Tryckkokare

En tryckkokare är en köksmaskin som definitivt är värd att införskaffa. Oavsett om du är en person som älskar att laga mat eller om du helst bara vill få matlagningen överstökad, är detta en maskin du kan ha stor nytta av. Det finns dessutom gott om fördelar, vilket vi ska titta närmare på nu.

Bäst tryckkokare

Snabbmeny: Toppval Tryckkokare Mat som passar att tillaga i tryckkokare Vanliga frågor


Fördelar med tryckkokaren

Det finns några väldigt tydliga fördelar med en tryckkokare. De ser till att det går snabbare att laga maten. I och med att trycket höjd blir också maten klar fortare. Detta är något som uppskattas väldigt mycket av väldigt många. För många är det svårt att hinna med allt som ska klämmas in i vardagen. Först ska arbetsdagen avslutas, därefter ska barnen hämtas från skola och förskola. Att sedan åka hem för att ställa sig vid spisen och laga mat kan ibland kännas närmast övermäktigt.

Med en tryckkokare sparar du tid, något som är mycket värdefullt för många. Det ger mer tid med familjen. Det gör också att familjens minsta medlemmar kan komma i säng i tid. Just tidsbesparingen är därför den kanske tyngst vägande anledningen till att maskinen blivit så populär.

För alla som sätter stort värde på att äta nyttig mat är en tryckkokare rena drömmen. De näringsämnen som finns i matvarorna bibehålls nämligen bättre i en tryckkokare än vid vanlig matlagning i kastrull eller gryta. Detsamma gäller vitaminer och mineraler. Om du vill vara snäll mot din kropp är det här med andra ord en riktigt bra investering.

Laga mat med tryckkokare

Godare mat med en tryckkokare?

Många anser också att smakupplevelsen förbättras med en tryckkokare. Smakerna bibehålls och kommer till sin rätt ordentligt. Även om det är svårt att hitta någon forskning som bevisar detta, så är det många som instämmer i påståendet att maten blir godare i en tryckkokare. Naturligtvis kan det hänga ihop med den korta tillagningstiden, vilket gör att kött, grönsaker och andra produkter inte hinner tappa något av sin smak.

Idag pratas det mycket om miljön. Allt fler börjar bli medvetna om hur viktigt det är att göra en insats för klimatet. Då är också kokaren en produkt att satsa på. Att växla från vanlig matlagning på spisen i kastrull till en tryckkokare innebär en rejäl energibesparing. Det beror främst på att så lite värme lämnar kastrullen. Det är positivt för miljön, vilket uppskattas av väldigt många. Att det även är positivt för plånboken är naturligtvis ett stort plus.

Toppval Tryckkokare 2024

Vi har valt dessa tryckkokare som våra Toppval.
Med dessa kokare minskar du koktiden och sparar på så sätt både tid och energi.

1. Multi-Function Tryckkokare 5,7L, Silver
Om du ska underlätta din tillvaro i köket när det är dags för matlagning är det en god idé att investera i en riktigt bra tryckkokare. Då kan denna vara precis vad du söker efter. I denna kan du tillaga såväl ris som soppor och ägg samt mycket annat. Du slipper det klassiska kladdet som ofta uppstår på spisen, och du kan förbereda maten när det passar dig.

Du kommer uppskatta hur enkel denna tryckkokare gör matlagningen. Här finns nämligen hela 11 förinställda program som hjälper dig att göra konsistensen och strukturen på din mat helt perfekt. Om du tidigare haft problem med att ditt ris blivit sönderkokat, eller att dina soppor inte har fått koka tillräckligt länge har du lösningen här. Med denna tryckkokare kan du dessutom ställa en timer för att kunna avgöra när maten ska vara klar. Om du har bjudit hem gäster och vill att maten ska bli klar precis i tid, är det här hjälpmedlet för dig.

Kolla priset

2. Tefal Secure 5 Neo Tryckkokare 6 liter med Ångkorg
Enkelhet är nyckelordet när det kommer till denna tryckkokare. Om du vill ha en kokare som gör din matlagning enklare, utan att komma med fler funktioner än du behöver, är det här ett praktiskt val. Den kommer med två olika program, vilket gör att du kan tillaga såväl kött som grönsaker i den. Den rymmer 6 liter och kommer i ett klassiskt utförande i rostfritt stål.

Säkerheten är naturligtvis viktig när du vistas i köket och lagar mat. Du kanske har bränt dig tidigare när du lagat mat och vet hur ont det kan göra. Med denna tryckkokare minskar risken att du behöver uppleva det igen. Det krävs att locket sitter fast som det ska för att tryck ska bildas i kokaren. Detta är naturligtvis väldigt positivt. Att det dessutom går snabbt att undersöka om locket sitter på ordentligt gör det hela ännu bättre. Som en extra bonus kan nämnas att den här tryckkokaren kan användas på vilka kokplattor som helst.

Kolla priset

3. WMF Tryckkokare Perfect Plus 6,5 Liter
Det finns många skäl till varför du kan tänkas vilja ha just den här tryckkokaren. Den gör att du på kort tid kan tillaga även sådana rätter som normalt sett tar flera timmar att få klara. På hösten kanske du till exempel vill servera en rykande het gulasch. Med en tryckkokare av den här typen blir det ett snabbt och enkelt projekt. Att kokaren har så pass rikligt tilltagen kapacitet är också en mycket positiv faktor. Den har en kapacitet på hela 6,5 liter. Det gör förstås att du kan laga mat till flera och ändå spara både tid och energi.

Något som du kommer har stor nytta av är det faktum att denna tryckkokare fungerar bra på alla värmekällor. Det gör att du kan köpa denna oavsett vilken spis du har där hemma i köket. Du kan även komplettera med en mindre tryckkokare i samma serie, om du vill ha flera att växla mellan.

Kolla priset

Mat som passar perfekt att tillaga i tryckkokare

Väldigt många maträtter gör sig utmärkt för tillagning i tryckkokare. Främst handlar det förstås om den typen av mat som annars hade tagit väldigt lång tid att laga. Det finns dock inget som säger att du inte kan tillaga även andra matvaror i ett köksredskap som detta.

Köttgrytor av olika slag är ett perfekt exempel på maträtter som med fördel kan tillagas i kokaren. Vilken typ av kött du använder är naturligtvis upp till dig. Högrev är ett populärt val, men det är bara en av många möjligheter. Rotfrukter kan med fördel läggas i kokaren tillsammans med köttet. Det blir en riktig smaksensation. Även kycklinggryta blir en succé när den tillagas i en tryckkokare. Smakerna kommer mer till sin rätt och kycklingen slipper bli torr och sönderkokt.

Soppor är också enkla att tillaga. När du lagar soppa på spisen i en vanlig kastrull tar det ofta lång tid. Du behöver också finnas på plats i köket under större delen av tiden för att se till att inte värmen blir för hög, att det inte bränner fast eller kokar över. Att tillaga soppa i en tryckkokare är en betydligt trevligare och snabbare upplevelse. Du får händerna fria till annat och ni kan samlas runt bordet för att äta betydligt snabbare. Dessutom får alla ingredienser behålla smaken på ett betydligt bättre sätt.

Så väljer du rätt modell

Många kan konstatera att de gärna skulle vilja ha den här typen av köksredskap i sitt hem. De kanske däremot inte vet hur de ska välja ut den bästa modellen. Om detta även gäller dig så är det en god idé att läsa vidare. Vi ska nämligen ta en titt på vilka faktorer du bör titta på när du ska köpa en tryckkokare.

 • Storleken

  Det går inte att komma ifrån att storleken har betydelse. Om du främst lagar mat till dig själv och eventuellt en partner spelar kanske inte storleken så stor roll. Då uppfyller förmodligen de flesta tillgängliga modeller de krav ni har på storleken. Om du däremot lagar mat till en hel familj, eller om du ofta bjuder vänner på mat, är det viktigt att kokaren är tillräckligt stor. Du vill ju spara tid på matlagningen. Då vill du naturligtvis inte behöva tillaga maten i omgångar. Se därför till att välja en tillräckligt stor modell redan från början.

 • Säkerhet

  Det går inte nog att betona hur viktig säkerheten är. Många tycker att det här är ett ganska trist avsnitt och tenderar att strunta i att undersöka hur det egentligen ligger till med säkerheten. Det är dock inte speciellt smart. Ta dig tid att jämföra olika modeller och se till att välja en säker modell. Det kan till exempel ha att göra med hur varma de olika delarna blir. Du vill kunna hantera tryckkokaren utan att riskera brännskador. Intressant att titta på är dels hur varmt handtaget eller handtagen blir. Du behöver kunna hålla i dem. Det är också intressant att iaktta hur varmt locket blir. Vidare behöver du undersöka om det finns några säkerhetsspärrar som gör att locket inte kan glida av, och att tillagning inte kan påbörjas om inte locket ligger i rätt läge.

 • Inställningsnivåer

  Det är intressant att titta på vilka inställningsnivåer olika varianter har. På många tryckkokare finns det olika lägen. Det går att ställa in att maten ska tillagas med ett snabbläge. Temperaturen är högre och maten blir snabbare klar. Det går också att välja ett normalläge med något lägre temperatur. Att ha den här typen av valmöjligheter gör att matlagningen underlättas ännu mer. På så sätt kan du få varje typ av livsmedel perfekt tillagat. Kött kan till exempel tillagas på snabbläge medan grönsaker behöver ha en lite lägre temperatur för att komma till sin fulla rätt. Vissa maskiner har också en inbyggd ångkokare, vilket ger ytterligare ökad nytta.

 • Funktioner

  Det kan skilja en del mellan funktionerna hos olika kokare. En väldigt användbar funktion är tryckindikatorn. Den gör att du kan koppla av mer när du vistas i köket. Den här larmar om trycket blir för högt. Den kan också visa om trycket börjar bli för högt men ännu inte är alarmerande. Den talar också om när trycket behöver ökas för att du ska uppnå önskat resultat. Just den här funktionen är verkligen väl värd att satsa lite extra pengar på. Den underlättar otroligt mycket och den ger också en ökad säkerhet.

Så mycket kostar tryckkokaren

Att en tryckkokare kan komma till användning i alla hem råder det inga tvivel om. Det som möjligen skulle kunna stoppa någon från att investera i den här typen av köksredskap är priset. Frågan blir därför vad den kostar. Är den verkligen så dyr att någon ska behöva avstå från att köpa en av den anledningen?

Svaret på den frågan är att det beror på hur avancerad kokaren behöver vara. Visst är en tryckkokare dyrare än exempelvis en kastrull eller en stekpanna. Däremot är den inte dyr om man slår ut priset på den tid den kan användas. Tryckkokarna håller nämligen ofta i många år. Nämnas bör också att det finns varianter i väldigt varierande prisklasser. De billigaste budgetmodellerna som ändå håller en acceptabel klass kostar runt 700 kronor. Naturligtvis kan det finnas funktioner som saknas på en sådan variant. Det är något man får räkna med om man väljer en budgetvariant.

God mat med tryckkokare

Däremot tycks de allra flesta som har testat dessa maskiner vara överens om att de håller en relativt hög klass och kan konkurrera även med många dyrare modeller. Trots det ringa priset finns en del säkerhetsfunktioner, som till exempel låsning av handtaget, vilket ser till att den inte kan öppnas av misstag vid för högt tryck. För vardagsanvändning i det privata hemmet anser många att en tryckkokare i den här prisklassen är fullt tillräcklig.

Om du är beredd att betala runt 2 500 kronor för din nya tryckkokare kan du få en riktigt avancerad variant med gott om funktioner. För det här priset kan du få en premiumkokare som ger riktigt god mat på kort tid. Säkerhetstänket är på topp och funktioner finns det gott om. Det brukar sägas att smakar det så kostar det, och det ligger onekligen något i det. Priset kan tyckas vara i högsta laget, men du får verkligen mycket för pengarna när du satsar på någon av de modeller som hamnar högst uppe i så gott som alla tester.

Frågor och svar kring Tryckkokare

✅ Hur mycket rymmer en tryckkokare?

Det finns olika modeller och hur mycket som ryms i dem kan variera. Det här är också något som du behöver ta i beaktning när du ska köpa en tryckkokare. Det finns modeller som rymmer 10 liter och modeller som rymmer 3 liter. Naturligtvis finns det också många varianter som hamnar på en volym i mellanskiktet. Många som ska laga mat till en hel familj tycker att 6 liter är lagom, medan andra anser att de behöver en kokare som rymmer 8 liter för att det ska räcka till.

✅ Vilken typ av mat lämpar sig bäst att tillaga i en tryckkokare?

Det mesta går egentligen att tillaga i en tryckkokare, med undantag för snabbmat som pizza och hamburgare. Grönsaker och kött brukar med fördel tillagas i en sådan. Det tar fram smaken på ett väldigt bra sätt. Köttet får behålla all sin naturliga saftighet, vilket många uppskattar. Det är också enkelt att tillaga populära rätter som pulled pork och kalops i den här typen av kokare. Eftersom tillagningstiden förkortas rejält gör det att du kan äta sådan mat även mitt i veckan. Detta är något som bidragit till tryckkokarens kraftigt ökande popularitet.

✅ Hur mycket snabbare går det att laga mat med hjälp av tryckkokaren jämfört med en vanlig kastrull?

Det beror på vilken typ av maträtt det handlar om. Du kan tillaga vissa grytor och kötträtter på en fjärdedel av tiden det vanligtvis brukar ta. Istället för att spendera två timmar vid spisen kan maten bli klar att servera på 30 minuter. Detta är rena drömmen för stressade personer mitt i yrkeslivet som kämpar med att få ihop vardagspusslet.

✅ Vad ligger temperaturen på i en tryckkokare under användning?

Det kan variera lite beroende på vilket inställningsläge som används. Normalläget ger ofta en temperatur runt 110 grader. De tryckkokare som har ett snabbläge har även lite högre temperaturer när detta läge används. Där kan temperaturen ligga mellan 115 och 120 grader. Med tanke på de höga temperaturerna är det väldigt viktigt att säkerheten är hög. Locket får inte gå att öppna av misstag och det är viktigt att inte delarna blir alltför varma på utsidan.

Källor:

Snabbmeny: Toppval Tryckkokare Mat som passar att tillaga i tryckkokare Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom köksutrustning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin