Jäskorg

Att baka sitt eget bröd blir allt populärare. Precis som heminredning idag är en het trend är också matlagning och bakning populärare än någonsin. Mycket hänger det säkert ihop med en ökad medvetenhet om vad vi stoppar i oss, och om att äta rätt och sunt. När du bakar hemma, eller lagar mat från grunden, har du full koll på vad det egentligen är du äter. Visst kan man läsa innehållsförteckningen på den köpta maten, och brödet, men inte ens om du läser den mycket noggrant är det säkert att du förstår helt och hållet vad det är du får i dig, eller bjuder dina barn på.

Bäst Jäskorg
Snabbmeny:
Toppval Jäskorgar Vanliga frågor


Att baka själv ger alltså möjlighet att äta bra och gott, men det är ju faktiskt också väldigt roligt att baka. Många tycker faktiskt att det är så avkopplande att man bakar bullar, eller en limpa, för att koppla av när man känner sig stressad.

När man ska utföra en syssla, oavsett om det handlar om bakning, matlagning, bygge eller något annat, så är det alltid både roligare och enklare om man har de rätta hjälpmedlen. Renoverar du ett hus är det enklare om du har rätt verktyg, och matlagningen underlättas betydligt av bra knivar och de rätta kastrullerna. Och när du bakar finns det också en masas bra redskap som både kan underlätta och göra det hela ännu roligare. Och naturligtvis är det också mycket större chans att få ett riktigt bra resultat med rätt redskap och tillbehör.

Baka matbröd

Att baka matbröd har för många nästan blivit en hobby, och gärna ska man då baka av surdeg. Det finns inte många bröd som kan jämföra sig med ett saftigt surdegsbröd, och bara det här med att hålla surdegen vid liv är en hobby i sig. Och naturligtvis vill man ha ett både vackert och gott bröd när man sätter en deg och bakar sitt matbröd. Detta kan du enkelt uppnå om du använder dig av jäskorgar.

En jäskorg ger brödet en vacker form

En jäskorg ger brödet en vacker form, men den ger faktiskt också ett luftigare bröd. Jäskorgar finns i olika modeller och kan användas oavsett om du vill ha ett runt, eller ett avlångt, bröd. Många anser helt enkelt att en jäskorg är en genväg till att lyckas med sitt brödbakande. När brödet får jäsa i en korg får det stöd åt sidorna, och jäser därför uppåt och inte flyter ut. Brödet blir högt och fint, och betydligt luftigare än om det jäses som vanligt på en plåt. Ju längre jästid desto större nytta har man av en jäskorg. Om degen ligger i en korg och inte kan jäsa ut åt sidorna kan man låta den jäsa i flera timmar utan att brödet tappar formen, något som kan vara mycket svårt utan jäskorg.

 

Toppval Jäskorgar 2022

Vi har valt dessa Jäskorgar som våra Toppval.
Korgar som gör så du får ett högre bröd och rottingen ger brödet en vackert mönstrad yta. Jäskorgens kanter ger stöd och degen jäser fint på höjden. En perfekt gå bort-present att ta med på middagsbjudningen.


 

Rotting eller pil

Det går egentligen att använda vilken korg som helst som jäskorg, så länge den har lagom storlek och form, och inte för stora springor där degen kan fastna. För att den ska fungera måste det vara lätt att mjöla korgen, och mjölet måste stanna kvar. Många vanliga korgar kommer att släppa igenom mjölet så att det inte fyller sin funktion och därför är det ofta bättre att satsa på en riktig jäskorg som är gjord för att fungera som en sån. En jäskorg är ofta gjord av rotting eller pil, som är naturliga material och låter degen andas. Om man använder en korg av plast eller annat material som gör att degen inte andas och får luft finns risk för att den klibbar fast i korgen, och kommer att tappa formen då man tar ut den ur korgen för gräddning. Men, det börjar faktiskt komma speciella jäskorgar i plast på marknaden nu, och dessa ska fungera utan att degen fastnar. Många välkomnar dessa nya jäskorgar eftersom de kan diskas i maskin, och är lättare att rengöra än korgar i pil och rotting.Så använder du jäskorgen

Förbered korgen innan du använder den för första gången

Om du har köpt en jäskorg i ett naturligt material måste du förbereda korgen innan du använder den för första gången. Smörj in korgen med en neutral matolja, så att degen inte fastnar under jäsningen. Vid bakningen mjölar du korgen rikligt inuti innan du lägger i degen. När brödet har jäst klart stjälper du upp det på plåten. Det rekommenderas inte att låta brödet ligga kvar under gräddningen. Efter användning är det lättast att göra ren korgen om du först låter den torka. Då kan du ganska enkelt skaka och borsta ur mjöl- och degrester ur korgen med en borste. Ett par gånger om året kan du använda vatten vid rengörning, och då är det också lämpligt att smörja in korgen på nytt. Använd aldrig diskmedel till jäskorgar av denna typ. Jäskorgar av plast kan du diska som vanligt och många av dem kan också diskas i maskin, men läs bruksanvisningen noga så du vet att du behandlar din korg på rätt sätt.

Jäskorgar med tillhörande tygduk

Det finns också jäskorgar med tillhörande tygduk. I dessa fall mjölar du duken istället för korgen, och har alltså duken mellan deg och korg. Har du ingen riktig brödkorg kan det fungera att jäsa brödet i ett durkslag med en mjölad duk. Du får givetvis inte det vackra mönstret på brödet som följer med en riktig jäskorg, men degen får stöd från durkslaget och höjer sig till ett vackert och luftigt bröd. Detta kan vara ett bra alternativ om du vill baka och inte har tillgång till en jäskorg. Många har svårt att hitta jäskorgar i butikerna, och får därför leta efter alternativ för att få ett vackert och gott bröd. Men, det behöver egentligen inte alls vara svårt att hitta lämpliga jäskorgar att köpa, och om du gillar att baka rekommenderar vi verkligen att du satsar på korgar som är avsedda för ändamålet. Här på internet finns ett stort utbud av jäskorgar, och här kan du köpa dem oavsett vem du är eller var du bor. Att handla via nätet är ett bra alternativ för alla som inte har välsorterade specialbutiker i sin närhet. Här har alla tillgång till samma stora utbud, och korgarna kommer hem med posten inom ett par dagar.
 

Frågor och svar kring Jäskorgar

✅ Vad använder man en jäskorg till?

De bröd som inte gräddas i en form jäser ju också utan form. Till dessa bröd kan det vara bra att använda en jäskorg. Det hindrar nämligen brödet från att flyta ut på ett obehindrat sätt. Du får helt enkelt lite mer kontroll över formen och storleken, vilket kan vara önskvärt. Många upplever att det går att få finare bröd med den här typen av produkt. Här hittar du våra Toppval av Jäskorgar.


✅ Vilket material bör man välja när man ska köpa en jäskorg?

Detta kan vara något av en individuell smaksak, vad man faktiskt föredrar. Många tycker dock att en korg av exempelvis rotting eller någon typ av trä fungerar bättre än plast. En av de nackdelar som brukar lyftas fram när det gäller korgar av plast är att bröden lättare tycks tendera att fastna i dessa.


✅ Vad bör man tänka på när man ska använda en jäskorg?

Det sista man vill är att brödet ska fastna och därför är det viktigt att man mjölar in korgen innan man lägger i brödet där i. För den som väljer att mjöla direkt i korgen krävs vanligtvis en riklig mängd mjöl. Vill man spara in på mjölet går det även bra att lägga i en linneduk som man har lite mjöl på. Det brukar fungera lika bra.


✅ Hur mycket kostar en jäskorg?

Priserna kan variera beroende på återförsäljare, material och storlek. Generellt är det dock en förhållandevis billig produkt. Majoriteten av korgarna som säljs kostar mellan 150 och 400 kronor. Naturligtvis kan du ha tur och hitta en ännu billigare korg om du söker ordentligt och tar dig tid att jämföra priser, men det rör sig då sällan om de mest hållbara eller lättarbetade materialen.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Jäskorgar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: