Oktoberfest klänning

De sista dagarna i september och de första dagarna i oktober är en speciell tid i tyska München. Då går nämligen Oktoberfest av stapeln. Detta är en stor och viktig tradition i Bayern och ryktet om denna ölfest har spridits för vinden. Numera kommer besökare från många olika länder för att delta i festligheterna. Om du också lockas av detta och har bestämt dig för att resa till Tyskland för att delta, behöver du kanske se över din garderob. Har du några kläder som passar till det här tillfället? Om inte så kanske det är dags att köpa en oktoberfestklänning.

Bäst Oktoberfest klänning

Snabbmeny:
Toppval Oktoberfest klänningar


Så hittar du en klänning till oktoberfest

Hur ska du då gå tillväga om du behöver en klänning till oktoberfest? Är detta ens något som säljs i svenska klädbutiker, eller är det nödvändigt att hitta någon specialbutik som säljer tyska folkdräkter och liknande produkter? Svaret är förstås nej. Du behöver inte gå till en tysk klädbutik. Du kan faktiskt vända dig till en butik som säljer maskeradkläder och den typen av produkter, så kommer du garanterat att hitta en dirndl klänning utan problem. Nu kanske du undrar varför du ska köpa en oktoberfestklänning bland maskeradkläderna? Oktoberfest är ju trots allt en ölfest, inte en maskerad. Det stämmer visserligen, men denna fest har blivit så stor här i Sverige att många tycker att oktoberfestkläder är en perfekt outfit att välja även när det är maskerad. Den största anledningen till detta är förstås att kläderna skiljer sig så mycket från de vardagskläder de flesta av oss bär.

Så väljer du rätt dirndl

Nu när du vet att du kan gå till en butik som säljer maskeradkläder och partyprodukter för att hitta en dirndlklänning kanske du även vill veta hur du ska göra för att välja rätt modell. Det är egentligen inte så komplicerat. Nu måste du göra precis som när du köper vanliga kläder. Du måste helt enkelt fundera över vad du trivs i och vad du är bekväm med att ha på dig. Du kommer nämligen upptäcka att det finns många olika typer av oktoberfestklänningar. Vissa är korta, andra långa och somliga någonstans mitt emellan. Redan där behöver du med andra ord fatta ett beslut. Vilken längd på kjolen trivs du bäst med? Detta påverkar också vilka eventuella tillbehör du kan komma att behöva.

Kanske behöver du till exempel komplettera med strumpbyxor om du väljer en kortare kjol. Det kan också tänkas att du vill anpassa valet av skor efter vilken klänning du väljer. Förutom längd på kjolen finns det förstås även andra saker du behöver välja. Som till exempel vilken färg eller vilka färger och mönster du vill ha på klänningen. Kanske vill du ha en dirndl med röd överdel och vit underdel? Eller är du kanske mer inne på att välja en variant med vit överdel och rutig kjol, eller tvärtom? Eller vore en blå klänning med vita kanter det bästa för dig och dina egna färger? Det finns en mängd modeller att välja på, och oavsett vilken färg som är din favorit så bör du kunna hitta något som faller dig tämligen bra i smaken.

Toppval Oktoberfest klänningar 2023

Vi har valt dessa Oktoberfestklänningar (dirndl) som våra Toppval.
Här har vi valt du bästa modellerna i olika färgkombinationer.

Vad är en dirndl?

En klänning som bärs till oktoberfest kallas vanligtvis dirndl. Många, men långt ifrån alla, har sett exempel på ett sådant plagg. Om du inte har gjort det, eller inte kan dra dig till minnes hur den ser ut ska vi här gå igenom ungefär hur den ser ut.

Dirndl - en klänning som bärs till oktoberfest.

Flera delar

En dirndl brukar bestå av en kjol eller en klänning samt en blus och ett förkläde. Blusen brukar för det allra mesta vara vit, men det kan finnas olika varianter. En oktoberfestklänning är skapad med folkets traditionsenliga klädsel i Österrike och södra delarna av Tyskland i åtanke. Olika material kan användas men oftast använder man antingen bomull, siden eller lin. Något som du ofta kommer att se när du tittar på en dirndl är att den har flera typer av knäppning. Dels brukar det finnas snörning eller hyskor i fram, men det kan även förekomma blixtlås eller knappar. Det bör kanske också nämnas att ordet dirndl är ett sydtyskt ord som betyder flicka. Att det här är den allra vanligaste typen av klädesplagg under oktoberfest är därför inte särskilt förvånande.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin