Gjutjärnsgryta

Förr fanns minst en gjutjärnsgryta i varje hem. Men, så kom den stora trenden med stekpannor och grytor med olika typer av ”släppalätt”-beläggningar som teflon och liknande, och både gjutjärnsgrytor och stekpannor av gjutjärn fick stryka på foten. I bästa fall ställdes de undan i skåp och källare, men i många fall kastade man tyvärr dessa fantastiska kok- och stekkärl. Många klagade på att de var tunga, och så var det detta med stekfett som ju kan minskas betydligt i en panna med teflonbeläggning.

Bäst Gjutjärnsgryta

Snabbmeny:
Toppval Gjutjärnsgrytor Vanliga frågor


Många bra egenskaper hos stekgrytan

Nya tider kom, och idag anses det inte längre lika farligt att steka sin mat i fett. Intresset för matlagning har också ökat, och därmed önskan att skaffa sig bra och praktiska köksredskap. Idag kommer de gamla grytorna och stekpannorna fram ur gömmorna, där man var förutseende nog att inte kasta rejäla och funktionella saker. Vi andra får se oss om efter gjutjärnsgrytor i butiken, och göra en investering för att göra köket komplett. Bland kockar och andra som sysslar med matlagning professionellt är gjutjärnsgrytor mycket populära, eftersom de har många bra egenskaper som är svåra att hitta hos andra kokkärl.

Bra egenskaper hos gjutjärnsgrytor.

Gjutjärn – ett hållbart material

Gjutjärn är ett hållbart material, som dessutom hör till de minst skadliga material man kan ha i matlagningsredskap. Gjutjärnet har också goda egenskaper som är fördelaktiga för maten. I en gryta av gjutjärn fördelas värmen jämnt över hela grytan, och den håller dessutom värmen bra. En stor fördel med en gryta av gjutjärn är att du kan använda den både ovanpå spisen och i ugnen. En gjutjärnsgryta tål att stå inne i ugnen även vid höga temperaturer. Det går också att bryna och steka i grytan, vilket gör att du kan använda den till i stort sett all matlagning. Om du gillar långkok och mustiga grytor är gjutjärnsgrytan i stort sett oumbärlig i köket. Med tillagning i gjutjärnsgryta behåller köttet sin saftighet och smakerna i maten kommer fram på ett annat sätt än när den tillagas i en annan typ av gryta. Det finns alltså många anledningar till att kocken helst väljer en gryta av gjutjärn är han, eller hon, ska laga riktigt god mat.

En annan orsak till denna grytas stora popularitet är att den är så mångsidig och kan användas till så mycket. Du kan koka, steka, fritera och ångkoka i en gjutjärnsgryta. Det betyder att du kan testa recept från världens alla hörn om du har en gjutjärnsgryta i grytskåpet. Ja, det går faktiskt till och med att baka bröd i grytan om man vill.

Toppval Gjutjärnsgrytor 2024

Vi har valt dessa Gjutjärnsgrytor som våra Toppval.
Grytor med god värmespridning och bra värmehållning.

1. Skepphult gjutjärnsgryta
Det här är en klassisk gjutjärnsgryta som kommer att vara en trogen tjänare i köket i många år om du väljer att köpa den. Det är helt enkelt en prisvärd investering. Utseendemässigt skiljer den sig inte från den stora majoriteten av gjutjärnsgrytor. Det är en klassisk svart gryta med ett lock av glas. Just locket av glas är praktiskt, eftersom det gör att du lättare kan hålla koll på hur det går vid matlagningen.

Den här gjutjärnsgrytan rymmer 4 liter, vilket är en vanlig storlek som också passar de flesta behov. Det gör att grytan passar bra såväl i enmanshushållet som i barnfamiljen. En faktor som är mycket fördelaktig med just denna produkt är att den har en naturlig nonstick-beläggning. Den är gjord för att bli bättre och bättre med tiden, vilket gör att du kan se fram emot många års användning. Du har säkert stött på grytor och stekpannor där beläggningen blivit förstörd inom ett år, men det slipper du alltså tänka på här.

Kolla priset

2. Staub La Cocotte Gjutjärnsgryta 4,8 liter
Om du lägger stor vikt vid stil och utseende när du köper köksredskap, och är beredd att betala för att få det lilla extra kan detta vara gjutjärnsgrytan för dig. Här kan du nämligen välja mellan en rad olika färger och på så sätt få en gryta som passar in perfekt med din inredning. Oavsett om du gillar diskreta nyanser som grått eller svart, eller vill sätta färg på tillvaron rejält finns det en gryta för dig. Den är också lite högre än många andra gjutjärnsgrytor och ger därför ett lite speciellt intryck. Lock och gryta har samma färg, vilket bidrar till ett trendigt och iögonfallande utseende.

Den här läckra grytan kan användas såväl på spisen som i ugnen. Den tål värme ända upp till 482 grader utan lock, och 260 grader med locket på. Dess rejäla kapacitet på 4,8 liter gör också att det här är en sann hjälp att ha i köket.

Kolla priset

3. Lodge Gjutjärnsgryta 4,73 liter
Det här är en solid gjutjärnsgryta som du kommer att ha väldigt stor nytta av om du vill kunna variera din matlagning. Den här är nämligen mycket tålig och fungerar därför lika bra att använda om du vill laga mat över öppen eld, som när du vill göra en god gryta på spisen. Användning på induktionshäll fungerar utmärkt, och den går även bra att använda i ugn om du skulle vilja det.

Tack vare att även locket är tillverkat i gjutjärn kan du räkna med att maten håller sig varm länge i den här grytan, något som gör den till ett bra val. Den har en volym på 4,73 liter vilket gör att du även kan göra större kok i den här. Något annat du kan förvänta dig om du väljer denna gjutjärnsgryta är att maten blir jämnt tillagad, detta tack vare att materialet bidrar till att värmen fördelas ordentligt.

Kolla priset

Tänk på:

Det finns mycket att välja på om du ska köpa en ny gjutjärnsgryta. Det innebär att det finns en del att fundera på innan du gör ditt val:

  • Vill du ha en obehandlad gryta eller en emaljerad?
  • Hur stor gryta behöver du?
  • Vilken form ska det vara på grytan?
  • Titta på handtagen. En gjutjärnsgryta är ganska tung, så det är viktigt att det är bekvämt att lyfta och hantera grytan. Känn efter hur den känns om du har möjlighet.
  • Vill du ha specialfunktioner?
  • Hur mycket är du beredd att betala för din gryta?

Stekgrytor att laga god mat i

Två grupper av gjutjärnsgrytor

Man kan dela in gjutjärnsgrytor i två grupper; de som haren beläggning av emalj och de som inte har det. en gryta utan beläggning kan sägas ha en naturlig ”non-stick”-yta eftersom maten inte bränner fast i en gjutjärnsgryta. Men, för att den ska fungera korrekt krävs en viss förbehandling, instekning, så att ytan blir mättad med fett och därmed inte bränner fast maten under tillagning. En rätt behandlad gjutjärnsgryta av denna typ håller nästan hur länge som helst, och den blir egentligen bara bättre och bättre ju mer man använder den.

Emaljerad gjutjärnsgryta

En emaljerad gryta behöver inte ”stekas in”, utan går att använda direkt den kommer ur förpackningen. Men för att grytan ska hålla länge kräver den lite mer vård, och försiktigare användning än den obehandlade grytan. Framför allt behöver man ha mer kontroll på temperaturen vid tillagning, och det gäller förstås också att akta den emaljerade ytan så man inte repar den med vassa eller skarpa föremål. Undvik också att ställa en het emaljerad gryta direkt i kallt vatten eftersom det kan orsaka en termisk chock som förstör emaljbeläggningen på grytan och gör den obrukbar.

Grytor utan emalj är i regel billigare in inköp än de emaljerade. Så om priset är avgörande rekommenderar vi att du köper en obehandlad gjutjärnsgryta. Det finns visserligen emaljerade gjutjärnsgrytor som är relativt billiga, men det beror då oftast på att de är tunnare och lättare, alltså att de består av ett tunnare lager järn. Vill du ha en gjutjärnsgryta med alla de fördelar en sån har är det bättre att välja en gryta i rejält gjutgods, oavsett om den är emaljerad eller inte.

Storlek och vikt

När det gäller storleken på grytan är förstås en stor gryta användbar till mer än en liten. Å andra sidan väger gjutjärnsgrytor en del, så en liten gryta är lättare att hantera. Du får helt enkelt fundera på hur mycket mat du vill laga, och köpa en storlek som du tror passar bra för familjens mathållning. Har du tänkt använda grytan till att koka mustiga grytor och andra rätter med många ingredienser är det förstås bra att ta till så att du får plats med allt i grytan utan att det kokar över.

De flesta gjutjärnsgrytor fungerar på samma sätt, men det finns en del grytor som är försedda med lite specialfunktioner. Som till exempel ett lock som är utformat på ett sätt så att kondensvattnet rinner tillbaka ner i grytan. Det gör att smakerna cirkulerar och stannar i grytan, samtidigt som du slipper kondensvatten som fräser ut på spisen.

När det gäller priset så finns det en stor variation. Priset varierar förstås beroende på grytans storlek, men det finns många andra faktorer som påverkar priset. Ett välkänt och kvalitativt varumärke betyder en hel del för prislappen, till exempel. det finns grytor av fina märken som kostar åtskilliga tusenlappar, men du kan också hitta rejäla gjutjärnsgrytor till betydligt lägre pris. Här på nätet kan du lätt jämföra priser, och hitta en lämplig gryta till ett pris som passar dig.

Frågor och svar kring Gjutjärnsgrytor

✅ Vad använder man en gjutjärnsgryta till?

Den kan användas till mycket inom matlagning. Den kan användas både på spisen och i ugnen. Det går att tillreda soppor i den, men det går även alldeles utmärkt att tillaga köttgrytor, steka kyckling eller göra såser i den. Det finns till och med vissa som använder den till brödbak. Den kan vara ett av de köksredskap som fyller flest funktioner. Här hittar du våra Toppval av Gjutjärnsgrytor.

✅ Vilka fördelar finns det med gjutjärnsgrytor?

Förutom att det här är ett mycket mångsidigt och användbart redskap att ha i köket så finns det flera andra fördelar också. Gjutjärnsgrytor är till exempel väldigt hållbara. De går sällan sönder så länge de hanteras på ett bra sätt och det händer ofta att de kan gå i arv genom generationer, just för att de är så hållbara. En annan fördel är att de håller värmen bra, vilket gör dem utmärkta att tillaga exempelvis köttgrytor och soppor i, som ofta kan stå och dra. Den är också djupare än många vanliga grytor, vilket gör att det går bra att laga mat även till ett större sällskap i den.

✅ Hur mycket kostar en gjutjärnsgryta?

Det varierar förstås lite beroende på vilket varumärke och vilken storlek du väljer. De allra flesta grytor av den här typen kostar mellan cirka 500 och 1 500 kronor, men det finns även några dyrare modeller som kostar mellan 1 500 och 2 000 kronor.

✅ Är alla gjutjärnsgrytor lika bra, eller är det viktigt att välja med omsorg?

Det finns definitivt skillnader mellan olika modeller och det är helt klart klokt att välja med omsorg. Det kan till exempel finnas skillnader när det kommer till storlek, som kan ha stor betydelse. Vissa klarar att användas på induktionshäll. Det gäller de allra flesta, men det kan finnas undantag, vilket det är viktigt att kontrollera. Somliga klarar diskmaskin, andra får absolut inte diskas i maskin. Hur höga temperaturer grytorna klarar av kan också variera. Det är med andra ord viktigt att läsa på om de olika produkterna innan köpet, eftersom det kan finnas skillnader som har stor betydelse för vardagsanvändningen.

✅ Är gjutjärnsgrytor tunga?

Det beror förstås på vad man jämför med, men visst är gjutjärnsgrytor generellt tyngre än vanliga grytor. Ofta ligger vikten på mellan 3-5 kg, men det kan förstås finnas variationer uppåt och nedåt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gjutjärnsgrytor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin