Popcornmaskin

En popcornmaskin kanske inte kan betraktas som en produkt man måste ha, men det är definitivt en maskin som är trevlig att ha. Detta gäller naturligtvis bara för privat bruk. Om det gäller en verksamhet kan en maskin definitivt vara ett måste att ha. Det beror naturligtvis helt på vilken typ av verksamhet som bedrivs. På biografen är det till exempel helt otänkbart att inte ha en sådan maskin. Det handlar då om en annan typ av popcornmaskiner än de som brukar användas för privat bruk. Det finns nämligen en rad olika varianter vilket gör att alla kan hitta något som passar, både storleksmässigt och prismässigt.

Bästa popcornmaskinen

Snabbmeny:
Topp-3 Popcornmaskiner Vanliga frågor


Olika popcornmaskiner

Det finns som sagt olika typer av popcornmaskiner. Vissa är mer lämpade för användning hemma i köket. Andra är främst framtagna för professionellt bruk.

De maskiner som tagits fram för professionell användning är förstås större. I dessa är det möjligt att poppa stora mängder popcorn samtidigt. Exakt hur mycket de rymmer kan förstås variera från en modell till en annan. Gemensamt för dem är att de rymmer större mängder än de små maskinerna som är avsedda för hemmabruk. Av naturliga skäl är de här maskinerna också betydligt större. De kräver med andra ord relativt stor fri yta.

Utseendemässigt kan de se ut på många olika sätt. Det finns modeller som ser ut som popcornvagnar. Det finns även fyrkantiga eller rektangulära bänkmodeller. Det finns också golvmaskiner, som är betydligt större. Bland dessa finns det några varianter som är självserverande. Det finns även gaspoppare som har ett helt annat utseende och också en lite annan funktion.

Poppa popcorn med en popcornmaskin

Populärt med Retro

Bland de maskiner som finns för privat bruk finns också lite olika alternativ. De allra flesta privatpersoner som köper en popcornmaskin nöjer sig med en liten bänkmodell. Vissa har en oval form, andra har ett retroutseende och är rektangulär. De påminner för övrigt om många av de bänkmaskiner som finns för professionellt bruk. Andra maskiner liknar mest kaffemaskiner om man ska likna dem utseendemässigt med något annat. Storleken är också ungefär densamma. De här maskinerna får lätt plats på köksbänken. Det gör att de får plats i så gott som alla hem.

När det gäller hantering så skiljer det inte speciellt mycket på de olika modellerna. De allra flesta fungerar på samma sätt och är enkla att hantera. Just den aspekten behöver du därför inte lägga så mycket fokus på när det är dags att välja produkt.

Topp 3 Popcornmaskiner 2024

Vi har valt dessa popcornmaskiner som våra Topp-3.
Tre vackra popcornmaskiner som ger dig känslan av en riktig biograf hemma hos dig.

1. OBH Big Popper 6398
Om du hör till kategorin som tycker att varma popcorn gör vilken filmkväll som helst bättre, är det här en bra ägodel att ha i ditt hem. Med denna kan du poppa 4,5 liter popcorn, vilket bör räcka oavsett om du har tänkt äta dina popcorn på egen hand, eller om du bjudit hem några vänner.

Den här maskinen kommer med non-stick beläggning. Det är en stor fördel eftersom det hjälper dig att få perfekta popcorn som inte bränts fast. Det gör också att din maskin håller sig i fint skick under en betydligt längre period. När du poppar popcornen i den här popcornmaskinen blir det dessutom lättare att se till att du inte bränner dig. Du behöver inte akta dig för brännheta kastruller och du behöver inte vara rädd att någon varm olja ska stänka upp på dig. Du kan helt enkelt få dina goda snacks på ett säkrare sätt.

Kolla priset

2. Princess 292986 Popcorn Maker
När en nätt popcornmaskin som inte tar upp för mycket plats i köket är vad du vill ha, är det här maskinen som ger dig precis vad du söker. Den är tillräckligt liten för att få plats i de flesta kök. Dessutom har den en snygg design som gör att du utan problem kan låta den stå framme på köksbänken även efter användning. Om du sätter i gång med poppandet när dina vänner kommer på besök, kan du snart ha varsin liten skål redo för dem.

En stor fördel med denna popcornmaskin är priset. Det är lägre än det du får betala för många andra liknande maskiner. Det gör förstås att du relativt smärtfritt kan köpa en till ditt eget hem. Vad det också innebär är att det här är en perfekt present att ge bort till alla popcornälskare du har i din närhet. Det kan till exempel vara en lämplig gåva till tonåringar i din familj.

Kolla priset

3. Ariete Popcorn 2958
För dig som älskar retro är det här popcornmaskinen som du har sett framför dig i dina drömmar. Den är otroligt läcker med sin retrodesign och färgen skulle kunna göra vem som helst glad. Att den dessutom hjälper dig att poppa gott om popcorn på kort tid, när än du vill ha dem, är förstås minst lika viktigt. Du får en prydnad till hemmet samtidigt som du kan bjuda på snacks när än någon kommer förbi på ett besök. Dina filmkvällar kommer alltid kunna bli lite extra lyxiga framöver, eftersom du alltid kan ha varma, nypoppade popcorn färdiga att avnjuta.

Det här är visserligen inte någon av de billigaste popcornmaskinerna på marknaden, men den är bra. Den är dessutom snyggare än de flesta andra. Om du alltid har uppskattat den minimalistiska stilen är det här troligen inte det självklara valet. Om du däremot gillar retro och uppskattar färg, kommer du förmodligen att fastna direkt för denna. Lägg därtill att maskinen är otroligt lätt att rengöra.

Kolla priset

Därför bör du skaffa en popcornmaskin

Idag finns det ju mikropopcorn att köpa i butiken. Dessa ligger i pappersförpackningar som stoppas in i mikrovågsugnen. Efter några minuter är de klara. Dessutom går det att poppa popcorn i kastrull på spisen. Finns det då verkligen ett behov av att ha en särskild popcornmaskin? Det är förstås en fråga som det inte finns något tydligt ja eller nej-svar på. För vissa finns det en klar och tydlig anledning. Andra tycker att ovan nämnda sätt att poppa popcorn duger bra. Det kan dels handla om hur ofta du faktiskt poppar popcorn. Det kan även handla om hur höga krav du har på smaken. Det är helt enkelt helt upp till dig. Vi kommer här att titta på några bra skäl som ofta nämns till att en maskin som gör popcorn trots allt är bra att ha.

 • Enklare att hålla en jämn temperatur.

  I en mikrovågsugn framför allt, men även på spisen, kan det vara svårt att få till en jämn temperatur. Det kan leda till att vissa popcorn blir brända medan andra inte poppas alls. Det är förstås tråkigt. Det här är en väldigt betydande anledning till att vissa väljer att skaffa en maskin särskilt avsedd för ändamålet. Med en sådan maskin slipper man trilskas med popcorn som blir brända, opoppade eller helt enkelt inte blir goda.

 • Maskinpoppade popcorn bränner inte fast.

  Den som har poppat popcorn i kastrull och fått uppleva hur popcornen bränns fast i kastrullens botten vet exakt vad det här handlar om. Det smakar inte gott med brända popcorn, och det är riktigt svårt att rengöra kastrullen. De allra flesta maskiner är utrustade med en non stick-beläggning som gör att inget bränner fast. Det är en enorm fördel.

 • Bättre för hälsan.

  När du köper mikropopcorn vet du egentligen inte exakt vad du får. Du har ingen aning om huruvida några kemikalier eller främmande ämnen har tillsatts under processen. När du däremot poppar dina popcorn själv i maskin vet du exakt vad du får. På så sätt utsätter du inte din kropp för några risker.

 • Ökad enkelhet.

  Det är helt klart enklare att poppa popcorn i maskin. Det kräver mindre uppmärksamhet från din sida och resultatet blir onekligen jämnare. De allra flesta uppskattar att processen mer eller mindre sköter sig själv när du väl har startat den.

Ovan nämna anledningar gäller förstås den som köper en popcornmaskin för hemmabruk. När det gäller professionellt bruk finns andra anledningar. Då handlar det mer om att det är en nödvändighet för verksamheten. Att exempelvis försöka förse alla biobesökare med popcorn genom att poppa dem manuellt i en mikrovågsugn är inte möjligt. Där är en maskin ett måste. Den som bedriver en verksamhet där man har som huvudidé att ordna fester behöver också en ordentlig maskin som gör popcorn.

Popcorn är supergott

När det ska ordnas ett disco eller ett barnkalas går det inte att poppa popcornen till alla gäster för hand. Då krävs ordentlig utrustning. Det går med andra ord att sammanfatta det hela med att för privatpersoner kan det ha med personliga preferenser att göra huruvida det känns nödvändigt att köpa den här typen av produkt eller inte. För företag inom en bransch där popcorn är en del av affärsidén är popcornmaskinen däremot nödvändig utrustning.

Popcornmaskiner för företag

Att ett företag som ska använda popcornmaskinen i verksamheten behöver en kraftfull maskin av god kvalitet är självklart. Maskinen behöver vara relativt stor och den behöver kunna poppa stora volymer samtidigt. Det finns förstås olika verksamheter som kan tänkas behöva maskiner. Det första som kommer upp i tankarna är förstås biografer, men det finns också andra. Festarrangörer kan mycket väl tänkas behöva en popcornmaskin. Det finns även företag som vill ha en maskin på kontoret, där de anställda kan poppa popcorn på fredagarna, och kanske även mitt i veckan. På ett lekland kan också en sådan maskin vara bra att ha.

Priserna på en popcornmaskin för professionellt bruk är naturligtvis högre än för de små maskinerna som är avsedda för privat bruk. Det förekommer naturligtvis prisskillnader även bland de mer professionella maskinerna. Vissa är mer avancerade än andra och ger större volymer.

Värmefunktion som gör att popcornen förblir varma

En popcornvagn som kan poppa upp till 10 liter per gång kan du köpa för cirka 5000 kronor. Vagnarna är roliga eftersom de har ett retrostuk. Det gör att även utseendet kan bli en vinnande faktor på festen eller i en lokal. En nyttig funktion som ingår är en värmefunktion som gör att popcornen förblir varma. Att äta varma popcorn är en riktig höjdare. Att däremot äta kalla popcorn som poppades för flera timmar sedan ger inte riktigt samma känsla. Med en popcornvagn slipper du alltså det problemet. Popcornen känns färska och smakar gott under lång tid.

Trots att popcornvagnarna ser riktigt häftiga ut och dessutom poppar stora volymer, finns det mer avancerade och därmed också dyrare maskiner. Flera olika bänkmaskiner kommer upp i högre pris. Det är vanligt att dessa kostar runt 7 000 kronor eller mer. Naturligtvis finns det även billigare bänkmaskiner. Volymen har stor betydelse för priset, men även varumärke, storlek, funktioner och prestanda har förstås inverkan.

Poppa Popcorn

För privatpersoner

För den privatperson som vill ha en popcornmaskin behöver inte priset bli speciellt högt. Det går utan problem att hitta en maskin för några få hundralappar. För runt 300 kronor går det att få en hyfsad maskin som gör det möjligt för dig att poppa popcorn utan fett och popcornolja. Popcornen blir klara på under 3 minuter och för den som vill leva riktigt fettsnålt kan detta vara ett bra alternativ. För den som vill ha en högkvalitativ maskin som skulle kunna vinna i olika tester finns det dock andra mer passande alternativ. För cirka 450 kronor kan du hitta maskiner med non stick-beläggning som kan poppa cirka 4,5 liter popcorn per tillfälle. För ytterligare några hundralappar kan du hitta varianter som är både snygga och effektiva. Om den estetiska faktorn är viktig får du förstås vara beredd på att det kostar lite extra, men för runt 900 kronor kan du börja hitta modeller som är både högkvalitativa och snygga.

Undvik fastbrända popcorn med non stick-beläggning

När du ska välja en maskin för användning i hemmet finns det några få saker som du bör tänka på. För det första bör du verkligen titta efter non stick-beläggning. Det är en otroligt viktig funktion eftersom popcornen annars riskerar att bränna fast. Detta är något du absolut vill undvika. Dels påverkar det smaken negativt, dels gör det rengöringen av maskinen svårare. Nästa viktiga punkt att titta efter är hur länge du får använda maskinen innan den behöver svalna. Om du kommer äta popcornen själv och inte behöver dela med dig kanske detta inte spelar så stor roll. Då poppar du förmodligen bara en sats popcorn per tillfälle. Om du däremot vill kunna poppa flera omgångar på rad blir detta en viktig aspekt.

En annan viktig fråga är om det finns någon funktion i maskinen som håller popcornen varma. Det är kanske inte ett absolut måste med en sådan funktion. Praktiskt och trevligt är det däremot. Om du hittar två i övrigt likvärdiga maskiner där den ena har en varmhållande funktion medan den andra saknar detta, är det definitivt klokt att välja maskinen med en sådan.

Så bygger du en super-billig popcornmaskin

Frågor och svar kring Popcornmaskiner

✅ Hur rengör man en popcornmaskin efter användning?

De allra flesta popcornmaskiner tål enbart handdisk. Det går utmärkt att rengöra kastrullen med diskmedel och vatten. Ofta räcker det med att torka av med en fuktig trasa.

✅ Vilken typ av fett används i en popcornmaskin?

Det kan variera. Några få maskiner kräver inget fett alls, men det vanligaste är att man använder olja.

✅ Hur lång tid tar det att få popcornen klara när en maskin används?

Det kan variera från en produkt till en annan, men generellt tar det cirka 3-5 minuter. Det finns dock några få maskiner som tillagar popcornen snabbare och även några som kräver lite längre tid. Naturligtvis styrs detta också av hur stora volymer som poppas.

✅ Stänger maskinen av sig själv när popcornen är färdiga?

Det här varierar från maskin till maskin. Vissa sköter sig helt själva och har en förinställd programtid. Det gör att du kan starta maskinen, koppla av och vänta på att den blir färdig. Andra maskiner har ingen automatisk funktion. Där behöver du själv vara med och hålla koll på popcornen. Du har själv ansvaret för att stänga av maskinen i tid så att inte popcornen bränns.

✅ Hur mycket popcorn ska man ha i en popcornmaskin?

Hur mycket majskorn man ska ha varierar till viss del från maskin till maskin, men som ett exempel från Big Popper popcornmaskin så behövs det så här mycket:

 • För två personer – 1 tsk olja och 0,5 dl majskorn = ger ca. 1,5 liter poppade popcorn.
 • För fyra personer – 2 tsk olja och 1,0 dl majskorn = ger ca. 3,0 liter poppade popcorn.
 • För sex personer – 3 tsk olja och 1,5 dl majskorn = ger ca. 4,5 liter poppade popcorn.

✅ Kan man ha smör i en popcornmaskin?

Det kan fungera att ha smör i en popcornmaskin. Det vikiga är att läsa bruksanvisningen ordentligt och om det står att man inte ska ha smör i maskinen så är det viktigt att följa det rådet.

✅ Varför blir mina popcorn sega?

Popcorn är väldigt känsliga för fukt och vattenånga kan göra dem sega. Om de blir sega efter poppning så är det bästa sättet att återställa dem till sin ursprungliga krispiga form att stoppa in dem i ugnen på 100 grader Celcius i 15 minuter.

✅ Varför poppar inte alla popcorn?

Popcornmajs är annorlunda än andra sorter av majs. Det har ett tjockare skal än andra majssorter. Opoppade popcorn har en kärna som består av fuktig stärkelse och ett mycket tätt skal runtomkring. När värmen ökar inuti popcornmajsen så sprängs skalet och majsen poppar upp.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Popcornmaskiner Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin