Discodräkt

Har du funderat fram och tillbaka kring vad du ska klä ut dig till på temafesten? Känns det som att du har kört fast? Du kanske har tänkt att du måste föreställa någon känd karaktär. Försök att tänka om. Du måste inte alls klä ut dig till kändis. Det finns många mer allmänna dräkter som kan fungera alldeles utmärkt. Ett sådant exempel är en discodräkt.

Bäst Discodräkt
Snabbmeny:
Toppval Discodräkter Vanliga frågor


Dansa loss på festen med en discodräkt

Med en sådan har du en självskriven roll som dansgolvets ägare. Discodräkterna är också sydda på ett sätt som gör det lätt att röra sig. Du kan dansa loss rejält på festen. De här dräkterna finns i massor av färger och stilar. Du kan hitta kläder som passar oavsett om temat är Grease, 80-tal, dans, neon eller något annat.

Så ser discodräkten ut

Hur ser då en discodräkt ut? Naturligtvis finns det en rad olika stilar och utseenden på de här kläderna. Ofta är tyget i vilket dräkten är sydd blankt och glittrigt. Man kan nästan säga att klädesplaggen ofta har ungefär samma stil som en discolampa. Vissa discokläder är åtsittande med utsvängda ben. Det gäller främst de dräkter som inspirerats av 60-talet och 70-talet. Det finns också klänningar i discostil, med blankt tyg i en härlig nyans som exempelvis silver eller guld.

Discodräkt inspirerad av 70-talet.

Här handlar det helt enkelt om att ta den plats du förtjänar på festen. Du ska inte vara någon panelhöna. Vissa dräkter är sydda med inspiration från ABBA. Kläderna liknar de dräkter som Agneta och Frida bar när bandet var som allra störst. Naturligtvis kan du också komplettera med liknande skor som de tjejerna hade vid sina uppträdanden.

Retromönster och retrofärger

Även 70-talet var en stor discoperiod och här var retromönster en framträdande del. Därför kan du hitta gott om discokläder med retromönster och retrofärger. Om du är ett fan av 70-talets mode kommer du gilla de dräkterna.

Det finns också kläder i hippiestil som hör hemma i kategorin disco, liksom Halloweenkläder. Dessa har tagits fram för att vara lite mer otäcka och skrämmande. Ofta är de förstås svarta och istället för glansigt tyg har man ofta satsat på svarta sönderrivna flikar. Om du vill kunna dansa loss ordentligt men ändå ha en look anpassad till Halloween kan en sådan dräkt vara lösningen.

 

Toppval Discodräkter 2023

Vi har valt dessa Discodräkter som våra Toppval.
Dessa discodräkter är sydda på ett sätt som gör det lätt att röra sig på dansgolvet. Du kan dansa loss rejält på festen.


 

Tillbehör som kompletterar dräkten

Att köpa en discodräkt är ett bra första steg. Då har du den största delen av planeringen inför festen klar. Tänk dock på att du kommer se mycket häftigare ut om du kompletterar dräkten med några tillbehör. Du kan till exempel köpa till ett par skor som passar. Välj ett par som du kan gå i, så att du slipper stappla fram på festen. Köp gärna ett par solglasögon och ett fint hårband.

Snygg discodräkt för maskeradfesten.

Exakt vilka tillbehör du bör välja beror förstås på vilken stil du har valt. Man använde andra accessoarer på 60-talet än man gjorde på 80-talet. Om du vill föreställa en discodansande hippie kanske smycken med fredstecken och blomsterkransar är lämpliga accessoarer. Om du däremot valt 80-talsdisco som tema kanske du hellre ska satsa på benvärmare till dräkten och en permanentad peruk.
 

Frågor och svar kring Discodräkter

✅ Vad är disco?

Disco eller som man på svenska ibland kallar disko, är en kultur- och en musikgenre. Discon startades och utvecklades under 1970-talet i USA. Stilen har sitt ursprung i afroamerikanska kretsar i New York och Philadelphia. Dicons popularitet nådde sin kulmen under andra halvan av 1970-talet Den har spelat en mycket viktig roll i utvecklingen av andra musikstilar, som modern dansmusik som house och hiphop. Ordet disco kommer från franskans discothèque, som betyder skivsamling.


✅ Vad är det som kännetecknar discomusiken?

Det som känneteckar discomusiken är att det har en basslinga som slår på varje taktslag i en fyrtakt. Det finns sträng- och horninstrument samt synth och svävande sång i bakgrunden. Det är den pulserande rytmen i basen som är det mest centrala i en discolåt och som gör discon så dansvänlig.


✅ Hur lär man sig dansa disco?

Du kan anmäla dig och gå en kurs i discodans hos en lokal dansskola. Då får du lära dig att dansa till härlig discomusik. Du kan även lära dig lite smått via videos på Youtube. Vi har samlat några bra videos här.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Discodräkter Vanliga frågor


Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom maskerad: