Våffeljärn

Vem älskar inte våfflor? Det finns nog knappt nån som säger nej till nygräddade våfflor, en klick grädde och jordgubbssylt. Med rätt våffeljärn är det snabbt och lätt fixade och man kan unna sig dessa delikatesser när andan faller på.

Bäst Våffeljärn

Snabbmeny:
Toppval Våffeljärn 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Våffeldagen / Vårfrudagen

Trots att nästan alla gillar våfflor är det en speciell tid på året dessa delikatesser är extra aktuella. Den 25 mars infaller Marie Bebådelsedag, också kallad vårfrudagen. Ur detta namn har namnet våffeldagen uppkommit, och det har blivit en tradition att äta våfflor just denna dag. Så om du inte redan har ett våffeljärn i ditt kök, är det hög tid att skaffa ett så att du står redo när våffeldagen infinner sig.

Nu är det ju inte så att man måste invänta våffeldagen för att njuta av dessa delikatesser. Våfflor kan man äta när som helst på året, och det går alldeles utmärkt att variera tillbehören efter årstiden. På sommaren ersätter du förstås jordgubbssylten med färska jordgubbar, och när skogens bär mognar passar det bra att toppa med grädde och blåbär, eller kanske ännu hellre hjortron för den som har tillgång till skogens guld. Man kan också äta våfflor med salta tillbehör som kaviar eller rom. Det finns helt enkelt inga regler, inga rätt eller fel när det gäller våfflor. Grädda våfflorna i ditt våffeljärn och servera med precis de tillbehör som du gillar, eller som passar vid tillfället.

Gör goda våfflor med bästa rätta våffeljärnet.

Tillaga riktigt goda våfflor

Många tror att det är krångligt att göra våfflor, kanske den vanligaste orsaken till att man istället väljer att servera pannkakor. Faktum är att det inte är det minsta svårt. Har du ett bra och funktionellt våffeljärn är det lättare att göra våfflor än pannkakor, och det går oftast också snabbare. Om du väljer ett våffeljärn som gräddar två eller flera våfflor på en gång, har du fixat mellanmålet eller kvällsmaten i ett nafs. Våfflor ska helst vara frasiga, och det finns många bra recept på riktiga frasvåfflor. Oavsett om du vill ha frasiga eller mjukare våfflor kan du göra det riktigt enkelt för dig och köpa färdig våffelmix. Blanda mixen med vatten, eller mjölk, beroende på vad det står på förpackningen, och sen är det bara att börja grädda. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att fixa både barn och vuxnas favoritmat. Du behöver inte vara en skicklig kock, nej du behöver inga förkunskaper alls för att kunna tillaga goda våfflor. Det enda du absolut måste ha är ett bra våffeljärn.

Toppval Våffeljärn 2024

Vi har valt dessa Våffeljärn som våra Toppval.
Gör det snabbt och enkelt att steka frasiga våfflor.

1. Våffeljärn Noblesse 2.0 dubbelt
Om du vill kunna grädda våfflor till hela familjen på kort tid är detta dubbeljärn ett redskap du kommer att uppskatta. Du kan räkna med att våfflorna blir klara på ungefär två minuter och det går alltså utmärkt att tillaga två frasiga våfflor per gång. För att göra våffeljärnet ännu bättre kan också nämnas att det har en non-stick beläggning vilket är en väldigt stor fördel i sammanhanget. Som du kanske har märkt kan ett våffeljärn vara väldigt svårt att rengöra om det inte är utrustat med en sådan beläggning. Med denna modell blir det ett enkelt uppdrag.

Det här våffeljärnet är tillverkat för att per automatik ge en jämn spridning av värmen. Det gör att du kan räkna med ett ännu bättre resultat när du gräddar våfflorna. Om du dessutom vill motivera ditt köp med ytterligare någon fördel, kan det nämnas att du i detta våffeljärn även kan göra varma mackor.

Kolla priset

2. Steba WE 20 Volcano Våffeljärn Vit
Om du precis som så många andra upplever att det är svårt att bedöma hur mycket våffelsmet som ska hällas i våffeljärnet är det här ett järn för dig. Denna produkt är nämligen försedd med något så ovanligt som en tratt på ovandelen av järnet. I den häller du smeten, och kan på så sätt undvika kladd och du kan se till att det blir rätt mängd. Det här är väldigt ovanligt och det är något du med största sannolikhet kommer att uppskatta väldigt mycket. Något som också är fördelaktigt är den non-stickbeläggning som järnet är utrustat med. Med dessa två funktioner undviker du kladd samtidigt som våffeljärnet enkelt kan rengöras efter användning.

Vad gäller utseende kommer du att kunna välja om du vill ha ett vitt våffeljärn eller ett svart. Det gör att du kan få något som passar bra in med övriga köksapparater, vilket i många fall kan upplevas som mycket viktigt.

Kolla priset

3. Cloer Våffeljärn, Vit
När du är på jakt efter ett våffeljärn som inte lämnar dig i några tveksamheter när det kommer till när våfflan är färdig, är detta ett mycket bra alternativ. Här finns nämligen en indikatorlampa som meddelar dig när våfflan är klar. Du har säkert upplevt vid några tillfällen att du försökt plocka ur en våffla som visat sig vara allt för kletig. Det leder till kladd i våffeljärnet, och en förstörd våffla. Detta är alltså något som du har goda förutsättningar att slippa om du väljer denna modell. Den här produkten är dessutom försedd med non-stickbeläggning vilket ytterligare minskar risken för kladd, och problem med rengöring. Beläggningen gör dessutom att du kan grädda våfflorna utan att behöva använda några stora fettmängder. Det är bra för hälsan och bidrar också till enklare rengöring.

Om du bor i ett kök där förvaringsmöjligheterna är begränsade kommer du att uppskatta detta våffeljärn. Det är nämligen tillverkat för att vara platsbesparande.

Kolla priset

Att tänka på:

Dagens moderna våffeljärn har för det mesta en yta som är behandlad för att våfflorna inte ska fastna och därför behöver inte järnet smörjas på samma sätt som man måste göra med gamla våffeljärn. Det finns massor av olika våffeljärn, och som alltid när man ska köpa nya redskap och apparater till köket kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på.

Först och främst måste du fundera på om du vill ha ett enkeljärn, eller om du vill kunna grädda flera våfflor samtidigt. De vanligaste våffeljärnen idag är de dubbelgräddande där du alltså gräddar två våfflor samtidigt, vilket gör att gräddandet går dubbelt så fort som med ett enkeljärn. Har du ont om tid kan det därför vara ett bra val att köpa ett dubbelt våffeljärn bara för att spara tid. Men det betyder också att våfflorna inte behöver ligga lika länge innan man kan börja äta, och alla vid bordet får våfflor som är nygräddade. En annan viktig detalj är handtaget. Handtaget som du öppnar våffeljärnet med får absolut inte bli varmt under gräddningen så att du riskerar att bränna dig.

Frasig våfflor

Enkel eller dubbelgräddande?

För att få en uppfattning om de olika järnen kan du läsa specifikationer och beskrivningar på respektive produktsida här på internet. men, där anges givetvis inte eventuellt negativa egenskaper, så därför är det alltid bra att läsa recensioner där andra användare berättar hur de upplever de olika våffeljärnen. Där får du garanterat reda på om handtaget på ett visst järn blir för varmt, eller om teflonet lossnar i förtid. Recensioner och omdömen är alltid bra att ta del av, eftersom man får oberoende och neutrala svar från personer som verkligen har erfarenhet av den aktuella produkten.

Frasig våfflor med jämn gräddning

Att ta del av recensioner och omdömen är en av fördelarna med att titta på våffeljärn, och andra produkter, på internet. Ger våffeljärnet riktigt frasiga våfflor, blir gräddningen jämn, blir handtagen varma? Allt detta och en massa andra saker kan du läsa om i de tester som gjorts, och du får många tips om våffeljärn som är bäst i test. För att få en rättvis bild är det viktigt att du tar del av vad det är som testats, och vilka saker man lägger fokus på i de olika testerna. Om snabbheten är en viktig faktor, och du inte är så noga med att grädda dina våfflor snabbt, kanske just det testets resultat inte är relevanta för just dig. Kolla på vad som testats och välj ett våffeljärn som är bra på det du vill ha, och bortse från småsaker som inte spelar någon roll för din våffeltillverkning. Då har du störst chans att få ett våffeljärn som du är nöjd med, och som kan bli en trotjänare i många år.

Frågor och svar kring Våffeljärn

✅ Vad är det för skillnad på ett enkeljärn och ett dubbeljärn?

Skillnaden är väldigt enkel. I ett enkeljärn kan du göra en våffla åt gången, medan du i ett dubbeljärn kan grädda två våfflor samtidigt. Du sparar med andra ord en del tid vid matlagningen om du använder ett dubbeljärn. Här hittar du våra Toppval av Våffeljärn.

✅ Hur rengör man ett våffeljärn på bästa sätt?

Det är en ganska komplicerad fråga. Just rengöringen är nämligen nackdelen med att grädda våfflor. Det finns inte ett enda våffeljärn som kan diskas under rinnande vatten eller diskas i diskmaskin på grund av att det även innehåller elektriska delar. Ofta är det enda sättet att rengöra våffeljärnet därför att torka av järnet med torrt hushållspapper. Det gäller därför att vara omsorgsfull när detta görs, annars riskerar du att bli stående med ett våffeljärn som inte är speciellt hygieniskt.

✅ Vad bör man tänka på när man väljer våffeljärn?

Först och främst behöver du förstås fundera över om du vill kunna göra mer än en våffla åt gången, vilket blir avgörande för om du bör välja ett enkeljärn eller dubbeljärn. Vidare bör du undersöka storlek och form på olika modeller, då detta påverkar enkelheten när det kommer till förvaring. Hur lång tid järnet tar att värma upp är också något som kan ha betydelse, liksom hur lång gräddningstiden är vid användning. Vissa våffeljärn har anpassningsbar temperatur medan andra enbart har en temperaturnivå. Det kan vara värt att fundera över om detta är något du vill ha och behöver. Du bör också fundera över om du manuellt vill hålla koll på när våfflan är klar eller om du vill få hjälp med detta. Vissa våffeljärn har nämligen en indikator som tänds när våfflan är färdig.

✅ Vad kostar ett våffeljärn?

Våffeljärn finns i olika prisklasser beroende på såväl varumärke som storlek, design och inte minst funktioner. Det finns enkla våffeljärn att köpa som inte kostar mer än 200 kronor, men det finns också påkostade järn med avancerade funktioner som kostar upp emot 3 000 kronor. Naturligtvis finns det också mängder av modeller som hamnar mellan dessa två prismässigt. För de allra flesta som bara vill kunna tillaga våfflor hemma till familjen räcker det gott med ett våffeljärn som kostar mellan 300 och 1 000 kronor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Våffeljärn Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin