Dags att planera för en maskeradfest?

Få koll på allt du behöver veta när du ska planera en maskeradfest.

En fest där alla är utklädda, med varierande resultat, förstås, gör att en fest får en helt annan stämning än annars, vilket gör att många som vill anordna en riktigt annorlunda tillställning överväger att anordna just en maskeradfest. Dessa fester uppskattas nämligen ofta av gästerna, men det svåra med att planera en maskeradfest är ofta att man inte har någon erfarenhet av detta sedan innan, vilket gör att uppgiften kan kännas svår.

För att underlätta för alla som befinner sig i denna situation har vi dock satt ihop denna guide till att planera en maskeradfest, som vi hoppas ska kunna reda ut mycket av det viktigaste åt dig.

Börja med:

Att fundera på om du vill ha ett tema för din maskeradfest. Detta låter kanske konstigt, för är inte maskerad ett tema i sig själv? Dock är det så att maskerader även kan ha andra teman utöver att man ska klä ut sig, som t.ex. ett visst årtionde (1920-talet, 1960-talet, 1970-talet samt 1980-talet är t.ex. populära alternativ), film, TV, Venedig (eftersom maskeraderna ursprungligen kommer därifrån, så klart) med mera. Detta gör maskeraden ännu mer unik och gör allt lättare att planera, från dekorationer till maskeraddräkter, musik med mera, så att överväga att ha ett tema är något vi verkligen kan rekommendera!

Bjuda in gästerna i god tid. Ju längre tid de har på sig att fundera på vad de ska klä ut sig till, desto större är chanserna att de gör detta med omtanke och faktiskt kommer på festen. Detta är därför ett måste.

Lägga ned lite möda på inbjudningarna också. En trevlig inbjudan gör mycket för hur mycket man som gäst ser fram emot att gå på en fest, så detta bör inte underskattas, trots att många dessvärre gör just det.

En lyckad maskeradfest

Glöm inte:

  • Att musik är viktigt på fester. Välj inte bara musik som du gillar själv, åtminstone om du inte är helt säker på att detta även är den musik som dina gäster gillar. Istället bör du välja musik som kommer att tilltala de flesta och bidra till en festlig stämning.
  • Att dryck förstås är viktigt, för vem vill väl vara törstig under en fest? Ju fler olika drycker du kan bjuda på, desto bättre är det.
  • Att alla sorters mat inte kommer att passa när dina gäster är utklädda, för vissa maträtter kan vara svåra att äta när man bär mask eller maskeraddräkt.
  • Att skaffa en snygg maskeraddräkt åt dig själv. Om du inte lägger ned möda på din egen utklädnad, kan du ju trots allt inte räkna med att gästerna ska göra detta. Ju tidigare du kan börja leta efter en maskeraddräkt åt dig själv, desto större är förstås chanserna att du hittar något riktigt bra. Bra förslag på dräkter kan vara att komma utklädd som pirat eller i en snygg discodräkt.

Under festen:

Bör du uppmärksamma vad gästerna klätt ut sig till. Många av dem har ju trots allt förmodligen lagt ned både pengar, tid och möda på att klä ut sig för din och festens skull, så se till att uppmärksamma detta. Kan du göra detta med hjälp av tävlingar och priser för bästa utklädnad är det perfekt (priserna behöver inte vara dyra eller avancerade, för ofta är det så att säga tanken som räknas). Ta gärna även foton som du kan skicka eller dela med dig av till gästerna efter festen, detta brukar uppskattas!