Råsaftcentrifug

Att laga mat från grunden, och baka sitt eget bröd blir allt populärare. Kanske hör det ihop med att vi blir mer och mer noga med vad vi stoppar i oss, och att medvetenheten gör att vi söker oss till bra råvaror och ekologiska produkter.

Bäst Råsaftcentrifug
Snabbmeny:
Toppval Råsaftcentrifugar Vanliga frågor


Vikten av naturliga råvaror

När du köper hel- och halvfabrikat är det svårt att veta exakt vad maten innehåller. Inte ens om du läser innehållsförteckningen noggrant är det säkert att du får klart för dig vad som finns i produkten. När du istället köper råvarorna och lagar mat från grunden och bakar ditt eget bröd kan du ha full koll på vad det är du stoppar i dig, och bjuder dina barn på. Detta är en starkt bidragande orsak till att bakning och matlagning blivit en trend, och att många till och med har sin hobby i köket.

Göra juice av färska frukter

Att ta vara på råvarorna och det naturen bjuder är också något som många tänker på idag. Vi vill inte bara plocka ut de bästa bitarna och kasta resten, utan försöker använda så mycket av råvarorna som möjligt. Och då kan vi få fram helt andra produkter ur våra råvaror än vi är vana vid. Med en råsaftcentrifug, till exempel, kan du göra juice av färska frukter, och eftersom fruktköttet samlas i en speciell behållare kan det tas till vara och användas vid bakning eller matlagning. Med en centrifug hemma i köket kan du göra juice av de frukter du har hemma, och efter säsong om du har en trädgård där du kan gå ut och plocka frukt och grönt.

Göra juice av färska frukter med hjälp av en Råsaftcentrifug

Blanda och mixa efter egen smak

För det är inte bara frukter som kan bli till god och närande juice. Det går också att göra juice av många grönsaker, och du kan naturligtvis blanda och mixa efter egen smak. Skapa din egen gröna energiboost varje dag med en egen råsaftcentrifug. Det finns många olika modeller av råsaftcentrifuger och du kan välja den modell, och storlek, som passar dina behov och önskemål. I första hand handlar det om hur ofta och hur mycket du har tänkt använda din juicemaskin.

Viktiga punkter vid köpa av en råsaftcentrifug:

  • Den ska vara lått att använda och förstå sig på.
  • Den ska vara lätt att göra ren. En råsaftcentrifug innehåller ganska många delar som ska plockas isär vid rengörning. En del maskiner har delar som kan diskas i maskin, medan andra måste diskas för hand. Läs på innan du bestämmer dig så du vet vad som gäller för den centrifug du är intresserad av.
  • Den ska ha en rejält tilltagen matöppning så du inte behöver skära alla råvaror i alltför små bitar. Detta är naturligtvis för bekvämlighets skull och har ingenting med juicekvalitet att göra. Det finns också några maskiner som klarar att pressa juice av hela frukter, vilket givetvis är det absolut bekvämaste.
  • Den ska ha en motor som är tillräckligt stark för att kunna centrifugera den frukt och de grönsaker du vill. Man brukar säga att en bra råsaftcentrifug bör ha en motorstyrka på minst 700 watt.
  • Den ska vara effektiv så du inte behöver stå en halv eftermiddag för att få ut saften ur dina frukter.
  • En stor juicebehållare är bra, så att du kan göra mycket juice på en gång. En bra råsaftcentrifug ger dessutom mycket juice och lite restprodukter, och då behövs en stor juicebehållare.

 

Toppval Råsaftcentrifugar 2022

Vi har valt dessa Råsaftcentrifugar som våra Toppval.
Dessa maskiner är utformade med fokus att göra det så enkelt som möjligt för dig att juica.


 

Alla har förstås olika krav och önskemål, men att en bra centrifug ska ge så mycket juice som möjligt ur en given mängd frukt ser nog alla som en god, och viktig, egenskap.

Centrifug som ger så mycket juice som möjligt ur en given mängd frukt.

Ljudnivån kan skilja mycket, och en råsaftcentrifug som är mycket högljudd riskerar att hamna i skåpet och inte användas. Man avstår helt enkelt från att ta fram den eftersom ljudet upplevs som irriterande och störande. En annan sak att ta hänsyn till är utseende och storlek på maskinen. En nätt råsaftcentrifug kan stå framme på bänken och kommer med största sannolikhet att bli använd oftare än en maskin som måste ställas undan i ett skåp efter varje användning.

Välj en effektiv maskin

Det finns, som sagt, många olika modeller och varianter av råsaftcentrifug. Har du inte använt en sån förut kan det vara smart att börja med en billigare variant som en instegsapparat. Då kan du testa om du gillar juicen och om du kommer att använda den så mycket som du hade tänkt dig. Ofta kan en relativt billig apparat vara fullt tillräcklig även om den inte hör till de allra mest effektiva. Om du älskar juice av alla slag och vet att du kommer att använda maskinen nästan varje dag ska du givetvis välja en riktigt effektiv råsaftcentrifug redan från början. Om du vill ta vara på alla frukter, och kanske också grönsaker, ska du givetvis välja en centrifug som är stark nog att dra saften även ur de hårdare frukterna på ett effektivt sätt.

Tips vid användning av juicemaskin

Tips vid användning

När du väl har fått din nya råsaftcentrifug kan du ha nytta av några tips på vägen:

  • Om du vill ha en kall juice är det smart att låta frukterna ligga i kylskåpet några timmar innan de ska pressas.
  • Nypressad juice har relativt kort hållbarhet, så tänk på att använda den innan den blir förstörd.
  • Juicen kan både drickas och användas som bas för soppor, såser, glass, sorbet, drinkar och mycket annat.
  • Restprodukterna går utmärkt att använda till matlagning och bakning.
 

Frågor och svar kring Råsaftcentrifuger

✅ Varför bör man ha en råsaftcentrifug?

Att grönsaker och frukt är nyttigt och något som alla behöver få i sig finns det nog inte många som har missat. Däremot finns det fortfarande många som i praktiken har svårt att få i sig tillräckliga mängder av frukt och grönt dagligen. Med en råsaftcentrifug blir detta enklare än någonsin eftersom man snabbt kan mixa en nyttig och god juice av färska grönsaker och bär till frukost varje dag. Det går betydligt snabbare än att pressa frukter och grönsaker för hand, och det går att göra i ordning större mängder åt gången, för att kunna spara till senare under dagen. Här hittar du våra Toppval av Råsaftcentrifuger.


✅ Det finns stora prisskillnader när man tittar på råsaftcentrifuger. Hur kommer det sig?

Det är till viss del ganska naturligt att det finns stora prisskillnader. Det förekommer nämligen tämligen stora skillnader även i prestanda och kapacitet mellan olika produkter. Kraften hos motorn kan till exempel variera rejält och detta är något som har stor betydelse för hur väl maskinen fungerar. Huruvida maskinen går att diska i diskmaskin eller inte kan också påverka priset, liksom hur stora volymer den kan hantera. Naturligtvis kan även varumärket påverka priset, precis som med alla andra typer av produkter.


✅ Vilken typ av varor är lämpliga att köra i en centrifug av den här typen?

Här kan man använda fantasin och skapa en mängd goda och nyttiga juicer. Några exempel på grönsaker, frukter och bär som du kan köra i maskinen är mango, äpple, selleri, apelsin, morot och broccoli samt jordgubbar. Det finns dock inget alls som hindrar att du blandar ned andra frukter, grönsaker eller bär i din juice eller smoothie. Det går också utmärkt att mixa ned örter som mynta eller persilja i maskinen och du kan med fördel också smaksätta med exempelvis ingefära och kanel.


✅ Vad ligger prisnivån på när det gäller den här sortens produkt?

Priserna är mycket varierande. Det finns billiga centrifuger som kostar mellan 200 och 400 kronor. De kan duga för den som enbart planerar att göra enstaka juicer som inte kräver alltför stor kapacitet och prestanda, och som inte behöver kunna producera några större volymer. Det finns också gott om råsaftcentrifuger i medelprisklassen mellan cirka 500 kronor och 1 000 kronor, samt en rad dyrare produkter som kostar från 1 000 kronor och upp till cirka 3 000 kronor. Det kan naturligtvis även finnas mer påkostade modeller som kostar mer, men de är inte så vanliga för privat bruk.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Råsaftcentrifugar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: