kan du få en relativt avancerad riskokare. De här modellerna har ofta god kapacitet. Det är inte ovanligt att du kan laga 6-8 portioner ris i en sådan utan att riset klibbar ihop, fastnar eller bränner fast.

Är du ute efter en riskokare i toppklassen, med kapacitet runt 10 liter, kan du få betala betydligt mer. En sådan kan du köpa för strax över 2000 kronor. För den som lagar ris var och varannan dag kan det här vara en bra investering. För den som däremot lagar ris ett par gånger i månaden, och då främst till två eller tre personer, känns det här dock som överkurs. Då räcker det med en mindre och billigare modell som trots allt gör sitt jobb, vilket är att koka riset så att det blir gott och luftigt med god smak och fin konsistens.

Frågor och svar kring Riskokare

✅ Finns det något generellt tips för att riset ska bli riktigt gott i en riskokare?

Generellt behövs inte så många tips. Ris som tillagas i en riskokare brukar bli både gott och få en väldigt bra konsistens. En kommentar som ofta dyker upp är dock att det kan löna sig att tillsätta lite mer vatten än beskrivningen säger. Det ger godare ris med bättre konsistens. Det ska även nämnas att mer vatten till kokningen av ris brukar sägas vara bra för att minska halten arsenik som faktiskt finns i detta livsmedel.

✅ Går det att diska en riskokare i diskmaskin?

Det är olika från produkt till produkt. Vissa varianter går att diska i diskmaskin. Andra produkter går visserligen att diska i diskmaskin, men det rekommenderas ändå att diska dem för hand. En tredje kategori tål inte diskmaskin överhuvudtaget. Innan du köper en riskokare kan det vara bra att läsa vad som står om just denna punkt. För vissa är det otroligt viktigt att kunna köra den i diskmaskinen. För andra spelar det ingen roll alls.

✅ Behöver man hålla koll på tiden själv när man använder riskokare?

Nej, i allmänhet räcker det med att välja program. Programmet har då en förinställd tid som följs, och när tiden gått ut är riset klart. Det hela är väldigt praktiskt.

✅ Går det att koka alla typer av ris med en riskokare?

Det kan variera från en riskokare till en annan. Vissa klarar att hantera alla sorters ris. Andra är främst avsedda för exempelvis vitt långkornigt ris. Det kan skilja en del på tillagningstiden för olika typer av ris. Ofta berättas det i produktbeskrivningen om en produkt klarar alla typer av ris eller bara någon eller några. Det här är naturligtvis en väldigt viktig del att läsa.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Riskokare Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom köksutrustning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin