Mokabryggare

Förr i tiden kokade man sitt kaffe i den klassiska kaffepannan. För riktigt länge sen hängdes pannan ofta över den öppna elden, men när spisen kom kokades kaffe på spisplattan. I Sverige var kokkaffe den helt dominerande formen av kaffe under mycket lång tid.

Bäst Mokabryggare

Snabbmeny:
Toppval Mokabryggare Vanliga frågor


Historien bakom mokabryggaren / espressokannan

Så småningom kom bryggkaffet även till vårt land, och den mest kända av de tidigaste bryggarna är kanske Don Pedro, en glaskanna med en rund glasbägare där man la i bryggkaffet. Under bryggningen steg vattnet till den övre glaskupan, blandades med kaffet och rann sedan ner tillbaka i kannan, där det färdigbryggda kaffet samlades. Detta var alltså så som det såg ut i vårt land. I södra Europa finns det en annan typ av kaffebryggare som har mycket gamla anor, och som numera finns i vart och vartannat hem i länder som Italien, Spanien och Portugal. Denna bryggare skiljer sig mycket från glasbryggaren Don Pedro, och är tillverkad helt i metall. Den kan vara tillverkad i aluminium eller rostfritt stål och har nästan alltid ett handtag av bakelit. Denna typ av bryggare kallas Mokabryggare och den kända modellen Moka Express skapades redan 1933 av den italienske formgivaren Alfonso Bialetti. Denna mokabryggare, eller espressokanna som den också kallas, är än i dag den vanligaste bryggaren i de italienska, spanska och portugisiska hemmen.

Så fungerar Mokabryggaren

En mokabryggare ställs direkt på spisplattan. Bryggaren har, precis som Don Pedro, två behållare.

Så fungerar Mokabryggaren

Mokabryggaren fungerar så att när vattnet i den undre behållaren börjar koka bildas ett övertryck som tvingar upp vattnet genom ett rör och upp igenom det ovanliggande filtret där de finmalda kaffebönorna ligger. Till skillnad mot Don Pedro-bryggaren samlas det färdiga kaffet i en mokabryggare i den övre delen. En mokabryggare använder alltså, precis som en espressomaskin, tryck vid beredning av kaffet. Men i denna bryggare är trycket betydligt lägre, mellan 1,5 och 2 bar, än i espressomaskinen där trycket ligger på 9 bar.

Mokabryggarna finns i en stor variation av storlekar, med allt från den lilla bryggaren som brygger en kopp kaffe, till stora apparater som kan brygga upp till tolv koppar på samma gång.

Toppval Mokabryggare 2024

Vi har valt dessa Mokabryggare som våra Toppval.
Dessa bryggare ger en riktigt god och fyllig smak på morgonkaffet.

1. Bialetti Venus Mokabryggare Rostfri 4 Koppar
Du som har en förkärlek för kaffe i allmänhet och espresso i synnerhet, och dessutom vill ha snygga produkter i ditt kök, kommer att älska denna mokabryggare. Den är stilren och modern i sitt utförande och vem som helst skulle vara nöjd med att visa upp denna på köksbänken. Den är tillverkad i rostfritt stål, men har ett antiskållningshandtag som är bekvämt att hålla i. Kannan är dessutom försedd med en droppfri hällpip, vilket gör att du inte behöver vara orolig över att spilla när du serverar kaffet.

En mycket praktisk fördel är att denna mokabryggare från Bialetti kan användas på alla värmekällor, så även induktion. Att det dessutom går att servera kaffe direkt från bryggaren är naturligtvis ett väldigt fördelaktigt plus i kanten. Det här är en bryggare som fått mycket positiva betyg från användare, tack vare att den ger riktigt gott kaffe samtidigt som den är riktigt snygg.

Kolla priset

2. Forever MISS MOKA PRESTIGE 3 CUPS 400G
Om design och stil är viktiga faktorer för dig, samtidigt som du vill kunna tillaga och servera riktigt gott kaffe, är denna espressokanna ett suveränt val. Du bör visserligen väga in det faktum att den bara rymmer tre koppar, men om du främst vill ha en kanna för att brygga en kopp till dig själv och din partner eller vän är denna helt perfekt. Skulle du uppleva ett behov av att kunna brygga fler koppar på samma gång finns kannan även i större storlekar.

Något som kommer få dig att tycka ännu bättre om denna mokabryggare är att den är lätt att rengöra. Det går nämligen att skruva isär de olika delarna, för att lättare komma åt överallt. Det gör att du kan hålla den i gott skick väldigt länge. Det allra viktigaste är dock naturligtvis att du kan räkna med att få riktigt gott kaffe varje dag med denna i din ägo.

Kolla priset

3. Alessi Mokabryggare Aluminium/Svart Small 7cl
Skönhet och stil är oerhört viktiga faktorer i ett hem. När du dessutom får möjlighet att kombinera dessa två faktorer med riktigt gott nybryggt kaffe är det en god idé att slå till. Det är en mycket god anledning att välja just den här läckra mokabryggaren från Alessi. Denna bryggare är något av ett konstverk i sig själv och det här är definitivt en liten kaffekanna som du kommer vilja ha stående framme. Att du dessutom kan få fantastiskt gott kaffe när än du blir sugen är naturligtvis minst lika viktigt.

Det här är en väldigt liten kanna när det kommer till kapacitet, vilket du bör ha i åtanke. Den gör sig bäst när du vill brygga en god kopp kaffe till dig själv. Du kanske däremot vill satsa på ett annat alternativ när det är dags att servera kaffe till ett gäng gäster.

Färgmässigt kan du välja en kanna med svarta detaljer eller röda detaljer. Båda är definitivt riktigt snygga alternativ för ditt kök.

Kolla priset

Olika kaffesorter

Från att ha varit ett folk som bara drack kaffe kokt i kaffekokare har vi fått smak på kaffevarianter från hela världen. Idag kan du gå in på ett café och välja mellan ett stort antal kaffesorter, bryggda på många olika sätt. När man väl får smak för de olika varianterna vill man förstås inte nöja sig med mindre hemma. Kaffebryggaren står där säkert, för de flesta har gått över till bryggkaffe idag. Moderna kaffebryggare är enkla att hantera och man kan snabbt fixa kaffe både när det kommer gäster och till sig själv. Vid sidan av den traditionella kaffebryggaren hittar vi ofta andra alternativ som espressomaskiner och inte minst mokabryggare. Har man en gång besökt soliga Italien (eller något annat sydeuropeiskt land)och njutit av det goda mokakaffet där kan det vara svårt att klara sig utan en mokabryggare, helt enkelt.

Så brygger du ett riktigt gott mokakaffe

Så brygger du ett riktigt gott mokakaffe

Har du skaffat en mokabryggare får du här några tips om hur du brygger ett riktigt gott mokakaffe:

  • Använd alltid kallt vatten direkt ur kranen. Fyll på vatten så att vattennivån i bryggaren är precis under ventilen som syns på sidan av bryggaren.
  • Om du använder färdigmalet kaffe är det bra att inte köpa för stora förpackningar åt gången. Färdigmalet kaffe bör nämligen användas inom en vecka efter att du öppnat förpackningen. Malet kaffe förlorar snabbt smaken, och det är alltså bättre att köpa mindre förpackningar så kaffet inte blir stående för länge. Om du köper hela kaffebönor och mal ditt kaffe själv, är det viktigt att brygga kaffet direkt efter att du malt bönorna. Dessa bönor förlorar nämligen smak på några minuter. När du mal kaffet själv ska du använda samma malgrad som till vanligt bryggkaffe eller möjligtvis något finare.
  • Kaffe- och vattenfördelningen i en espressobryggare ska vara 1 till 13. Till en mokabryggare av standardstorlek krävs då cirka 26 gram kaffe. En tumregel är att du ska fylla filtret så att kaffemängden är precis under kanten av filtret. Pressa inte kaffet eftersom det kan leda till att kaffet får en bitter smak.
  • För bryggning skruvar du ihop mokabryggaren hårt och ställer den på spisen med medium / hög värme. En lagom bryggningstid för kaffet är cirka fem minuter. Går det fortare har du för hög värme, och om det tar längre tid är värmen för låg. Har du för hög värme finns det risk att kaffet sprutar ut åt alla håll. Ett tips är att ha locket öppet under bryggningen. Då undviker du att kondensvattnet hamnar i kaffet och du kan enkelt övervaka bryggningen.
  • När kaffet börjar nå den nedre kanten på mynningen är det dags att ta bryggaren från plattan. Värmen som finns kvar i mokabryggaren kommer att slutföra bryggningen och du undviker att kaffet sprutar ut. Vänta tills bryggningen avstannat innan du avnjuter det goda kaffet.

Det kan låta krångligt men en espressobryggare är mycket lätt att använda. Idag finns också modeller som passar för induktionshäll. Titta bara efter spiralen som visar att den passar för denna typ av värmekälla.

En mokabryggare är mycket lätt att använda.

Passar in i ditt kök

De flesta vet nog hur Bialettis klassiska mokabryggare ser ut. Idag finns dessa bryggare i många olika modeller och utseenden. Funktionen är förstås densamma, men utseendet kan variera kraftigt. Det gör att du kan få en mokabryggare som passar in i ditt kök oavsett vilken stil du gillar.

Frågor och svar kring Mokabryggare

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa en mokabryggare?

Här finns det två vinklar att betrakta det ur, den funktionella och den estetiska. För många är den estetiska aspekten väldigt viktig. Om man hör till den kategori som lägger stor vikt vid produktens utseende är det förstås viktigt att hitta en mokabryggare som går i den stil man är ute efter. Rent funktionsmässigt finns det flera saker att tänka på. En faktor att fundera över är hur många koppar bryggaren ska ha kapacitet för. De här produkterna finns nämligen i en rad olika storlekar, det finns de som enbart rymmer 6 koppar, men det finns också de som har kapacitet för 12 koppar. Vidare kan det vara bra att undersöka om mokabryggaren kan användas på induktionshäll. Detta är förstås främst viktigt för den som har en spis med just induktionshäll, annars kanske det kvittar. Här hittar du våra Toppval av Mokabryggare.

✅ Vad är det som gör en mokabryggare speciell jämfört med vanliga kaffebryggare?

Det finns flera saker som särskiljer mokabryggaren från andra kaffebryggare. Hela konstruktionen på den här typen av bryggaren är annorlunda. Den här typen av maskin är uppbyggd av tre delar. I den undre fylls det på med vatten och i den övre samlas så småningom kaffet. I mitten finns ett rör och en filterbehållare i vilken kaffebönorna eller kaffet placeras. Vattenångan går uppåt genom röret och pressas mot kaffet. Det rekommenderas att använda färska kaffebönor eftersom det ger en helt annan smak. Själva grundtanken med den här typen av maskin är sedan att bryggarens tryck ska pressa ur aromen och smaken ur kaffebönorna eller kaffet så att det ger en riktigt god och fyllig smak.

✅ Vad är utmärkande för mokakaffe?

Det är förstås inte bara mokabryggaren som sådan som är speciell, moka är också något alldeles särskilt. På 1500-talet kallade man Arabicabönor för mokakaffe eftersom de såldes i just staden Moka, som ligger i Yemen. Bönorna spreds så småningom vidare såväl till länderna i Nordafrika som till Turkiet och så småningom även vidare till Europa. Idag är man inte lika restriktiv när man pratar om mokakaffe. Idag kallar man de flesta typer av extra starka kaffebönor för mokakaffe, om de används i en mokabryggare för att ge den speciella fylliga smaken.

✅ Hur mycket kostar en mokabryggare?

Det beror helt på vilken storlek, antal koppar, design och varumärke du är ute efter. Det finns mokabryggare att köpa för cirka 200 kronor, men det finns också ett flertal modeller som kostar mellan 500 och 1 000 kronor. Jämfört med exempelvis espressomaskiner är mokabryggare dock billiga.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Mokabryggare Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin