Knivslip

Allt arbete blir så mycket lättare och roligare om man har bra redskap. Det gäller alla jobb, oavsett om det handlar om hobbyarbeten, snickeri eller matlagning. Bra redskap gör inte bara jobbet lättare, de ger förstås också ett bättre resultat.

Bäst Knivslip
Snabbmeny:
Toppval Knivslipar Vanliga frågor


Professionella kockar värderar sina knivar högt

I köket finns det många redskap och maskiner som kan underlätta matlagningen. Om du frågar en kock vilka redskap han, eller hon, rankar högst kommer du sannolikt att få knivarna som svar. Professionella kockar värderar sina knivar högt. Naturligtvis är man mån om att skaffa knivar av hög kvalitet, men man är också noga med att sköta knivarna på bästa sätt. En professionell kock slipar sina knivar i stort sett varje dag för att hålla dem i trim.

Sköt dina knivar noggrant

Även hemma i köket är bra och vassa knivar en tillgång. Du behöver inte alltid lägga ut en förmögenhet för att få en bra kniv, men det gäller förstås att sköta kniven också i ett privat kök. Har du kostat på dig fina, och kanske dyra, knivar är det, till exempel, bra att också investera i ett knivblock så att du kan förvara knivarna så att de inte slits i onödan. Även om du förvarar en kniv rätt, och sköter den noggrant, kommer den att behöva slipas då och då för att bibehålla skärpan, och det är ju skärpan som gör en kniv bra. Du måste inte slipa kniven efter varje användning, som i det professionella köket, men då och då måste en slipning utföras. Du känner säkert att kniven inte är lika skarp efter ett tag, och efter en slipning kommer den att kännas som ny igen.

Knivslipar för hemmabruk

Förr var det vanligt att man lämnade in sina knivar för slipning. Det kostade förstås en slant, och det blev inte heller av så ofta att knivarna hölls vassa hela tiden. idag kan du enkelt slipa dina knivar hemma. Det finns massor av knivslipar för hemmabruk som gör att du kan slipa dina knivar direkt du märker att skärpan försämras. Det finns både elektriska och manuella knivslipar, och enkla och mer avancerade modeller. Priserna för en knivslip varierar från några tior och upp till cirka 1500 kronor, och priset beror förstås på vilken modell du väljer. Generellt kan man säga att ju fler och bättre funktioner en knivslip har desto mer får du betala för den. En ganska logisk prissättning, som naturligtvis också har undantag.

Elektriska och manuella knivslipar

En del modeller har ett enkelt sliphjul medan andra har flera hjul med olika grovlek. En elektrisk slipmaskin slipar generellt sett snabbare och det är enklare att vinkla kniven rätt i en sådan slip. Det finns knivslipar som fungerar med så kallad våtslipning, det vill säga man fyller slipen med vatten innan man drar kniven mellan de olika sliphjulen. Denna variant är oftast manuell, men ger oftast ett knivskarpt resultat.

Det finns många små och ganska billiga knivslipar i handeln och de flesta av dem ger ett förvånansvärt bra resultat. Men, vill du ha den där riktiga kockkänslan i dina knivar bör du satsa på en lite mer påkostad knivslip. Det betyder inte att du måste investera i den dyraste varianten, du kan få en knivslip av hög kvalitet om du är beredd att betala runt fem hundra kronor. Med tanke på att bra knivar kostar mycket pengar, är det väl värt att lägga några hundralappar på en kvalitativ knivslip. Då får du glädje av dina knivar nästan hur länge som helst, och eftersom du kan hålla knivarna vassa och sliper köpa nya knivar kommer knivslipen att betala sig flera gånger om.

 

Att bibehålla dina knivars kvalitet

Bra förvaring och en bra knivslip ger goda förutsättningar för att bibehålla dina knivars kvalitet. Ett tips är att om eggen är nedsliten måste den återskapas innan du kan slipa kniven vass igen. Tänk också på att asiatiska knivar har en annan slipvinkel och att de kan behöva en speciell knivslip. Om du har asiatiska knivar i ditt kök är det alltså bra att kolla om den knivslip du tänkt köpa också slipar dessa. Om inte får du komplettera med en speciell slip för dina asiatiska knivar, eller välja en mer avancerad slip som också klarar dessa vinklar. Om du köper dyra knivar, av hög kvalitet, finns det ofta angivelser om vilka knivslipar som är lämpligast för just dessa knivar. Knivtillverkarna vill helt enkelt att du använder den knivslip som är bäst för just deras knivar.

bibehåll dina knivars kvalitet

Den slöa kniven som ny

Generellt brukar man säga att slipning av knivar är ett genuint hantverk som ska överlåtas till proffs. Men med en knivslip för hemmabruk kan man gott ta genvägar i köket och fixa knivarna själv. För handen på hjärtat, hur ofta lämnar du annars dina knivar till en professionell knivslipare? Ofta går vi och gnäller över slöa knivar, och till slut åker kniven i soporna och vi köper en ny. Med en knivslip i hemmet blir den slöa kniven som ny, och du besparar dig både irritation och onödiga nyköp.

Den slöa kniven som ny

Det har gjorts en hel del testar av knivslipar för hemmabruk och resultaten är förstås varierande. Men några saker kan man se ganska tydligt i alla test. Det har visat sig med ganska stor tydlighet att knivslipar med ett enda sliphjul ger betydligt sämre skärpa än knivslipar med tre hjul. Och även om de elektriska sliparna jobbar snabbare och är enklare att hantera är det en manuell knivslip som blivit bäst i många tester. Den som i flera tester utsetts till den bästa knivslipen är en manuell våtslip. Slipningen sker i tre steg, och det är lätt att förstå sig på hur den fungerar. Man fyller helt enkelt slipen med vatten och drar kniven mellan hjulen. Just denna modell av knivslip står stadigt på underlaget, och ett extra plus är att det går att byta ut sliphjulen vid behov.
 

Frågor och svar kring Knivslipar

✅ Vilka egenskaper bör man titta efter hos en knivslip?

Det finns en rad funktioner som kan betraktas som synnerligen nyttiga och viktiga. Det är för det första av största vikt att knivslipen är enkel att använda. Det kan också vara en god idé att välja en modell som kan slipa såväl tandade som släta knivar. Många anser också att det är viktigt att det finns en funktion för att återskapa eggen. Hur stor plats slipen tar kan också ha betydelse, men det är högst individuellt huruvida man bedömer att det spelar roll eller inte. Här hittar du våra Toppval av Knivslipar.


✅ Vad är bäst, en manuell eller en elektrisk knivslip?

Det är till syvende och sist en smaksak, men de allra flesta brukar anse att de elektriska modellerna, eller de batteridrivna, som många av dem är, är snabbare och enklare att använda. De är dock ofta dyrare, vilket gör att vissa användare trots allt landar i att det duger bra med en manuell knivslip. Det kan dock vara värt att tänka på att en bra knivslip generellt håller länge, vilket gör att det rör sig om väl investerade pengar eftersom en bra knivslip kan få knivarna att hålla i princip hur länge som helst.


✅ Hur mycket kostar en knivslip av god kvalitet?

Här påverkar förstås typen av knivslip svaret. Det finns avancerade knivslipar som är riktigt bra, där prislappen visar ett ganska högt pris. Det är inte ovanligt att en bra slip kostar mellan 1 200 och 1 500 kronor. Det är dock inte nödvändigt att betala ett så högt pris för att kunna slipa köksknivarna på ett bra och effektivt sätt. Det finns även effektiva och bra slipar för mellan 500 och 1 000 kronor. Naturligtvis finns det dock även modeller som kostar betydligt mer än de 1 500 kronor som tidigare nämndes. De knivslipar som främst är framtagna för professionellt bruk kostar ofta över 2 000 kronor, och det är inte ovanligt att priset även överstiger 3 000 kronor.


✅ Behöver man slipa kniven även om man köper en kniv av riktigt god kvalitet?

Ja, även om man väljer ut de bästa knivarna kommer de förr eller senare tappa sin skärma. Då behöver de slipas för att åter kunna bli som nya. En knivslip är med andra ord bra att ha hemma oavsett vilken typ av köksknivar du väljer. En kniv som börjar bli slö kan vara farlig att arbeta med, eftersom risken att slinta ökar när kniven inte får ordentligt grepp i materialet.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Knivslipar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: