Knivblock

Det finns mycket utrustning man behöver i köket, och naturligtvis finns det massor av redskap och hjälpmedel som man kanske inte alltid behöver, men som gör jobbet både enklare och roligare.
En sak som absolut borde finnas i alla kök är ett knivblock. Vi har de mest skilda sätt att förvara knivar på. Ofta ligger de i en låda, med alla vassa knivar samlade i ett fack, vilket faktiskt innebär en ganska stor risk att skära sig när man ska ta fram en kniv. Finns det små barn i huset gäller det förstås att se till att hålla lådan spärrad så barnen inte kommer åt de vassa knivarna. Med ett knivblock får var kniv sin plats, och det är lätt att placera hela blocket utom räckhåll för små barnahänder.

Bäst Knivblock

Snabbmeny:
Toppval Knivblock 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Skydda dina knivar med ett knivblock

Eett knivblock skyddar inte bara dina barn och dina händer, det är också ett mycket bra sätt att skydda sina knivar. Att ha fina och dyra knivar som man missköter kan nog sägas vara rena slöseriet. Det är viktigt att vårda sina knivar om man vill att de ska behålla sin funktionalitet. Och en mycket viktig del av knivvården är förvaringen. Om knivarna ligger och trängs i en låda är risken stor att de snabbt slits och blir slöa. Det finns flera sätt att förvara sina knivar bra, men ett knivblock får nog ses som en av de bästa förvaringarna. Dessutom är det snyggt att samla sina knivar i ett knivblock, och du har alltid knivarna nära till hands.

Snygg förvaring och skydd mot onödigt slitage

Om du förvarar dina knivar i ett knivblock på köksbänken är det lätt att komma åt precis den kniv du vill ha, och du vet att knivarna är skyddade mot onödigt slitage. Det finns massor av olika knivblock, i massor av modeller och material. Det gör att du alltid har en snygg förvaring, och att du kan hitta ett knivblock som passar in oavsett hur ditt kök ser ut eller vilken inredningsstil du gillar. Och det är ju alltid trevligt att kunna låta knivarna stå framme som en snygg inredningsdetalj, även om det är för funktionen du har dem i första hand.

Håll knivarna på plats med rätt knivförvaring

Det finns, som sagt, många olika typer av knivblock. Stående, liggande, stora och små. Du bestämmer helt själv hur din knivförvaring ska se ut. I det lantliga köket är ett knivblock i trä ett snyggt och passande inslag, medan det toppmoderna köket kanske kräver ett stilrent och modernt block i metall. Du kan köpa enbart knivblock och fylla det med dina egna knivar, men det går också att köpa hela set, där du får både knivblock och matchande knivar. En del block har magnet i varje fack, så att knivarna garanterat hålls på plats. Det finns också knivblock med inbyggd knivslip för dig som verkligen vill ha allt i ett. Dessa knivblock kostar naturligtvis mer än ett enkelt knivblock, och du väljer helt enkelt ett block som passar dig och dina behov.

Man skulle tycka att det inte kan vara några större problem och gå ut och köpa ett knivblock. Men, det enorma utbudet och den stora variationen kan lätt skapa beslutsångest. Den som går in i butiken i tron att ett knivblock ser ut på ett visst sätt, och mest är en ”klump” i trä där man stoppar ner sina knivar, blir förmodligen rejält överraskad över den stora variationen som finns på marknaden.

Toppval Knivblock 2024

Vi har valt dessa Knivblock som våra Toppval.
Snygga och hållbara knivblock som hjälper dig att hålla ordning på dina köksknivar.

1. Zwilling Självslipande knivblock i 7 delar
Om du vill ha ett knivblock som verkligen ger dig något mer än bara praktisk knivförvaring, kan det här mycket väl vara det självklara valet. Naturligtvis har du bra förvaring för dina köksknivar men vid köpet medföljer också knivar av god kvalitet. Som en extra bonus får du också med en kökssax. Oavsett om du ska flytta hemifrån för första gången och behöver en komplett uppsättning köksknivar och någonstans att placera dem, eller om du tröttnat på de knivar du redan har, kan det här alltså vara ett mycket bra köp.

Materialet som knivblocket tillverkats i är ask, och utseendemässigt är det både stilrent och elegant. Något som också gör att du troligtvis vill överväga att köpa just denna produkt är att det är utrustat med slipstavar som ser till att knivarna hålls välslipade och skarpa. Dessutom har varje kniv som följer med sin egen plats, vilket gör att du alltid kan ha god ordning.

Kolla priset

2. Robert Welch Signature Knivset i knivblock med 6 st knivar och Skärpstav
Att det finns gott om anledningar till att välja just det här knivblocket råder det ingen tvekan om. Förutom att du får ett väldigt snyggt och modernt knivblock som blir en prydnad i varje kök, får du även sex knivar som gör din matlagning till ett nöje. I tillägg följer det även med en skärpstav, som gör att du kan se till att knivarna håller sig skarpa.

Knivarna har tagits fram tillsammans med skickliga kockar för att säkerställa att de verkligen levererar det du behöver för att kunna se matlagningen som ett nöje. Handtagen på knivarna har också utformats utifrån ett ergonomiskt fokus. De knivar du får med vid köpet är en tandad allkniv, en vanlig allkniv, en trancherkniv, en kockkniv, en brödkniv och en skalkniv. Du har med andra ord en kniv för de flesta behov som kan uppstå i ett kök, och dessutom ett riktigt fint knivblock att förvara dem i.

Kolla priset

3. Continenta Knivblock Akacia för 5 Knivar, Bryne och Sax
Ett knivblock är visserligen en sorts praktisk förvaring, men när du ska köpa ett nytt knivblock ska du inte nöja dig med något som bara är praktiskt. Ta vara på chansen att även välja något som är estetiskt tilltalande, som exempelvis detta vackra knivblock i akacia. Det är verkligen något alldeles extra utseendemässigt, och här finns det gott om plats för såväl knivar som bryne och sax.

Eftersom det du köper här är ett fristående knivblock, och inte ett helt set, ger det dig större valmöjlighet avseende valet av vilka knivar du vill förvara i ditt snygga, stilrena knivblock. Det finns ingen risk att knivarna råkar slita mot varandra i blocket eftersom de hänger löst i respektive fack, med gott om utrymme. Detta är till stor fördel eftersom det leder till att knivarna förblir skarpa betydligt längre än om de nöter mot varandra.

Knivblocket har fått många positiva omdömen för såväl utrymme som funktion, och kan matchas med skärbrädor i liknande material.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Att tänka på:

Vilket knivblock man ska välja är i första hand en smakfråga, men som alltid finns det förstås några saker att tänka på när man ska göra sitt val:

  • Hur många knivar behöver blocket ha plats för?
  • Vill du ha ett knivblock som du kan ha stående på köksbänken?
  • Eller en liggande modell som du kan ha i en låda?
  • Vilket material gillar du bäst?
  • Är det viktigt hur knivblocket ser ut?
  • Hur mycket är du beredd att betala för ditt knivblock?

Att tänka på vid val av knivblock.

Hur stort knivblock du behöver beror förstås på hur många knivar du har. Många har kanske inte mer än fem knivar och klarar sig bra med en mindre variant. Men, den matintresserade samlar ofta på sig ett större antal knivar och behöver kanske ha ett knivblock med plats för tio knivar eller mer. Så du får helt enkelt utgå från ditt knivbestånd när du väljer knivblock.

Dina rutiner i köket

De flesta har nog en bild av att ett knivblock är ett stående knivställ som man ställer på köksbänken för att ha alla knivar nära till hands. Men, det finns också knivblock som är avsedda att användas i kökslådan, så att du kan förvara dina knivar på ett skyddat och bra sätt även om du vill ha dem liggande i en låda. Det är naturligtvis en smaksak hur och var man vill ha sina knivar. Alla har vi våra egna rutiner när det gäller matlagning och annat köksarbete, och då finns det heller inte redskap som är allmängiltiga och bäst för alla. Det är dina rutiner i köket som avgör vilken typ av knivblock som fungerar bäst för dig.

Vilken typ av knivförvaring ska du välja?

Design och funktion

Block i trä var nog de knivblock de flesta av oss först stiftade bekantskap med. Eftersom de där första blocken blev mycket populära, och man såg att det fanns en efterfrågan på denna typ av redskap, gick utvecklingen snabbt och idag kan du hitta knivblock i många olika material och former. Trä är fortfarande vanligt, men det finns också knivblock i olika metaller och i plast. Vill du ha fler av dina köksredskap lätt tillgängliga kan du också välja ett knivblock med redskapsfack.

Även om man väljer ett knivblock för funktionen i första hand lägger nog de flesta av oss också viss vikt vid designen. Om blocket ska stå framme vill vi givetvis att det ska vara snyggt och passa in i köket. Och här har du ett enormt utbud att välja ur, så du kommer garanterat att hitta ett block som motsvarar alla dina krav och önskemål. Blocken finns i alla prisklasser så oavsett hur mycket du är beredd att spendera på detta praktiska redskap kan du hitta ett lämpligt knivblock.

Frågor och svar kring Knivblock

✅ Hur många knivar ryms i ett knivblock?

Det beror helt på vilket knivblock man köper. Vissa har ett antal fack eller skåror och då blir det väldigt tydligt hur många knivar som ryms. Det kan exempelvis vara fyra eller fem fack även om även andra antal förekommer. Andra knivblock är utformade på ett annat sätt. Det finns till exempel magnetiska knivblock, där knivarna fästs tack vare en magnetisk yta. Där finns det inte ett visst antal platser, utan där beror det snarare på knivarnas storlek hur många som får plats. Det finns också knivblock med borst, och inte heller där finns det ett visst antal platser. Här hittar du våra Toppval av Knivblock.

✅ Varför bör man ha ett knivblock att förvara knivarna i?

Det gör att knivarna behåller sin skärpa längre och generellt håller de också längre. Dessutom ser det naturligtvis mer välordnat ut i köket, och du slipper ta upp plats i lådorna. Vidare är det ofta ett säkrare sätt att förvara knivarna, eftersom det då blir lättare att hålla dem utom räckhåll för små familjemedlemmar jämfört med om de förvaras i kökslådorna.

✅ Hur mycket kostar ett knivblock?

Det går inte att ange ett allmänt pris eftersom det finns så många olika typer av knivblock. Vissa kostar inte mer än ett par hundra kronor, medan andra kostar runt tusenlappen. Det kan tyckas som en stor skillnad när det gäller samma typ av produkt, men faktum är att det kan finnas så många skillnader att det inte alls är konstigt. Material, varumärke, mått och design påverkar priset mycket.

✅ Finns det knivblock att köpa där även knivarna ingår?

Ja, i vissa butiker finns det färdiga set att köpa, där du får fyra eller fem knivar samt ett knivblock att förvara dem i. Ofta följer det med en kniv av varje sort, av de knivar som används mest hemma i de svenska köken. Det kan till exempel handla om en brödkniv, en filékniv och en fruktkniv.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Knivblock Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin